Покажи Публикации - ddantgwyn
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 74 75 [76] 77 78 ... 85
1126  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10" -: Aug 23, 2012, 18:13
Искам някой да ми предложи програма, която да е аналогова на "HL Tag Converter" или да ми обясни как да подкарам тази.

то и аз искам шестица от тотото, ама никой не ме чува.

проверихте ли какво би отговорил чичко google на въпроса "wad converter for linux"?
1127  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10" -: Aug 23, 2012, 18:09
Е, при мен работи и с кирилица. Много майстори на конзолата се навъдиха напоследък. Малко останахме от по- простите, които ползваме графичните приложения.
Така или иначе графичните приложения са front-end за конзолните.

Аз също мога да заявя, че, след като се отървах от rar, xarchiver вече (ползвайки unrar) работи коректно с такива файлове. Сега отново си сложих rar, като unrar от конзолата продължава да си работи.

sstefanov, може би трябва да се сравни кода, от който са компилирани пакетите при теб и при другите?

[nick@hodoo ~]$ rpm -qi unrar
Name        : unrar
Version     : 4.2.3
Release     : 1.fc17
Architecture: x86_64
Install Date: Mon 18 Jun 2012 03:45:03 PM EEST
Group       : Applications/Archiving
Size        : 212204
License     : Freeware with further limitations
Signature   : RSA/SHA256, Wed 06 Jun 2012 09:31:50 AM EEST, Key ID 0dd634bdd2382b83
Source RPM  : unrar-4.2.3-1.fc17.src.rpm
Build Date  : Mon 04 Jun 2012 12:46:14 AM EEST
Build Host  : builder1.ovh.rpmfusion.lan
Relocations : (not relocatable)
Packager    : <http://nonfree.rpmfusion.org/>
Vendor      : RPM Fusion
URL         : http://www.rarlab.com/rar_add.htm
Summary     : Utility for extracting, testing and viewing RAR archives
Description :
The unrar utility is a freeware program for extracting, testing and viewing the contents of archives created with the RAR archiver version 1.50 and above.


това е при мен -- никакви проблеми нито в графичната среда (през nautilus), нито в конзола.
1128  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Моля дайте мнение за Scientific. -: Aug 23, 2012, 18:04
В крайна сметка отново стигнахме до българщината ! :(
Питащия не получи реален отговор. Уплаши се и избяга. Темата се разводни и се получи корено различен ефект!

Доколкото си спомням какво съм писал, мисля че дадох на питащия точно толкова конкретен отговор, колкото позволяваше въпроса му.

Та и вашето участие в този флейм малко го избива на българщина -- вариант „чукча писатель, чукча не читатель“.
1129  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10" -: Aug 23, 2012, 08:20
Защото доколкото знам rar е комерсиален продукт и версията му за Linux надали се разпространява свободно.
Ако става дума за проблема с файловете на кирилица, говорим за пакета rar. Той не е свободен, но не е и комерсиален. Има го в официалните хранилища на Debian и може да се инсталира безплатно за всякаква употреба. Е, изходния му код го няма в хранилищата, което прави решаването на настоящия проблем по-трудна задача, но...
С unrar няма проблем с файловете на кирилица. Той също не е комерсиален, но се разпространява в два варианта - несвободен (с цялата функционалност на unrar, но без изходен код) и свободен (поокастрен, но с наличен изходен код).

Аха, явно имаме разминаване в дефинициите за комерсиален, което не е чак толкова важно. За мен интересното беше, че не намерих пакет rar в хранилищата на fedora, които ползвам и затова посочих само резултата от ползването на unrar.

Сещам се, че навремето григор гачев беше направил едно перфектно изследване и сравнение между различни архиватори за DOS. Интересно би било да се повтори и за света на свободния софтуер.
1130  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10" -: Aug 23, 2012, 08:14

Чакайте малко -- за rar ли говорим или за unrar? Защото доколкото знам rar е комерсиален продукт и версията му за Linux надали се разпространява свободно.

Иначе с unrar мога само да разархивирам, но то друго не ми трябва.

Има ли го в хранилищата на Debian или трябва да се инсталира самостоятелно?

Проблемът е с разархивирането, което, както е казал neter, при наличие на двата пакета (rar и unrar) всъщност става с rar (който омазва нещата). Когато имаш само unrar, проблемът го няма. Мисля, че го няма и като ползваш unrar от команден ред (в който случай може да си имаш инсталиран и rar за създаване на архиви). Пакетите със сигурност ги има в хранилищата на Debian.

Това го разбрах. Просто в хранилищата, които ползвам от Fedora не намерих пакет rar. А sstefanov говореше изрично за unrar. Затова съм и толкова досаден да разпитвам за подробности.

Аз мога да потвърдя, че и при разархивиране на посочения от него пакет с unrar в конзола ($ unrar e Python_v_sistemnom_administrirovanii.rar) също няма проблем.
1131  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Моля дайте мнение за Scientific. -: Aug 23, 2012, 08:07
крадат от РХЕЛ... ако човек не може да си позволи да ползва оригинала, по-добре да се ориентира към някоя по-иновативна дистрибуция - арч, дебилиан, федора, деа знам кво друго е на пазара. Наистина не трбява да се подкрепят такива, центос и ентерпрайс линукс са същите смешници (ок ентерпрайс поне са собственост на оракъл и включват кслплайс, но пак са много зле)... Ограбват хората дето пращат най-много пачове за кърнъла, зле отвсякъде!

Много сте неориентиран, да знаете. По вашата логика и Ubuntu (и всички останали деривати на Debian) крадат от Debian. А приказката за пазара изобщо не трябваше да я отваряте.

И правите ли разлика между ядро и дистрибуция?
1132  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10" -: Aug 23, 2012, 00:20
Виж ти, какъв проблем имало с файловете на кирилица :o От години не ми беше попадал rar архив с файлове на кирилица.
Това ще има нужда от разцъкване, но за момента мога да потвърдя, че проблем има и при мен в Debian Stable, като проблемът е в rar (не в unrar). С командата rar има възможност не само да се архивира, но и да се разархивира, и когато пакетът rar е инсталиран, тази команда взема превес над другите разархиватори на rar архиви в графичните инструменти (или поне в Xarchiver и File Roller). Премахването му дава път отварянето на архива да стане с някоя от другите команди, в които проблем с файловете на кирилица няма (стига системата да е настроена правилно). Ако на някого не му трябва да прави rar архиви и му е достатъчно само да може да разархивира такива, може да деинсталира rar пакета и да инсталира само unrar или p7zip-rar (разширение за rar към p7zip).
Интересно дали пакетът unrar се е появил, само защото има разни такива проблемчета в rar...

Чакайте малко -- за rar ли говорим или за unrar? Защото доколкото знам rar е комерсиален продукт и версията му за Linux надали се разпространява свободно.

Иначе с unrar мога само да разархивирам, но то друго не ми трябва.

Има ли го в хранилищата на Debian или трябва да се инсталира самостоятелно?
1133  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10" -: Aug 23, 2012, 00:05
@sstefanov : Постни ми един коректен линк от който да сваля подобен файл за да го тествам на моят компютър.

Пусках го по-горе, но ето го пак (цялото това е един линк):

https://rapidshare.com/#!download|567p5|261234525|Python_v_sistemnom_administrirovanii.rar|6676|0|0

total 13056
6676561 Aug 23 00:02 Python_v_sistemnom_administrirovanii.rar
6686405 Jul 29  2009 Python в системном администрировании.djvu


дистрибуция Fedora 17, файлът е разопакован през nautilus. и да, имам инсталиран unrar. и не виждам никакви проблеми с името на файла.
1134  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Моля дайте мнение за Scientific. -: Aug 22, 2012, 19:33
Нов съм в света на Линукс, и все още търся моята дистрибуция.
От това което прочетох в Distrowatch много ми допадна Scientific.
Моля някой който я ползва  да даде мнение.
Благодаря.

Ами дериват на Red Hat Enterpise Linux, поддържат я повече хора, отколкото са в екипа на Centos (който също е дериват на Red Hat). Не съм съвсем сигурен, но мисля, че я използваха широко в CERN (но това трябва да се провери). Дистрибуцията е с дълъг срок на поддръжка, използва се за сървъри и работни станции, и като такава софтуерът в нея не е с най-новите си версии, но пък е с най-изчистените от грешки.

Аз лично го ползвам основно (и май само за сървъри). За работните си машини предпочитам Fedora -- оказа се, че в Centos някои програми, които активно използвам ги няма като rpm пакети (или поне аз не ги намерих лесно).

И може би най-доброто, което мога да те посъветвам, е да пробваш без страх, пък ако ти хареса да я оставиш. Ако не ти допадне -- има и други дистрибуции за пробване. Има достатъчно и документация в паяжината за Red Hat Enterpise Linux, която е валидна и за Scientific Linux, така че няма да останеш дълго време безпомощен.
1135  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Fedora 17 и Gnome -: Jul 06, 2012, 14:50
Инсталирах 17та версия на Федора, но не ми допада графичната среда на Гном-а. Искам да си е с менюта, а не с тази лента... За ubuntu 12.04 има gnome-panel който превключва между няколко среди и се чудя няма ли нещо подобно и за федора?

Има два проекта, които дават на GNOME 3 добре познатият изглед от GNOME 2 -- cinnamon и мисля, че беше MINT (името подлежи на проверка). Може да ги прегледаш и тях.
1136  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Anonymous Bulgaria -: Jun 25, 2012, 14:25
Ами такива са си, тихомълком заградят малко чужда земя, обявят я  за своя и се почва стрелбата с ракети, и понеже светът им е длъжен, заради един  холокост (в който са избивани главно полски евреи, които са юдеи по религия, но по кръв не) ги оставяме да си правят каквото искат.

при юдеите определяща е религиозната принадлежност, а не кръвта. така, че полските евреи не са по-малко евреи от палестинските такива (imho)
1137  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Изтриване на зададена парола в ключодържателя на Gnome -: Jun 25, 2012, 14:15
Така и направих. Изтрих цялата папка .keyrings. Това обаче обезмисля темата, защото не научих нищо съществено.

flame on

ами не е трудно да съобразиш, че default.keyring най-вероятно съдържа ползваните от теб пароли било за връзка по мрежата, било за влизане в разни сайтове etc, докато login.keyring най-вероятно се отнася за влизането ти на конкретната машина като конкретен потребител.

flame off

„What is default password?“ -- иначе тук е обяснена разликата между default и login и какво трябва да означава default.keyring :)

1138  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Изтриване на зададена парола в ключодържателя на Gnome -: Jun 25, 2012, 10:47
С XFCE съм. На снимката се вижда ясно. http://s19.postimage.org/y87by5uep/xfce4_8.png
Интересува ме само кой файл е потребителската конфигурация на gnome-keyring.

Не виждам защо трябва да ми се сопваш, че не съм гледал внимателно, все пак Ubuntu все още по подразбиране върви с GNOME.

При мен, файловете, които те интересуват, се намират в /home/user_name/.gnome2/keyrings/

   o default.keyring
   o login.keyring
   o user.keystore

За XFCE -- ще трябва да се ориентираш сам.
1139  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Изтриване на зададена парола в ключодържателя на Gnome -: Jun 25, 2012, 09:04
Зададох парола, която не ми харесва при свързването към мрежата с 3G модема. Как да изтрият паролата. В Home/user/.gnome2 има файл keyring, но не съм сигурен, дали този файл трябва да изтрия. http://s19.postimage.org/m186ucdv5/keyring.png
Нека някой, който е запознат да ми каже, кой точно файл да изтрия. Благодаря предварително.

seahorse няма ли да ти свърши работа, ако си с GNOME или там съответната програма за KDE?

seahorse.x86_64 : A GNOME application for managing encryption keys
1140  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Flood от спууфнати IP адреси. Адресите са над 1200 броя.. -: Jun 25, 2012, 07:34
Собственик съм на няколко сайта TOP2 за България които се занимават с публичен хостинг и rent на гейм сървъри и по-точно Counter-Strike

...

offtopic

като каза Counter Strike сървъри -- ако сайта ти случайно е alfa-public.com, тогава погледни IRC лога, който е публикуван на този адрес и може би ще ти стане ясно кой те флуудва.

За съжаление не мога да те посъветвам нищо конкретно за подобна ситуация, освен вече споменаваното в други теми в този сайт -- по-широка честотна лента и търсене на съдействие от твоя доставчик, както и пълна проверка на сървърите -- щом мислиш, че има използван exploit, това означава (поне за мен), че на машините ти има качен софтуер, на който мястото му не е там.
Страници: 1 ... 74 75 [76] 77 78 ... 85