...
Аз се учудвам в БГто няма годишни данъчни декларации - откъде държавата знае всичките ти доходи че да реши че ти е удържала правилната сума - в смисъл и тук работодателя си удържа и плаща на държавата месечни суми, но си попълваш форма в коят казваш точно тоя работодател колко да ти удържа (разрешено е да се работи на много места) плюс и собствен бизнес от вкъщи...
Има годишни данъни декларации (ГДД)- за физическите лица и едноличните търговци (ЕТ) са по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), за търговските дружества - по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Не всички доходи обаче са облагаеми, респ. не всички ФЛ са длъжни да подават ГДД. Но сега няма да навлизам в подробности, че тука с данъците е в пъти по-оплетено и от това с банките. Също така при някои видове работодатели- държавните служители напр. не подават ГДД- там съответната служба им удържа данъка и осигуровките авансово, и при служителя по сметката идва направо чистия доход.
Таксиджиите са си фирми. Даже тука (Във Варна) правят един номер (предполагам, че навсякъде е така)- една таксиметрова фирма има максимум 4 автомобила, защото вече петият прехвърля прага от 50 000 годишен оборот и по закон трябва да се регистрират по ДДС, за да го избегнат- до 4 коли. От 01.01.2023 год. влезе в сила поправка- вече прагът е 100 000 и сега, предполагам, ще почнат повече коли на една фирма да пишат

4096, и при нас има Закон за ограничаване плащанията в брой (ЗОПБ) - всичко над 10 000 лева трябва да минава или по банка (от сметка към сметка), или например ако купуваш нещо над тази стойност, носиш кеша в торбата, но го внасяш на каса в банката по сметка на продавача. Това не важи за теглене/внасяне от собствена сметка, не важи и за изплащане на заплати по Кодекса на труда. Има още някои изключения, няма да изброявам всичко. Този закон е с идея по-скоро да изкара наяве тъмния кеш, а не да ограничи самото плащане, защото няма пречка и къща да купиш, за 100 000, да занесеш торбата в банката и да броиш кеша на каса по сметка на продавача. Ама данъчните ще те питат откъде е тоя кеш- там, в банката попълваш и едни декларации. И ако нямаш произход на парите, ще ти натресат за плащане 10% данък върху сумата.
Съвсем наскоро един познат ми каза, че във Франция ограничението за кешови разплащания било 1200 евро. Не знам колко е вярно.
За банките и заемите- преди повече от десет години (ако не и 15), ти извиваха ръцете- примерно теглиш 50, с лихвата им дължиш накрая 100, да кажем. Обаче ако изкараш яка пара и решиш да платиш предсрочно, ти блъскаха наказателни лихви и на практика, пак връщаш до 100, нищо, че плашаш по-рано. После това го регулираха и тая лихва до края отпада, ако погасиш предсрочно. В момента не знам как е. Споменах по-горе, че 2012 изплатих един заем (и то предсрочно) и оттогава не ми се е налагало да вземам заем и да се занимавам с банки. Но нахалниците всяка година ми звънят по телефона и ми предлагат заеми и винаги става или голяма бъзикня, или просто им затварям. Даже съм блокирал няколко номера, но явно са на централа и догодина се обаждат от друг номер

Тук по повечето държавни служби също има взаимоспомагателни каси и ако работиш на такова място, и ти се налага, заем оттам е в пъти по-изгоден.
Сега данъчните у нас са подгонили тия с обявите по нета, физическите лица- бая хора има, които се препитават от търговия в продавалника, карса и мобилето (визирам физически лица), а всичко като пара, минало по спиди, еконт и т.н., отива при данъчните. А там (за търговия по нета), данъка е 15 %, а не 10, каквато е общата ставка.
И тука имаше предложение да се облагат бакшишите с данък, обаче засега не мина. Лично аз го смятам за неправилно - искал съм да оставя на някой си бакшиш, това си е моя работа, подарък. Върху тези пари, които аз давам като бакшиш, вече е платен данък- данъкът върху моите доходи, откъдето идва бакшиша. И става двойно данъчно облагане, на едни и същи пари. Дране.
П.П. Като се заприказвахте за телефони, моя уай-фай на тела винаги е изключен, че като работи, бързо смачква батерията