Автор Тема: По въпроса за български Windows Manager  (Прочетена 6795 пъти)

Michael

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 39
    • Профил
Първо искам дебело да подчертая, че подобни идеи би трябвало да предизвикват всичко друго но не и присмиване. Защото наистина е много по - лесно да ровиш в новите наща отколкото да ги създаваш.
Второ - представете си колко много проблеми би решила такава една разработка.
   - главоболията с кирилицата, защото по рождение такъв менажер ще е по рождение кирилизиран.
   - при евентуална бъгарска дистрибуция на Linux, такъв менажер би бил едно от лицата на такава дистрибуция, което в никакъв случай не пречи наред с нея да има и други стандартни менажери.
   - това може да се окаже едно от нещата, които ще привлекат вниманието на потребителите към нас, което ще доведе най - малкото до това да изчистим славата си на хакери и да придобием лице на хора, които се занимават със сериозни неща.
   Накрая мен лично ме порази факта че XP  е преведено на български, без българско участие, което най - малкото би трябвало да ни накара да се замислим.
   И една молба, към всички които биха обсъждали такъв проект, нека да пишем на български, защото на мен ми е малко трудно да се справям с онази китайска граматика.

Michael
Активен

pau4o

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 35
    • Профил
    • WWW
По въпроса за български Windows Manager
« Отговор #1 -: Apr 21, 2002, 16:33 »
То доста се изписа по въпроса и подобни на него, и тук и на други места. Такъв един проект е добър по своя замисъл, но всяка идея е безмислена, докато не вземе да се осъществява. Лошото е, че тези дето одобряваме една такава идея не сме способни да я реализираме [тук конкретно визирам себе си - не мога да програмирам '<img'> ]
А по повод превода на ПрозорецЕксПи, трябва да се отбележи, че ако там преведът "File" като "ябълка" (не че ще го направят) само след няколко години в България масово ще се използва този термин ("ябълка"). И за подрастващите, знаещи и "малко" Англииски, ще бъде много странно да се сблъскат с  English version където пише "File".
Грозно, но ще стане така (поне според мен, а и не само)
Това е друго не се сещам какво да кажа в момента.
Активен

поздрави
KaMeH
[reg your bg translation or grab one from http://www.bgit.net/?id=37892]
[регистрирайте вашият превод или намерете нужният Ви на http://www.bgit.net/?id=37892]

Michael

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 39
    • Профил
По въпроса за български Windows Manager
« Отговор #2 -: Apr 21, 2002, 23:46 »
Приятельо Pau4o, между другото ако не е тайна, би ли ми помогнал да го разчета. Първо дължа да те успокоя, това че не си програмист, не е беда, достатъчно е че умееш да мислиш. Обаче не мога да се съглася, че не можем да се справим, според мен нищо не ни липсва нито знания нито опит. Аз например с удоволствие бих се включил в разработването на такъв проект. После според мен сме длъжни да започнем да правим нещо, защото последсвията ще са непредвидими и най невинното от тях ще е че непрекъснато ще отговаряме на въпроси от сорта - как да си пусна модема или как да подкарам кирилицата и т.н. докато в един момент някъде по света ще се появи някакъв win manager изцяло на български, за който ще се окаже че нямаме нищо общо, а това би било бедствие.
И недей моля ти се да ме караш да се чувствам като последния михиканин  в България, защото чувството хич не е приятно.

Михаил Петров (Michael)
Активен

pau4o

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 35
    • Профил
    • WWW
По въпроса за български Windows Manager
« Отговор #3 -: Jul 27, 2002, 21:02 »
Значи да почна подред  '<img'>
Първо за разчитането pau4o=райчо
Второ - за разработката на проект от такъв ранг:
- умението за мислене ще е от полза, НО ще трябва да се програмира, тества, и оптимизира. А за такива неща трябва да се знае как се пише, чете и оптимизира код. Както и да се познават разните му там библиотеки.
- знания и опит на теб може и да не ти липсват, НО аз въобще на съм запознат със структурата и начина на работа на Х системата и не виждам как мога да помогна за един такъв проект, освен с някакви преводи или нещо несвързано с програмирането.
Трето - за започването на някаква дейност. Тук важи основния принцип при разработването на проекти с отворен код - който има идея за започването на проект, прави първите стъпки и поканва другите да се присъединят към него (ако имат желание  '<img'> ). Не трябва да се чака някой друг да започне нещата, а трябва да се действа.
За отговорите на въпроси свързани с настройките на това или онова. Тук (според мен) проблема не е в липсата на Made in BG "Прозоречен мениджър", а в други неща. Примерно: липсата на стандартизирани преводи на интерфейсите, липсата на преведени помощни файлове, а и самото неразбиране на концепция различна от тази залегнала в основата на OS Windows
Що се отнася до появяването на "Прозоречен мениджър" който да е изцяло на БГ искренно се съмнявам, че ще съжалявам ако не съм взел участие в разработката му. По-скоро бих се радвал да видя нещо такова  '<img'>
И на последно място, но не по важност - не се притеснявай, не си последния мохикан  '<img'>  '<img'>
Активен

поздрави
KaMeH
[reg your bg translation or grab one from http://www.bgit.net/?id=37892]
[регистрирайте вашият превод или намерете нужният Ви на http://www.bgit.net/?id=37892]

kennedy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
По въпроса за български Windows Manager
« Отговор #4 -: Jul 28, 2002, 09:56 »
Много интересна идея, но ми се струва че това ще изисква много писане, тестване и т.н. не само за Х но и за приложенията, а да се пренапише на ново КДЕ или ГНОМ е безмислено (знаете колко хора се занимават с това). По-добре би било ако ги има тези ресурси в България да се насочат в създаването на приложения или тяхното превеждане. Кирилицата няма да е проблем в "БГ ЛИНУКС" защото това е основната идея с която се прави. А вниманието на потребителите се привлича с добър интерфейс,  разнообразие на програми и естествено игри. Имаше една идея за провеждане на демонстрация как се инсталира Линукс и какво може да се прави с него, но не се намери координатор и идеята заглъхна. Това му липсва на линукса. Хората знаят, че го има, но се страхуват че е много сложен и различен.
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
По въпроса за български Windows Manager
« Отговор #5 -: Aug 06, 2002, 12:45 »
Аз съм за българска дистрибуция, но с едно голямо НО. Като започнем да я правим, хайде преди превеждането на "Прозоречния мениджър" и въобще същинската програмистка работа, да се заемем с документацията. Ако ще се прави дистрибуция на български, работата трябва започне от документацията.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

manupcho

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 3
    • Профил
По въпроса за български Windows Manager
« Отговор #6 -: Aug 09, 2002, 02:52 »
Здравейте,
искам и аз да кажа нещо по този въпрос:
Аз съм категорично против по следните причини:
1. В България няма кой да се занимава постоянно с този проект, на всички е ясно че това не става на свободна воля, а трябва заплащане
2. Дори и да има финансиране, ще можем ли да се справим с темпото, което налагат другите дистрибуции?
3. Нужно ли е да откриваме америка? Не ли е по добре да се помага при превеждането на някоя водеща дистрибуция, това би донесло както по добра поддръжка (все пак за една световна дистрибуция мислят много повече хора) и второ, дистрибуцията ще е в крак със останалите.
Все пак е радостно че някой иска да прави нещо '<img'>
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
download Manager????
Настройка на програми
rifko 9 4379 Последна публикация Apr 02, 2003, 10:12
от n_antonov
Мазало с lilo  & windows boot manager  - Помощ!
Настройка на програми
ven 2 4888 Последна публикация Oct 17, 2005, 14:05
от RealUseR
Hattrick football manager
Общ форум
cartman 2 2833 Последна публикация May 27, 2007, 23:13
от cartman
Synaptic pakage manager
Настройка на програми
IvanRadev 4 2705 Последна публикация Dec 19, 2007, 14:30
от IvanRadev
Здравейте имам проблем с manager your gradient for windows 7 and XP
Настройка на програми
supportpc 1 1428 Последна публикация Sep 03, 2014, 11:45
от BRADATA