Автор Тема: Цъфнахме и вързахме  (Прочетена 22032 пъти)

foxb

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 175
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #30 -: Feb 02, 2018, 16:08 »
@go_fire надявам се, че всичко е добре при вас... Предай поздрави...

Колкото до преподавателите. Честно казано не ми се иска да пиша. След многото години учене съм имал щастието да имам добри а също и не чак толкова добри преподаватели... (уточнение добър преподавател за мен е този, който може да ти преподава материята по начин, по който ще се заинтересуваш и ще я разбереш) А също и такива(трудно е да се нарекат преподаватели), които гонеха знаещите за да не ги излагат пред останалия клас.

Честно казано уважавам хората, които са достатъчно смели да станат преподаватели. Противно на общественото мнение не е лесно да си преподавател.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #31 -: Feb 02, 2018, 16:57 »
Едно време и аз се мислех за велик - на село имах поялници, инструменти, четях книжки и запоявах разпоявах платки, транзистори, диоди етц.
Като отидох в големия град в Окръжната станция на младите техници (в соца имаше такива работи) и един инж. електрончик като ме видя и се хвана за главата. Ти вика твоите жици като ги дръпнеш малко и хвърчат. Та той ме научи как се запоява с калайдисването и т.н., а после ме научи и как да чета схеми.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #32 -: Feb 02, 2018, 17:16 »
Това с гоненето от час по математика и то имахме класно, го изпитах и аз веднъж. Мен и един Сашо направо ни изпъди. Само си похарчихме парите по джагите, но пък беше забавно.  :D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

malin

  • Гост
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #33 -: Feb 02, 2018, 20:45 »
Интереса ти към математиката обаче е останал.
Аз на едно контролно реших на половината задачите (бяхме разделени на групи по редици за да няма преписване/подсказване, ама не е сработило, явно ;)), на един дето беше избягал от класното - и на него... И накрая какво - аз имах 3, решенията като на тези с 6 са същите (аз съм ги решавал)...  Полека-лека загубих интерес. И бях до там.

А за химията да не говорим, от последния чин се преместих на първия, защото исках да се науча, харесваше ми. Ама даскала и тогава, и сега от разстоянието на годините, ... за никакъв *** не ставаше.

Ха, никога не ме е интересувало какви оценки ми поставят, но сега осъзнавам, че все пак да ти смачкат егото е дало резултат.
« Последна редакция: Feb 02, 2018, 21:02 от malin »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #34 -: Feb 03, 2018, 09:32 »
По принцип разполагам с вътрешна информация и преки впечатления за българското, учителско съсловие. Но поради причина, че с това е възможно да накърня интерес на друг човек, не мой, то няма да я споделям. Вместо това ще споделя единствено общоизвестни неща, които не представляват никаква тайна и не засягат никой мой близък или не.

***

Това, че учителите са угнетени, зле платени и не знам си какво са митове. Не почиват на никаква истина.

Този въпрос е много важен, затова започвам точно с него. Учителите са по-добре платени от почти всички други висшисти включително инженерите. Полицаите, които всяка секунда в денонощието рискуват живота си от всенародната любов, получават по-малко от учителите.

Учителите редовно получават увеличение на заплатите си. През миналата година получиха 25% увеличение. Вие тук, какво увеличение получихте? Това не е увеличение за добре свършена в повече работа. Това е индексация. Пак питам. Вашите заплати през 2017 год. с колко процента бяха индексирани???

Учителите са единствените, които имат допълнителен социален фонд. Такъв не съществува ДОРИ за миньорите.

На учителите стажа се брои двоен. Това не важи за нито една друга професия. Този стаж има пряко и много силно отражение върху заплатите и пенсиите на тези хора. Да попитам, вашия стаж взима ли се под внимание? Ама не на книга. Взима ли се под внимание наистина???

***

Условията за труд на учителите са лоши. Първо. Никой не може да претендира за лоши условия на труд, когато работи на закрито, чисто, осветено, просторно и при температури подходящи за отглеждане на бебе. По време на час не би трябвало да претендират дори за шум. Ако претендират за това, означава директно, че не си вършат работата. Колко от вас работят при същите условия??? Дори тези от вас, които работят в офиси да споделят дали тези офиси са с размерите на прогимназия, защото това силно ме съмнява.

После работното време. Работното време на всеки един учител, преподавател в страната е не повече от шест часа дневно. Но това е максимума. Най-често е около 3 до 4 часа. Всяко време в повече от обичайното време, което прекарват, се заплаща допълнително и солидно, много (в пъти) над това, което им се заплаща за обичайната им работа. Всеки учител, който прави, каквото и да е различно от преподаването в час, също му се заплаща допълнително.

Питам. Колко от вас работят по максимум шест часа на ден, а им се брои цял изработен ден? Всъщност излъгах. Колко от вас работят по най-много шест часа на ден при пет дневна работна седмица с фиксирани почивни дни (събота и неделя), през светлата част от денонощието и за това им се броят два дни трудов стаж и им се заплащат пак толкова???

Аз лично мечтая да работя шест часа на ден, да ми се брои един ден трудов стаж и да ми се плаща надник за шест часа, може за 4 и дори за два. Знаете ли какво? Дори да намеря работа при която ще са съгласни да работя САМО шест, а не например 12 часа при официални осем, то това ще ми се счита за ПОЛОВИН ден трудов стаж. Пише го в Кодекса на труда.

Единствените които могат да се мерят с депутатите по почивни дни са… вярвам познахте. Малко повече от ¼ от годината тези хора са в домовете си и получават за това заплата. Вие имате право на 20 дни платен, годишен отпуск и 30 дни НЕПЛАТЕН, зачитан за стаж. Тази една четвърт от годината при тях е зачетен стаж, двоен стаж, помните ли???

=*=

УЧИТЕЛИТЕ СА ВСИЧКО ДРУГО, НО НЕ СА ИЗТЕРЗАНИ. ТОВА СА ПОЧИТАНИ, ДОБРЕ ПЛАТЕНИ И С ОГРОМНИ ПРИВИЛЕГИИ ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩЕСТВОТО!!!

Аз не изброих всички привилегии, които имат.

Сега нека си поговорим за самата професия.

Професията им е трудна.

Трудна е. Вашата професия лесна ли е?

Има ли един човек на света, който да печели лесно парите си???

Тяхната професия не е за всеки.

Не е. Вашата професия за всеки ли е?

Вие всичко ли бихте се хванали да работите? Бихте ли мели улиците? Бихте ли правили свирки в порно-клипче, за да ви поканят „На кафе“ и в „Черешката на тортата“? Бихте ли трошили чакъл? Все има нещо, което не бихте правили.

И обратно, смятате ли, че всеки може да върши вашата професия, каквато и да е тя? Познавам висшисти, които един пирон не могат да забият. Познавам среднисти по-добри от висшистите в техните професии. Познавам много среднисти по-добри от мен в моята професия. Повтарям много.

Което ме подсети за квалификацията.

Учителите са високо квалифицирани. Така е.

Вие не сте ли? Как така ползвате Интернет, а не сте квалифицирани? А-а-а дипломата.

Нека ви кажа за дипломата. Диплома за даскал се взима лесно. Даскалите са от тези висшисти, които учат най-малко. Всеки прекъснал втората година в МЕИ е учил много повече, отколкото кой да е даскал е учил през живота си.

Висшето образование е доказателство за придобита квалификация. Нищо повече. Това не те прави специален.

В този форум имаме моряк, който е по-добър даскъ̀л по химия от 90% от даскалите по химия, които имат диплома за това.

Даскалите работят с деца. Да.

Обаче има хора, които работят с отрови. Има хора, които работят под земята. Има хора, които работят на трисменен режим. Има хора, който работят на 24-часови смени. Има хора, които работят с оръжие. Има още много други. И тяхното със сигурност е по-трудно от това да работиш с деца.

Може и да се изискват специални умения за работа с деца, но това важи за всяка една професия. Да метеш улиците се изискват специални умения. Който не вярва да иде да си измете двора и пак ще поговорим.

***

Това беше за самите учители и преподаватели. Сега за това, какво и защо е днес.

Добро или лошо у̀бразованието е такова, каквото е, защото обществото го иска такова.

Българина от най-дълбока древност вярва, че ученето е най-важното нещо на света. Няма да оспорвам тази вяра на българина, защото и аз съм българин и аз вярвам в това. Дали тази наша вяра е правилна е съвсем отделен въпрос.

И понеже през всички векове на съществуванието си българина поддържа тази вяра, то през цялото това време прави, на каквото е способен, за да тече този процес.

В модерните времена българина е поставил тази задача на най-върховната институция, която съществува за всеки българин, а именно държавата. Държавата пък е делегирала тази си привилегия на ЕС като наднационален орган. ЕС обаче е затънал в други проблеми и засега не се възползва от правото си да уеднакви учебния процес и изучавани дисциплини на територията си. Затова с това засега се занимават най-вече националните държави. И затова все още всеки народ си определя сам, как да е. Има народи които са наредили на държавите си почти да не се месят, а има народи като нашия, който пък са прехвърлили абсолютно цялата отговорност върху държавата.

Държавата все пак не е нищо различно от една деспотична структура. Ако някой досега не е знаел да повторя. Държава всъщност не е нещо висящо във въздуха. Държавите са властови йерархии и точно нищо друго.

И съответно държавата бивайки все пак държава не може да стори нищо добро по нито един въпрос. Какво остава пък да направи нещо правилно за най-важния въпрос? Подобна вяра е абсурдна. По-логично е да вярваш, че Зевс се е превърнал в бик и е онождал една девойка.

Съответно всички, абсолютно всички учители и преподаватели са държавни служители. Значи от една страна имаме държава, която е разработила учебни планове, финансирала е цялата система, написала е програми и учебници и накрая логично е назначила хора, които да изпълняват заплануваното от нея. Бивайки държавни служители, само по случайност може да разчитаме да има и читави учители. Не съм убеден, че познавам такива, а познавам много учители. Чувал съм за един по телевизията, но него го пенсионираха. Остаря човека.

Учителите не само са държавни служители и от това да следва, че са калпави. Може би някакви хора не щат да си признаят, но ей сега ще го напиша директно. Всеки държавен служител е продукт на държавата. От люлката до гроба той е в неин плен. Всички останали имаме едни години наречени „пълнолетие“. Сиреч ние от момента на напускане на училището до момента на пенсиониране сме свободни хора със свободна воля. Това е времето, в което се реализираме като хора, родители, професионалисти, всичко. За държавните служители такова време не съществува. Държавния служител е третиран като невменяем. Те продължават през целия си живот да са под опеката на държавата. Съответно не можем да очакваме от държавния служител да възпроизведе друго освен себе си. А туко що уточнихме, че държавен (а общините също са част от държавата) служител е евфемизъм за роб.

=*=

Ето това е положението. Като сме прехвърлили отговорността за училището и финансирането му на трета страна, то получаваме точно това, което имаме и всичко друго е нелогично. Пребройте в текста, колко пъти използвах форми на думата логика. Истината трябва да бъде казвана.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #35 -: Feb 03, 2018, 17:10 »
Не мога да коментирам нищо по този ферман. Нямам пряк поглед върху учебната система, а по времето, когато и аз бях там, нещата бяха по-различни. Имам роднина учителка, обаче не сме си говорили за това.

Относно колко от нас работят по шест часа на ден и относно почивките... Ами мога да работя два часа на ден, дори един час, три часа, колкото си реша, мога да почивам, ако искам, двадесет и осем дни в месеца. Ма ме мързи да почивам толкова и се принуждавам да бъхтя по четири-пет часа на ден, пет дена в седмицата. Ако ми доскучае и шест.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #36 -: Feb 03, 2018, 17:45 »
Хи-хи , успя да ме усмихнеш по средата на борбата с една некадърна творба на безумието.

=*=

Това не е въпрос, който можеш да обсъдиш с твоята роднина. Тя ще отрече, че е индокринирана, точно, както всеки терминално (или психично) болен отрича болестта си.

Тя може да ти изреди хиляди проблеми, но не може да види главния. А главния проблем е, че училищата са държавни (вече уточних, че и общините са държавни структури), а всички заети в системата (не само даскалите, макар 95% от заетите в системата да са такива) са държавни служители.

Обаче това изнася на всички нас, защото не вадим кинтите от джоба си. А за без пари, каквото, такова. Всеки се спасява поедѐнично. В интерес на истината за нещо държавно, нашата просф̀ета хич не е зле. Доста е прилична. И успява да произведе не лоши ученици.

=*=

4096 ти си самонает. Ако обаче работеше за някой друг, последното нещо в живота си, което можеш да избираш, е това колко и кога да работиш. Започнеш ли да вземаш такива избори, ставаш безработен. Напълно законно и с лепнато петно на кариерата си в трудовата си книжка, което се казва „Дисциплинарно уволнение“.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

nikolin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 225
  • Distribution: Slax
  • Window Manager: KDE & xlunch
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #37 -: Feb 03, 2018, 20:38 »
@go_fire ще дам пак един пример но без имена и места ( надявам се тя да не чете тук :) )

Та , имам една позната която навремето учи за позиция в БАН , специалността й беше Аналитична Механика ( само от бегъл поглед върху материала се ужасих - толкова физика и математика   на едно място ) , завърши и БАН се отрекоха от ангажимента . Започна работа като учител по математика и информатика временно , но си остана за постоянно . Говорил съм с нейни ученици - само хубави отзиви . Но един ден на кафе с нея стана въпрос пак за учители по математика и тя сподели с тих ужас - момиче на което тя е писала по милост 3 или 4 , завършила , следвала и се върнала при тях вече като учител по математика -т.е. станала нейна колежка .Боже опази на какво ще научи децата .

Наскоро със сестра ми си говорихме за това - тя каза " Ми що да не се върне - мислят заплатите да ги направят към 1800 лв , работа максимум 6 учебни часа и 3 месеца отпуска - работа мечта . Въпроса е само да се уредиш и си уредил живота до гроба . Нали знаеш ние българите сме още селяни и мислим че трите умни глави са попа, кмета и даскала ".

Забравих да вметна - от даскал може много нагоре да стигнеш  . Единият ми учител по електротехника ( чеп за зеле не ставаше от него ) - стана депутат навремето . А сегашната ни кметица е бивша учителка ( не от най кадърните ).
« Последна редакция: Feb 03, 2018, 20:45 от nikolin »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #38 -: Feb 04, 2018, 09:17 »
@go_fire ще дам пак един пример но без имена и места ( надявам се тя да не чете тук :) )


Николине, знаеш ли защо ти си страшен даскал по химия, а бившето ти гадже е добра математичка?

Защото, това е страст за вас. Това е защото имате талант да говорите разбираемо. Имате талант да обяснявате занимателно. И не на последно място наистина разбирате от това, за което говорите. И имате хъс.

Всички тези качества и още няколко са необходими, за да един човек да е добър даскал. А тогава след като е учил и неща като педагогика и психология, вече може да твори чудеса.

Обаче това са редки качества. Малко хора ги имат. Какво остава да ги имат даскалите. Част от тях имат някои от тези неща. Например познавам доста, които много харесват дисциплината си и имат хъс. Ама например не мога да стигнат до сърцата на учениците. Не знаят как. А много искат. И страдат от това.

Още нещо. За да си даскал се иска малко нещо месианство. Колко хора днес са готови да правят жертви, да търпят лишения, да пропускат по-добри предложения? А даскалите, които не знам за кой път повтарям, че са държавни служители, не са учени на нищо такова. Те очакват (и с право от дистанцията на позицията им), всичко да им се поднася на поднос и за нищо да не се борят.

=*=

Според мен твоите познати са се издигнали не защото са били учители, а защото са имали желанието да го направят. Наистина даскалството им е помогнало да се свържат с хора, но те явно са такива хора, че, с каквото и да се бяха заели, щяха пак да стигнат до същото.

=*=

Стана ми смешно за вашата кметица. Това е, защото кметицата на столицата също е даскалица. Тя имаше забележителна кариера. За първи път обществото разбра за нея, когато заедно с борчагите от сърмата обраха парите за детските градини. Което беше едва месеци след, като беше влязла в кметството като треторазрядна заместничка на баш мутрата. Нямаше как да не се разбере нещо толкова очебийно и беше отчетен голям провал. След по-малко от година… същите тези родители я избраха за кмет.

Следващия път, когато софиянците тръгват да недоволстват от нещо, трябва да им се напомни, че те пряко си избраха тази кметица, а след това още два пъти си я преизбираха.

Трябваше да им се напомня всеки ден, всеки час, всяка минута през последните десет години. Да знаят, че са виновни.


п.п. Забравих да направя една уговорка, защото я приемам за очевидна, но не е зле все пак да кажа. Като говоря за държавни служители, нямам предвид това, което пише в закона, а хората, които получават заплатите си от държавната хазна.
« Последна редакция: Feb 04, 2018, 09:20 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #39 -: Feb 04, 2018, 09:53 »
Тя може да ти изреди хиляди проблеми, но не може да види главния. А главния проблем е, че училищата са държавни (вече уточних, че и общините са държавни структури), а всички заети в системата (не само даскалите, макар 95% от заетите в системата да са такива) са държавни служители.

Основния проблем е, че средствата не се управляват публично и хората нямат думата за това, за какво да се харчат парите на общината, където пребивават. Последното може би е спорен въпрос, дали трябва изобщо да се случва, но първото е от ключово. Пари се харчат по абсолютно безумен начин и това ако се види от всички ще има застреляни със сигурност. Безобразията са на всяко ниво. Ако се публикуваше всяка фактура, дори за кламери, можеше да се направи доста добър анализ и да се види, че общини не са бедни, зщото парите не стигат. А защото не се управляват оптимално. Тези, дето взимат решенията, изобщо не знаят, какво правят.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #40 -: Feb 04, 2018, 10:10 »
Или пък прекалено добре знаят  >:D

Реално има някакви правила, които се спазват и нещата не чак толкова трагични или поне не по-трагични от самото им съшествуване. Даде пример с кламерите. Специално при тях има строги правила и обширна документация. Зная го по случайност, защото обслужвам клиент, който част от бизнеса му е точно това — да доставя кламери на няколко общини. Има обществени поръчки, търгове, документация. Въобще работите са сериозни. И наистина печели най-добрата цена и комплексна услуга.

Друг е въпроса, че това представлява пазарно изкривяване и несправедливост, защото така едни участници на пазара са облагодеталствени спрямо други. Но пък няма как да се случи да не е така, докато има държави. А държави няма как да няма. Еднолична репресия е по-добър избор от закона на джуглата и хаос.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #41 -: Feb 04, 2018, 11:34 »
Доообре! Два пъти се опитвам да напиша нещо по повод на самонаемането и наетите служители и работници и двата пъти си беше доста за четене, обаче и двата пъти натискам нещо на тъпата клавиатура и не мога да си възстановя написаното, щото страницата отива на майната си. Явно нещо не иска да пиша по въпроса. Ще го кажа с няколко изречения.

Не може да те уволнят дисциплинарно просто така. Има условия, при които това може да се случи и трябва да са спазени, за да е законно. Не може и да те уволнят просто така. Това също трябва да е законно, а в закона е описано доста добре, как става и какви условия и процедури трябва да са налице и да се изпълнят. Повечето хора обаче не си знаят правата. Заради мен цяла фирма подписа анекси към договорите. Изгониха ме, щото не си мълчах, но ги принудих да се изпотят малко и го направиха по правилата. Не търпя идиоти. Като цяло, служителя/работника е добре защитен, но ако си търси правата и ако на първо място изобщо знае, че има такива.

Относно самонаемането. Първо, човек трябва да се отърве от идеята, че за да е по-добре, трябва да чака да му увеличат заплатата, да го повишат, което също е свързано с увеличение на възнаграждението и третата идея е, че трябва да си намери по-добре платена работа. Това са възможностите в главите на повечето хора. Съответно повечето хора не осъзнават обаче, че те никога не могат да са добре, защото нито една заплата не може да догони инфлацията и поскъпването на живота. Защото не са само цените в магазините, които растат. Непрекъснато се измислят нови данъци, такси и начини, по които да ти се бръкне в джоба. Скрити данъци. Може да си добре и да ти стигат парите да живееш нормално, ако работиш в някои сектори, но това е всичко. Ще ходиш на почивка на по-хубави места, ще имаш по-хубав телефон и ще правите по-често секс с жената, щото тя ще може да си купува по-често убувки и някоя дрешка. Това са хубави неща. Но това не ти дава наистина важното. Време да живееш, време за децата ти, за семейството като цяло, време да направиш нещата, които искаш. Просто, защото си заакован от 9 до 6 на едно място и няма как. Първо трябва да се появи желанието да се промени нещо, което да те накара пък да си помислиш за допълнителни начини. Да те накара да търсиш и да се огледаш. След това ще видиш, че все пак не е да няма възможности. Започва активно да търсиш начини да си подобриш състоянието. Така се започва. В един момент и намираш това, което търсиш. Аз исках да имам възможност да пътувам. "Чаках" години, за да попадна на това, от което имам нужда. Да мога да работя, където и да се намирам и да ми остава време за друго. И беше много трудно. Бях без работа, нямах постоянни доходи, като все пак докарвах по нещо, но трябва все пак да излезеш от зоната си на комфорт, ако искаш нещо. Това, което вече познаваш, няма да ти го даде. А там вали, духа вятър, студено е, топло после, та чак жега. Но в един момент свикваш с промените на времето на открито и дори започва да ти харесва. Фалшивата сигурност и страха да направиш нещо са най-лошото. Кара те да стоиш на едно място. Не си жив така. Без промяна, всеки ден едно и също... Ще дойде ден, когато си на осемдесет-деветдесет години, когато като погледнеш назад, няма да видиш нищо, защото всеки ден ще се слива с предишния. Няма по-страшно от това. Ако се загледаш в децата ще видиш същото. Намират нещо ново, опознават го, свикват с него, става им скучно и търсят нещо друго. Дали ще е играчка, предаване по телевизията, някоя игра, няма значение. Не можеш да ги накараш да се върнат към нещо, което вече познават и им е скучно и безинтересно. Това е да си жив, да търсиш нещо ново, да не си обременен с рутина. Най-лошото... Научаваме децата си на това.



Най-голямото зло на този свят е страха. Звучи като клише, обаче ако се замисли човек за всички случаи, когато е бил нерешителен, защото се е страхувал и за всички пропуснати възможности поради това, ще му се прииска да се застреля.  ;D
« Последна редакция: Feb 04, 2018, 11:52 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

lunarvalley

  • Гост
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #42 -: Feb 04, 2018, 11:36 »
Цитат
Основния проблем е, че средствата не се управляват публично и хората нямат думата за това, за какво да се харчат парите на общината, където пребивават. Последното може би е спорен въпрос, дали трябва изобщо да се случва, но първото е от ключово. Пари се харчат по абсолютно безумен начин и това ако се види от всички ще има застреляни със сигурност. Безобразията са на всяко ниво. Ако се публикуваше всяка фактура, дори за кламери, можеше да се направи доста добър анализ и да се види, че общини не са бедни, зщото парите не стигат. А защото не се управляват оптимално. Тези, дето взимат решенията, изобщо не знаят, какво правят.

именно! После някой ще се изцепи как държавата, видите ли, била лош стопанин. Ми зависи от държавата.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #43 -: Feb 04, 2018, 12:24 »
Цитат
Основния проблем е, че средствата не се управляват публично и хората нямат думата за това, за какво да се харчат парите на общината, където пребивават. Последното може би е спорен въпрос, дали трябва изобщо да се случва, но първото е от ключово. Пари се харчат по абсолютно безумен начин и това ако се види от всички ще има застреляни със сигурност. Безобразията са на всяко ниво. Ако се публикуваше всяка фактура, дори за кламери, можеше да се направи доста добър анализ и да се види, че общини не са бедни, зщото парите не стигат. А защото не се управляват оптимално. Тези, дето взимат решенията, изобщо не знаят, какво правят.

именно! После някой ще се изцепи как държавата, видите ли, била лош стопанин. Ми зависи от държавата.

Ми не зависи. Държавния чиновник не е собственик, което дори на теория означава, че няма как да е „стопанин“. Ако някой пък е чак толкова съвестен, то той или няма да работи за държавата, или ако се объркал да работи, то скоро ще е безработен. Кариеристите ще го изядат и изплюят. Все тая коя точно е държата и кога в историята.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

nikolin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 225
  • Distribution: Slax
  • Window Manager: KDE & xlunch
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #44 -: Feb 04, 2018, 14:04 »
4096bits  не си много прав . За да излезеш от зоната на комфорта трябва да се съобразиш и с хората около теб . Какъв ще е резултата от твоите действия върху тях и как ще те разберат . go_fire е много прав - кариеристите ще те изядат и изплюят . Бях трън в очите на кариеристите и ми намериха цаката . От 15 г ипотечен заем ми останаха 5 когато намериха "точното време и място" . 37к евро и 10 г от живота ми паднаха в канала , защото се опълчих на системата ( бивша държавна фирма и банката която работи с повечето й кадри ) . Дори собствената ми сестра и майка ми недоумяват защо го  направих . Останах без пари и работа . Дали съжалявам - не . Ама ако имах семейство дали пак постъпил така - и аз незнам .
Активен