Покажи Публикации - vyrgozunqk
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Конфигуриране на потребителски десктоп -: Jun 03, 2018, 14:50
Тука отиваме в оффтопика:

Не е вярно, че няма сервиз, всичко се сервизира или т.нар. Refurbish... Работата е там, че ако имаш дефект по дъно, дисплей или клавиатура, се заменя цялата машина с нова, а старата отива за сервиз в щатите, там я оправят и я пускат в онлайн магазина им като рефърб. Важно е да се отбележи, че на рефърба се заменя стъклото на екрана и всички външни шасита, според условията им рефърба не трябва да има никакви разлики с чисто нов продукт. Потребителят не трябва да може да разбира по нищо, че е рефърб, освен по опаковката.

Същото важи и за айфоните, реално като ми се раздрънка единият говорител на айфона, го смениха за 3 дни с нов.(целият телефон) :) Като това стана 10 месеца след покупката.

Всъщност епъл са известни точно с гаранционното си обслужване, до скоро се водеше най-доброто в света, вмомента го пооакаха и дел дръпнаха, но като цяло са добре нещата. Фабричната гаранция е 1 год., но срещу доплащане става 3. с право на 50% отстъпка при счупване на екран или шаси.

Всъщност това ми е първият личен Мак, за пълната смяна ми отне около седмица и половина период на "свикване" и разучаване. До преди това бях от ТинкПад юзърите. Но след като исках да купя ThinkPad X1 Carbon + 4K HDR матрицата или ThinkPad P52/72 и ми беше заявено, че не могат да ми ги покажат и трябва да чакам 10-15 дни доставка, им заявих да си гледат работата, не мога да купя нещо, без да го видя. Отидох в магазина отсреща и за същите пари купих напомпан мак. Видях екрана, шасито(мобилността), тъндърболтовете и се влюбих. : )))) После гледах ревюта и съпоставки около седмица и така.

В офиса има няколко мак-а, които са на по 3-4 години и като цяло са базови конфигурации и тромави, честно казано ми лазеха по нервите...

Сега съм един много доволен потребител.

Просто се оказа, че само Епъл имат най-високият си клас машини, заредени в България, които можеш да отидеш, да пипнеш и да разцъкаш. Делл и леново се насраха.

32  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github -: Jun 03, 2018, 12:40
Там е работата, че не виждам, как ще оцелее. Реагират твърде бавно на промените и са недалновидни. Казвал съм го и преди тук. Най-простичкия пример. Не направиха собствен браузър дълго време, защото мислеха, че няма бъдеще в нещото наречено интернет и дори го бяха заявили публично. Докато Нетскейп не показа обратното. Такива примери за тази компания не са един и два. Не играят според пазарните правила, а задкулисно и под масата, което им прави лоша услуга. Вместо да разчитат да печелят пазар с иновативно мислене, качествени услуги и продукти, те разчитат да правят бизнес наполовина в сянка. Също, никоя уверена в това, което прави и предлага компания, няма да даде милиард и половина, за антиреклама на продукт на конкурент. Да ти обясняват през цялото време на рекламата, колко е зле чуждия продукт, вместо да изтъкват предимствата на своя. Ако конкурента не беше опен сорс, щеше да им струва страшно много пари. Не слагам съдебните разходи. Също, има едно нещо наречено маркетинг. Но от Майкрософт изглежда изобщо не се занимават с това, защото предприеха прекалено големи стъпки в една и друга посока, без да се съобразят с това, какво искат и какво харесват потребителите. Виста - тотален провал. Уиндоус 8. Много голям провал и пълна смехория. Може би има нещо в идеята, но реализацията... Десета версия - официално заявено, че има отворени врати за разни трибуквени агенции. Не съм си говорил за това с никой, който съм видял да ползва тази версия за работните си машини, нито съм питал, спокойни ли са в това отношение. Всеки си има акъл. Лично за мен това е притеснително и не бих ползвал нищо подобно за работа, ако мога да го избегна. Направиха със Скайп безобразия, в добавка към това, че и него го отвориха за разни агенции. Веднага, щом стана ясно, че връзката между клиентите минава през сървърите им, почнах да търся алтернативи. Вече всяко приложение за комуникация има и възможност за гласова такава, не само чат и хората не ги интересува много, какво ползват. Нокия... Там е излишно дори да се говори.
Та, може всичко това да е незначително за много хора, но за мен показва начин на мислене и правене на бизнес, който не се съобразява с пазарните принципи. И това не се променя. Няма индикации поне засега. Да, случило се е, че са завладяли огромен пазар и са били на точното място в точното време, което им е позволило да се превърнат във великан, който няма кой да го събори. Но така са мислели и за Голиат, преди да се появи Давид с примитивната си прашка. Та за мен те са си мутри. Такова им е поведението. Не можеш да действаш от позицията на силата с големите си мускули, защото един от простичките факти в тази вселена е, че всяка сила задължително среща по-голяма сила. Трябва да се развиваш със средата около теб, ако искаш да те има дълго време. Не ти да определяш средата. Това не работи.

Защо Github стана това, което е. Защото позволи по лесен начин хората да могат да работят заедно, ако имат интерес и желание. Който иска да допринесе за някой проект, просто се включва. Типично за мутренското мислене на Майкрософт, те се опитват да завладеят това, което им се струва привлекателнено. Не го използват в своя полза, за това, за което е предназначено. Не, то ще е мое! Вместо да пуснат например Notepad там и да оставят хората да си играят с него и да включват добрите идеи в приложението, те правят нещо, за което са показали, че не ги бива. Купуват чужд бизнес и почват да налагат върху него вижданията си. Крайния резултат сме го виждали всички, а тук дадох един-два примера.

Не ме притеснява това, че е възможно да го придобият. Притеснява ме това, че една платформа, която спомогна страшно много за развитието на много-много проекти, може да я съсипят и докато вакуума се запълни, ще се затрудни работата по много качествени неща. Хората свикват с нещо и да се преориентират към друго, не е лесно.

Ти продължаваш да живееш в 90-те и ранните 2ххх...  :P Нито шефовете там са тези, които бяха до преди 4-5 години, нитова нещата седят така, както си го мислиш.  :)
33  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Конфигуриране на потребителски десктоп -: Jun 03, 2018, 12:18
go_fire, ме е разбрал...  [_]3

Отностно "двата пръста", е не са баш два, но един по вертикала има, ето примерна снимка: https://i.ytimg.com/vi/qv6HD2fMzb8/maxresdefault.jpg (снимката е съпоставка, която изрових между Дел XPS и Мак, за съжаление тези са 13-ки и разликата не е толкова видима, при 15-ките си е около 2 пръста)

16:10 дава малко повече място по вертикала, което за работа е добре, не и за зяпане на филми, в смиъл филми се гледат идеално, но се получава "черна линия долу и горе, което не е проблем ако си с хубава матрица с deep blacks(тогава си изглежда като част от рамката).

И да, Леново наистина са в двата свята - този на лукса и безнеса и този на евтинджоса. Истината е, че всички купувате лаптопи втора ръка, които са много здрави, но цената им, когато са били нови е била сходна на Макбукска, явно това не го пресмятате, просто качеството = цена. Няма как. Жената още бачка вкъщи с макбук от 2011-та, които е в идеално състояние и клавиатурата е с качеството на тинкпадска(е без клитора) и може да бъде почистена. Има и един в офиса от 2007-а, но той е бая бавен та не го броим. (Лично мен ме притесняват новата макска, но това важи и за делската, само леново все още пазят старите клавиатури, но се чудя до кога)

Идеята ми беше, че прикючих с линукса, когато осъзнах колко ми е скъпо времето, което инвестирам за да настроя нещо, както и всички последващи драми. За това съм благодарен на Микромеките, че мога да си начукам ГНУ юзърспейса и да ползвам каквото ми трябва, а Мак-а... ми той си е BSD... Като цяло няма нещо, което да ми липсва от линукският свят. Той е можеби най-добрият "хибрид" между света на микромеките и линукският. Имаш софтуер, както и неговото качество, в същият момент можеш да ръчкаш каквото искаш.  [_]3

Интерфейса е както казах, Гноме 2 + юнити, ако се замисли човек. Само трябва да свикнеш, че вместо контрол ръчкаш command. Т'ва е.  :)

А пък 4096bits не осъзнава какъв плюс са 4-те Тъндърболт порта на мак-а... Всеки един от тези 4 порта е 40Гигабитов и с директен достъп до PCIe шината! Сега давам пример:

Нов монитор, 5К резолюция с Тъндърболт на него, включен с един кабел към мака, по този кабел захранваш лаптопа с до 100вата (от монитора!), минава видеосигнала + имаш 4x УСБ3.0 интерфейса. Един такъв порт спокойно подава сигнал към 2х4К монитора и ти остава банд за УСБ интерфейси, лан порт, сериент порт и к'вот се сетиш още. Всичко това е само с един порт, а имаш още 3 свободни. Всички бъдещи устройства така или иначе минават на USB-C. За външните ми дискове, просто отидох и купих един кабел USB-C -> Micro-B, който струваше 10 кинта.

На него можеш да начукаш външно eGPU( вмомента са модерни :))) )

Също е и удобство да си зареждаш лаптопа от всеки един порт, ляво или дясно... ;) Аа да, можеш да го зареждаш и през зарядно за телефон, бавно е, но ако закъсаш става. [_]3

Лично аз не мисля, че една приставка с размер 8х2 см., на която имаш 3 УСБ3.0 + ЛАН + HDMI интерфейс е толкова фрапантна, ползвал съм я точно 3 пъти без друго.

Иии да добавя, относно активите и пасивите, обезценяването на маковете е в пъти по-малко от на всяка друга марка. Като гледам пазарните цени, при факта, че съм успял да си възстановя ДДС-то, ако след две години отпиша машината под параграф "амортизация", ще мога да я продам почти на цената и без ДДС, което за мен е възстановяване на 90+% от инвестицията. ;)
34  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Конфигуриране на потребителски десктоп -: Jun 03, 2018, 02:15
   Канех се да напиша долу-горе същото,но са ме изпреварили ...
   Изръсил се е с една камара кинти за машина,която всъщност струва
поне 2 пъти по-малко, и няма свободата,която има при Линукс.
   За значително по-малко мангизи бих си купил лаптоп със по-големи
възможности, и със по-добро сервизно обслужване.

ThinkPad със същите параметри приблизително колкото макбука. : ))) Единият магазин е срещу другият в мола, разликата е, че тинкпада не можеш да го видиш, трябва да го поръчаш и да го чакаш 10 дни, да ти го докарат. Екрана е малоумен 16:9, вместо 16:10 и губиш 2 пръста по вертикала... Да не говорим, че ако вземеш тинкпад със всички екстри и му начукаш линукс, половината хардуер е неизползваем...  ::) >:D

Плюс на мак-а също можеш да начукаш каквото искаш, имам и линукс и боза, буутабъл от външно ССД.  [_]3, макар, че като ги буутнеш тия и ти се приаква.

П.С. Клавиатурата на тинкпада е по-удобнa, но не си струва другата мъката и загубата на часове в конфигуриране.

https://lenovoonline.bg/les/home.nsf/Product.xsp?pID=AE831F7C6EB17C8AC225828F002E274D

Или това, което наистина е по-евтино, но с доста по-слабо GPU и кофти матрица: https://lenovoonline.bg/les/home.nsf/Product.xsp?pID=56C2FA8C70FF4ABAC225828F00496850 а разликата в цената реално е 15 %

Или пък такова: https://www.stealtechcomputers.com/laptopi/Dell_XPS_9560_Intel_Core_i7-7700HQ_Quad-Core_up_to_3_80GHz_6MB_15_6_4K_UltraHD_3840x2160_id158959/ (ама и то има драми с клавиатурата, дисплейте идват окани честичко и тротълва доста.


Явно никой от вас не купува висок клас лаптопи, а ? 
35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Конфигуриране на потребителски десктоп -: Jun 02, 2018, 11:39
Отивам до магазин, купувам Макбук про, отварям му капака(той тръгва сам, даже не натискам power бутон) - попълвам си юзърнейма + паролата = инсталирам 3-4 шитни от апп стор-а + macports (Wine, mtr, irssi, nano) - ползвам.  ;)  >:D

Aa и чат-пат сменям уолпейпъра. Общо изгубено време = около 40 мин.

И те така, имам нещо което прилича на Гноме 2 + първите имплементации на юнити, работи и не се занимавам с глупости.  8)
36  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: web helpdesk chat / как се прави -: May 27, 2018, 23:30
Масово са с Зендеск или Фрешдеск, безплатен обяд - няма.(поне не хубав) : )))  [_]3
37  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Какво е това чудо flatpak и flathub.org? -: May 27, 2018, 10:57
Всъщност go_fire е прав за докер, че не е баш виртуализация, водят го OS level virtualization. Макар, че уиндоуската версия ползва Hyper-v контейнерите, което си е хардуерна виртуализация. Абе, като цяло е голямо мазало...  [_]3 Опитах се да се боря с него като го пуснаха за бозата, ама се отказах...  ;D
38  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Какво е това чудо flatpak и flathub.org? -: May 25, 2018, 19:16
Аха! Отворих им сайта. Разбира се, както на повечето сайтове напоследък документацията и какво представлява продукта са най-долу. Баси, от вратата за краката. Няма About, има Developer Guide, та чак там. Прилича ми на Doker. Преди време се бях опитал да разбера, какво е това, но се отказах. Защо никой не обяснява с прости думи? Защо си мислят, че имам цял час, за да разбера, какво им представлява измислицата?

Нищо общо с Докер… Докера е виртуализация, флатпака е статично компилиран софтуер, пакетиран с всичките му там зависимости, нещо като уиндоуските апликейшъни, които си идват с библиотеките, или маковските апп-ове. : )

Демек, тураш - работи. Иска само базови зависимости/ фреймуърци, като примерно софтва е за гном3, треа да имаш някакъв ГТК3, няма начин… И са борбата е дали да се наложи флатпак-а или другата шитня… абе не и помня името там. :D
39  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Re: Проблем при отваряне на интернет страниците на linux -: May 21, 2018, 21:27
Е па вижте, че има между 3 и 25% лосс в Швейцария... : )))
Ходете в арената по-добре.
40  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: update на сайта? -: May 19, 2018, 00:52
   Аз не си спомням някога тук да се е коментирало за бездомни кучета, хлебарки и бълхи.
   Ако е така,е ебаси ужаса  ;D
Уверявам те, че поне за бездомните кучета е сигурно. Хлебарките и бълхите ги написах на шега, но са се коментирали куп други глупости, като пушенето, ядрената енергетика и какво ли не още. Запомнил съм тази тема, като началото на края на този сайт. Оттогава почна да запада.
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=40067

Глупости, преди около 10 години, в точно този форум имахме скандал за бездомните псета с Gatta_Negra, аз обяснявах за отровата, мисля, че дадох и дозата за антифриза на килограм, а тя беше подапалила... За тия 17 години живот на тоя форум, мнооого простотия е излята. Ама тия дето си лянкате тука, нямате спомени от толко отдавна. Тогава само backinblack i Cybercop, Acho съм ги мяркал. Другите сте нови звезди, още надъхани, млади хипари. : ))))

 By the way, backinblack нещо мразеше Оупън сорса и се изнесе от тоя форум преди години, влизаше да троли нещо, са го гледам пак тука... странно. То и аз така де. :D
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Schick USBCam2 Hardware Issue -: May 05, 2018, 00:40
Абе т'ва е битов спам... със същите се боря ежедневно. Блок му е цаката и модератори, които явно липсват. Явно наистина сайта е на доизживяване.  8)
42  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: Рекепча V1 -: Apr 30, 2018, 00:07
Еми хубаво де, сега, ако се намери и кой да го ъпдейтне... Остана ли жив някой от админите или сайта върви на доизживяване ?

Зеридон, ала-бала... ? Живи ? Не ми се влиза по irc мрежите да търся хора...
43  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: Рекепча V1 -: Apr 17, 2018, 00:01
Пичове, хванете обновете рекапчата на сайта, че вмомента не могат да се пишат коментари. Практически е мъртва.

Би било хубаво и да се вдигне лимита за прикачени файлове във форума, защото вмомента и един скрийншот не може да се качи без безумен ресайзинг...

Странно, а аз защо мога да те коментирам ::)

Хем и двамата сме участници, а не гости  ???

Говорех за сайта, а не за форума, и се опитвах да поствам без да съм логнат. ;)
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Що за Linux е Android -: Apr 15, 2018, 12:43
Пичу'е, много са ви грешни разбиранията за Андроида. Той е съвкупност от две части, едната е АОСП(https://source.android.com), а другата е затворената част. Това обикновено са разни допълнителни модификации и драйвери. Почти нито един арм производител на хардуер не е пуснал оупън сорс драйвери. Съответно, от там има и проблема с линукс... няма как да го подкараш без драйвер. Има някакви свободни алтернативи, ама те са много оакани и като цяло са зле нещата, за най-новите чипсети пък няма изобщо. Да не говорим, че линукският графичен интерфейс е вече тежък, колкото и уиндоуският. А пък има и драми със скалирането, та на малки екрани е манджа с грозде.
Майкрософт не случайно, вмомента пускат ултрабуци, които са арм базирани с уиндоус 10 и частична х86 емулация. Ама нещата са зле. Освен за ремоут десктоп, т'ва за друго не става. : )))
45  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Рекепча V1 -: Apr 15, 2018, 10:35
Пичове, хванете обновете рекапчата на сайта, че вмомента не могат да се пишат коментари. Практически е мъртва.

Би било хубаво и да се вдигне лимита за прикачени файлове във форума, защото вмомента и един скрийншот не може да се качи без безумен ресайзинг...
Страници: 1 2 [3] 4 5