Linux за българи: Форуми

Хардуер за Линукс => Лаптопи => Темата е започната от: ydonev в Feb 07, 2010, 21:55



Титла: IBM ThinkPad X41 - Tablet
Публикувано от: ydonev в Feb 07, 2010, 21:55
Здравейте, от скоро имам тази машинка по-горе със touchscreen. Търся дистрибуция, която може да ми осигури добра работа във офис приложение (аналог на MS Word), която може да подкара touchscreen и да ми осигури повече живот на батерията :) . Конфигурацииката е базова - т.е. всичко си е както в официалният сайт.


Цитат
Модел:   
IBM ThinkPad X41 Tablet

Процесор:    
Intel® Pentium M 1.5 GHz;
Памет:    
1 GB  DDR2
Твърд диск:   
60 GB, PATA 5400 rpm
Видео карта:   
Intel GMA 900
Дисплей:   
12.1 XGA (1024 x 768) - матов
Оптично устройство: няма
Комуникации:   
10/100/1000 Mbps LAN,
Intel PRO/Wireless 2200bg,
Батерия:   
8 – клетъчна усилена Li-Ion
Както се вижда не е съвременна машина, но за офис приложения е супер.
Благодаря предварително.


Титла: Re: IBM ThinkPad X41 - Tablet
Публикувано от: tyuio в Feb 07, 2010, 22:12
май доста ще тръгнат аз не съм имал проблем с по нова версия на този таблет х61 мисля беше.
УБУНТУ хегамония
http://www.linux.com/community/blogs/installing-ubuntu-904-on-a-ibm-x41-tablet.html


Титла: Re: IBM ThinkPad X41 - Tablet
Публикувано от: bulg в Feb 09, 2010, 01:25
Ако не ти е особено важен блутут-а (не че няма начин), но не ти се занимава с търсене и инсталиране на драйвъри на неопознати устройства, както се получава при х-серията, си сложи pc-bsd 8.0 ($2). Същото важи и за ускорението на видеото на 'нтелската карта.


Титла: Re: IBM ThinkPad X41 - Tablet
Публикувано от: empty в Feb 09, 2010, 03:11
BSD базираните са малко анти юзърс :) По добре лепни едно убунто или производно да не те боли главата :) То е най - юзър френдли дистрибуцията която съм виждал до сега.


Титла: Re: IBM ThinkPad X41 - Tablet
Публикувано от: jet в Feb 09, 2010, 05:33
Linux Mint


Титла: Re: IBM ThinkPad X41 - Tablet
Публикувано от: vyrgozunqk в Feb 09, 2010, 06:16
BSD базираните са малко анти юзърс :) По добре лепни едно убунто или производно да не те боли главата :) То е най - юзър френдли дистрибуцията която съм виждал до сега.
Това не го вярвам, по-юзър френдли от СуСе и Мандрива ?! Ама то е кухо бре, как ще е най-юзър френдли ?! Блъскаш една мандрива и новаците заспиват... с този контролен център дето имат е приказка :)


Титла: Re: IBM ThinkPad X41 - Tablet
Публикувано от: tyuio в Feb 09, 2010, 09:51
Ся тоя спор за това кое е по удобно за потребители е стар като света. Кой каквото му е удобнотова за си позва. Обаче цифрите показват колко ползват убунту и колко друго за десктоп. Около мен има доста модели Х и всички на убунти и един на Сабайон и не  съм видял някакви гриши. А Убунти веднага си разпозна всички джаджди на таблета за който споменах,  без да търся нещо кой знае какво допълнително. Има проблем понякога с уайфайя ако е циско. ПЦ-БСД е добро и бързо в света на десктопа при юниксите ама има проблем с роя на пакетите и някой настройки при начинаещи. Ако някой го настрои за някой друг и не се пипа може да е много добро.

//офф
Само като знам каква пакетна систем аимат Сузана и Мандривка спрямо Убу и веднага губят една важна точка пред мен :)


Титла: Re: IBM ThinkPad X41 - Tablet
Публикувано от: bulg в Feb 09, 2010, 09:58
С тази конфигурация, специално с най - разпространените линукс версии, питащият ще се наложи да ръчка драйвъри, да пише /ману/скриптове или да променя конфигове, било то заради видео, звук, wl или проблеми с acpi-то. Ето защо предложих проверено решение.


Титла: Re: IBM ThinkPad X41 - Tablet
Публикувано от: tyuio в Feb 09, 2010, 10:10
Ами не съм съгласен. Единствения проблем кйто срещнах беше с ротацията на десктопа и то е един скрипт дето го има на готово в нета за всеки един модел Х който е с подобна функция. За моя Х имаше специална сътаница за дебиан някъде в нета може и за този има и тя най вероятно точно за убунту


Титла: Re: IBM ThinkPad X41 - Tablet
Публикувано от: empty в Feb 09, 2010, 13:25
Аз не искам да споря сега коя дистрибуция е най - най, но погледнете тук: http://distrowatch.com/
Разликата е забележителна :) Другия плюс на убунтуту е, че пишеш в гуугъл един кво си не ми работи и веднага ти искачат 50 артикъла как да го направиш докато за другите дистрибуций е малко главоблъсканица. Аз отдавна съм минал през фазата да споря и да обеждавам хората в неща които не вярват :) Аз лично мразя и винаги съм мразил debian и не ползвам :) Въпроса обаче е, че производните му имат много хубава документация и поддръжка на хардуър което си е огромен + за начинаещи потребители. + това имаш synaptic - пишеш в търсачката му Google Earth, маркираш го и до минута го имаш инсталирано.