Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: pesho20 в Apr 10, 2011, 00:57Титла: Как да увелича размерна на home директорята
Публикувано от: pesho20 в Apr 10, 2011, 00:57
 Инсталирах си ubuntu 10.10 заедно с windows(не е ВЪВ, паралелно са). Имам 2 HDD единия от които разделен на 3 партишъна. "Home" директорията или "file system" вече не ми стига. Искам да слея два партишъна или да преместя "Home" и "file system" на друг дял, с цел да имам повече място. Как се прави това ?Титла: Re: Как да увелича размерна на home директорята
Публикувано от: bot в Apr 10, 2011, 01:44
 Аз преди седмица имах друга дилема - как да си намаля Линукс дяла за да мога да си правя backup, без да нарушавам записа/загуба на данни. След обстойно проучване в интернет не намерих начин/програма, които да ми гарантират безпроблемно преоразмеряване. Отговорът на твоят въпрос е: Стартираш си Ubuntu Live CD и използваш инструментът System-Administration-GParted. Трябва да се направи от CD защото дялът, който смяташ да преоразмериш не трябва да бъде монтиран. Не би трябвало да загубиш данни след операцията, обаче хората предупреждават че винаги има риск нещо да се омаже. Успех.


Титла: Re: Как да увелича размерна на home директорята
Публикувано от: bot в Apr 10, 2011, 02:25
 За да не бъдат празни приказки току-що си намалих успешно Линукс дялът без да се случи никаква инфекция. Както споменах в предният поуст - стартираш live-CD, след което стартираш System - Administration - GParted Partition Editor. В твоят случай ще трябва да изтриеш съседният на Линукс дял, след което да маркираш дялът,който те интересува, да избереш Partition-Resize/Remove и да го "разтеглиш" върху освободеното порстранство от другия дял използвайки стрелката, която ще ти се появи отстрани на дяла. Накрая натискаш зелената отметка за да потвърдиш избраните операции. Ще трябва да се заредиш с търпение защото програмата не показва с нищо докъде е стигнала и колко време остава до края на операциите. При мен отне около 20 мин. По едно време се изнервих бая, защото дори светодиодът за активност на харддиска угасна и освен едно мандахерцащо се нещо на програмата по никакъв друг начин не разбираш че компютърът е жив. В крайна сметка резултатът при мен беше положителен, надявам се и при теб да е така.
 Ето как ми изглеждаше Линукс дялът преди операцията:
 (http://img856.imageshack.us/img856/8978/screenshotck.png)

 Ето го и Линукс дялът в момента:

 (http://img708.imageshack.us/img708/6725/screenshot1vn.png)


Титла: Re: Как да увелича размерна на home директорята
Публикувано от: zeridon в Apr 10, 2011, 09:49
Дялът "file system" както го наричаш реално е основният дял в който се монтира всичко. и Изтриването му ще е най-голямата грешка която някога ще направиш. Но все пак има спасение.

Както казаха по-горе, стартираш от LiveCD и си пускаш GParted
След това "НАМАЛЯВАШ" този дял и го премесетваш така че свободното място да се окаже долепено до дяла който искаш да увеличиш.
Прилагаш избраните промени и чакаш (в зависимост от размера ще отнеме едно прилично време.
След като свърши "РАЗШИРЯВАШ" HOME дяла прилагаш и чакаш.

Само за ориентир основният дял (т.е. /) го остави да е около 10Г. Принципно са много но ще ти оставят свобода да дишаш и да не се притесняваш много много.