Покажи Публикации - Hedron
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 4
1  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Инсталиране на уиндоус през флаш -: Feb 04, 2013, 09:56
Прегледай това и това.  Там съм написал как се прави инсталационно USB за Windows и Linux под всяка от двете операционни системи.
2  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Блокиране на facebook -: May 24, 2012, 23:11
/off
Напълно разбирам идеята за блокиране на Facebook и други подобни, и ако това ти е домашната мрежа - супрер, само дето ако това е служебна мрежа е добра идея блокировката да е подплатена със заповед от ръководството, сведена до знанието на хората, иначе като администратор си го отнасяш на ниво колеги, което не винаги е приятно.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Windows, Linux, UEFI -: May 24, 2012, 23:07
Това може да помогне. Според този пост, Lenovo S205 очаква да намери Windows партиция като първа на машината. Прочети и ако помогне кажи да знаем.
4  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Температура на лаптоп -: May 15, 2012, 13:55
сложи Opensuse или Mandriva и ще ти паднат градусите.

До някъде си прав, но не съвсем. Защото под OpenSuSE положението е по-трагично от колкото под Ubuntu. За Mandriva нямам наблюдение от версия 2010.1. Пробвах със Fedora, определено държи около 5 градуса по-малко, ама подкарването на Nvidia картата доста по-трудно. Освен това там версията на ядрото от 2 месеца е 3.3
5  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Температура на лаптоп -: May 15, 2012, 11:11
Аз си сложих Bumblebee и наистина сега темпа е по-малък, но пак примерно в момента чета един голям документ и при скролирането пак си се покачва до към 65 и нагоре, виждам че има и bbswitch което можело да изключи външната ми видео карта но незнам как да го инсталирам.  ???

Както писах и по-горе Nvidia картата е само част от проблема. В общия случай най-голямото генериране на температура идва от процесора. Подготвям и втора статия, в която ще обясня управлението на честотата на процесора, само първо се опитвам да нацеля точните настройки за тези машини :-). Това което мога да ти препоръчам е да прочетеш повечко из нета за cpu frequency и power management под Linux.

Иначе bbswitch е част от bumblebee, така че не е нужно да правиш нищо повече - картата е изключена освен ако не стартираш приложение чрез optirun.
6  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Температура на лаптоп -: May 15, 2012, 10:58
Имам същия лаптоп и съм се боря с този проблем от 1 година. Причината за повишената температура е комплексна и все още не съм намерил решение на 100% от проблемите, но ето някои неща, които ще ти помогнат и насочат:
1. TurboBoost - това представлява динамичен overclock на процесора. Под Windows се забранява елементарно, но до сега не съм намерил начин да го забраня под Linux
2. Nvidia Optimus - много е изписано по въпроса, но като цяло дискретната карта е активна по подразбиране, което води до отделяне на повече топлина и съответно до по-висока температура на машината. Решението на проблема е Bumblebee проекта. Повече за инсталацията съм написал в тази статия: http://mm-businessconsult.com/?p=2213&lang=bg
3. Ядро, версия по-малка от 3.3 - в 3.3 се въведоха много промени по начина по който Linux управлява енергията. Препоръчвам компилиране на 3.3 от source. Разликата е осезаема.
4. Лош power management на HDD - води до високи температури на диска. За жалост ако се активира в същия режим в който е под Windows, резултата е бързо нарастване на Load Cycle Count. Все още търся решение на този проблем.
7  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Dell N5110 i5-2430M 2.40 -: Dec 24, 2011, 19:34
Здравей, машината е много хубава, в момента пиша от една такава. Обаче има и проблеми. Като за начало дискретната карта под линукс различен от Ubuntu не може да се управлява. Освен това поради проблеми с ядрото (кофти power regression от версия 2.6.39 на сам, очаква се да го оправят в следващата версия), машината постоянно държи високи температури на процесора. Освен това твърдия диск, който обикновенно е Seagate Momentus, под Linux  не се управлява правилно. До сега съм намерил следните решения на проблемите:

1. Дискретна видеокарта - под Ubuntu или Kubuntu се инсталира приложението Ironhide, то може да управлява дискретната карта правилно. Ironhide няма пакети за други дистрибуции.
2. Изключването на turbo boost на процесора, чрез използване на userspace power governor и задаване на максимална възможна честота на процесора по-ниска от тази, която поддържа, определено сваля температурата. Освен това установих, че Fedora 15 с ядро 2.6.38 върши чудеса на тази машина. Още съм в процес на тестване на новия kernel patch, дето уж щял да реши проблема.
3. Настройки на power management на диска: hdparm -B 220 -S 12 свърши чудеса - свали температурата на диска с почти 10 градуса. Разбира се, при теб настройките може и да са различни.

Само като информация - нормалните температури на тази машина, при положение, че не прави почти нищо са:
CPU: 50 градуса
HDD: 39 градуса

Поне толкова държи същата машина под Windows (инсталацията е dual boot). Също е много добра идея да се отрежат всички услуги, които не се ползват. Освен това, ако ще ползваш Ubuntu, подготви се с подложка за охлаждане за прекомпилиране на ядрото към по-старо, защото с най-новото машината държи към 65 градуса на процесора. Веднъж като го свалиш до 2.6.38 е малко по-добре.

Освен това имай предвид, че машината няма правилен дизайн за охлаждане на този процесор и ако смяташ да го ползваш върху меки повърхности, вземи си охлаждаща подложка с правилен размер, защото ако е по-малка от машината, ще запушиш отворите и ще почне да грее.

Иначе като цяло това е една много бърза машина, която е в състояние да замести десктоп. За жалост има сериозни проблеми с охлаждането. Ако я взимаш за Linux, ще държи по-висока температура. Ако я вземаш за Windows, то няма да имаш подобни проблеми, защото очевидно машината е правена така, че да работи както трябва именно под тази система. И в двата случая обаче, силно препоръчвам да изключиш turbo boost. Ако имаш проблеми с това - пиши. До колкото разбрах, в новото ядро ще има генерална промяна на управлението на енергията (ще го направят близко до това под Windows) и би трябвало да се наблюдава някакво подобрение. В момента тествам различни настройки и когато открия оптималните, ще пиша подробна статия как точно се инсталира тази машина за да работи под Linux.

И за да не кажете, че не казвам нищо положително за машината, ето и малко плюсове:
1. На батерия издържа до 7 часа и отгоре при умерено ползване - четене и офис документи
2. Новите игри работят отлично, обаче машината грее зверски под натоварване
3. Процесора е двуядрен с hyperthreading, като за това се представя като 4 процесора.
4. Има хардуерна поддръжка за виртуализация
5. Поддържа USB 3.0

А и една странна особенност - харддиска не е достъпен от външната страна на машината, закачен е на постамент в корпуса, дирекно на дънната платка.
8  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Dell Inspiron N5010 + (каквато и да е дистрибуция) -: Nov 06, 2011, 09:50
Аз имам почти същия проблем с n5110, само дето е комбиниран с високи температури на процесора. За сега единственото решение е Fedora 15 с прекомпилирано ядро 2.6.38. С 2.6.37 е по-добре от към температура, ама Fedora 15 не може да го компилира по незнайни причини. Като за начало пробвай с по-старото ядро. В ядрата 3.* има един много гаден бъг, който кара някои машини да пекат зверски. Обикновенно причината да ти хвърчат вентилаторите е висока температура на процесора.
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Fedora 15 забива... -: Oct 06, 2011, 08:51
Аз съм с Fedora 15, но такива забивания, за които говориш нямам. Най-вероятно проблема е в твоя телевизор. Провери логовете на машината за грешка. По специално dmesg и /var/log/messages . Освен това ако ти забива само при пускане на скайп - пробвай да го махнеш, да махнеш и всичко от home директорията ти, което е свързано с тази програма и го инсталирай на ново - може нещо да се е омазал.

По въпроса с Chrome - за да го оправиш за постоянно, като root редактирай файла /etc/selinux/config като промениш реда SELINUX=enforcing на SELINUX=disabled. След рестарт, SELinux ще бъде забранен.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблем със USB саунд карта -: Aug 24, 2011, 09:32
Влез в systemsettings -> Multimedia -> Phonon -> Device Preferred и на всеки елемент от списъка премести USB картата на първо място, чрез бутона Prefer. Запази промените и след това трябва да работи.
11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Стартиране на приложение с wine -: Aug 11, 2011, 14:23
Както е написано във връзката, която съм пуснал:

Цитат
duryodhan
Hey,
I just installed wine on Slackware. It is givin followin error :


err:imagelist:ImageList_ReplaceIcon no color!
wine: Unhandled page fault on write access to 0x003ffd80 at address 0x6113d103 (thread 0009), starting debugger...
wine: '/root/.wine' created successfully.
err:imagelist:ImageList_ReplaceIcon no color!
err:imagelist:ImageList_ReplaceIcon no color!
err:imagelist:ImageList_ReplaceIcon no color!
err:imagelist:ImageList_ReplaceIcon no color!
Application tried to create a window, but no driver could be loaded.
Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.
Application tried to create a window, but no driver could be loaded.
Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.


What does this mean? How do I fix this?

dive
You are running wine as root and running X as user. DISPLAY variable is not set.

If you really must run wine as root (could be risky) then put 'export DISPLAY=:0.0' in /root/.bash_profile and 'xhost +local:' in your users .bash_profile. Then log in again.

Както виждаш, съобщението за грешка е същото. Аз съм попадал на същия проблем при Debian и Ubuntu, макар и не с wine. Проблема се състои в това, че при Debian и дериватите му, ако се опитваш да пуснеш графично приложение с потребител, различен от този с който си се логнал на графичната среда, то този втори потребител няма право да се закачи за графичния сървър. Няма значение, дали потребителя е root или не.
12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Стартиране на приложение с wine -: Aug 11, 2011, 08:13
Никой не зададе един съществен въпрос - с кой потребител се опитваш да стартираш приложението. Тази грешка обикновенно се получава, когато се опиташ да пуснеш приложение от конзола, но не го правиш с твоя потребител. За това - с какъв потребител се полгваш на машината и с какъв се опитваш да подкараш програмата.

Обикновенно, това се получава, ако си се логнал като обикновен потребител, а се опитваш да стартираш приложението като root. Ето и една връзка по въпроса: Wine X Server Error
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Jar Computers - Мизерници -: May 16, 2011, 17:00
Нямам намерение да раздухвам въпроса повече, не заради друго, а защото темата беше пусната в момент на афект, след пореден компонент закупен от фирмата, дефектен или дефектирал скоро след купуването. Аз си правя своите изводи и скоро няма да пазарувам от Jar отново.

И понеже представителя на Jar не е доразказал историята - нека да довърша. След като върнах компонента за смяна, на следващата седмица отидох да взема новата кутия. Когато я отворих, кабелите си бяха на място, но диск, закачен към нея изобщо не завърташе. Пробвах кутията с 2 различни диска - 500GB Seagate и 750GB Green WD (за който и беше закупена кутията; също така този диск ми беше върнат вместо 640GB Blue WD, дефектирал). На следващия ден занесох кутията отново в Jar, този път в централния офис. Там направиха тестове на кутията и ми казаха, че тя видите ли работи, но с дискове с капацитет до 500GB. На въпроса, как така като съм пробвал кутията с 500GB Seagate, също не е завъртял, пък при тях завъртял, служителя от сервиза само се усмихна и повдигна рамене. Във всеки случай, с конкретния диск (750 Green WD) и те не можаха да я подкарат.

Поисках си парите за кутията, отидох при конкуренцията им и си купих друга, на сходна цена, същия дизайн, също правена в Китай. И о чудо - диска проработи от раз, без проблеми.

И понеже някой може специално да спомене, че кутията, просто не е правена за такъв размер дискове, искам да уточня - когато отидох при консултанта в офиса на Jar, специално упоменах, че тръся кутия за 750GB SATAII диск.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Jar Computers - Мизерници -: Apr 29, 2011, 22:05
Да, занесох кутията. Да, ще я сменят. Не - въпросът не е в това. На последък пазара на компоненти се наводни със евтини боклуци. Това е 5-ти пореден скапан компонент който купувам в последно време, 4 от които от Jar. Просто вече започва да ми писва от тия ментета.

Хайде, това е компютърен компонент - ще гръмне, ще загубя някаква информация (пак, гръмна ми диск, купен отново от Jar, загубих всичко на него). А ако това са части за кола например? Идеята е, че подобни ментета не трябва да се толерират по никакъв начин и причина. И не е редно да си останат между потребителя и доставчика, добре е да се знае от повече хора.

Колкото до закрепването на кабела - това лепило по вид много прилича на Хелми. А за тези, които не знаят, това лепило е гресивно към пластмаси - направо ги топи :-) Иначе, интерфейсния кабел е закрепен читаво.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Jar Computers - Мизерници -: Apr 29, 2011, 14:49
Зная, че това едва ли е правлиния раздел за темата, но не намерих къде другаде да я пусна. Правя я, за да не се опарят и други, с по-сериозни компоненти.

Днес си купих външна кутия за 3.5" SATA диск. Каква беше изненадата ми, когато отворих кутията, за да монтирам диска и видях, че кабелите, които трябва да подадат захранване на диска са като срязани с нож близо до платката, а за да стоят на място са залепени с лепило. Един съвет от мен - не пазарувайте от Jar Computers, ако не искате да се озовете притежатели на дефектни компоненти!



Това е въпросната платка, а захранващя кабел виси безпомощно на няколко капки лепило. Това не го е имало дори и в зората на бизнеса с компютърни компоненти в България! И тогава имаше много дефектни части, но подобни изпълнения нямаше. Бях дългогодишен редовен клиент на Jar. Но повече - никога!!!
Страници: [1] 2 3 4