Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: cybercop в Feb 08, 2011, 17:53



Титла: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: cybercop в Feb 08, 2011, 17:53
Моля да ми кажете какви други менюта има за Gnome графична среда освен стандартното и основното меню. Конкретно за Debian Squeeze. Инсталирах Mint Menu за Дебиан, но се оказа много стара и дървена версия, затова го махнах. Търся разгърнато меню, подобно на него за долният панел. Моля също ако го няма в хранилищата да ми кажете откъде да го изтегля. Благодаря предварително.


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: radoshow в Feb 08, 2011, 18:47
Предлагам ти да погледнеш AdeskBar.Можеш да му добавяш и да махаш каквото решиш.Промяна на цвят,големина също можеш да го позиционираш където искаш по Десктопа.Ето ти страницата на разработчиците цък ($2).От тук можеш да изтеглиш последната версия.Стартира се като програма.За да ти се показва при всяко пускане на компютъра добави го към автостартиращите програми.


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: trosho в Feb 08, 2011, 19:12
Може да видиш дали ще ти допадне GnoMenu - цък ($2), цък ($2).
Лошото е, че не знам дали го има като пакет за Debian. Преди време го използвах на Ubuntu 9.10.

Edit: Всъщност, можеш да инсталираш програмата директно от архива, който се изтегля (с команда " su -c 'make install' ", изпълнена в директорията, където е разархивирано съдържанието му).
Оптитах го в една тестова инсталация във VirtualBox и се инсталира нормално, не ми искаше някакви зависимости. Получава се нещо такова:
(http://img33.imageshack.us/img33/7627/gnomenudebian6.th.png) ($2)

При мен малко лагва при отваряне на менюто (заделил съм много малко памет за виртуалната машина). Мисля, че при истинска инсталация няма да се усеща такова нещо.


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: cybercop в Feb 08, 2011, 21:22
Ще потърся Gno менюто. Трябва ми за долният панел. Колегите бяха свикнали с Mint менюто и не искам да ги затруднявам. засега съм сложил основното на долният панел


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: stancho_25 в Feb 08, 2011, 23:04
А само се чудя версията на Минт менюто от LMDE не ми се стори толкова дървена. Що не пробваш оттам да го вземеш. Това трябва да е хранилището на Минт-ските пакети за дебиан.
Код:
deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import

http://forum.linuxmint.com/viewtopic.php?f=141&p=380362


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: cybercop в Feb 08, 2011, 23:15
Наистина не е. Доскоро я  ползвах. Менюто е от Mint 9. Мерси за съвета, много се изкефих. Тази, която се сваля като  самостоятелни пакети е от Mint 5 и за нищо не става. Ако стане номера ще пусна отделна тема за да я прочете, който го интересува.
Грешката е била при мен. Не съм погледнал датата на публикацията, а не видях по- нови http://task3.cc/671/how-to-install-mintmenu-on-debian/


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: cybercop в Feb 09, 2011, 14:54
Отново ми трябва помощ.
Инсталирах Gnomenu от сорс пакет, но даде някаква грешка в инсталацията и сега менюто не може да се стартира. Кажете ми как да го деинсталирам. В упътването пише make uninstall, но как да окажа на какво. Менюто се е инсталирало в usr/bin


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: bop_bop_mara в Feb 09, 2011, 14:56
Отиваш в директорията със сорса (там, където си бил като си казал make install) и там пишеш make uninstall.


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: cybercop в Feb 09, 2011, 15:22
Вече го направих, благодаря все пак. Просто дадох отново
cd "път до пакета
make install
и веднага след това
make uninstall
Свалих си отново Gno менюто и този път инсталацията беше наред. Такова хитро меню с такива възможности за промени не съм виждал. И mint менюто е добро, но това е уникално. Евала на тия, които са го създали.


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: cybercop в Feb 10, 2011, 10:05
Относно GnoMenu моля някой да ми каже какво трябва да направя за да се използват системните шрифтове в Менюто. Сега някои от буквите са много малки. Обикновено това става, когато темата не се поддържа. Благодаря предварително, ако някой ми отговори.


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: radoshow в Feb 10, 2011, 10:53
Липсват ти шрифтовете които ползва темата.Това най-лесно можеш да го оправиш като си инсталираш lxappearance.С него можеш да смениш шрифта на текущата тема с който си искаш.Ето и скрийн как изглежда.Има и други инструменти за редакция на теми ама аз съм си свикнал с този.Шрифта се сменя от Default font


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: cybercop в Feb 10, 2011, 12:38
Никаква работа не ми върши тази програма. Аз шрифта на темата си го сменявам и от "Настройки на външният вид" Интересива ме как на самото меню да му задам системен шрифт или друг, който съм избрал. Има ли такава настройка в gconf-editor?
Мисля, че това е проблема http://img155.imageshack.us/img155/9716/gnomenu1.png


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: trosho в Feb 10, 2011, 12:56
Не мисля, че можеш да смениш размера на шрифта в менюто с някакъв инструмент. Ако кликнеш на Gnomenu Settings-> /tab\ About-> GnoMenu Themes Specifications, ще се свали един .pdf файл, в който можеш да видиш, че размерът на шрифта, както и самото му име, са твърдо кодирани в темата (в някакъв .xml файл; ако не бъркам, е в themedata.xml).
Аз не бих си играл да редактирам този файл, защото това означава да разбутам цялата тема. Може би е по-лесно да се свали някоя тема с подходящ размер на шрифта (бутон Download More Themes те води на този адрес - http://gnome-look.org/index.php?xcontentmode=189).


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: cybercop в Feb 10, 2011, 13:10
Вече свалих, но при инсталирането ме уведоми, че ще се промени конфигурацията на системата. Затова спрях инсталацията. Мислиш ли че е безопасно. Темите са предимно за Убунту. Системата  работи така добре, че не съм сигурен дали ще направя по- успешна инсталация. Затова избягвам много да ровя в основни настройки, а само глезотийките по външният вид.


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: trosho в Feb 10, 2011, 14:02
Инсталирах една тема за проба и също ми показа подобни съобщения, но в крайна сметка нямам проблем с нея:
(http://img18.imageshack.us/img18/8968/gnomenudarkcandy.th.png) ($2)

Съобщенията бяха свързани с изпълнение на команда mv в директория /usr/share/gnomenu/Themes. Преименуват се някакви файлове с изображения и в края на инсталацията показа това:
(http://img543.imageshack.us/img543/9489/gnomenu29newtheme.th.png) ($2)

Това е най-вероятната (темата е за стара версия на GnoMenu и инсталаторът наглася имената на файловета така, че да роботят под новата версия, която е инсталирана).

А иначе, аз не ползвам много това меню, защото и то, като Mint Menu-то, увеличава използваната памет (от ~75MB на ~100MB в тази инсталация на Debian). А при малък размер на заделената памет за виртуалната машина, това се усеща.


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: cybercop в Feb 10, 2011, 14:57
По добре да не ми го беше казвал. Направо ми развали кефа http://img573.imageshack.us/img573/1354/test1xc.png
Разходът на RAM ми е скочил поне с 15 МБ.


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: radoshow в Feb 10, 2011, 15:08
 :D :D :D Какво толкова е станало като се е вдигнал с 15МБ РАМ-а. :D :D :D Много те е страх да не си натовариш компютъра.Живот си живее тоя компютър при теб  :D :D :D


Титла: Re: Меню за Gnome графична среда
Публикувано от: trosho в Feb 10, 2011, 15:23
Съжалявам. Мислех, че знаеш това от използването на Mint Menu-то. Tова удобство, което те ти предлагат, си има цена.
Мисля, че и двете са писани на Python и интерпретаторът (ако не бъркам) трябва да работи, за да работят и те.