« Отговор #24 -: Mar 18, 2013, 00:34 »
Странно, преди време говорихме с един колега, който беше очарован от друг колега, на който C++ му се отдавал, беше очарован от кода му и най-вече как му идвало отвътре от самото начало да си оформи дизайна като хората. Та същият му препоръчал "Thinking in C++" и книгата била наистина много добра по отношение на това да те научи да мислиш....ъъъм обектно-ориентирано.
Понеже имам няколко книжки свързани с C++, които не успяха да ме научат да мисля по този начин, реших да видя въпросната "Thinking in C++". Намерих я нелегално под формата на pdf. Не казвам че не е увлекателна, но в крайна сметка не ме научи да мисля по този начин. Така че явно си е до човека. Чувал съм че за да научиш C++, трябва да започнеш с C. Според мен това е огромна грешка или поне не трябва да започваш да учиш C++ ако вече разбираш достатъчно добре от C.
Това казано, не твърдя че не разбирам C++, не разбирам идеята за класовете, унаследяването, полиморфизма, темплейтите, дори безумици от сорта на friend класовете - мисля, че ги осмислям достатъчно добре. Просто не виждам смисъл в огромна част от случаите. Има неща, които естествено се вписват в ООП парадигмата, и други (които са мнозинството от случаите), където това е леко изнасилване на нещата според мен. В общият случай, на мен ми е 1000 пъти по-лесно да реализирам някаква идея процедурно, отколкото да си троша нервите да измислям някакви ООП модели, за които ако не си нарисувам и принтирам UML диаграма, ще забравя кое от къде идва след седмица. Всичките ми опити да напиша нещо по-сериозно на C++ завършват като четенето на някоя от тези книги на Толкин, където трябва от един момент нататък да обръщаш на последните страници където са родословните дървета и кой откъде се е пръкнал и какъв е.
Обаче на много хора това им се отдава и нямат моите проблеми. Книгите нямат никакво значение според мен, опира си до човека. Предполагам с книгите за системна администрация е същото. В крайна сметка хората сме различни и няма как да стане да прочетеш нещо и да почнеш да мислиш по такъв начин. Дори да го разбереш, дори да го практикуваш, пак някак не става.