Автор Тема: Кой прасна НАП-а ?  (Прочетена 44810 пъти)

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #270 -: Aug 28, 2019, 04:36 »
Кой клип?
Образованието от БГ по-скоро ми пречи - отидох с нула английски, щото не ни даваха да го учим.
Завърших науки които са 50г. назад - т.е безполезни и пак от нулата.
Като си обърнах левовете в долари станаха наполовина - и пак от нулата.
Многото фирми - да. Всички БГ граждани станаха ЕТ-та - ташак. По онова време сигурно аз бях единствения дето нямах фирма.
Айде сега кажи от тези многото фирми какъв е дялът им в БВП - или това е държавна пардон военна тайна.
Забрави да споменеш и по Виденово време как бяхме всички милионери - даже в Саудитска Арабия няма толкова на глава от население.
« Последна редакция: Aug 28, 2019, 04:41 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #271 -: Aug 28, 2019, 07:20 »
Имах известно съмнение, че не съм успял напълно/точно да изложа нещата за които писах.

Много използвах думата "честно" а реално имах предвид по-скоро това че "нечестните" действия водят до съответни икономически и други резултати. Например:

1.Един монопол (всякакъв) няма особен интерес да се развива, няма конкуренция и така нивото на иновации и развитие пада.

2.Същото се отнася и за изчезването на средната класа (нещо което доста се коментираше преди година, две - и на Запад също). Дребния бизнес минава в "сивата зона".
Остават големите фирми и съответно картелни споразумения (независимо дали го признават).

3.Некачествената работа винаги има последствия, неизбежно е. Май надеждата е че не ние а други ще пострадат. Но пък дали и ние няма да пострадаме от тяхната калпава продукция и услуги ?

4.Под "честно" разбирам "справедливо" (една морална и юридическа категория).
Когато в едно общество масата хора не вярва в официалните правила, тъй като или не важат за всички или просто не се спазват това неизбежно води до някакъв вид разпад на самото общество.

Идеалния вариант (според мен поне) е всеки да прави това което умее най-добре (не това което си мисли че умее или това което според него заслужава да работи).
Ако и другите работят така, нещата ще бъдат по-качествени и всички ще са доволни (относително).
За да стане това обаче трябва да се създадат условия !

5. Когато нещо вече съществува (дори остаряло) нима трябва поради мързел да го съсипеш, да вземеш там каквото успееш и юруш на следващото. Докъде ще доведе това ? Пак ще строим от нула ли ?

6.Хората били болни, ами всеки ден се яде, пие и диша, също нещо неизбежно. И ако всичко това е все по-вредно, какво друго може да се очаква ?
Двойния стандарт (въобще всякакъв вид) всъщност е една "измама" и то официална, факт !

7.Сега да видим (в идеалния случай) каква е ролята на държавата, да съсипва "личните врагове и конкуренти" на властимащите или да осигури условия за развитие на едно общество ?
Отделно не във всички съвременни държави това е възможно (или поне не е толкова лесно).

Дано сега успях малко по-добре да изложа мислите си  ;)

PS; Уфф, пак остана нещо неизяснено, честно/справедливо обаче спрямо какво ?
Имам предвид спрямо икономическите закони и принципи (доколкото съм запознат с тях  :D ).

PS2: и въобще не споменавам за природните и други закони  8)
https://trud.bg/%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

https://econ.bg/%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8-%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_l.a_i.774304.html

https://www.mediapool.bg/tramp-otreche-da-e-predlagal-da-se-bombardirat-uraganite-s-yadreno-orazhie-news297251.html

https://www.dnes.bg/usa/2019/08/26/falshiva-novina-trymp-ne-e-iskal-atomna-bomba-za-uraganite.420888
« Последна редакция: Aug 28, 2019, 07:54 от ray »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #272 -: Aug 28, 2019, 11:05 »
Това, което съм видял и зная от личен опит е, че нищо не е такова, каквото изглежда.
Говорите за очевидни неща. Какво е под повърхността обаче, малко хора могат да кажат. Тези, които са в центъра на всичко или поне участват в една по-голяма част, та имат и по-широк поглед.

В бизнеса не можеш да си честен, защото конкуренцията ще те отвее. Всеки търси да намали разходите и да увеличи печалбата. Даваш в митницата на някой шестстотин лева и така не плащаш двадесет и три-четири хилади мита на стоката си. Как можеш да си почтен и да си конкуреция на такъв? Не можеш. Или и ти започваш да прибягваш до такива методи, или те няма. Малките магазинчета правели пари? Как? Колко от хората искат касови бележки? Колко лесно е, да пишеш част от продадената стока като брак, а всъщност да си я продал? Особено плодове и зеленчуци.

Всичко, което става днес малко ме натъжава. Някога хората са си стискали ръцете и това е било достатъчно. Договорът е слючен. Работело е, защото първо, те са уважавали себе си, уважавали са това, което правят, уважавали са партньорите си и всичко това е имало по-голяма стойност, отколкото бързата бечалба. В дългосрочен план се създават по-устойчиви партньорства, можеш да планираш бизнеса си годиин напред. Думата ти означава нещо в обществото, в което те познават. А това си е друг вид валута. Имаш влияние.
В днешно време влиянието ти се определя единствено от това, колко сила и ресурс можеш да събереш и да стовариш върху главата на някой, който не ти харесва. Дори и законите на джунглата бледнеят тук, защото никое животно не взима повече, отколкото може да изяде. Не и ние. Неизбежно това води до дисбаланс, това води до социално напрежение. А това води до революции, войни, хаос. Можеш да си говорим за бизнес и непочтени практики, обаче много по-важни са реакциите на множеството хора. На тълпите, на народите. Стигне ли се до освобождаване на това социално напрежение, никой не може да прави бизнес. Бизнеса иска предсказуемост и спокойни води, в които може да си начертае стъпките.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #273 -: Aug 28, 2019, 11:39 »
Тия дни четох едни книжки на Knigogid.ru. Нямаше ги в „Моята библиотека“. Единствено имаше сканирани на Slideshare, Issuu, Scribd или подобно място. А интересно, че Knigogid твърдят, че имат само законно съдържание.

Та там имаше един разговор на дялова с негов подопечен. Говорим си за модерното „urban fantasy“. И той каза нещо интересно:

– Аз създавам личен ад на Земята само за избрани души. Останалите си го създават сами.

Тези думи са моя отговор за доста голяма част от написаното от Рей.

В допълнение доста мисля по категорията наречена „справедливост“. Това е нещо, което в християнството се настоява, че не е от земен произход, а запазено за една друга сила. И все повече се убеждавам, че си е така. От къде ние хората знаем, кое е справедливо? Нима имаме пълната информация?

Ние сме тук да се учим, а за справедливостта има, кой да се грижи. Тези думи в никакъв случай не означават, че трябва да се предаваме. Трябва винаги да вършим това, което смятаме за редно.

И последно. Възгледите ми за държавно устройство са нещо, което често се нарича minarchia. Сиреч аз съм за възможно най-малка държава съсредоточена основно в общините с помощ от национални асоциации (доброволни, не стопански сдружения от граждани) с незначителен дял на централизъм. Централни закони, централен третоинстационен съд, централни образователни стандарти, но изготвени от специализираните ВУЗ. Сиреч централни да са само нещата, който правят връзка между нас, нещата, които ни правят общност.

Очевидния недостатък на тази схема е, че държавата престава да има преразпределителна роля (целен ефект). Това освен, че я възпира да пречи на пазара, я спира и да прави уравниловка. Например повече от половината приходи в нашата страна се формират в столицата. Но държавата отнема тези приходи и например изпраща част от тях в моята община (Видинска), която е в бедствено положение и само от собствените си приходи, би спряла да съществува доста отдавна. Или би се трансформирала в много по-ефективна структура.

Сиреч държавата чрез преразпределението оказва не само тирания върху бизнеса и гражданите, но и прави изравняване в доходите, подобна инфраструктура и предоставяните услуги на гражданите.

Това е въпрос на избор. А говорех за тези виждания, заради единия въпрос поставен от нашия мил модератор.

ЕФ (по-късно станали ЕТ) се сформираха по силата на Указ 56 на Държавния съвет, издаден през 1988 год. Той беше минархичен акт. Държавата не поставяше почти никакви изисквания към „самозадоволителите“. Режима беше регистрационен. Което означава, че е по желание и инициатива на самия гражданин, а не по задължение и разрешение на държавата.

Тези неща рязко се промениха в годините на прехода и след това. С всяка година изискванията се вдигат да поддържаш работещо предприятие с каква да дейност. И това не е само у нас. Това е обща тенденция за развития свят. Съответно на всяко ново изискване могат да отговарят все по-малко и по-малко участници на  пазара. По този начин той се разчиства от конкуренция.

Съответно, ако държавите оставят хората да работят както в щастливите времена ба Указ 56, без да търсят нищо от тях, то инициативата отново ще избухне. Но това също значи „див запад“. Няма да има стандарти, качеството ще е непредсказуемо, няма да има осигуровки и никаква сигурност.

Когато е издаден Указ 56 нашите държавни глави очевидно са знаели, че се очаква реставрация и са искали тази промяна да протече по-леко. Затова са го направили. Но след като промените са били вече факт, държавата лека-полека е взела да търси своето. Да налага правила.

Кой е варианта, който предпочитам е ясно. Но опасявам се, че съм изключително малцинство или меншевик, както стана модерно да се казва във времената на спец. Гешев. Хората не искат това и получават това, което искат.


п.п. С 4096 сме писали заедно. Не съм чел все още мнението му.

п.п.п. Върху брака се начислява ДДС. А вълка може да убие цяло стадо овце, но да не изяде дори една. По останалото ще се включа, след като се обади още някой, за да не нахалствам прекалено и да станат две, поредни, мои мнения. Много силно включване на 4096, както обикновено. Той е млад, но с богат, житейски опит.
« Последна редакция: Aug 28, 2019, 11:45 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ddantgwyn

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1262
    • Профил
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #274 -: Aug 28, 2019, 11:48 »
Кой клип?

Онзи, в който те питат кой е виновен за глобалното затопляне.

Цитат
Образованието от БГ по-скоро ми пречи - отидох с нула английски, щото не ни даваха да го учим.

Лъжеш. Английски се изучаваше къде ли не -- от английска гимназия до обикновена такава. От осми клас започваше да се учи втори чужд език, като изборът беше немски, френски или английски.

Цитат
Завърших науки, които са 50г. назад - т.е безполезни и пак от нулата.

Пак лъжеш. Освен ако не си завършил нещо икономическо ::).

Цитат
Като си обърнах левовете в долари станаха наполовина - и пак от нулата.

Аха, тук само се заблуждаваш.

Цитат
Многото фирми - да. Всички БГ граждани станаха ЕТ-та - ташак. По онова време сигурно аз бях единствения дето нямах фирма.

Не си бил единствения, но явно не разбираш защо ти задавам този въпрос. Но това вече е твой проблем.

Цитат
Айде сега кажи от тези многото фирми какъв е дялът им в БВП - или това е държавна пардон военна тайна.

Говоря за времето от преди 30 години. Отиваш на сайта на НСИ и търсиш там. А и акцентът не е колко процента от БВП са давали, а дали ги е имало изобщо. Защото ако 10% от тези малки фирми бяха станали средни, а от тях 10% -- големи, БВП нямаше да е този, който е в момента.

Ама откъде толкова акъл в теб да го разбереш. И за провала на това не са ти виновни комунистите. То ти и не можеш да дефинираш ясно какво разбираш под „комунист“.

Цитат
Забрави да споменеш и по Виденово време как бяхме всички милионери - даже в Саудитска Арабия няма толкова на глава от население.

Ъхъ, и затова 2 седмици след появата на служебно правителство, курсът спадна наполовина. Всъщност знаеш ли кога Жан Виденов подава оставка?

Та кой е виновен за глобалното затопляне?
Активен

the lamer's team honourable member

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #275 -: Aug 28, 2019, 12:19 »
Моите спомени бяха, че от пети започваш руски, а от шести западен език. Освен немски, френски, английски, на места имаше испански и италиански. Но трите бяха навсякъде. Класовете бяха по средно 30 човека, което означава, че език се учеше в групи по 10, което за мен е оптималната бройка за учене на каквото и да било.

=*=

4096 точно китайците са моята надежда за въвеждане на нов морал в бизнеса. От теб и други знам, че там договорите на хартия нищо не значат и обикновено ги няма. Всичко е на честна дума и в тяхната култура много се държи на спазването ѝ.

Чудесно осъзнавам нещата, които изброяваш и още неизброени, но подразбиращи се. Обаче ми се ще да настане такава промяна. Хората да започнат да я търсят. И все някой, някога ще започне да я предлага. Докато се държим като хищници едни към други, напредък не може да има. Може временно да изглежда, че има, но няма логичен вариант изхода да е добър.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #276 -: Aug 28, 2019, 12:42 »
@ddantgwyn , както и горе казах - крайностите са лошо нещо. Дали ще е промития мозък на момичето от клипа или "уж" партизанско мислене - все тая.
Ако трябва да намериш някакви виновници, то това са хората, които не обясниха какво е капитализъм (и до ден днешен това е проблемът). Да, създадоха се фирми, но какво от това? То и до ден днешен повечето хора не знаят как се върти бизнес и въобще какво е бизнес. Останалата маса пък се дразни когато някой печели и го оприличава с кражба.

За данните от НСИ - просто няма смисъл. Мисля че към 2004та им обновиха методиките, иначе преди това нито данните с които работят са реални, нито методиките.

Английския съм го научил от баба ми, от филми и от списания. В училище нищо не се учеше (времето на прехода). Учил съм и италиански, но нито аз нито някой от училище знае и една дума :)

За Виденов като човек, не мога да кажа нищо лошо. Преподавал ми е от тези твоите празни науки. Знам че беше сложен за да обере пешкира, но в историята ще си остане периода като виденово време.
« Последна редакция: Aug 28, 2019, 12:55 от makeme »
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #277 -: Aug 28, 2019, 14:15 »
Мейк, точно поради порочните бизнес-практики, за които говорим с теб, 4096 и Стелт, хората напълно основателно смятат печалбата за кражба. Открадната е от партньорите (чрез измама). Открадната е от държавата (укрити данъци). Открадната е от служителите (с най-обикновено изнудване). И е невероятна в повечето случаи.

Не мога да съдя хората за това. Мога единствено да се старая да не постъпвам така. И ако са повече тези, то бизнес няма да е мръсна дума равна на кражба и изнасилване.

=*=

Аз в училище учих френски. Към днес не знам нито дума. Език, който не се практикува се забравя. Аз и руския не го помнех от училище. 10 години по-късно го започнах отначало покрай компютрите. По същия начин съм учил и английски. Без да четеш на английски е много трудно да си в крак с нещата.

=*=

Мейк ти майна ли си? Защото Виденов работи в някакъв частен университет на шестаци. Но чувам, че е с добро ниво. Нещо като нов АОНСУ. И аз нямам нищо против него. Странното е, че може би е единствения еднакво уважаван дори от тъмно сини десни. Може би, защото самия той беше жертва на завършващия тогава преход.

И си тръгна с достойнство.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #278 -: Aug 28, 2019, 14:33 »
Да, майна съм. Колежа не е много нов. Мисля че е на 15-20 години вече :)

ПС: Гого, ако ти е интересно за колежа:
https://www.youtube.com/watch?v=kWdMsDGAaD8
Като гледам са му сменили името и лицата (собствениците), но реално тук си го знаем като колежа на Виденов. Предполагам че не иска да му се замесва името в собствеността.
« Последна редакция: Aug 28, 2019, 15:49 от makeme »
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #279 -: Aug 28, 2019, 16:44 »
Да де, не е нов. Имах предвид нов спрямо АОНСУ, но със същата идея. То той мисля, че и там е преподавал. Направен е след, като излезе от политиката, за да има, с какво да се занимава. Там има и други стари кримки. В момента там преподава и бившия ни кмет. Не знам помните ли го. Това е този, който Нова го хванаха, че краде от децата. А самия той има дете, което е съученик на малкия ми син.

Но далеч не всички преподаватели са престъпници. Просто са близки по партийна линия.

Щом си учил там, в известен смисъл си ми колега. Част от моето образование са неща от сорта на мениджмънт. Всъщност даже (поради характера на ВУЗ-а и преподавателите там) си няколко обиколки пред мен изравнявайки към западното MBA (специалист-администратор).

п.п. Като се добера до нормална връзка, ще гледам клипчето. Но по принцип там са бивши министри, посланици, висши кадри в задгранични дружества и всякакви мастити тежкари. Направо ти завиждам.
« Последна редакция: Aug 28, 2019, 16:47 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

stealth01

  • Гост
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #280 -: Aug 28, 2019, 20:15 »
Не знам, какво искаш да ми кажеш за Шуортс. Кой точно бизнес е възможен без кредити? Взели кредит (между другото след това взеха още един), за да влязат мощно в България, Румъния и донякъде Гърция, не е новина. Нарича се правилна бизнес-стратегия.

Продължавам да твърдя, че работят на свободен пазар по пазарен начин. Никой не ме кара насила да пазарувам в Кауфланд. Правя го заради по-големия избор и по-изгодни цени. Влизането на търговските вериги фактически повдигна благосъстоянието ми. С едни и същи пари мога да купя повече и далеч по-разнообразни стоки. Това пряко ме прави по-богат.
Кредитирането е нещо нормално, да. Интересното е, от къде са получили кредита. Чии са парите, кой и защо им го е дал. Това не е пазарен механизъм. Това е провеждане на политика от Световната банка в интерес на частна фирма, която да придобие значителен пазарен дял, за сметка на реалният пазар в няколко държави в Европа.
Хайде, качеството/пари на „разнообразните и евтини“ стоки няма да коментирам. Всеки си прави някакви собствени сметки. Къде прави, къде криви. Това е донякъде субективно.
Ама да твърдиш, че субсидирани с публични средства частни компании „работят на свободен пазар по пазарен начин“ е адска демагогия.

... точно китайците са моята надежда за въвеждане на нов морал в бизнеса.
Китайският морал в бизнеса...
Абе, май по-скоро ще се навия на кауфлидълите...
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #281 -: Aug 28, 2019, 20:25 »
Качеството на стоките в кварталните ми бакалии не е било различно. За информация в моя квартал продължава да има бакалии (да някои от тях затвориха) и не като да имат липса на клиенти. Включително и аз съм им клиент.

Сега разбирам, че теб парите те бият през пръстите и ходиш да си купуваш някакви супер биологични яйца отгледани от свободни кокошки. Но трябва да приемеш, че масата народ изобщо не сме така и огромна част от бюджета ни отива за храна.

България не е само София, Пловдив, Варна и Бургас. А дори в тези градове познавам хора със скромни доходи. За тези, които прехраната ни е проблем, а не даденост, сметката е проста. Кое, колко ми бърка в джоба и защо. Няма да можеш да убедиш милионите като мен, че сметката ни е крива.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

stealth01

  • Гост
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #282 -: Aug 28, 2019, 20:48 »
Аз друго говоря, ама ти за ланския сняг се хвана. Пак добре, че не ме набеди, че сам си снасям яйцата... и сестра нямам!
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #283 -: Aug 28, 2019, 21:14 »
Основното в мнението ти беше, че СБ е дала кредита с цел една ТНК (транс-национална компания) да завладее един (или повече) местен пазар, като избута тукашните играчи. Обаче към момента на влизане единствения местен играч от подобна големина е Пикадили, който вече е бил (или малко след това, не помня) с международно участие в собствеността и не е вече българска верига.

Има и други вериги като Фантастико, Т-Маркет, ЦБА, които нито са свили дейността си, нито са изчезнали. Тук са си. Просто не са навсякъде.

Прекалено заговорнически звучи. СБ е частна банка въпреки името си. Обслужва частен интерес, а не държавен. И дори да приемем, че обслужва нечии национален интерес, то не може да е друг, освен американски. Тъй, че ако ще прави нещо в национален интерес то е по-скоро да даде кредит на Walmart.

=*=

Хванах се за другото, защото заяви, че едва ли не хората с ниски доходи сме тъпи и си купуваме боклуци, защото не можем да разберем, кое е хубаво. Аз, че съм тъп, тъп съм. Но някак си е недопустимо да обиждаш повечето ни сънародници. Не е едно и също да знаеш, кое, колко е качествено и да можеш да си позволиш нещо различно.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ddantgwyn

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1262
    • Профил
Re: Кой прасна НАП-а ?
« Отговор #284 -: Aug 28, 2019, 21:24 »
Моите спомени бяха, че от пети започваш руски, а от шести западен език. Освен немски, френски, английски, на места имаше испански и италиански. Но трите бяха навсякъде. Класовете бяха по средно 30 човека, което означава, че език се учеше в групи по 10, което за мен е оптималната бройка за учене на каквото и да било.

А аз говоря за моето време, докато бях ученик -- руски от четвърти клас (първата година без оценка), втори западен -- от осми клас. И това бяха трите чужди езика, които се изучаваха. След мен нещата може да са се променили, защото две-три години след като аз завърших, се смени тотално системата (въведе се УПК, макар и за няколко години) и мисля, че от 11 годишен, курса на обучение стана 12 години.

Нивото беше достатъчно, за да може всеки, който има желание, да продължи да надгражда. Да, надграждане си трябваше при всички положения, защото както каза, ако не практикуваш даден език, той много лесно и бързо се забравя.

За бройката ученици няма смисъл да говорим -- и сега не е оптимална.

Но в пращулката на реактивния, която коментирам, ставаше дума за нещо съвсем различно.
Активен

the lamer's team honourable member