Покажи Публикации - Stancho_25
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 16
16  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Xampp безопасност -: Mar 23, 2018, 14:22
Едно търсене в Гугъл с ключови думи "защита xampp". Ето и част от първите резултати: цък, цък - за неразбиращите английски.
Статиите са от 2007 година, да ли актуални за сегашната версия на Xampp? Те  са насочени към windows версията...

Ми пробвай, ако се получи то явно е актуална. И за Уиндоус е насочена само частта за инсталацията, ама ти това вече го знаеш как става под линукс. Може да пропуснеш това и да прескочиш директно на конфигурацията.
17  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Xampp безопасност -: Mar 23, 2018, 13:31
Едно търсене в Гугъл с ключови думи "защита xampp". Ето и част от първите резултати: цък, цък - за неразбиращите английски.
18  Нетехнически теми / Коментар / Re: Хайде управата на Барселона минава на FLOSS/Линукс -: Jan 14, 2018, 15:26
Разбира се, че Рар-а го разархивирах под Линукс със свободната версия, ПДФ-а не може да се отвори заради тези вградени форми.
А този Станев не го знам кой е, а и нямам желание да научавам.

Отваря се само с акробата.

Ето тук има линк към линукс версията. Та това е положението...
19  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Как да заредя тестови Дебиян (systemd) в чист текстов режим -: Sep 09, 2017, 19:10
Пробвал ли си да добавиш "nomodeset" параметър при началното зареждане?
20  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Linux mint 18.2 - инсталация и ATI драйвери -: Aug 08, 2017, 20:46
Какви са ти настройките на Bios-а за начално зареждане? Може да даправиш няколко снимки на boot секцията и да я споделиш тук.
Кажи и от какво инсталираш Минт-а? Ако е от флашка каква програма си позвал за създаването й?
Дай малко повече информация за системата. Големина на дисковете, разделени ли са на дялове, има ли нещо на тях инсталирано и трябва да се пази? Големина на RAM паметта, десктоп или лаптоп?
Хубаво е да споделиш как е преминавала инсталацията при досегашните ти опити, дали не са излизали някакви съобщения за грешки или предупреждения?
Колкото по-подробно толкова по-добре. И незначителната информация може да бъде от полза.

За видео картата драйвер няма да ти се наложи да инсталираш допълнително. Той ще си дойде с инсталацията. То и особено друг избор нямаш. Драйвера който се намира на официалния сайт на АТИ за Линукс от много време не се поддържа и не може да бъде инсталиран.
21  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: gEdit вече не се поддържа -: Aug 06, 2017, 15:03
Отговор на извън темата:
пак извън темата. dvd-то е идеалният евтин бакуп, защото записващият слой се намира в средата на пласмасата - т.е. не може да се надраска. Това обаче не важи нито за cd нито за blu-ray. Там е на повърхността. Освен това има dvd-та които са златни, платиниеви (записващият слой). И са практически вечни (100++ години). Но за съжаление не се намират в БГ.

В грешка си. Записващия слой на всички медии е зад защитни покрития (пластмаси). Blu-ray-а е най-устойчив на драскания, заради по-качествен долен защитен слой. При такава плътност на запис всеки малък дефект пречи на разчитането на данните. Що се касае за вечността на записите (100++ години), това се твърди за съответните медии с щампа "М-disc" дето записващия слой не старее.
22  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: Този форум се нуждае от смяна на дизайна -: Jul 03, 2017, 18:45
Може разбира се. :)
23  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: Този форум се нуждае от смяна на дизайна -: Jul 01, 2017, 14:59
Ами форума може да се отвори и по този начин на телефон:

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?wap2

Доста по лесно се чете  ;)
24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Самовъстановяваща се ОС - възможно ли е? -: Jun 17, 2017, 20:40
Перфектно би било ако има функция в Линукс да открива грешния код сам, и да го поправя на верен въз основа на работещтия код на други компютри в мрежата или базата от сайта на дистрибуцията...
Нещо подобно на индивидуални ъпдейти за грешките в операционната система на всеки потребител по отделно.

Хммм... Те май Майкрософт са направили първата стъпка в тази посока. Събират всевъзможна информация.
Иначе как ще се поправя и взима решения "сама" ;D
25  Програмиране / Web development / Re: Търся алтентаривни програми, които да кървят под линукс -: Jun 16, 2017, 23:26
Ами аз не съм забелязал да има възможност със "сложните" програми такава опция за рязане и лепене без да се прекодира видеото. Пък и няма кой знае каква логика да се слага такава след като са предназначени за съвсем друга "по-сложна" обработка :) . Avidemux за мен е идеален ако ми се налага да налепя няколко видеа или да изрежа определени моменти набързо без да прекодирам. Там май нямаш грижи да нацелиш кейфрейма.
26  Програмиране / Web development / Re: Търся алтентаривни програми, които да кървят под линукс -: Jun 16, 2017, 20:27
Аз да попитам нещо за видео редакторите....че този въпрос отдавна ме интересува. ???

Възможно ли е така да се редактира едно компресирано видео - например h264, че да не се развали качеството (в резултат от повторното кодиране). Т.е. редактиране само цепене и лепене... Например цепене и лепене по Key frame-овете.

Да може с ffmpeg или avconv. Задаваш начално време и краино време, а за видеото и аудиото му даваш copy. Графично приложение с което аналогично същото може да се направи е Avdemux.
27  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Видео карта -: Jun 11, 2017, 15:43
Какво разбираш под калибрация? И каква е тази програма за калибриране в Уиндоус? Как работи?
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с драйвърите за линукс минт -: Jun 09, 2017, 11:43
На това някой обръщал ли е внимание?
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/AMD
Цитат
NOTE: For Ubuntu 16.04 LTS and above, the AMD Catalyst or fglrx driver is no longer supported by AMD, or in Ubuntu.
Цитат
fglrx

The fglrx driver is now deprecated in 16.04, and we recommend its open source alternatives (radeon and amdgpu). AMD put a lot of work into the drivers, and we backported kernel code from Linux 4.5 to provide a better experience.

When upgrading to Ubuntu 16.04 from a previous release, both the fglrx driver and the xorg.conf will be removed, so that the system is set to use either the amdgpu driver or the radeon driver (depending on the available hardware).

Още допълнителна информация за отпадането на затворения драйвер:
https://tjaalton.wordpress.com/2016/03/11/no-catalystfglrx-video-driver-in-ubuntu-16-04/

Извода: След инсталацията на убунту 16.04 или минт 18, видеокартата трябва да има напълно функциониращ драйвер. Затворения fglrx вече не е опция и не работи.

От тук нататък ако питащия има някави проблеми или си мисли че нещо не работи, би следвало да предостави съответната информация, като логове от машината и грешки които му връща (директен copy/paste или скрийншот).
29  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Спря да работи стартерът на Диспечер за Актуализации в Минт 18 XFCE -: Mar 01, 2017, 15:58
А какво се случва ако в терминала напишеш
Код:
mintupdate
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: CANON LBP2900 -: Mar 01, 2017, 15:43

Свалих няколко версии на драйверите от сайта им, 1.60, 1.8., 2.20, 2.70
Инсталирах с GDebi 4 от тях и не тръгва. При опита за инсталиране на самия пакет, дава отчет за грешка с червени букви за някаква неудовлетворена зависимост. В единия случай версията на пакета била >= 3.20, друг път >= 1.60, в друг случай : cupsys или нещо друго. Четирите отговора на GDebi показвам на снимките.


Сега дейнсталирай всички версии на драйвера (през synaptic). После си инсталирай 2-та деб пакета от последната версия 2.70 като първия май беше common пакета. След това включваш принтера към компютъра.

Когато опитах да печатам, в прозорчето за избор на принтер, намерих настройки и избрах от един дълъг списък серията Canon LBP-1000.

Сега от тези настройки в дългия списък трябва да ти е наличен модела LBP-1120-CAPT ако не се лъжа.
Търсиш в Menu>Администрация на системата>Printers за да ги изкараш. Или от Системни настройки в секция Хардуер > Принтери

ПС: Може да си конфигурираш принтера и директно през веб интерфейса на cups. Отваряш някой веб браузер и пишеш следниа адрес

Код:
localhost:631
Страници: 1 [2] 3 4 ... 16