Покажи Публикации - tomek
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 5
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Променени езикови настройки на монитора -: Mar 29, 2007, 22:07
Упс, забравих да спомена модела... Простете

Dell 1025TM

П.П. Значи всъщност сега като се вгледах внимателно излиза, че не точно езиковите настройки са сменени, а е настъпило тотално объркване т.е. някои са с японски или китайски йероглифи, а някои са на английски, но не са на правилните позиции. Уточнявам: има 9 позиции подредени матрично 3х3 в квадрат. Левите 3 са на японски а останалите 6 са изместени на дясно и затова не съвпадат с картинките. Излиза, че просто всичко се е преместило с една колона на дясно и опразнените места са заети с японски йероглифи. Оказа се също, че има и настройка на езика, но сега в това положение мониторът блокира, когато се опитвам да я пипам...



2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Променени езикови настройки на монитора -: Mar 28, 2007, 18:29
Е, хайде сега... Няма да се лъжем я.
Абсолютно съм сигурен, защото това се случи пред очите ми. Това ми ти Сусе, нещо инсталира някакъв драйвер ли, незнам какво точно направи, но в началото му намали брайтнес-а (т.е притъмни го) и след като го рестартирах (монитора) се оправи, но сега както вече споменах се разбираме на паджикистански. Нямам лъжа, няма измама. А самият монитор няма възможности за смяна на езика... Така че помагайте... все някой ще се сети каква е хватката. Иначе да живее ДЕБИЯН!!!
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Променени езикови настройки на монитора -: Mar 27, 2007, 14:31
Опитвах да инсталирам въпросното дистро и освен, че вече не помня по какви причини не се получи нищо, по други незнайни причини ми се промени менюто на монитора с някакви китайски йероглифи и други неверни надписи. Единствено мога да се ориентирам по картинките, които за щастие са се запазили и все пак мога да си корегирам монитора, но не е приятно... Ако някой знае как се оправя това... Благодаря предварително. Монитора е стар Dell 17 инча със кинескоп тринитрон.
4  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Каква *buntu версия използвате? -: Feb 21, 2007, 16:33
За мен, най-доброто дистро е това, на което лесно му тръгва интернета, и което е бързо. Влезнеш ли веднъж в интернет, всяка дистрибуция си има добри упътвания за всичко. Когато си имаш Puppy, което си има всичко и не трябва да го инсталираш и не е нужно да имаш GRUB или LILO, спокойно можеш да пробваш всякакви дистрибуции... И тогава може да се разбере наистина кое колко струва. В случая всичко е безплатно...
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Каква *buntu версия използвате? -: Feb 21, 2007, 11:00
След като имах Убунту около 1 година, така стана, че си сложих рутър, за да пусна нет и на бащата и настройките на интернета ми се опростиха значително. До преди рутъра, трябваше да настройвам pppoe връзка, а сега е нужно само auto DHCP. Преди рутъра, ме беше страх да инсталирам каквато и да е друга дистрибуция, защото не знаех как да си пусна нета (а с убунту е много просто: pppoeconf и готово). Сега обаче, се събрах смелост и пробвах огромно количество дистрибуции и трябва да ви кажа, че Убунту е всъщност едно ГОЛЯМО НЕДОРАЗУМЕНИЕ само за начинаещи. Много по-добър вариант е Debian - много по-бързо работи и е абсолютно същото нещо като Убунту, само дето е по-малко рекламиран. Убунту си е чист Дебиан но доста прецакан...
Друга добра дистрибуция, с лесна инсталация и още по-бърза е Yoper 3.0 Горещо го препоръчвам. Друго много добро нещо е Puppy - съвсем не е нужно да го инсталирате...



6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Puppy 2.12 вече на български -: Dec 30, 2006, 15:11
Значи рестартирането на JWM става за около от 2 до 3 секунди, когато се инсталира софтуер на Puppy (в повечето случаи). Много рядко е нужен рестарт на цялата система. Обществото на Puppy се разраства и добавките за него се множат с голяма скорост.
Според мен, много добър вариант за ползване на Puppy е да буут'вате от CD и да си сложите файл с настройките и допълнителните програми на .sfs файл на хард диск (или флаш).
Аз също съм Debian потребител, но Убунту е по-бавно в пъти в сравнение с Puppy... Тъй като ползвам ATI карта, не мога да дам съвет за nvidia, но съм убеден че развръзка има.
Свалете си файла http://www.puppyos.net/test/devx_212.sfs и ще имате и компилатор и така ще инсталирате каквото ви хрумне, да не говорим, че то си има в http://dotpups.de/dotpups/ има почти всеки софтуер компилиран в .pup файлове, които се инсталират подобно на .deb
Също така, Puppy може да е с КДЕ и е само 150МБ.

Няма такава дистрибуция, толкова малка и с такъв коефициент на полезно действие... Мисля, че Puppy е операционната система на бъдещето, в което няма да има хард дискове, а операционната система ще се зарежда в РАМ паметта, защото РАМ става все по-евтина и по-голяма. Вече се продават компютри серийно производство с по 8ГБ РАМ (а сигурно вече и повече) 200МБ са нищожно количество за толкова РАМ... Така поне ми се струва.

Весела Нова Гогина на всички и леко влизане в ЕС



7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Puppy 2.12 вече на български -: Dec 30, 2006, 01:28
Не мога да скрия удоволствието, което изпитвам, когато ползвам Puppy Linux. Тази дистрибуция е напълно самостоятелна и не е базирана на никоя от големите.
Реших, че трябва да се отблагодаря някак за това, че я ползвам и взех та   преведох менютата на JWM(Joe's Window Manager) - десктоп средата, с която идва Puppy, когато го инсталирате.
Разбира се, лесно можете да инсталирате на Puppy и XFCE, KDE, Icewm, Fluxbox, Blackbox, Enlightenment и други, но уверявам Ви, че JWM е напълно достатъчен и е толкова компактен, че цялото Puppy се събира в около 70МБ, което съвсем не означава, че е по-малко функционална от големите дистрибуции!!!
Цялата операционна система може да се зареди в RAM паметта на компютъра, а приложенията, които ползва са изключително практични и повечето от тях са добре познати като например Abiword, Gnumeric, inkscape... Интернет браузърът е Mozilla SeaMonkey, който работи и като мейл клиент и могат да му се инсталират добавки за firefox.
Като цяло, най-доброто впечатление, което прави Puppy e, че е много бърз. Мисля, че това е всъщност най-бързата Линукс дистрибуция, защото се зарежда в RAM паметта и така освобождава хард дисковете и CD/DVD устройствата от работа.
След като си дръпнете Puppy 2.12 (съвсем скоро ще излезне 2.13) от  тук  за няколко минути, изпичате си едно CD и само след минута ще имате напълно работеща ОС. За да го направите на български, най напред трябва да влезнете в Menu>Control Panel>Country Localization и да изберете bg. Рестартирайте Х с помощта на Ctrl+Alt+Backspace и после startx или xwin jwm

После изтеглете това: http://dotpups.de/dotpups....tor.pup  и кликнете веднъж на него. Той ще се инсталира. Ще ви се отвори прозорец от който можете да стартирате програмката. Отново изберете българското, след което автоматично ще се изключи Х и ще се опита да стартира. При мен не се получава, затова просто го рестартирах с Ctrl+Alt+Del и после всичко си стана на български... Ще ви пита преди рестарта, дали да запази това кмоето сте правили досега на CD-то. Кажете му "да" и така ще получите CD с Puppy 2.12 с меню на български.

Ще дописвам после...
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Тиликс и ubuntu -: Sep 24, 2006, 22:14
Цитат (Blue @ Сеп. 23 2006,16:48)
Цитат на: nikiasd,Сеп. 23 2006,07:53
Освен тапета друга разлика от  kubuntu няма

... българския език, включените програми, поддръжката на български и още...Еееее, здравейте драги производители!!!

Много се радвам, за дистрибуцията. Веднага щом излезне официалната (доколкото разбрах скоро) ще я инсталирам безкомпромисно!
Това, че е базиран на Кубунту мисля, че ще устройва повечето потребители, защото Убунту е невероятно лесен за употреба. Почти нямам съмнения, че Тиликс няма да може да ползва хранилищата на Кубунту, но ако може да потвърдите тезата ми, пак няма да ви се разсърдя.

Поздрави от един типичен десктоп потребител.

Стискам палци дано Тиликс да има широко разбространение, аз със сигурност ще го рекламирам в обкръжението си.



9  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Тиликс и ubuntu -: Sep 22, 2006, 23:44
Е точно, че е базиран на Kubuntu. Нещо много малко документация и информация за тоз Тиликс 2.0. Ако някой го е инсталирал, нека разкаже нещичко. Любопитно ми е, защото се надявам да е хубава дистрибуцията.
10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Тиликс и ubuntu -: Sep 22, 2006, 09:27
Колебая се дали да не мина на Тиликс. Всъщност с удоволствие ще го направя, особено когато се появи официалния Тиликс 2.0, само се чудя, дали няма да сбъркам.

Вие как мислите? Може ли Тиликс да ползва хранилища като нормална  Дебиян базирана дистрибуция? Някой правил ли е този "преход" и ако да, как е положението? Всъщност интересувам се от повече информация за Тиликс.

Поздрав

П.П. Пробвах да си направя лайв ЦД, но нещо все е сбъркан този ми ти ISO...
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със synaptic -: Sep 22, 2006, 09:16
Цитат (alabal @ Сеп. 22 2006,05:57)
Не искам да те плаша, но подобни ликове е игра на "счупи инсталация". Ако започне да дава грешки след някой ъпдейт - да знаеш, че тоя линк е една от вероятните причини.
Може да направи проблем, може и да не направи - затова казвам, че е игра.

Абе живи и здрави да сме, новата инсталация лесно ще я направя. Благодаря ти
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със synaptic -: Sep 21, 2006, 23:31
Еееее, оправих го!!!

В официалния форум намерих точно същата тема. Трябваше само да напиша:

sudo ln -s /usr/lib/libvte.so.9 /usr/lib/libvte.so.4

/каквото и да означава то/

Поздрави на всички и хиляди благодарности за помощта.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със synaptic -: Sep 21, 2006, 20:26
А ето и какво се случва при опит за преинсталиране. Има нещо оплескано но не знам какво:

tomek@tomek:~$ sudo apt-get --purge remove synaptic
Password:
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
The following packages will be REMOVED
  synaptic*
0 upgraded, 0 newly installed, 1 to remove and 0 not upgraded.
1 not fully installed or removed.
Need to get 0B of archives.
After unpacking 5513kB disk space will be freed.
Do you want to continue [Y/n]? y
(Reading database ... 106357 files and directories currently installed.)
Removing synaptic ...
Purging configuration files for synaptic ...
Setting up flashplugin-nonfree (7.0.68~ubuntu1~dapper1) ...
Downloading...  done.
usage: update-rc.d [-n] [-f] <basename> remove
       update-rc.d [-n] <basename> defaults [NN | sNN kNN]
       update-rc.d [-n] <basename> start|stop NN runlvl [runlvl] [...] .
                -n: not really
                -f: force
dpkg: error processing flashplugin-nonfree (--configure):
 subprocess post-installation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
 flashplugin-nonfree
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
tomek@tomek:~$ apt-get update
E: Could not open lock file /var/lib/apt/lists/lock - open (13 Permission denied)
E: Unable to lock the list directory
tomek@tomek:~$ sudo apt-get update
Get:1 http://bg.archive.ubuntu.com dapper Release.gpg [189B]
Get:2 http://ubuntu.linux-bg.org dapper Release.gpg [189B]                    
Get:3 http://bg.archive.ubuntu.com dapper-updates Release.gpg [189B]          
Get:4 http://security.ubuntu.com dapper-security Release.gpg [189B]            
Get:5 http://archive.canonical.com dapper-commercial Release.gpg [191B]        
Hit http://ubuntu.linux-bg.org dapper Release                                  
Hit http://ubuntu.linux-bg.org dapper/main Packages                            
Get:6 http://bg.archive.ubuntu.com dapper-backports Release.gpg [189B]
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper Release                      
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-updates Release                        
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-backports Release                      
Hit http://archive.canonical.com dapper-commercial Release                    
Hit http://security.ubuntu.com dapper-security Release                        
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper/main Packages                          
Hit http://ubuntu.linux-bg.org dapper/restricted Packages                      
Hit http://ubuntu.linux-bg.org dapper/main Sources                            
Hit http://ubuntu.linux-bg.org dapper/restricted Sources            
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper/restricted Packages        
Hit http://ubuntu.linux-bg.org dapper/universe Packages                        
Hit http://ubuntu.linux-bg.org dapper/multiverse Packages                      
Hit http://ubuntu.linux-bg.org dapper/universe Sources                        
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper/main Sources                          
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper/restricted Sources                    
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper/universe Packages                      
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper/universe Sources                      
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-updates/main Packages                  
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-updates/restricted Packages            
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-updates/main Sources                  
Hit http://archive.canonical.com dapper-commercial/main Packages              
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-updates/restricted Sources            
Hit http://security.ubuntu.com dapper-security/main Packages                  
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-backports/main Packages                
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-backports/restricted Packages          
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-backports/universe Packages            
Hit http://security.ubuntu.com dapper-security/restricted Packages            
Hit http://security.ubuntu.com dapper-security/main Sources                    
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-backports/multiverse Packages          
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-backports/main Sources                
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-backports/restricted Sources          
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-backports/universe Sources            
Hit http://security.ubuntu.com dapper-security/restricted Sources              
Hit http://security.ubuntu.com dapper-security/universe Packages              
Hit http://security.ubuntu.com dapper-security/universe Sources                
Hit http://bg.archive.ubuntu.com dapper-backports/multiverse Sources          
Fetched 6B in 1s (5B/s)                                  
Reading package lists... Done
tomek@tomek:~$ sudo apt-get autoclean
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
tomek@tomek:~$ sudo apt-get install synaptic
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Suggested packages:
  dwww
The following NEW packages will be installed
  synaptic
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
1 not fully installed or removed.
Need to get 1035kB of archives.
After unpacking 5513kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://ubuntu.linux-bg.org dapper/main synaptic 0.57.8ubuntu11 [1035kB]
Fetched 1035kB in 4s (219kB/s)    
Selecting previously deselected package synaptic.
(Reading database ... 106220 files and directories currently installed.)
Unpacking synaptic (from .../synaptic_0.57.8ubuntu11_i386.deb) ...
Setting up flashplugin-nonfree (7.0.68~ubuntu1~dapper1) ...
Downloading...  done.
usage: update-rc.d [-n] [-f] <basename> remove
       update-rc.d [-n] <basename> defaults [NN | sNN kNN]
       update-rc.d [-n] <basename> start|stop NN runlvl [runlvl] [...] .
                -n: not really
                -f: force
dpkg: error processing flashplugin-nonfree (--configure):
 subprocess post-installation script returned error exit status 1
Setting up synaptic (0.57.8ubuntu11) ...

Errors were encountered while processing:
 flashplugin-nonfree
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
tomek@tomek:~$ sudo synaptic
synaptic: error while loading shared libraries: libvte.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory
tomek@tomek:~$


Благодаря предварително
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със synaptic -: Sep 21, 2006, 20:19
Цитат (v_badev @ Сеп. 21 2006,19:22)
А какво ти изписва Synaptic-а като го пуснеш от терминал?

synaptic: error while loading shared libraries: libvte.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със synaptic -: Sep 21, 2006, 16:48
Цитат (aaaaaa @ Сеп. 21 2006,14:23)
Какъв е този "безумен" sources.list, който ти е направил проблеми, кой клон на дебиан ползваш (стабилния, тестващият се, нестабилния), какво изписва, когато пуснеш synaptic от конзолата и се опиташ да направиш нещо (да речем да инсталираш някой пакет, да ъпдейтнеш...), какви съобщения за грешка ти дава synaptic, когато се опиташ да вършиш работа с него, дава ли ти въобще съобщения за грешка или изобщо не се стартира, правил ли си нещо необичайно, преди да се появи проблема, има ли ъпгрейди, които не си пуснал?

"Безумен" е силно казано... Имаше тука един постнат, огромен, така и не разбрах за какво ми беше, единствени исках да си инсталирам amarok, и сега го имам инсталиран...
Като го стартирам синаптика, за миг пресветва конзолата и загасва завинаги и нищо повече не се случва...

Сега листата си е супер-стандартна, само с българските огледала и секюрити. Това е.
Страници: [1] 2 3 ... 5