Покажи Публикации - unguzov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2]
16  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSE 9.1 и пускане на mail server -: Oct 14, 2004, 10:33
Цитат (Guest @ Окт. 14 2004,11:08)
Цитат на: unguzov,Окт. 13 2004,12:52
Цитат
Клиента има SMTP и IMAP/POP3 mail server някъде си.


Щом си написал, че клиента има mail сървър "някъде си",  и то - със IMAP/POP3 - това не означава ли, че клиента ти може да си тегли писмата с Kmail, или кой да е mail клиент, та дори и с Outlook?

Аз поне не виждам смисъл да събираш писмата първо на сусето, и клиента да ги тегли от там... иначе, за това - fetchmail май ще свърши работа.
Ако не - пускаш си един qmail/vpopmail и работата заспива.

Цитат
Ама вече ми писна от липсата на един нормален коментар и ще резна главата на Linux-a. Слагам си един MS Exchange и толкова.


А това кой майл сървър ще избереш, си е лично твоя работа.
Щом ти се дават пари за Windof$$ и M$ Exchange, даай '<img'>

Специално за теб ще повторя какъв е проблема и защо ми е нужен локален mail сървър.

Представи си организация, която получава по 60-100 писма на ден. Повечето от които са с прикачени файлове от 1 до 6 Mb. Представи си още, че организацията иска постоянно да чете старите си писма и не трие повечето от тях.

Ако писмата останат на сървъра на доставчика на интернет (сигурен, с непрекасваща връзка и т.н.) само си представи колко ненужен трафик ще се генерира на ден и колко голяма кутия е нужна и колко БАВНО ще става всичко.

Така или иначе почти съм решил проблема (с Linux, спокойно). Само едно въпросче остана за конкуретни връзки с една IMAP папка, ама това в отделна тема...

Ама окото ми напоследък бяга към Kerio Mail Server... Тия момчета чудеса правят с техния Winroute, та знам ли '<img'> Ама е с пари.
17  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSE 9.1 и пускане на mail server -: Oct 13, 2004, 20:36
Цитат (Bogo @ Окт. 13 2004,20:50)
Ми справил си се, макар, че аз когато искам да имам мейл сървър предпочитам той да бъде в краката ми'<img'>

Благодаря '<img'> Когато клиентите са свързани с кабелен модем и интернета е "има/нема" не може mail сървърчето да е в краката '<img'>
18  Нетехнически теми / Коментар / SuSE 9.1 PE графична среда - Малка крачка за -: Oct 13, 2004, 15:26
То май спор няма '<img'> Аз малко грешно се изразих - не става въпрос, че под Linux няма стандарти, а че стандартите са много '<img'> А аз имам да пиша сума ти проекти и да инсталирам сума ти сървъри и станции. Така ми остава съвсем малко време за четене на нови неща.

Практически погледнато когато има ЕДИН mail сървър и ЕДИН SQL сървър при Microsoft нещата стават обозрими. Думата ми беше за това - по-лесно е да се учи и работи с Windows (с уговорката от Windows 2000 нагоре). Няма по-добър и по-лош сървър във високия клас. Но всеки администратор, запознат с Red Hat например сигурно ще се притесни от някоя нова (и особена по своему) дистрибуция.

И повече няма да пиша по темата. Изчерпах се '<img'>
19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSE 9.1 и пускане на mail server -: Oct 13, 2004, 15:14
Благодаря на тези, които си направиха труда да ми помогнат с линкове и съвети. Имало и такива тук '<img'>

Търпение си трябва, дума да няма. Справих се, но се оказа толкова сложно, че чак ми се плаче.

Та за тези, които искат да пуснат IMAP сървър на SuSE 9.1 (може би и на други версии) се прави следното (от гледната точка на начинаещия):

1. Пускате KDE-то (графика му е майката)
2. Удряте с мишката рибешката глава (аналога на START при Windows) и там System/YaST.

(Тук има малък БЪГ - ако след отварянето му пак се разходите по менюто и после преместите мишката върху стартирания YaST и цакнете там, менюто не се скрива '<img'> Натискате 2 пъти ESC и се скрива. Но това няма връзка с процедурата)

3. В YaST избирате групата "Network Services". От нея избирате "Mail Transfer Agent".

4. На първия екран избирате "Permanent" и "Next". Разбира се ако връзката на сървъра е друга изберете друга.

5. На следващия екран в "Outgoing mail server" напишете "smtp.orbitel.bg" или адреса на вашият SMTP сървър. Цъкнете на бутона "Authentication" и попълнете User name и password на вашият SMTP сървър, ако има такива. Цъкнете OK и се връщате в предишния екран. Цъкнете "Next".

6. В екрана "Incomming Mail":
- Напишете в полето "Server" адреса на вашият POP3 сървър (например "pop3.orbitel.bg"). Идеята е да свалим писмата от доставчика и после да ги раздаваме с IMAP.
- За Protocol изберете POP3.
- В "Remote user name" напишете потребителското име за вашия POP3 сървър.
- Въведете и паролата в Password.
- В "Local user" изберете един от Linux потребителите. той ще получава пощата от доставчика.
- Въведете един Linux account в "Forward root's mail to"
- За "Delivery Mode" изберете "Through procmail"
- Цъкнете "Finish"

Направили сме 80% от нещата. Ама има още...

В "Network Services" на YaST изберете "Network Services (inetd)". Изберете On за "imap /usr/sbin/imapd" и "imaps - /usr/sbin/imapd". Отговорете положително на въпросите за инсталация и сменяйте CD-та '<img'>

Сега вече IMAP бачка, но за съжаление не приема никакъв потребител с каквато и да е парола '<img'> Това се оправя с пускане на SSL. Ето как става:

Идете на http://www.topology.org/linux/imap.html и там намерете секцията "2004-3-28: Getting started in SuSE 9.0. SSL certificate creation.". Изпълнете всички указани там стъпки.

След тази нелека операция остава само да се изпълни командата "rcxinetd restart".

Отивате весели до първия Windows клиент с инсталиран Outlook и му давате следните настройки:

IMAP account, IMAP: IP адреса на Linux-а, More Settings/Advanced и там цаквате "This server requires an encrypted connection (SSL). Порта вднага трябва да цъфне на 993. Имайте предвид, че User и Password са тези на Linux потребителя, който сте определили за получател на пощата с YaST ("Local user" на екрана "Incomming Mail").

Толкова... Сега остава някой да ми каже дали не съм направил някоя глупост с тези неща...
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSE 9.1 и пускане на mail server -: Oct 13, 2004, 11:52
Цитат (Guest @ Окт. 13 2004,12:19)
на човека му трябва просто Kmail '<img'>

Ама тук май никой не чете '<img'> или пък коментира без да може да даде обяснение '<img'>

Не ми е нужен mail клиент. Нужен ми е mail сървър, защото в описаната от мен конфигурация има 20 работни станции под Windows XP. те се нуждаят от споделяне на IMAP mail. Ама вече ми писна от липсата на един нормален коментар и ще резна главата на Linux-a. Слагам си един MS Exchange и толкова.

Да получи помощ човек за толкова просто нещо е толкова трудно. Явно не си струва да си губя времето.
21  Нетехнически теми / Коментар / SuSE 9.1 PE графична среда - Малка крачка за -: Oct 13, 2004, 10:32
Цитат (alabal @ Окт. 12 2004,21:59)
Не бой се, братко!
Аз съм десктоп потребител и не ми трябва ни рутер, ни mail сървър. Но предпочитам Линукс пред среди, които предполагат затворен код поради ред причини, като най-последната от тях е цената на дистрибуцията. Според мен (държа да подчертая, че не говоря по принцип, а изказвам  потребителско мнение) мога да се доверя с многократно по-голяма сигурност на софтуер с отворен код. Освен това мразя някаква програма автоматично да решава какво ми е хубаво на мен. Но и това не са най-големите плюсове на отворения софтуер.
Пак, според мен, факта, че софтуера е свободен дава възможност много по-бързо да получиш помощ, а многократното обсъждане на теми от хора с различна техническа подготовка им позволява да навлязат в дискусията и накарат технически просветените да говорят на човешки език.
При другите дистрибуции трябва да търсиш на точно определени места, които поставят допълнителни пречки, за да получиш информацията която ти е необходима (тук изключвам платената поддръжка).
За съжаление аз трябва да споделям вината на гилдията икономисти, които създават теорията за огромните печалби от така наречените свързани продукти.
Мдааа, нещо пак философствам необуздано, май е време да спра.

Съгласен съм със всичкипричини, които си изтъкнал за да ползваш OS с отворен код. Но не съм съгласен с това, че за Linux много по-лесно се намира инфорамция.

Аз се боря като прасе с тиква и още не мога да намеря свястно ръководство как да си инсталирам mail, router, proxy и останалите сървъри. Аз съм програмист и когато потърся помощ за проблем, свързан с Windows намирам решението почти мигновено в news групите. Когато работех като системен администратор на Widnows Server положението беше същото.

Просто при Windows нещата са стандартизирани (или по-точно монополизирани) и винаги има точно един проблем с точно едно решение. Така не губя време и като разуча дадена технология под Windows аз мога да я употребявам навсякъде (по света). За Linux не съм видял сайт като MSDN, само откъслечни документи, които обикновено описателно представят стойностите на 300-400 параметъра за един конфигурационен файл.

Като администратор от друга страна аз се нуждая освен от стабилна работа и от бърза и лесна настройка на нови и стари неща. При Linux има ужасно много различия в дистрибуциите и още толкова различни документи за Help.

Сигурен съм, че си струва усилието, но това отблъсква хората, защото след излизането на Windows 2003 Server Linux загуби някои от своите предимства - пълно управление от команден ред, вградени pop3 и smtp съръри, работа с терминали в пълноцветен режим и т.н.

За да сложим точка искам да кажа, че след 5 години вероятно Linux още ще подтичва след Microsoft в графичната среда и управление, но вече ще заприлича на нещо.
22  Нетехнически теми / Коментар / SuSE 9.1 PE графична среда - Малка крачка за -: Oct 12, 2004, 17:17
Цитат (Guest @ Окт. 12 2004,16:57)
Братко, аз просто споделих някои мои преживявания.
Всеки е свободен да харесва каквато дистрибуция иска.
Лично аз се изморих да търся грешките и да дефрагментирам windowsa. На Линукс поне знам точно за какво става дума.

Напълно си прав, като казваш че "Линукс поне знам точно за какво става дума.". Аз пък за "Windows поне знам точно за какво става дума." '<img'> Може би защото и програмирам доста за него. Сега се боря с Linux, защото е срамота да не можеш да пуснеш един нормален рутер или mail сървър... Ама на, срам '<img'>
23  Нетехнически теми / Коментар / SuSE 9.1 PE графична среда - Малка крачка за -: Oct 12, 2004, 14:29
Цитат (Guest @ Окт. 11 2004,12:04)
Не знам, не съм правил тестове, не и че ще направя. Но онзи ден имах нещастието да прекарам половин час под XP (една все по-силно забравяна система) на собствения си компютър.
Стори ми се поне три пъти по-тежко работещо от Линукса ми (Дебиан без прекомпилирани пакети, kernel 2.6.8 - стандартен дебински пакет, Xfce/Gnome и безброй демони, които все за нещо товарих преди време и които сега не ми се занимава да махам.)  По добър стар навик като забравя от къде да стартирам програма пускам конзола, пиша двете букви и натискам табулация - изненада - открива командата, но не стартира gui (или там както се казва това в GDI).
Когато се оптах да си спомня нещо, което бях позабравил заби даже и хелпа. Страшно се смях.
Разбира се, това са си мои наблюдения, но се надявам идните поне два месеца да не ми се налага да работя повече от половин час в този ужас.

Интересни преживявания с Windows XP '<img'>

Инсталирал съм повече от 100 PC-та, повечето от които с Windows XP. Когато се грижиш да са обновени автоматично, често да се прави дефрагментация на диска и да се сложи задължително firewall и защита от spyware Windows XP се държи изключително стабилно и нищо не забива.

Повечето хора за съжаление не правят тези неща, инсталират си разни вируси като FlexType и FlexWord (те определено имат доста по-добри алтернативи) и после по цял ден се оплакват (и с право).

Аз лично докато си играя със SuSE 9.1 успях за 2 часа да забия KDE-то няколко пъти доста здраво, а накрая при опит за Logoff то ме връщаше непрекъснато обратно '<img'> Да не говорим за извратените аплети на YaST, които като заредиш веднъж (о бавно!'<img'> и стигнесх до последната стъпка на Wizard-а после е невъзможно да го отвориш на ново (празен екран) докато не затвориш целия YaST '<img'> Или пък въпросите за монитора и неговите X и Y '<img'> KDE си е на ниво Windows 3.0

Така че според мен не е добра идея да се плюе без да се познават нещата в детайли. Една мрежа с инсталиран правилно Windows Server 2000/2003 се държи чудесно и се администрира изключително лесно (локално или от разстояние).

Същото важи и за Linux. Все едно аз сега да кажа "Ами пуснах си едно KDE, то заби на един аплет и го разкарах, смехория и недодяланост". Всеки добре конфигуриран сървър или работна станция работят добре.
24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSE 9.1 и пускане на mail server -: Oct 13, 2004, 10:41
Цитат (Bogo @ Окт. 12 2004,20:34)
До колкото разбирам оня сървър дето е "някъде си" няма да има нищо общо, с този дето искаш да пуснеш. Имам предвид, че няма да събират поща за един и същи домейн?

Май не съм обяснил добре ситуацията '<img'>

Ето схемата:

Клиента има account на mail.orbitel.bg например. Има чудесен IMAP, SMTP, POP3 и всичко каквото му трябва. Плаща си за него и си го ползва с кеф.

Обаче клиента се нуждае когато си проверява пощата с IMAP да не тича до mail.orbitel.bg, защото някои писма са големи а и се четат от повече от един човек едновременно. Трафика се товари излишно.

Решението е да се сложи едно mail сървърче локално при клиента и сървърчето да си дърпа локално всички писма от mail.orbitel.bg, а клиента  да продължава да си ги чете с IMAP, но то бързия локален сървър.

Когато реши да праща писма, клиента да ползва локалниа сървър, но той да се се занимава с това, а да вика smtp.orbitel.bg

Ето това е картинката, с Windows 2003 се прави за 1 час. Но как става със SuSE 9.1? Изкопах някакви Network Services и там намерих pop3 и imap че и ги пуснах. Ама де им настройките? Графичната среда на SuSE YaST е подигравка за администратора. Има само по едно-две полета и после ОК '<img'>

Това е. Кажете сега как да го направя със SuSE-то.
25  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSE 9.1 PE графична среда - Малка крачка за -: Oct 13, 2004, 10:32
Цитат (alabal @ Окт. 12 2004,21:59)
Не бой се, братко!
Аз съм десктоп потребител и не ми трябва ни рутер, ни mail сървър. Но предпочитам Линукс пред среди, които предполагат затворен код поради ред причини, като най-последната от тях е цената на дистрибуцията. Според мен (държа да подчертая, че не говоря по принцип, а изказвам  потребителско мнение) мога да се доверя с многократно по-голяма сигурност на софтуер с отворен код. Освен това мразя някаква програма автоматично да решава какво ми е хубаво на мен. Но и това не са най-големите плюсове на отворения софтуер.
Пак, според мен, факта, че софтуера е свободен дава възможност много по-бързо да получиш помощ, а многократното обсъждане на теми от хора с различна техническа подготовка им позволява да навлязат в дискусията и накарат технически просветените да говорят на човешки език.
При другите дистрибуции трябва да търсиш на точно определени места, които поставят допълнителни пречки, за да получиш информацията която ти е необходима (тук изключвам платената поддръжка).
За съжаление аз трябва да споделям вината на гилдията икономисти, които създават теорията за огромните печалби от така наречените свързани продукти.
Мдааа, нещо пак философствам необуздано, май е време да спра.

Съгласен съм със всичкипричини, които си изтъкнал за да ползваш OS с отворен код. Но не съм съгласен с това, че за Linux много по-лесно се намира инфорамция.

Аз се боря като прасе с тиква и още не мога да намеря свястно ръководство как да си инсталирам mail, router, proxy и останалите сървъри. Аз съм програмист и когато потърся помощ за проблем, свързан с Windows намирам решението почти мигновено в news групите. Когато работех като системен администратор на Widnows Server положението беше същото.

Просто при Windows нещата са стандартизирани (или по-точно монополизирани) и винаги има точно един проблем с точно едно решение. Така не губя време и като разуча дадена технология под Windows аз мога да я употребявам навсякъде (по света). За Linux не съм видял сайт като MSDN, само откъслечни документи, които обикновено описателно представят стойностите на 300-400 параметъра за един конфигурационен файл.

Като администратор от друга страна аз се нуждая освен от стабилна работа и от бърза и лесна настройка на нови и стари неща. При Linux има ужасно много различия в дистрибуциите и още толкова различни документи за Help.

Сигурен съм, че си струва усилието, но това отблъсква хората, защото след излизането на Windows 2003 Server Linux загуби някои от своите предимства - пълно управление от команден ред, вградени pop3 и smtp съръри, работа с терминали в пълноцветен режим и т.н.

За да сложим точка искам да кажа, че след 5 години вероятно Linux още ще подтичва след Microsoft в графичната среда и управление, но вече ще заприлича на нещо.
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSE 9.1 PE графична среда - Малка крачка за -: Oct 12, 2004, 17:17
Цитат (Guest @ Окт. 12 2004,16:57)
Братко, аз просто споделих някои мои преживявания.
Всеки е свободен да харесва каквато дистрибуция иска.
Лично аз се изморих да търся грешките и да дефрагментирам windowsa. На Линукс поне знам точно за какво става дума.

Напълно си прав, като казваш че "Линукс поне знам точно за какво става дума.". Аз пък за "Windows поне знам точно за какво става дума." '<img'> Може би защото и програмирам доста за него. Сега се боря с Linux, защото е срамота да не можеш да пуснеш един нормален рутер или mail сървър... Ама на, срам '<img'>
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSE 9.1 PE графична среда - Малка крачка за -: Oct 12, 2004, 14:29
Цитат (Guest @ Окт. 11 2004,12:04)
Не знам, не съм правил тестове, не и че ще направя. Но онзи ден имах нещастието да прекарам половин час под XP (една все по-силно забравяна система) на собствения си компютър.
Стори ми се поне три пъти по-тежко работещо от Линукса ми (Дебиан без прекомпилирани пакети, kernel 2.6.8 - стандартен дебински пакет, Xfce/Gnome и безброй демони, които все за нещо товарих преди време и които сега не ми се занимава да махам.)  По добър стар навик като забравя от къде да стартирам програма пускам конзола, пиша двете букви и натискам табулация - изненада - открива командата, но не стартира gui (или там както се казва това в GDI).
Когато се оптах да си спомня нещо, което бях позабравил заби даже и хелпа. Страшно се смях.
Разбира се, това са си мои наблюдения, но се надявам идните поне два месеца да не ми се налага да работя повече от половин час в този ужас.

Интересни преживявания с Windows XP '<img'>

Инсталирал съм повече от 100 PC-та, повечето от които с Windows XP. Когато се грижиш да са обновени автоматично, често да се прави дефрагментация на диска и да се сложи задължително firewall и защита от spyware Windows XP се държи изключително стабилно и нищо не забива.

Повечето хора за съжаление не правят тези неща, инсталират си разни вируси като FlexType и FlexWord (те определено имат доста по-добри алтернативи) и после по цял ден се оплакват (и с право).

Аз лично докато си играя със SuSE 9.1 успях за 2 часа да забия KDE-то няколко пъти доста здраво, а накрая при опит за Logoff то ме връщаше непрекъснато обратно '<img'> Да не говорим за извратените аплети на YaST, които като заредиш веднъж (о бавно!'<img'> и стигнесх до последната стъпка на Wizard-а после е невъзможно да го отвориш на ново (празен екран) докато не затвориш целия YaST '<img'> Или пък въпросите за монитора и неговите X и Y '<img'> KDE си е на ниво Windows 3.0

Така че според мен не е добра идея да се плюе без да се познават нещата в детайли. Една мрежа с инсталиран правилно Windows Server 2000/2003 се държи чудесно и се администрира изключително лесно (локално или от разстояние).

Същото важи и за Linux. Все едно аз сега да кажа "Ами пуснах си едно KDE, то заби на един аплет и го разкарах, смехория и недодяланост". Всеки добре конфигуриран сървър или работна станция работят добре.
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSE 9.1 и пускане на mail server -: Oct 12, 2004, 14:11
Може ли някой да обясни като на Windows Server админ следното:

Имам следната задача:

Клиента има SMTP и IMAP/POP3 mail server някъде си. Но той иска да сваля писмата си на локалния сървър (SuSE 9.1) и от там да си ги отваря с IMAP (защото има общи папки с писма и те са споделени между няколко потребителя).

Пращането трябва да става не с локално SMTP, а със SMTP-то на доставчика.

Мъчих се с нещо наречено YaST и Mail Transfer Agent, но резултата беше, че изтеглих всички писма от тестов IMAP account и сега не знам как да ги отворя '<img'> Виждам ги в папката /var/spool/mail/ като файл xxx, но как мога да ги ползвам? на SuSE-то е активен порт 25, но 110 и 143 няма никой...

Как да си видя писмата и по принцип как да се справя със задачката, описана по-горе? Обяснения като за начинаещ в Linux моля '<img'>
Страници: 1 [2]