Покажи теми - zahari_bgr
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / framebuffer в screen -: Mar 25, 2017, 12:57
Здравейте,
Някой подкарвал ли е framebuffer под terminal multiplexor, например screen?
Например, fbi в screen ми казва:
ioctl VT_GETSTATE: Inappropriate ioctl for device (not a linux console?)
mplayer също не изкарва картина в screen с използване на fbdev2 драйвъра.
В съседната конзола, където не съм пуснал screen, и fbi и mplayer изкарват перфектна картина чрез fbdev.
Говорим за чиста конзола - никакъв Х.  Fedora 25, 32-бита.
2  Нетехнически теми / Коментар / За да бъде победен Microsoft, Linux трябва... -: Oct 02, 2016, 17:24
...да бъде осиновен от големите производители/асемблатори на хардуер, и да се продава заедно с хардуера.
Това е, което си мисля в последно време. Другият вариант е да спре да гони широк кръг потребители, и да се ограничи само до технологичните маниаци.
Аз разбира се предпочитам първият вариант, просто защото не ми е приятно да виждам софтуер, който е Windows only,т.е. не желая да бъда изправен пред дилемата да ползвам Windows, или да се откажа от нещо. Искам Linux да бъде платформа, която е на първо място в списъка на разработчиците на софтуер.
Мисля, че обществото на свободния софтуер вече само няма капацитета да се конкурира с технологичните гиганти до степен, която би му позволила да натрупа критична маса потребители, и да започне да трупа пари, с които да поддържа ръста си. И няма как да го има, при положение, че често това се разглежда като странична дейност, и дори когато е основна такава - резултатите не се възнаграждават, или пък са твърде скромни, за да оправдаят налетите в тях пари.
Няма кой да потърси отговорност от разработчиците на свободен софтуер, няма и основание да търси подобна отговорност. Няма ангажименти - днес всичко може да върви добре, утре със същият успех може да спре.
Според мен големите производители/асемблатори на хардуер трябва да се ангажират с финансирането на разработката на собствени (базирани на съществуващи) или съществуващи дистрибуции. Това не трябва да бъде акт на благотворителност - трябва да го направят с цел продажбата на тези дистрибуции, заедно с хардуера.
Това разбира се би означавало да се откажат изцяло или частично от услугите на Microsoft. И тук идва основният проблем - защо да го правят.
Както съм казвал и преди, големите асемблатори не губят, а напротив - печелят от продажбата на OEM Windows. Компании като HP или Toshiba получават отстъпки от цената на OEM Windows, понякога до 50%. Какво те правят с тези отстъпки аз не знам, т.е. дали правят отстъпка от крайната цена, или си ги прибират като печалба. Предполагам обаче, че е второто.
А може и да не се откажат от услугите на Microsoft, а просто да инсталират въпросната дистрибуция на всички останали машини. За мен причината до сега да не са го направили е, че тогава ще трябва да осигурят поддръжка за тази операционна система.
Според мен, ако Microsoft се издънят нещо, това може да ги подтикне да погледнат по-сериозно за операционна система, над която да имат по-голям контрол. Друга издънка например, може да бъде ако Microsoft пуснат своя линия компютри, и големите асемблатори се почувстват застрашени. Лично на мен не ми се вярва точно това да направят, но пък знае ли човек.
Някой друг беше предложил преди време, че проблема на Linux е рекламата. Т.е. въпреки, че съществуват например лаптопи с предварително инсталиран Linux, нито ги има навсякъде, нито се рекламират. Предложението беше, например Canonical, да инвестират в рекламата на лаптопи, с предварително инсталирано Ubuntu. С две думи - да се стимулира търсенето на такива лаптопи, което бавно да доведе и до покачване на интереса от страна на производителите/асемблаторите на хардуер.
Това не е лоша идея, особено като за начало. Тогава обаче ще се увеличи и нуждата от поддръжка, а Canonical нямат капацитет.
Не само в дистрибуциите обаче трябва да се инвестира, а и в приложният софтуер. Тук отново RedHat са едни гърди напред, като се грижат за разработката на GNOME. Canonical разработват Unity, ноаз не знам да разработват никакъв приложен софтуер. GNOME от своя страна включва всичко, както и KDE. Между другото съм изненадан, че KDE не е подкрепена от никоя голяма компания, като в същото време е най-голямата и най-развита графична среда и екосистема от потребителски софтуер. Другите за сега ми изглеждат малки, въпреки, че някои от тях се разработват от страшно много време. Макар, че аз ползвам само ограничен брой дистрибуции, и не съм виждал какво са направили дистрибуциите, които претендират да са drop-in replacement на Windows (аз пък не искам да ми прилича на бозата).
Но това е - всеки, който иска да предлага Linux като завършено решение, трябва да поеме грижата и за пълният набор от потребителски софтуер. Трябва да го финансира и да изисква от разработчиците да си вършат работата.
Те и сега го правят с Windows - разработват и инсталират предварително софтуер, който в Windows липсва. Друг е въпроса дали на потребителите им харесва този софтуер, но предполагам, че на лелките им харесва.
Разбира се това въобще не изключва наличието на независими продукти от независими разработчици.

Хах, онзи ден четох една глупост, която ми се иска да коментирам - "разработчици на софтуер, например 'анти-вирусни' и други програми, плащали на асемблаторите да го включват в лаптопите, и за това лаптоп без Windows бил по-скъп". Това в никакъв случай не може да бъде вярно - най-много да го предоставят без пари, с надеждата, че потребителя на следващата година ще продължи абонамента.

Но да се върна пак на основната тема - разработчиците имат нужда от някой, който да им плаща. Потребителите имат нужда от някой, който да контролира разработчиците на софтуер и да гарантира, че те си вършат работата. Потребителите трябва да се научат, че за да изискват нещо от някого, трябва и те да му дадат нещо. Човечеството е изобретило една такава универсална стока, наречена "пари". Потребителите обаче са научени, че щом нещо може да се копира, значи за неговото копиране не дължат пари. Единственият начин да бъдат накарани да дадат тези пари е, когато софтуера идва заедно с хардуера. Когато производителите на хардера започнат да носят отговорност и за софтуера - тогава ще имат и стимул да плащат на разработчиците на софтуер, и правото да ги контролират.
Според мен това може да стане и по прозрачен начин - като се използва екосистемата на GNU/Linux.
Аз лично смятам, че стратегията на Google с Android е добра, и е приемлива за мен, като потребител. С какво е по-добра от стратегиите на Apple и Microsoft - няма един android, а има много Androids - всеки производител на телефони си разработва собствено разклонение. Да, Android има проблеми, но те не са породени от Linux, а от липсата на каквато и да е прилика с екосистемата на GNU/Linux.
Няма ли да стане така и с GNU/Linux? Ами зависи - RedHat и Canonical не са се отдалечили кой знае колко, от потребителска гледна точка. Едните може да използват rpm, другите deb; едните може да използват MIR, другите wheiland; GNOME - Unity; и т.н., но това пак си остава GNU/Linux - същият софтуер си върви и на двете платформи, същите файлови системи, същата инициализация...
Човек като погледне Android - няма нищо общо. Защо толкова са искали да избягат от GNU/Linux, за мен е загатка.
Все пак KDE с wheiland беше подкарано на телефон - значи е възможно. Изобщо, както казах и по-горе KDE има много потенциал, който си стои неизползван.
А телефоните и таблетите са просто задължителна ниша. Според мен в следващите 20 години нямат абсолютно никакъв шанс да изместят персоналните компютри, но в никакъв случай не трябва да бъдат игнорирани. А и потребителя все пак обича на всички устройства да му е едно и също. Лошото представяне на Microsoft тук е добър предвестник на заслужената им смърт.

Google обаче може да изпреварят всички, като слеят Android и Chrome OS. Разбира се, това въобще не означава, че новата им единна операционна система ще се представи на desktop по-добре отколкото Chrome OS се представи до сега.
Повечето хора обаче изпитват странна възбуда, когато някой от гигантите извади някакъв продукт. И лайно да извадят - пак ще имат десетки или стотици милиони продадени копия. Същото е и със Google, и с Apple, и с Microsoft, и със Samsung и с всички. Марката тук има много голямо значение - самата тя е реклама.
Не само  е нужна агресивна реклама на Linux, но са важни и лицата зад тази реклама. Например Asus, Lenovo, Dell според мен са доста добри кандидати. И чстно казано не разбирам, защо инвестират в операционна система, за която всички права има някой друг, и то не кой да е, а точно Microsoft. Никой от тях ли не гледа в дългосрочен план. От къде на къде ще разработвам нещо, което да ме обвързва с тях? Не е ли по-добре те да разработват софтуер, който да върви и да бъде съвместим със стандартите?
Според мен Linux може да бъде един такъв стандарт. Честно казано, не ми пука много за приложният софтуер, но когато операционната система е под контрола на един субект - тогава коня е нагазил много сериозно в ряката.
И според мен производителите/асемблаторите на хардуер могат да печелят от предварителното инсталиране на Linux. Тези 40-80 долара, които ги дават на Microsoft, могат да ги дадат за разработката на Linux, чиято себестойност все повече ще намалява, а крайната цена може да си остане същата, или дори да се увеличи. Началната инвестиция обаче би била най-големия проблем, и този, който я направи разбира се би бил най-набутан - за това и се дърпат. Проблем ли са обаче мамка му няколко милиарда за компании, които реализират десетки милиарди печалба. Според мен по-скоро липсва правилната мотивация.
Разработката на Windows, до колкото си спомням, е около $10 милярда годишно. Изобщо не мисля, че това е много, но пък и от резултатите не съм особено впечатлен. А за да измести Linux Windows, въобще не мисля, че са нужни толкова пари.


Има и друг възможен сценарий, който също е вероятен, и който и друг път съм споменавал - всичко да се премести в уеб пространството. Тогава би имало много малко значение дали ползваш Windows, Linux или Mac. Докато обаче е възможно да ползват хората пиратски Windows, не мисля, че биха имали каквато и да е мотивация да погледнат Linux.
Всъщност, това не изключва първият сценарий, при който основната част от софтуера се продава заедно с хардуера - просто го допълва. Това обаче са единствените два начина, при които разработчиците на софтуер могат да си получат парите.
Това е бъдещето, и тъй като обичам Linux, искам Linux да играе централна роля в него. За това и пиша тази тема (май доста дълга стана, за което се извинявам).
Аз нямам проблеми да плащам за софтуера в случай, че самият не съм допринесал за него, и мисля, че така е правилно - така е справедливо. Не разбирам защо някои хора имат. Не мисля, че цените са чак толкова високи, че някой въобще да не може да си ги позволи.
Проблемите ми със затворения софтуер са от съвсем друго естество, например доверието - в това какво точно прави този софтуер, какви данни събира, какво прави с тях, до колко е надежден и т.н. И тези проблеми все повече се увеличават, и ще продължават да се увеличават, ако Microsoft продължават да доминират на пазара за операционни системи, а приложният софтуер се изнесе в мрежата.

П.П. Не мисля, че е реалистично (а дори и справедливо) да се очаква Microsoft сами да се откажат от предимството си и да започнат да разработват собствена Linux дистрибуция за крайният потребител. Това, което аз най-много искам, и страшно бих се радвал, ако бъде сложен край на пиратството на интелектуална собственост, или в случая - да бъде сложен край на пиратството на Windows. Това би било най-голямата предпоставка за скок на Linux, но и не мисля, че Microsoft биха загубили в този момент, освен, че наистина ще им се наложи да се конкурират.
3  Нетехнически теми / Коментар / Flatpak VS Snappy -: Jun 23, 2016, 01:35
Ако някой не е разбрал, както Canonical, така и RedHat пуснаха нови пакетни системи - съответно Snappy и Flatpak. Основната разлика от досегашните е, че приложението си идва с всички зависимости (което прави пакета няколко пъти по-голям) и се инсталира в собствена директория, като е изолирано от останалите програми (уж за по-голяма сигурност).
Аз добре разбирам на кого може да бъде потребно това - на авторите на затворени програми, които предлагат продукт и се дразнят, когато трябва да осигуряват поддръжка за различни пакетни системи и дистрибуции. До сега такива програми се разпространяваха под формата на архив, който се разархивира в една директория и приложението се стартира от главния изпълним файл. Преките пътища трябваше да се правят ръчно, обновленията - също, а сега даже може да се възползват и от автоматични обновления (има си хранилища и всичко, както при традиционните пакети).
Това, което не мога да разбера обаче, е защо тези пакетни системи се рекламират като едва ли не "бъдещето на пакетните системи" и едва ли не се говори, че ще заменят deb и rpm. LibreOffice пакет - 1 Гигабайт - моля ви се хора, стига глупости! За какво ми е htop - в контейнер. Това е глупост! Ок, нека си съществуват, но защо трябва да натикаме всяка програма (и с отворен код при това) в това нещо. Има си предназначение - да го използваме по предназначението.
Всъщност, сега като се замисля, нито пакетирането се улеснява кой знае колко (а ако това беше целта, защо не улеснят направата на традиционните пакети), нито разпространението се улеснява - единствено се решава евентуален проблем със зависимостите и приложението се изолира от останалата част на системата.
Поредната глупост след замяната на system-v, alsa и xorg - сега да направим и пакетите като в Winbows. Трябва да минаваме на BSD.
4  Преводи / Преводи на програми / Превод на GNOME -: Mar 04, 2015, 19:54
В момента е в ход кампанията за превод на GNOME 3.16.
Крайните дати са 23 март и 13 април - за 3.16.0 и 3.16.1, съответно.
Състоянието на превода преди началото на кампанията беше 82% - има около 7000 нови низа за превод.
Системата за превод на GNOME е много удобна - казва се Damned Lies :)
Точният адрес на българския екип за превод е:
https://l10n.gnome.org/languages/bg/

За да се включите трябва да си направите регистрация в системата и да се присъедините към екипа.

Аз лично ползвам GNOME като основна графична среда и много бих се радвал да я видя преведена на 100% в някое скорошно издание. Това може и да не стане за това издание, но аз го отдавам на това, че низовете за превод са много, а явно хората, които превеждат не са чак толкова много или нямат толкова много свободно време.  В следствие на това се натрупват много нови низове и доста от тях изостават с по няколко версии на софтуера. За това мисля да превеждам колкото мога и когато имам време.

Ако и вие използвате GNOME, приятно ви е това да става на родния ви език и имате познания по английски и как се работи със съответния софтуер - разгледайте системата за превод и помислете дали да не се включите. Това, че кампанията е кратка, а в момента нямате свободно време не би трябвало да е проблем. Според мен когато и да го направите ще бъде от голяма полза. От собствен опит мога да ви кажа, че е голямо удоволствие да използвате софтуер, който самия вие сте превели или сте участвали в превода.

Освен самия GNOME и неговите модули, във въпросната система може да се превеждат и множество различни програми. Там също има доста за превеждане, така че ако някоя от любимите ви програми е там - защо да не я преведете. Дори не е необходимо да използвате GNOME, макар че е хубаво да сте запознати с общите преводи на термините, използвани и на другите места в GNOME - за да има съгласуваност.

И Накрая - много хора не владеят английски език, което води до проблеми при работата със софтуера. За да бъде Linux една уважавана и широко разпространена платформа е нужно целия интерфейс да бъде преведен на български.

Не трябва да се забравя и потребителската документация. Аз до сега съм превеждал около 3-4 документации на софтуер от около 40-50 страници всяка и във всеки от случаите това доведе до значително обогатяване и задълбочено познаване на софтуера от моя страна в процеса на превода. Така че освен за тези, които ще я четат, превода на документация носи позитиви и на този, който превежда.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Правото на ползване на GNU GPL софтуер в европейски/държавни/общински проекти -: Mar 05, 2014, 20:27
Здравейте,
наскоро ме попитаха как да удостоверят правото на ползване на софтуер лицензиран под GNU GPL v2 в един общински проект, който е свързан с обучение.
Знам, че има превод на GNU GPL v2, който обаче до колкото знам няма юридическа стойност.
Според вас до колко е приемливо да се приложи оригиналния лиценз, на английски, и това би ли било достатъчно?
Софтуера се разработва от австралийска фирма, която е готова да съдейства, но никой си няма и на идея как би трябвало да изглежда един такъв документ.
Ако някой е участвал в някакви проекти и се е ползвало свободен софтуер, ще съм му благодарен ако сподели дали са представяли някакви документи и какви, или изобщо как трябва да се процедира.

6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / digital.bg продължават да хулят свободния софтуер -: Feb 19, 2014, 11:56
Кога не трябвало да се използва софтуер с отворен код http://www.digital.bg/novini/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%84%D1%82%D1%83%D0%B5%D1%80-%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%B4-news42194.html

Като не разбират от софтуер не мога да разбера защо не си мълчат. Друго си е да сравняваш две устройства по външен вид.

Според мен търговците на софтуер надушват фурора, който ще направи Linux в десктоп сегмента през тази и следващите години и са напълнили гащите от мисълта, че ако искат да останат в бизнеса ще им се наложи да започнат да разбират от софтуер, а не само да го продават.

Вчера публикувах серия от коментари под статията, опровергаващи написаните глупости, но днес бяха изтрити.

Съдейки по тази и предишни статии на въпросната медия, за мен тя води кампания срещу свободния софтуер. Затова смятам да препоръчам на всички мои приятели и познати, виртуални и реални, да не се доверяват на статии от въпросния сайт и въобще да спрат да ги четат.
Страници: [1]