Анкета

Въпрос: Трябва ли да има световна (резервна) валута?

  • Не
    - 11 (44%)
    Да, амерото*
    - 0 (0%)
    Да, американският долар
    - 0 (0%)
    Да, еврото
    - 3 (12%)
    Да, златото
    - 0 (0%)
    Да, банкора**
    - 0 (0%)
    Да, СПТ***
    - 0 (0%)
    Да, друго
    - 3 (12%)
    Не, не трябва да има пари въобще
    - 6 (24%)
    Не знам
    - 2 (8%)

Общ брой гласове: 25

Автор Тема: Световна валута?  (Прочетена 8596 пъти)

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #15 -: Jun 04, 2009, 00:58 »
А според мен всякакви видове граници между народите, независимо от вида им - политически, финансови, расови, религиозни са отживелица. Крайно време е да спрем да се борим за каквито и да е било територии. Не сме животни.
Съгласен съм.
Кой ти каза, че ако има нова световна валута, тя ще е $? Какво общо има тогава федералния резерв тук?
Да съм писал някъде, че задължително ще е $? Защо написах "или някой негов заместител"?
Нова единна светона единица в крайна сметка ще има.
Твърде вероятно. Аз просто не съм съгласен с парите като цяло. Единна световна единица предоставя почва за по-голямо разделение между бедни и богати, и затваря света в кутийка. Множеството валути също го правят, тъй като икономиката винаги се върти около една избрана валута или СПТ, и в крайна сметка всичко отново се затваря в кутийка. Дори и да не се върти около едно, то става разделение на локално ниво. Вместо да се правят велики неща, се гледа само финансовата изгода, а това рядко съвпада с правенето на велики неща, тъй като финансовата изгода е породена от егоизъм, а той е несъвместим с великите дела. Егоизмът на корена в дадения икономически ред - в момента Федералният резерв, в бъдеще нещо друго, ако схемата се промени към друга валута. Финансовата икономика е такава - всеки гледа да спечели повече, воден от промивката на мозъка, наречена монетарна система. И като стана дума, защо са им на мултимилиардерите киснещи в банките купища пари, докато светът измира от глад? Не сме животни, че да делим територия? А не сме ли животни, делейки ресурси? Каква е разликата? Лешояди. "Този слонски труп е мой и, въпреки че ще прогние в земята преди да успея да го изям, ще си го ям само аз, а ти мри от глад". А сред ежедневно умиращите от глад може да е човекът, на който е можело да му хрумне формулата за лекарството, което ще лекува настоящо неизлечимата болест, от която всеки от нас може да се зарази. Дори от егоизъм би трябвало да се зароди желание този човек да бъде жив. Както и всички останали. А колко още пласта има тази кутийка... И ето как егоизмът в монетарната система противоречи дори сам на себе си. Не спори с мен по тези въпроси. Не мога да се затворя в кутийката, в която се въртите в тези теми. Не ме интересуват мнения, затворени в нея. Мога да говоря за тези неща само с хора, осъзнали трагедията на тази кутийка. Дано само човечеството не измре, преди да осъзнае, че няма да премести тази кутийка и със сантиметър към далечното бъдеще, докато се намира в нея (от егоизъм всеки ще бута в различна посока), и че кутии се местят извън тях, тъй като физиката предоставя много помощни инструменти за целта. Писна ми от егоизъм! Не знам на вас как не ви писна да обсъждате кой е по-голям егоист, след като това състояние не подлежи на степенуване. Ай сиктир!
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Световна валута?
« Отговор #16 -: Jun 04, 2009, 09:14 »
Златко, излагаш се! Как можа да пропуснеш натурата ?  ;D

За такива като теб има "Не, не трябва да има пари въобще".  ^-^
То не е ли ясно: като няма пари, какво друго остава освен бартера?

А според мен всякакви видове граници между народите, независимо от вида им - политически, финансови, расови, религиозни са отживелица.

Е, чакай сега, хората не са еднакви по природа - едни могат повече други по-малко, едни са умни, други не толкова, едни са по-работливи, други не толкова и т.н. Следователно разликата си съществува "природно". Сега, обаче, от това НЕ следват някои фашистки изводи. Просто хората не са равни по таланти, а само по право.  ^-^ И като е така, те се групират по групи и класове, които не бива да се смесват. Представи си например, че сложат 3-и и 7-и клас в една стая какво ще се получи. Или един талибан и един сисадмин. ;)
Така че разделението, когато е правилно (т.е. когато няма злоупотреба с права), е полезно.

neter, военна империя се гради с армия, а финансова империя се гради с ... пари.  ;) Друг е въпросът кой и дали има право да създава такава империя.
Що се отаняся до кутийките, не е ли планетата една кутийка, т.е. ограничена по ресурси и обем? Т.е. виждаш, че поначало сме поставени в кутийка.  [_]3
« Последна редакция: Jun 04, 2009, 09:24 от Zlatko »
Активен

Без правила няма игра

nifelheim

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 328
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #17 -: Jun 04, 2009, 09:29 »
Напълно съм съгласен с neter, както и с идеите в Zeitgeist, що се отнася до реалната картина на света. Но мисля че няма да може да премахнат парите, поне в близкото бъдеще не виждам как ще стане.

Е, чакай сега, хората не са еднакви по природа - едни могат повече други по-малко, едни са умни, други не толкова, едни са по-работливи, други не толкова и т.н.

Всички хора се разждат равни, и всеки заслужава да има осигурена храна, топлина и подслсон. От тук нататък всеки да изгражда сам живота си. Ако една социално-икономическа система не може да осигури тези неща- да въври по дяволите.
Активен

Оптимистът изучава английски език. Песимистът - китайски. А реалистът - автомат Калашников.

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #18 -: Jun 04, 2009, 11:31 »
Що се отаняся до кутийките, не е ли планетата една кутийка, т.е. ограничена по ресурси и обем?
Така е, Земята е ограничена, но не съвсем. Големите ограничения в момента се правят изкуствено не заради недостиг на ресурси, а заради финансова изгода. Невъобразими количества храна и лекарства се изгарят или хвърлят в океана, за да се поддържа инфлацията, тъй като, ако има достатъчно количество от даден продукт, то той поевтинява и някой губи пари от това. Огромно количество храна и лекарства се изхвърлят и заради презапасяване на някои места или в някои случаи - действие, породено също от инфлацията и финансовата изгода. А, вместо да се изхвърлят, колко хора могат да ги получат и светът да бъде едно по-хубаво място. Само дето някой няма финансова изгода от това. И каквото и да погледнеш, все даденото нещо е на това равнище, понеже някой е нямал финансовата изгода да бъде на по-високо равнище. Всичко може да бъде направено и с пъти подобрено, ако се гледаше общият прогрес, а не финансовата изгода. Това е кутийката, в която е затворен светът. Това с разделението на хората няма да го коментирам - поредният промит мозък, който не вижда, че нуждата от такова разделение е последица от финансовата изгода. Ако успееш някой ден да погледнеш извън кутийката, ще видиш, че такова разделение не само, че е безсмислено, но е и крайно вредно ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

nifelheim

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 328
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #19 -: Jun 04, 2009, 12:42 »
Специално за Златко:
http://nifelheim.homeip.net/nifelheim/flashvideo/the_story_of_stuff.html
Активен

Оптимистът изучава английски език. Песимистът - китайски. А реалистът - автомат Калашников.

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Световна валута?
« Отговор #20 -: Jun 04, 2009, 22:42 »
Големите ограничения в момента се правят изкуствено не заради недостиг на ресурси, а заради финансова изгода.

Момент, тук стигаме до теорията за конспирацията, световно правителство (и в този тон би трябвало да е тиранично) и т.н. Съгласен съм, че е заради финансова изгода, не съм съгласен, че е планирано. Според мен е стихийно.

Невъобразими количества храна и лекарства се изгарят или хвърлят в океана,

Уау, я дай малко повече информация, особено за лекарствата, не съм чувал за такива изпълнения скоро, освен някои изнервени фермери от време на време да протестират за субсидиите си като изливат мляко или хвърлят портокали.

А, вместо да се изхвърлят, колко хора могат да ги получат и светът да бъде едно по-хубаво място.

Това звучи добре на теория, ама на практика? Представяш ли си какво ще стане ако недохраненото и въпреки това увеличаващо се човечество получи тази храна?  >:D Знам, че звучи фашистко. Но според теб колко милиарда може да отгледа планетата (нарочно не казвам "изхрани", защото освен храната човешкото същество има много други нужди, за да води пълноценен живот - жилища, гориво (дърва, нефт, въглища и т.н.), училища, превозни средства, инструменти, книги, електричество, дрехи и т.н.)?

Всичко може да бъде направено и с пъти подобрено, ако се гледаше общият прогрес, а не финансовата изгода. Това е кутийката, в която е затворен светът.

Сега остана да анализираш защо е така и кое е причината на това бедствие.  ;)

Това с разделението на хората няма да го коментирам - поредният промит мозък, който не вижда, че нуждата от такова разделение е последица от финансовата изгода.

Е, сега ще се обиждаме ли?
Искаш да кажеш, че няма разлика между професора по геология и зидаро-мазача? Или между пеленачето и студента? Не говоря в техния абсолютен смисъл, а съвсем номинално. Малка подсказка: нарича се йерархия.  ;D

Ако успееш някой ден да погледнеш извън кутийката, ще видиш, че такова разделение не само, че е безсмислено, но е и крайно вредно ;)

Попарата на егалитаризма я сърбаме и до днес. Така става като се бърка абстрактното с конкретното.

Специално за Златко:
http://nifelheim.homeip.net/nifelheim/flashvideo/the_story_of_stuff.html

Е, хубаво превел си го. Браво!  :)
« Последна редакция: Jun 04, 2009, 22:47 от Zlatko »
Активен

Без правила няма игра

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #21 -: Jun 05, 2009, 00:35 »
Ето за това не обичам да се впускам в дълги разговори за това с хора, доволни от настоящото положение, което положение в моите очи изглежда като трагедия. Хора, чудещи се как да разбъркат едни и същи карти така, че да изглежда като различно тесте. Хора, които седейки на удобно пред компютъра си, могат с часове да говорят колко нищо му няма на света в момента и само може леко да се преподреди така, че да получат и те някаква финансова изгода, и не се сещат, че те също можеха (а в бъдеще може и да са) част от измиращите от глад. Тачещи йерархията, защото не виждат нищо лошо в това някой да решава за друг дали да живее или не. Хора, затварящи си очите пред лишените от егоизъм решения, дори и да им се предоставят в максимално разбираем вид, защото са твърдо обвързани с финансовата изгода и не могат да си представят един друг свят, в който всички могат да са добре. И ако ми кажеш, че не си затваряш очите, тогава защо ме питаш каква консумация може да поеме Земята, и защо искаш да ти давам примери за купищата изхвърлени, вместо употребени, ресурси, при положение, че явно си гледал клипчето, което даде nifelheim (благодаря за клипчето)? Не виждаш ли, че в момента имаме по-голямо унищожаване на ресурси, заради все по-голямото търсене на финансова изгода, отколкото ако не се търсеше финансова изгода и ресурсите се потребяваха разумно и максимално? Не виждаш ли, че е все едно дали тази трагедия е планирана или стихийна? Трагедията съществува и, за да бъде прекъсната, трябва да бъде премахнат източникът й, и е все тая дали е планирано или стихийно, източникът е един и същ - финансовата изгода. Защо разделяш хората в йерархия, вместо да видиш зависимостта им един от друг, което ги прави равни - къде щеше да живее професорът по геология, ако нямаше зидаро-мазачи, а всички ставаха професори, защото така повелява йерархията за по-добър живот? Щеше ли да има студент, ако нямаше пеленаче? Как така едните ще живеят по-добре, а другите не, само защото някой си е решил така? С какво право, след като всички зависим от всички? Какво против имаш и професорът, и зидаро-мазачът, и гладното пеленаче в Кения да живеят добре, че защитаваш йерархията и финансовата изгода? Защо се гордееш с егоизма си, и не ти пука за тези, които са под теб в твоята йерархия и си готов да ги мачкаш, за да се изкачиш по-високо по тази безсмислена стълбица, след като зависиш от хората, които ще смачкаш?
Това е последният ми пост в тази тема. Ще си говоря за тези неща само с хора, добили някакво желание да се освободят от егоизма си. С хора, които не са против това всички да са добре. С хора, готови на големи дела за общото, а не за собственото си благо.

И едно предизвестие. От днес нататък теми и постове, пропити от егоизъм, от лична изгода, потъпкващи останалите хора, ще бъдат заличавани във всеки раздел на форума. Причините:
1. Такива теми и постове са подигравка с това, което правим тук;
2. Такива теми и постове противоречат на идеите на Линукс и отворения код като цяло.
Всеки, който не е съгласен с идеите на отворения код, не е добре дошъл тук и изказванията му нямат място в този форум.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #22 -: Jun 05, 2009, 01:11 »
В този ред на мисли, линукс допринася за глобалното затопляне, доста повече отколкото комерсиални операционни системи със затворен код. Обикновено последните ги разработват девелопери намиращи се на една или няколко локации. Докато разработчиците на линукс са пръснати по целия  свят. Само си представете колко ток се харчи за суичове, рутери, repeater-и, 50000 svn/git сървъра пръснати на майната си, уеб, файлови (и огледалата им), пощенски сървъри за всякакви мижави и по-големи проекти и не знам си колко дистрибуции. Представете си само колко изкопаеми горива заминават за това. Не е справедливо!
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

c2h5oh

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Re: Световна валута?
« Отговор #23 -: Jun 05, 2009, 02:12 »
И едно предизвестие. От днес нататък теми и постове, пропити от егоизъм, от лична изгода, потъпкващи останалите хора, ще бъдат заличавани във всеки раздел на форума. Причините:
1. Такива теми и постове са подигравка с това, което правим тук;
2. Такива теми и постове противоречат на идеите на Линукс и отворения код като цяло.
Всеки, който не е съгласен с идеите на отворения код, не е добре дошъл тук и изказванията му нямат място в този форум.

Когато прочетох това горното не повярвах в началото на очите си и го прочетох още няколко пъти. Моите уважения към мнението на neter, към гледната му точка, към философската база на изказванията му. Колкото и наивни и романтични да са все пак са ясно изразено становище и това е прекрасно. Дотук всичко добре но тогава едва горния цитат и започвам да чета пак внимателнол И пак стигам до това че преди да се изтрие една тема или пост някой ще определи съдбата и изхождайки от чисто морално-етични (т.е. субективни) критерии ( например поста дали не е пропит от "...... егоизъм, от лична изгода, потъпкващи останалите хора...") Не стига това но и вече има и обяснение (мотив или оправдание) за такава постъпка - " .... подигравка......... " и " ..... противоречат на идеите на Линукс и отворения код като цяло......"
Точно защитавайки велики идеи за свобода равенство и братство е възникнал терора във Франция по времето на революцията. Точно в името на светлите идеи на комунизма по време на революцията в Русия са избити и измрели от глад милиони. И така нататък и така нататък...... Защо това се получава ли? Защото прилагането на добрите идеи води до лоши резултати? Много просто Някой почва да ги тълкува от последна инстанция. Някой почва да ги прилага според разбиранията си. И този някой определя дали в поста има егоизъм, лична изгода или се потъпкват други хора. И просто го изтрива. Това, дами и господа, за мен е първата фаза на диктатурата - болшевизма  в мисленето, "койно не е с нас е против нас", нетърпимостта към различни мнения и т.н. С това не съм съгласен и заради това несъгласие си позволих да отнема времето ви докато четохте писаниците ми. Благодаря ви и ме извинете.
Активен

Bogo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 632
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: cmd
    • Профил
Re: Световна валута?
« Отговор #24 -: Jun 05, 2009, 04:55 »
Добре де, както се създаде Еврото така може да създадете и световната валута (в която да влизат всичкистрани с изключение на САЩ), но можете ли да принудите САЩ да се откажат от долара?
Еми добре, направете го. Тогава ще имаме на планетата две валути. Голема работа.
Защо тези които нямат никакъв авторитет във валутите най-много иксат световна валута?

пп: Абе Американците живеят там на онзи откъснатия континент. Защо не ги зарежете и не си заживеете с вашите валути в спокойствие?
« Последна редакция: Jun 05, 2009, 04:59 от Bogo »
Активен

live free or die хард :)

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Световна валута?
« Отговор #25 -: Jun 05, 2009, 08:28 »
neter (Пешо), успокой топката.  :)

Ето за това не обичам да се впускам в дълги разговори за това с хора, доволни от настоящото положение,

Я сега кажи къде съм писал, че конюнктурата ме устройва и ми харесва.  :o
Напротив, смятам че днешната финансова система е силно фалшива и скоро може да доведе цивилизацията до колапс.

Тачещи йерархията, защото не виждат нищо лошо в това някой да решава за друг дали да живее или не.

Чакай сега, какво общо има йерархията? Йерархията е естествено разделение "на всекиму според способностите". Забележи, става въпрос за природната йерархия, а не някаква изфабрикувана от човека такава. Йерархия (ниво) на съзнанието, ако така ти е по-удобно. Нали няма да твърдиш, че няма разлика между кучето, въшката и човека в техните интелектуални, физически и духовни възможности? Еми по същи начин има разлика във възможностите (талантите) и между хората. С това няма какво да се прави.

не могат да си представят един друг свят, в който всички могат да са добре.

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да стане.  ^-^

Не виждаш ли, че в момента имаме по-голямо унищожаване на ресурси, заради все по-голямото търсене на финансова изгода, отколкото ако не се търсеше финансова изгода и ресурсите се потребяваха разумно и максимално?

Така е, но кой го отрича? Аз поне не. Тъпо е в София да карат кисело мляко от варненско и в същото време да карат кисело мляко от софийско във Варна.

Не виждаш ли, че е все едно дали тази трагедия е планирана или стихийна?

А бе не е точно все едно, макар и резултатът да е същия. Разликата е, че в първия случай има виновни, а във втория не.

Защо разделяш хората в йерархия, вместо да видиш зависимостта им един от друг, което ги прави равни

За йерархията писах по-нагоре. А пък ти бъркаш "равни по права" с "равни по същество". Това са различни работи.

И едно предизвестие. От днес нататък теми и постове, пропити от егоизъм, от лична изгода, потъпкващи останалите хора, ще бъдат заличавани във всеки раздел на форума. Причините:
1. Такива теми и постове са подигравка с това, което правим тук;
2. Такива теми и постове противоречат на идеите на Линукс и отворения код като цяло.
Всеки, който не е съгласен с идеите на отворения код, не е добре дошъл тук и изказванията му нямат място в този форум.

И аз като c2h5oh се оцъклих като го прочетох. По какви критерии ще определяш кой е егоистичен и кой не? По свои собствени? Знаеш ли как се казва това - власт - да решаваш еднолично кое е право и кое не без да се съобразяваш с някакви приети правила и критерии, с някаква общоприета етика, а не със собствената си.  ^-^
Активен

Без правила няма игра

Hapkoc

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2117
    • Профил
Re: Световна валута?
« Отговор #26 -: Jun 05, 2009, 09:58 »
Цитат
И едно предизвестие. От днес нататък теми и постове, пропити от егоизъм, от лична изгода, потъпкващи останалите хора, ще бъдат заличавани във всеки раздел на форума. Причините:
1. Такива теми и постове са подигравка с това, което правим тук;
2. Такива теми и постове противоречат на идеите на Линукс и отворения код като цяло.
Всеки, който не е съгласен с идеите на отворения код, не е добре дошъл тук и изказванията му нямат място в този форум.

Само така! Смърт за долните егоистични твари! WTF??!?!?!
Активен

nifelheim

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 328
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #27 -: Jun 05, 2009, 10:32 »
И едно предизвестие. От днес нататък теми и постове, пропити от егоизъм, от лична изгода, потъпкващи останалите хора, ще бъдат заличавани във всеки раздел на форума. Причините:
1. Такива теми и постове са подигравка с това, което правим тук;
2. Такива теми и постове противоречат на идеите на Линукс и отворения код като цяло.
Всеки, който не е съгласен с идеите на отворения код, не е добре дошъл тук и изказванията му нямат място в този форум.

Мисля че това не е правилният начин. Тези, които живеят в Матрицата ще се съпротивляват и ще се опитват да запазят системата до последно. Трябва да се казва и разпространява истината, най-вече чрез интернет (като единствената свободна засега медия). Например Zeitgeist, въпреки че не споделям всички идеи в него, постигна изключително много в тази насока.

Цитат
И аз като c2h5oh се оцъклих като го прочетох. По какви критерии ще определяш кой е егоистичен и кой не? По свои собствени? Знаеш ли как се казва това - власт - да решаваш еднолично кое е право и кое не без да се съобразяваш с някакви приети правила и критерии, с някаква общоприета етика, а не със собствената си.

Ще цитирам постмодернистите: Човекът усвоява света с помощта на средствата за масова информация и комуникация. По този начин той изгражда удобен за себе си свят, в който истинските чувства и мисли са подменени от медийте. Човекът започва да живее в псевдосвят, с псевдочувства, псведомисли и псевдодействия. Така се формира сиво мнозинство, сляпо вярващо в една единствена, специално транслирана за него истина. Или така нареченият massman. Така че тези общоприети правила, критерии и етика.. са нещо от рода "гласувай, за да не оставиш другите да говорят вместо теб". Т.е. социална порнография.
« Последна редакция: Jun 05, 2009, 10:34 от nifelheim »
Активен

Оптимистът изучава английски език. Песимистът - китайски. А реалистът - автомат Калашников.

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #28 -: Jun 05, 2009, 11:17 »
Въпреки че казах, че повече няма да пиша в тази тема, ще отговоря, тъй като виждам, че съм останал неразбран.

Към gat3way: Много добро изказване. Но вариантът не е преминаване към затворен код и отнемане свободата на хората (не че си го казал, само пояснявам). Хайде да измислим вариант как да намалим вредата от тази организация на нещата :) А колко хора още щяха да помогнат за измислянето на този вариант, ако не се налагаше ежедневно да се борят със зъби и нокти за хляба за себе си, или не гледаха финансовата изгода от това да си продадат техниката...

Към c2h5oh: Изказванията ми звучат наивни и романтични, защото все още не са станали реалност. За да станат, нужно е да се поработи по въпроса още доста. Едва ли ще станат реалност за днешните поколения, но ако днешните поколения поработят по въпроса да станат реалност, могат да станат реалност за утрешните поколения. В момента звучи наивно и романтично, поради две причини - първо, голямата власт на хората с пари, за премахването на властта на които е нужно време и/или някакъв рязък глобален природен катаклизъм, и второ, настоящото мислене на масата хора, чиито ценности се изграждат около парите още от най-ранна детска възраст и, за да видят другата реалност, трябва да я видят и осъзнаят. Нима самият Линукс не изглеждаше като наивна и романтична идея в очите на масата хора, подвластни на наложеното им от Microsoft, и не можеха да видят един друг начин на работа? Но ето как все повече хора започват да виждат и осъзнават един друг свят.

към Zlatko: Къде видя да пише Петър?
Цитат
Я сега кажи къде съм писал, че конюнктурата ме устройва и ми харесва
Изказването "Представяш ли си какво ще стане ако недохраненото и въпреки това увеличаващо се човечество получи тази храна?". Да, представям си - недохраненото човечество ще бъде изхранено, а много ресурси ще бъдат спестени, тъй като няма да се търси финансовата изгода от производството за пари. Но явно сегашното положение те устройва, щом виждаш проблем от промяната му.
Цитат
Еми по същи начин има разлика във възможностите (талантите) и между хората. С това няма какво да се прави
Вярно е. Просто смятам, че един талант не трябва да бъде определян като по-добър от друг. Пак се замисли - как така определяш талантът на зидаро-мазача като на куче или на въшка (не съм сигурен до кое от двете е по-близо мнението ти)? Относно "по-добрите" и "по-лошите" професии, представи си колко повече работа щеше да се свършва, ако хората работеха това, което им харесва, а не това, което са принудени да работят. Хора най-различни с най-различни интереси и таланти, така че всички настоящи позиции пак ще бъдат попълнени, но този път хората ще работят това, което им доставя удоволствие, а когато човек работи с удоволствие, върши повече работа. Друг е въпросът, че даже не е нужно да се заемат всички настоящи позиции, тъй като повечето от професиите могат да бъдат напълно автоматизирани, а хората да работят за различните аспекти на автоматизацията и намаляването на вредата й до минимум чрез симбиоза с околната среда, а не чрез унищожаването й за финансова изгода.
Цитат
Разликата е, че в първия случай има виновни, а във втория не
Това е проблемът - губи се време в търсене на виновник, вместо да се измисли и приложи решение това да не се случва. Търсят се виновни за катастрофи и убийства, а не се прилагат глобални решения колите да не могат да катастрофират и хората да не могат да бъдат убивани по този начин. И така за всичко - търси се виновник, след виновник, след виновник, а истинските решения на проблемите не се прилагат, защото някой няма финансова изгода от това.

Към всички: Не съм казал, че само аз ще определям кои теми и постове противоречат на идеите на отворения код! Основните съдници ще сте вие самите. И досега отсявахте тези теми и постове по един или друг начин, просто досега обръщах по-малко внимание на това. Естествено, веднага сравнихте тази идея с досегашни строеве и веднага потърсихте доказателства за диктатура. Диктатура няма да има, няма да съм единствения, който ще определя кое противоречи на идеите на отворения код и кое не. Аз наистина искам да работя за добруването на всички, които искат добруване на всички. Това, в което вярвам, е нещо, което не е съществувало досега. Всеки един строй досега е имал разменна монета, независимо дали е ставало дума за пари или бартер. В никой строй досега не е считана за еднакво важна всяка професия, което да позволи всички да живеят добре. Досегашните строеве са се проваляли точно заради вградения в тях егоизъм, поддържан от финансовата изгода - във всеки строй. Лесно се забелязват такива теми и постове, когато има хора, които да ти обърнат внимание. Колко от вас използват линка "Информирай модератор", че сте тръгнали да се оплаквате от диктатура? Имате право на мнение по въпроса как ще се модерира, но не го използвате. Отворете си очите и дайте да се занимаваме с полезните за всички неща, вместо сляпо да търсите с какво да се заядете.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #29 -: Jun 05, 2009, 11:18 »
Цитат
Мисля че това не е правилният начин. Тези, които живеят в Матрицата ще се съпротивляват и ще се опитват да запазят системата до последно. Трябва да се казва и разпространява истината, най-вече чрез интернет (като единствената свободна засега медия). Например Zeitgeist, въпреки че не споделям всички идеи в него, постигна изключително много в тази насока.

Мне, религиите и култовете и масите хора, които аксиоматично си вярват в догмите им, си ги има от край време. Идеите за матрицата и за осъзналите се елементи са нищо повече от един модерен култ. Екоталибанщината (в изкривената си вманиачена форма) примерно е друг вид модерен култ. И в двата случая, иронично, имаме потребители, съзнателно или несъзнателно потребяващи стоки и услуги, съсипващи планетата, участващи в икономическите процеси без значение дали го осъзнават или не. Може да се направи паралел с един по-просташки случай: подпийнала компания на кръчма обсъжда политиката и корупцията, псувайки подкупните политици - и само след няколко минути темата се сменя в посока прасетата от КАТ и единият от компанията примерно обяснява как му се разминало с 20 лева като го спрели с 30 км/ч над позволеното.

Та такива работи. Що се отнася до това дали мястото им е тук: на първо време нашето т.наречено "линукс общество" така и не може да се пребори с доста по-прости за решаване проблеми като например договорите за майкрософтски продукти в държавната администрация. А вие искате да променяте обществено-икономическите отношения и говорите за матрици, конспирации и т.н. То няма лошо де, но смисъл няма особен.
« Последна редакция: Jun 05, 2009, 11:37 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon