Покажи Публикации - tech_noir
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3
16  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Въпрос -: Sep 13, 2006, 21:05
Абе не би трабвало да правиш настройки специално за LAN-а (зависи от мрежата де), при мене директно тръгва бе да се налага да пипам каквито и да е настройки, още при инсталирането проверява и тегли новите пакети.

Случайно да си с nVidia мрежова карта? Новото Ubuntu има бъг в драйвера за нея и понякога се налага да рестартираш eth0 за да зацепи нета.
17  Програмиране / Общ форум / Тестване превода на blender -: Aug 22, 2006, 15:13
Готов съм с около 1/3 от локализацията на Blender-ския интерфейс на роден език. Това е достатъчна фаза за включването му и ако няма големи проблеми ще бъде включен както език за следващата му версия.

Тези от вас, които пожертват безценни 15-ина минути за тестване ще помогнат много за подобряване на превода, а вероятно и за самия Blender (доколкото това е един от първите славянски и кирилски езици).

За тези, които не са участвали в подобни проекти за локализация, моля вземете в предвид няколко фактора:
 - превода е свободен, доброволен и безплатен. Т.е. подналежи на критики и промяна по всяко време, без да носи каквито и да било гаранции и е достъпен за свободно ползване.
В моя случай това ознчачава и че е правен във време, "открадато" от сън след полунощ или сутрин с първото кафе. Правя каквото е по силите ми, но не претендирам за перфектност разбира се.
 - това е едва част от първото "минаване" на превода. Един вид доста работна версия, така че моля - без гневни изблици. Ако не ви харесва винаги можете просто да мнете обратно на English, който е завършен и изглаждан. След както се завърши грубо един превод, следва доизглаждане и разбира се подръжка (излизат нови версии на софта, което налага допълване за новите неща, преосмисляне на някои понятия, вземане в предвид на конструктивни идеи и т.н.).
 - целта на цялата работа е на хората да им е по-лесно и удобно да ползват софтуера, бе фрустриращи и ограничаващи фактори. Спазени са основните принципи при локализацията на GNOME-приложения. Например избягване на повелителни, когато трябва да се избира между пунктоалност и разбираемост се избира второто, и др.
 - 3D софтуера както знаем е доста комплексен. За мого от понятията и термините не знам до момента да са правени опити за превод, съответно може и някой от моите да не са успешни. Тестваме, моля давайте конструктивни предложения и критики, а не обобщавания тип "тва е кофти"

Тъй както превода още не е добавен официално изисква леко hack-ване за да се добави в програмата.

Файлът с превода може да бъде изтеглен от тук.

Инсталация под Windows:
1. Отваряте C:\Program Files\Blender Foundation\Blender\.blender\locale\ и създавате там \bg\LC_MESSAGES. Копирате blender.mo в \bg\LC_MESSAGES.
2. Отваряте C:\Program Files\Blender Foundation\Blender\.blender\.Blanguages и добавяте след последния ред "Bulgarian:bg_BG" (без кавичките, разбира се). Записвате.
3. Стартирате Blender. От настройките (занезапознатите, най-горната лента на прозореца се разширява надолу, както влачим долния и край с показалеца) Language & Font > натискате International Fonts > от Select Font избираме поддържащ кирилица > от падащото меню Language избирате Language: Bulgarian) > включвате и трите бутончета отдолу.
4. Готово, би трябвало вече част от нещата по интерфейса да са на роден език.
Ако искате да го запазите след рестартиране на програмата, приберете лентата с настройките и натиснете Ctrl + U.

Инсталация под GNU/Linux:
Аналогично, само папката .blender/locale/ и blender.mo моgат да се намират на различни места (обичайно в /home, но зависи от дистрибуцията и компилирането). Разбира се, файлове и директории с "." обикновено са невидими, и е добре да включите показване и на скритите файлове и директории.

Благодаря предварително за оказаната помощ '<img'>
18  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Невъзможна инсталация на убунту -: Aug 18, 2006, 08:44
Имах същия проблем. Просто не му обърнах внимание, форматирах и пуснах инсталацията наново от същия диск. Никакъв проблем при втория опит и сега съм си с него  'B)' .

Както гледам във форума на Ubuntu не е само при мене това, и другите са го "решили" по същия начин за най-набързо. Тая версия е май на вторите опити. Тия с nVidia мрежовите карти... нямаме нет. Няма та няма. Едни драми, едно псуване, едни мъки... Всъщност трябва да си тъп и ъпорит, да рестртираш ей-така на пук няколко пъти за да забележиш че след част от рестартите си бачка мрежата. От там нататък както включиш и няма, рестартираш мрежовия интерфейс и всичко е ток и жица (по все така неведоми причини). Бачка. После се оказа че е просот бъг в драйверите и ще го оправят някой ден, засега единственото подобрение е че просто се случва с по-малка вероятност.



19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gledane na filmi ONline ? vazmojno li e ? -: Aug 05, 2006, 02:27
VLC  '<img'>  Няма проблем с подобни връзки (поне аз не съм срещал) и при добра връзка си се гледа спокойно каквото и да е. Е, за някои формати не дава времеви скролер, за някои mpeg все пак се опитва да свали файла първо ама както цяло от него съм най-доволен.

А, да подобно на mplayer съм чел че можешд а си го plug-неш в браузъра и директно там да си гледаш по-малките филмчета (не съм го пробвал, mplayer plug-ина си ми върши работа, а "работи ли - не барай" е една много мъдра мисъл).



20  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Ползвате ли clubs.dir.bg ? -: Jul 12, 2006, 22:20
Цитат (Guest @ Юли 12 2006,18:01)
Иска да каже онлайн речника
Не мисля, че дира го съсипват умишлено - все още той е най-голямата форумна общност, но че не успяват да се оправят с бъговете е видно с невъоръжено око.

Имах в предвид не Dir-а както цяло, никой не е луд умишлено да си съсипва компанията. Само че всеки прави грешки и както имаш много дейности, все ще се случи някоя да не е много удачен опит (т.е. да не си изплаща инвестицията труд, съответно пари). Ако вместо да им носи приходи или достатъчно референции за другите места, само гълта време за контрол и ъпдейти (съответно пари) е логично да попадне в черния списък, когато са в криза и искат да оптимизират нещата.
21  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Ползвате ли clubs.dir.bg ? -: Jul 12, 2006, 08:45
Ми не.

Ама виж сега, така се получава, когато някоя web-компания не харесва някоя от услугите си и иска да се оттърве от нея. Ако просто я спрат, създават лошо впечатление - хората са афектират много повече, а конкурентите, рекламодателите и евентуално акционерите си казват "гледай сега тия какви са неориентирани и некадъвни, влагат усилия в някаква посока, която после осъзнават че е безмислена или не  могат да се справят с това".
За това е по-практично да оставят услугата самичка д аси умре и да изчезне, когато никой няма а забележи. Помагат на пороцеса, както бавничко задушават мястото, отказвайки потребител по потребител.

Dir-а е стара слава, в момента срещат значителни трудности в поддържането на екипа си и самото оцеляване. Просто отдавна при тях липсва развитие и конкуренцията полека-лека ги бие във все нови и нови области.
22  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Totem-gstreamer и субтитри на кирилица -: Jul 06, 2006, 23:53
Пробвай с Редактиране > Настройки и за "субритри" да избереш шрит, дето поддържа кирилица.
Тъкмо снощи се запитах за същото и тръгна от раз. А, да и докато си гледаш фимчето за да ги "захапе" Изглед > Субтитри > Български.
23  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Препоръчайте ми дистрибуция -: Jul 02, 2006, 12:44
не че съм пробевал, ама не беше ли такава идеята на Puppy Linux
24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Mp3 streaming server? -: Jun 30, 2006, 22:04
ммм... сървър... serverside. Web browser - clientside. ОК?
Праузърите по подразбиране и без plug-ins не поддържат много много музика и видео. MP3 дето е собственически формат пък и няма изгледи изобщо да стане възможно да го заподдържат.

Ерго - не виждам начин да си тръгне директно в брраузъра на потребителя.
Възможни решения:
1. да ползва собствен player, в който да си завлачва файлче.
2. Да позвап вграден найкои от масовите plug-ини както QuickTime или Flash. Flash има на около 98-99% от компютрите, така че в общия случай никой няма да има нужда да инсталира или да се притеснява за нещо. Поддържа mp3-сртриимове. Вграждаш си плейърче под формата на Flash  пък ако ти се занимава и ако в случая може, можеш да му турнеш контроли, плейлист радиостанции и т.н. Разбира се проблеме е че също е собственически. Има готови такива source-ове за подобни плейърчета, ама поне за малко ти трябва накой с Win/Mac и Flash да ги експорт-не/редактира.

P.S.
IceCast , OddCast, OddCast инструкции



25  Нетехнически теми / Коментар / това легално ли е -: Jun 22, 2006, 17:24
http://www.ubuntu.com/ubuntu/TrademarkPolicy/
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Nvidia drivers -: Jun 21, 2006, 09:01
Няма проблем. Предишната ми машина беше с такава. Съвсем мормално всичко.
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с ubuntu 6.06 - network -: Jun 10, 2006, 10:16
С вградена nvidia карта си, нали?

Всъщност няма нет само при някой рестарти (на късмет). Бъг-че в драйвера. Като включиш компа и се окаже че намаш нет Система > Администрация на системата > Мрежа. Избираш си мрежовата карта (увери се че долу е избрано eth0). Цъкаш "Изключване" и после пак "Активиране". При мен проработва.

Да се надяваме че скоро ще го оправят.



28  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Защо има забавяне при избор на wallpaper в XP -: Nov 06, 2005, 01:35
Active desktop май беше просто един прозорец на браузър, плеснат на пълен екран най--отдолу. Идеята беше да сложиш каквото и да е, което се поддържа от браузъра. Примерно цели web-страници със се банери и Flash. Един колега си го беше турнал веднъж, бавеше и забиваше страхотно. Май повече не видях някой да ползва наистина това нещо.
29  Нетехнически теми / Коментар / смятате ли че линукс иам нужда реклама? -: Nov 06, 2005, 01:25
Аз пък съм ужасно благодарен че случайността ме срещна със 100yo от InterSpace, иначе свободния софтуер щеше да си ми остане в графата "хубаво нещо сигурно, ще му обърна внимане като ми остане време". Общо взето това и имах в предвид като поза от популяризация - просто повече гледни точки дават по-добър обзор и повече идеи. Може инсталирането на mplayer да ми oтнема по един ден, но пък имам опит в други неща.
30  Нетехнически теми / Коментар / смятате ли че линукс иам нужда реклама? -: Nov 05, 2005, 20:47
Аз пък дълги години работех в рекламата (в момента може би по-скоро в маркетинга).
Говеорейки за реклама, я отъждествявате само с върха на айсберга, най-директната и тъпа част, която виждате.
I. Това което се налага не е задължително да е конкретен продукт от магазина, може да е идея ("идете на почивка в Банско"), личност ("гласувай са Бате Гойко") или каквото и да е.
II. "Количествените натрупвания водят до качествени промени"

Викат му "позициониране" впрочем. Всъщност грубо казано съзнанието ни е разграфено, процесора - Пентиум, маратонките - Найк, цигарите - Виктори. Мислим си че сме свободни, но колко често в магазина се замисяме наистина кое точно кисело млако да вземем? Като че голяма част от решенията ни стават някак си естествено и вече имаме предпочитания.
Не е чак толкова просто разбира се, просто се опитвам да скицирам. Истината е че 95% от хората са еднородно стадо овце (останалите са по-хитрите овчари и нарочените за жерви аутсайдери, коти се пазаят за да бъдат пробутани на вълка). Масата индивиди се опитва всячески да е еднаква с другите и да се слее с тях (да не би да направят впечатление на вълка и той да се фиксира в тях). Създаваш им някакъв събирателен образ, в който да се концентрират, показваш им го n-пъти за да свикнат с него и да си мислят че това е еталона. После се опитват да са като този еталон и можеш да си го размахваш и разнасяш където си искаш - те ще го следват.

Защо трябва да се рекламира - привличане на нови хора към идеята. Знам че доата хора ще кажат "за какво са ни всичките малумници". Защото ще повлекат и други с тях. Нови хора, нови идеи > развитие. А и диамантите се поучават от високото налягане и температура, нали  '<img'> . Linux може да се развива много по-пъргаво с оглед на самата идея на свободния софтуер. Повече хора > повече качество > популярност > финансиране (ще се намери от къде) > повече хора и така. Положителна сирала.

Какво ще струва - няма нужда да струва нещо. Просто всеки може да допринесе по малко. Дори и ламерче като мене. Сега локализрам GIMP. След като свърша с това, някои първите неща ще бъдат - създаване нна лого за "направено с GIMP на български", wallpaper-и със пльоснато върху тях лого и разпространението им навсякъде, където сваря. Огромна, безплатна рекламна площ и покритие. Хардуерните фирми продават компове, нали. Някой сетил ли се е да им предложи  вместо с празни хардовове да ги продава с Linux? Едва ли ще е огромен проблем слагането на Linux периодично на поняколко десетки истеми, особено акто става дума за партиди еднакви конфигурации. Занимавка си е да, но си е и кауза.
Може при малко мерак да понапишем статии за съответните списания и сайтове. Просто да се споменава "Отворен код". Колкото по-често се споменава, толкова повече местенце ще си заема в съзнанеот на потребителите.

Другото са навици. Огромна част от хората всъщност се плашат от промени в движение. Плащат се и отворенич код защото мислт че това е нещо безумно сложно, чиято употреба изисква години подготовка. Веднъж научил и свикнал с нещо, човек рядко е склонен изведнъж да го смени с нещо друго. Мързел, страх, липса на време. За това и мисля че са важни уроците в електронен вид на роден език. Добре е хората да почват да учат и свикват от самото начало с отворения код. После всичко друго ще им изглежда странно, и враждебно.
Страници: 1 [2] 3