Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Предложения за български проект => Темата е започната от: backinblack в Aug 10, 2015, 17:33Титла: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 10, 2015, 17:33
Пичове, през това време дето ме нямаше започнахме с колега вносител на шевни да внасяме плотерите на много квалитетна китайска фирма(Richpeace ($2)) с традиции в бранша.
Плотерите са специализирани за шивашкия бранш и само там имат приложение. Използват се за разпечатване на маркери за разкрой, които се генерират от специализирана кад система в стандартен HPGL и HPGL/2 формат. Фирмата от години разработва и собствена кад система, а също така произвежда роботи за разкрой и друга кроялна и специализирана за бранша техника. Тъй като е от качествените китайски фирми, а не от най-евтините у нас не е позната много, но в Турция името и се свързва от години с добър авторитет като качество, надеждност и цена.
Та, въпросните плотери са доста добри, но софтуера им, в сравнение на конкуренцията е под всякаква критика като дизайн и функционалност. Връзката на машината с компютъра е по лан или по усб, като в случай, че се използва усб връзка се инсталира драйвер за устройството, а лан връзката не изисква драйвер, но и като функцоналност е по-интересна от усб-то, а самата програма е за Уиндоус. Може и да върви под Wine, но не съм фен на тези комбинации и не съм и пробвал. Самата програма е абсолютно проста и би могло сравнително лесно и барзо да се пренапиша и да се развива в последствие към други неща, чак до кад система. Тъй като имаме установена връзка с фирмата, можем да говорим и за някакво финансиране на евентоалния разработчик, като идеята е след като се направи новата програма, да се добавят възможности за разпечатване на специализираните кад формати на самите кад системи, а след това и конвертиране от един формат в друг и по този начин софтуера да започне да изземва функционалности на допълн патени модули на самите кад системи. Това би било полезно за производителите на машините, на нас като техни търговци, а също и за производителите шивачи, като им се спестят пари за допълнителни модули, с които биха могли да подпомогнат нашия проект.
Техника с която да експериментираме в наличност има, а за лично се занимавам от дълго време с поддръжка и внедряване на кад системи, без значение лицензирани или не лицензирани и познавам предимствата и недостатъците на масово разпространените, а и от лицензиране се сещам ;) !

Мисля си, че идеята ми е добра за създаване на собствен бизнес без нужда от инвестиции на готови средства. Задължително условие за съдействие от моя страна е, софтуера да бъде се разработва по всички правила ГПЛ лиценза и да се разпространява под същия лиценз, а също така и да се компилира за Линукс и Уиндоус.
С цел избягване глупостите свързани с драйвери, може функционалността за свързване по усб да отпадне, а само по лан. Други китайски фирми също произвеждат подобни плотери и дори не предлагат възможност по усб връзка.

Надявам се в тази тема да избистрим бизнес стратегията, защото никой от нас не работи за без пари и проекта за да е печеливш, требе да устройва всички участници в него и евентоално да го задвижим.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: Naka в Aug 10, 2015, 20:48
Аха не издържа и се появи  [_]3

За да се прави/направи каквото и да е първото и най важното условие е ДОКУМЕНТАЦИЯ !!!

И то цялостна и пълна иженерна документация  на абсолютно всичко. На плотерите,  протоколите, регистри, начин на управление......

Тук не става дума за user manual-и дето всички имат а техн. документация а тези работи фирмите никога не ги дават - защото всичките им тайни ще лъснат и от това веднага ще се възползва конкуренцията.


А когато няма такава се почва едно гадаене.... Едни мъки...  прави се reverse engineering....... И накрая не става нищо.
Нагледен пример са свободните драйвери на nvidia.

Още повече, че когато нещо е Gpl то до тази фирмена документация трябва да има достъп целият свят,  а не само ограничен кръг от разработчици.Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: BRADATA в Aug 10, 2015, 21:04
Имам си вземане даване с една китайска разработка захранващи модули... С комуникация по етернет. Протокола е raw писане в порт... Документация - само след милион писма и то на китайски. Да не говорим, че пише едно, ама се случва съвсем друго :) Да речем чек сумите - те са нещо имагинерно... Т.е. по някога се взимат под внимание, понякога - не :) Като питах инженера отсреща - защо така той каза - "А? Как така? Не може да бъде....!?!?!".

За да не излезе, че съм черноглед и песимист искам най-отговорно да заявя, че ще следя начинанието с най-голям интерес и ще споделям идеите си :)


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 11, 2015, 15:28
По-горе споменах за търсене на вариант за първоначално някакво финансиране от фирмата производител на плотерите. Ако схемата се измисли така, че фирмата да има интерес и да финансира поне малко разработката е логично и да даде нужната информация или документация. От друга страна, това са машини, а всяка една машина има нужда от обслужване и сервизиране и също са длъжни да дават информация, ако не пълна документация, то поне на конкретни неща.
Иначе, конкретно при този модел плотер, това което забелязвам е, че програмата му изпраща инфо на плотера, което се зарежда в негова си памет или фърмуеи и след това и да се прекъсне връзката на плотера с компютъра, той си продължава да печата.
Настройките на машината също се пазят в нея, а не в програмата, защото като съм местил плотер на друг компютър, той си е с настройките направени от предното работно място. Този начин на работа/взаимодействие между устройството софтуера  мисля, че улеснява допълнително разработката нов софтуер.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 11, 2015, 15:38
Към момента, тяхната програма, която върви с плотера е изключително проста! Има меню за няколко настройки, които ги прочита от фърма на машината и евентоално при нужда се променят, а за работа само взема файла и го изпраща на машината за печатане. Има и преглед на файла, но като го пусне за печат и няма дори пауза или прекъсване на печата, а трябва от плотера да се извършват тези действия.

А моята идея е да и добавим тези функционалности, а в последствие да чете и разпечатва не само HPGL файлове, а и други формати. Форматите на кад системите директно да ги чете и печата, а после и да конвертира от един формат в друг и така нататъче и да се развива като допълнителен софтуер за работещите с тези кад системи.

Също така, този модел плотери като дизайн е някакво подобрено копие на американската фирма Ioline и се произвежда масово и от други китайски фирми, които също си предлагат техен софтуер, но не знам дали има разлика във фърма им и дали софтуер на едната би могъл да управлява хардуер на другата фирма, но ако в нашата програма е възможно, то и евентуалните потребители ще са много повече.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 11, 2015, 17:37
От скоро се занимавам и с Оdoo/OpenERP и в актуалната версия използват някакъв уебсървър до колкото разбирам писан е на Питон и е вграден в системата им. Мисля, че би могло да се реализира и по този начин с уеб базиран интерфейс. Щом ОпенЕРП може да се свързва с касови апарати, то само е въпрос на реализация да се направи и за други хардуерни устройства.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: prototip в Aug 12, 2015, 15:09
Като начало ти предлагам да направиш един сайт в който ще описваш какво има, какво няма, какво за момента е реализирано, какво се предвижда да се прави и просто всичко.

Тръгването от нулата е много сложно нещо и хората, които са го правили не се наемат да го повторят.

Затова както споменах хубаво е да има едно място, където да си проличи когато проектът се отлепя от нулата... Чак тогава и повече хора биха се навили да участват.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 12, 2015, 15:22
В момента давам давам само някаква идея. Дори и да се хареса идеята, то нещото до първа версия ще е толкоз малко, че няма как да работят повече от 1 човек по реализацията, а от мен тестване и друга специфична информация. Тъй като още нищо не е започнато дори да се прави, може да се умува всячески, а когато се задействат нещата и се направи нещо свястно с акъла си, то сайта и форума ще са най-лесното нещо.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: go_fire в Aug 12, 2015, 19:05
Прототипе, ББ и преди се е опитвал да прокарва разни проекти, обаче се оказва, че наоколо няма много желаещи. Точно последният път се намери някой  (не помня кой) да каже, че в това пари няма и сега гледам ББ е мислил и по този въпрос. И все пак съм  песимист. Безкрайно се надявам да греша и този път да не удари на камък.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: prototip в Aug 12, 2015, 20:11
Цитат
В момента давам давам само някаква идея.
  Именно помести идеята си в сайт - отначало може да бъде просто статична страница на временен безплатен домейн. И поне дай идея каква среда за разработка или поне какъв език за програмиране да се ползва при реализирането на проекта. Да има нещо подредено на което евентуалния първи разработчик да може да ти задава въпроси. От форум сайтът не се нуждае, а е достатъчно да има начин за контакт с теб (или дори даване на email).

Цитат
и този път да не удари на камък
  То май амбициозните проекти все на камък удрят. Но това не е толкова зле, ако от провалите човек трупа различен опит. И накрая опитът му може да стане достатъчно, дори и за да успее в проект.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 12, 2015, 23:30
Цитат
И поне дай идея каква среда за разработка или поне какъв език за програмиране да се ползва при реализирането на проекта

Колега, не знам ти какви разбирания за партньорство имаш, но моите са, че двама и повече има смисъл да си партнират, ако единия разбира от едно, а другия разбира от друго и това всичко се обедини като в едно общо тяло и глава и всеки се доверява сляпо в правилността на преценките на други, за неща които другия разбира повече от него! От такива партньорства дето всички знаят всичко и времето минава в спорове, а не в работа, файда няма! Нито пък от партньори дето освен кинти друго нямат, защото банката, колкото и големи лихви да иска ще е по-малко от някой който ще налее кинти и ще очаква не само възвръщаемост, ами и печалба!
Та, в този ред на мисли, какви технологии, програмни езици и тем подобни ще се използват зависи от това кое би било най-подходящо с оглед функционалност която се преследва, приложение и много други работи и в това отношение, аз не, че нямам мнение по въпроса, но крайното решение го оставям на партньора!

Аз имам просто една бизнес стратегия за която гаранция колко ще сработи и колко няма да срамоти не давам, но се ангажирам да опитаме! Всеки бизнес, какъвто и да е той е печеливш само, когато нагласиш нещата така, че не само ти да имаш полза, но и другите да имат някаква полза от теб!


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: BRADATA в Aug 13, 2015, 07:56
За да има партньорство - трябва да има предварително твърдо зададени правила. И разчет. И права и задължения. И някаква визия... Към момента всичко е "Ами тука едни плотери с един софтуер ама производителя may be ще даде some money обаче дайте да почнем пък каквото излезе..." Аз вече казах, че имам опит с братския китайски народ - дайте документация на протокола и да видим за какво иде реч, пък тогава може да се говори за повече...


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: prototip в Aug 13, 2015, 10:06
Цитат
От такива партньорства дето всички знаят всичко и времето минава в спорове, а не в работа, файда няма!
  Откога те уговарям да почнеш нещата по същество, но ти само опитваш да обясниш нещо и толкова. Опиши го малко по-систематизирано, с подточки:
  1. Накратко за проекта: Това за какво ще служи и какво има (добавяш и снимка на машината, за вдъхновение на евентуалните заинтересовани).
  2. Начин на комуникация: LAN.
  3. Какво се знае за протокола за комуникация: Може да не е документация, а само съвсем конкретни примери. Ти спомена нещо такова, но само с думи, без никаква конкретика.
  4. Среда под която ще се разработва: Ще обявиш, че основния програмист по проекта ще избере, както направи в последния отговор.
Всичко това са все неща по същество, а не празни приказки. И е хубаво да са на едно място (както предложих сайт, ако ще и на безплатен хостинг и домейн), за да придобие човек представа, че проектът е сериозно подхванат. Това, че има приложение под Windows и че може да се ползва USB и куп друга информация която даде - едва ли някой разработчик го "топлят" по какъвто и да е начин.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: Naka в Aug 13, 2015, 10:11
Такава програма задължително трябва да работи с SVG.

Не знам дали си имал вземане даване с SVG формати но аз от поне 10 години го ползвам.
Обикновенно когато ми се налага да режа самозалепващо фолио за реклами. Прави се проекта на Inkscape и им го нося на фирмата дето реже а те го пускат на режещият плотер. но тези фирми обикновенно работят с CorelDraw.

Това е стандарта за векторна графика кък която света върви. И всички големи програми от рода на CorelDraw ги подържат. Че даже браузерите HTML5 го подържат. Под linux Inkscape е SVG редактора.

Този плотер драйвер под windows има ли? Съветвам те ако има да си свалиш  https://inkscape.org/en/download/ за windows да направиш или да отвориш някакъв елементарен svg файл и да видиш дали може да го изплоти през inkscape-а.

--------------

А колкото до сайт - Да трябва! Ако искаш да не е само за 'проекта' ами и за търговия..... Че нали ги продаваш. Поне снимки на плотера да има и скриншот на програмата....а може и упътване за работа и филмчета в Тубата как практически се печатат тези работи.... Че ние даже и плотера не сме го виждали на картинка....и не е ясно какво се прави с него ??? ??? ???
Е като имаш сайт за плотера който продаваш.... може и раздел за GPL проекта да добавиш. Всичко трябва да е събрано на едно и също място ...Пък след това каквото сабя покаже.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 13, 2015, 20:55
Офтиката ме хваща, когато трябва да обяснявам нещо на програмист!

В първия пост споменах, че тези плотери не стават за нищо друго освен за шивашкия бранш! Получават файл за разпечатване във формат HPGL или HPGL/2. Всички кад системи, които се ползват в шивашкия бранш са специализиран софтуер, който за нищо друго не върши работа, както и тяхната работа не може да се замести от Аутокад, Фотошоп и други. Въпросните кад системи генерират плотерен файл в посочения размер или кът файл за робот(RS 232).
Материята е строго специфична и няма нищо общо с рекламата и плотерите за реклама, които също разпечатват този формат, но не стават за тази цел.
Фирмата производител на плотерите е квалитетна и продават не само у нас и може и да имат интерес да подпомогнат финансово проекта, а дали ще имат тепърва трябва да им се предложи нещо конкретно и тъй като ние имаме контакт с тях, можем да им го предложим, а те ако имат интерес ще ни дадат и контакт с човек от екипа им с който да се говори и на съвсем технически език.
Въпросната програма, като се направи, в последствие може да се развива към по-голям проект и пак по-горе споменах, че ако се добавят възможности да разпечатва директно затворените файлови формати на кад системите, то ще може и да се конвертира и от един формат в друг и да се ползва не само за управление на плотери, а и за конвертор, който пък в последствие може да се развива и допълнително към кад система и т.н.!
Всичко това го обясних, по-горе, но няма кой да мисли в ред и последователности!


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: Naka в Aug 13, 2015, 22:42
Да ти кажа изобщо не е ясно какво искаш да правиш

1.кад система? Но ти казваш че въпросната фирма от години разработва специализирана програма. И въпраните кад системи в какъв формат предолагаш че си записват файловете? Записват ги някакъв векторен формат!  Обикновенно старашно затворен.  Без значение как се казва - dxf cdr....ps....  Именно затова ти споменах svg.  И hpgl пак е векторен формат! Само че краен за изпълнение.

2.искаш да правиш линукска програма която да играе ролята на плотерски драйвер с менюта.   Да зарежда hpgl принтерски файл,  генериран от кад система и да хвърля към плотера?


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: go_fire в Aug 14, 2015, 00:24
Постскрипт е открит формат и всъщност е растерен.

Привети!

Интересен разговор, продължавайте. Май си говорите на различни езици, като май само Наката успява да „опре кабелите“  ;D


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 14, 2015, 02:50
Нака, първо, някакъв софтуер, за да се развива, той трябва да носи някакви приходи на тези които го развиват. Нека веднъж за винаги да се освободим от малоумието, че свободния софтуер се развива от ентусиасти цял ден бичейки код за кинти и като се приберат продължават да бичат, но за кеф и хоби! Та, от тази гледна точка погледнато, за мен Уиндоус и Линукс, пропиетарен лиценз и ГПЛ са били винаги два различни бизнес модела! Бизнес модел, а не просто там някакви си авторски права и свободни бири! Двата бизнес модела не са много съвместими и по бизнес модела на ГПЛ няма такъв проект и не само това, ами дори и тези пропиетарни и затворени системи нямат версии за Линукс! В конкретния случай, някои от тези системи са модулни, а други са цели продукни, но условно разделени на модули, защото и работата която вършат е се разделя на различни работници. Следвайки логиката, че всяко нещо направено от човек, винаги може да бъде изкопирано, че даже и доразвито и в този случаи, след като различните системи предлагат като допълнителни модули директни конвертери, то има начин да се от нас да се направи и естествено, че и реверс инженеринга ще влезе в употреба.
Та, изобщо не си мисля, че това е проста работа за нула време, а разсъждавам си теоретично и не мисля, че е невъзможно.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: Naka в Aug 14, 2015, 11:59
Постскрипт е открит формат и всъщност е растерен.

Мисля че е 90% векторен, но може и да има и елементи на растерни изображения. Нали има и PS шрифтове на адобе.....Те какво са - векторна графика само че с криви от трета степен за разлика от TTF където кривите са от 2-ра степен.

И PS и братчето му PDF и HPGL Са все векторни формати обаче са предназначени за крайно представяне - за крайно изобразяване. Независимо дали е на екран или на хртия. Те въобще не са подходящи за редакция, запис, работни файлове.... Да сте видели някъде редактор за PS. същата работа е и HPGL. Може да се изобрази на екрана (има viewer-и) може да се изчертае от устройство.... ама за работа? Просто няма да има възможностите, необходимите тагове, опциите от които една CAD система се нуждае да запише вътре в файла.


Затова големите CAD програми, 3Д редакторите си ползват техни собственичски и ужасно затворени формати- за да може да записват вътре всичко от които един чертеж се нуждае. Ако някой си мисли че може направи програма която да работи и да отваря файлове на аутокад жестоко се лъже.


И сега големият въпрос е (който въобще не ми е ясен): Има ли в света отворен кад формат??? който да позволява запис на всякъкви инженерни параметри, че дори и 3d обекти????

За 2д мисля че SVG е решение - понеже са само 2d обекти......Ако ли пък нещо допълнително трябва една програма да записва вътре.......предполагам че SVG може да позволява и custom наДстройки............... Това е проблем който може да се разреши еднозначно като се изчете цялата спецификация на SVG видят му се всички възможности и се видят точно нещата използвани от шивашкият бизнес дали могат се вместят вътре.Та backinblack ети ти ребром въпрос: в какъв формат ще трябва да записва чертежите твойта програма.  ???

Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: go_fire в Aug 14, 2015, 13:14
Не съм ББ,  но да ти отговоря. За целта ще парафразирам  един от най-интересните доклади на ОФ14. ББ е бизнес човека. Той е този, който да пласира нещото и да даде най-общото задание за това, което се очаква    (което вече и стори). Той разбира малко от програмиране (дето се казва, колкото да си изкара боя) и поради това, остава тази част на други. И преди го е правил и се е получило. Сега иска да надгради този си опит. Но трудно намира поддръжници.

За разлика от Гейт, аз се опасявам най-много точно от възвратната инженерия. У нас малко се занимават с това и всички те са високоплатени, толкова, че той да не може да си го позволи.

Обаче все пак част от тази работа е вече свършена, особено що се отнася до формата на Аутокад, който се явява де факто стандарт като форматите на М$ Уфсъ. Сега не знам обаче при шифачите дали е така. По-скоро не, щом той говори за конвертор.

Но все пак мисля, че Либрекад е доброто начало да се започне с проучване на материята. И разбира се преди давах връзка към една руска програма, която също е добро начало. Най-малкото, в какъвто и формат да записва тя (никога не съм я инсталирал), то със сигурност той ще е максимално пригоден за шивачите. Спокойно може да е вътрешният формат за новото начинание. Пък към плотера да се подава постскрипта или там каквото поддържа.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 14, 2015, 19:06
Добре бе Нака, по какъв начин да ти обясня, че има първични и вторични неща! Тези плотери разпечатват само плотерен формат, който е стандартен и се генерира от кад системите! Тези кад системи всичките генерират този, а не друг плотерен формат и за това, този плотер няма нужда да чете SVG, PDF и други, защото за друга работа НЕ СТАВА, освен за шивашкия бранш! Тези кад системи също за друга работа не стават!
Тези кад системи за експорт и импорт между тях си използват формат AAMA-DXF или имат директни конвертори за една към друга и обратно! Но този експорт и импорт е за цялата информация от файла на едната към другата, а не за печатането.
Относно реверс инженерите, има и такива на които това им е забавление като на Гейта при добра кауза могат да помогнат и безплатно. Не говорим за кракване на чужди продукти и използването и не лицензирано, а за разучаване и съзидание!
Гога, тази руската програма по начина по който е реализират със сигурност до никъде няма да стигнат! Така мисля, защото тези наложените имат много функционалности които са нужни и единствения вариант според мен е да се създават допълнителни модули които да заместват част от функционалностите на наложените и така да им отнемат пазара, а тези руснаци тръгнали да правят директно модул за конструиране и аз примерно, какво да го правя този модул без модула за редене на разкрой!!!? А за да се направят и двата е някакъв къртовски труд и то, само до като се получи някаква частична функционалност за да започене да се ползва и да се търси финансиране за развитие.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 15, 2015, 00:14
Добре бе Пич! Говорим, че трябва да се осигури някакво финансиране на проекта, дори и минимално. Този проект трябва все от някъде първо да започне! Към момента, какво трябва да се направи!!!? Трябва да се направи една елементарна програма за разпечатване на хпгл файлове с прости възможности за настройка на плотера с малко по-приятен дизайн няколко допълнителни функционалности, които ги има направени при конкурентните производители на такива плотери. За това се и надявам, че от фирмата може и да се съгласят като задължително условие ще е да работи на Уиндоус, а моето желание е да бъде под ГПЛ лиценз и да има и версия за Линукс. Топлата вода няма да откриваме! Просто ще разгледаме приложенията на конкурентните фирми и ще го направим като техните или по-добро, а от фирмата, ако имат интерес ще ни дадат нужната техническа документация. Допълнителните функционалности за други файлови формати са следващи периспективи за развитие на проекта. Първа версия ще е до функционалности изравнени с конкурентните продукти. няколко фирми произвеждат такива плотери и всяка си има собствена програма и драйвери и си вървят безплатно с плотера.
За кое не можем да се разберем!!!?


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: BRADATA в Aug 15, 2015, 06:31
Нещо май пак като латерна започнахте :)
За да стартира някакъв проект са нужни някакви неща. И този, дето иска да е водещ по проекта трябва да ги осигури. А те са:
1. Документация от производителя на хардуера покриващи аспекти като формати и протоколи на комуникация
2. Формулирано писмено задание поне за първа фаза на новия проект
3. При такава форма на онлайн сътрудничество е нужно някакво място за споделяне на информация
4. Не на последно място - финансиране - ясна форма и размер...

Всичко останало е чесане на езици....


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 15, 2015, 11:05
Брада, аз не съм програматор и не смятам да бъда част от екипа на проекта!
Аз ще помагам на екипа до колкото мога и до колкото имам личен интерес да се развива проекта, а моя интерес е продиктуван от продажбите на машините и внедряването му при потребители. Фирмата за да финансира и да окаже някакво съдействие, трябва също да е заинтересована и това до колко ще се заинтересова, зависи ние какво предложение ще и направим! А за да го направим, първо трябва да има желаещ който да се захване с работата.
Както споменах, фирмата разработва и кад система и е близко до акъла, че разполага и със собствени програмисти и при това положение се предполага, че няма да се говори на патагонски с тях по материя която им е неразбираема.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: pennywise в Aug 15, 2015, 12:22
Няма да намериш кой да се захване с работата както ти го искаш.

http://inkcut.sourceforge.net/


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 15, 2015, 21:23
Аз само давам идея, ако някой иска да създаде свой проект, който с времето да го развива и печели. Помощ само, ако съм някакси мотивиран.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: gat3way в Aug 15, 2015, 22:05
Ми че ти за времето за което обясняваш и спориш за идеята, щеше да си вдигнал вече сайта на проекта :)


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: backinblack в Aug 15, 2015, 22:10
Гейт, времето пред което споря и обяснявам ми е част от забавленията! Ако има желаещ, може и сайт да вдигнем и тогава пак ще ми е част от забавлението.
На мен лично това не ми е проблем, а съм заинтересован Линукс и ГПЛ софтуера да навлезе повече в бизнеса и да се развиваме без шапки, но една птичка пролет не прави, а този които не осъзнава, аз не мога да го убедя!


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: go_fire в Aug 19, 2015, 15:58
Така като гледам, колкото повече го мисля, намирам все повече предложението на Прототип за правилно. Трябва си страничка. И дори форум към нея, дето да е по-конкретно. Например една страница говорехме общи приказки за формати, но дори не знаем, между точно кои формати поименно, трябва да може да преобръща (конвертира) програмчето.

Само, че не знам ББ дали сам може да се справи с тая задача. Той е свикнал да администрира с графични инструменти, а тук си трябва малко ръчкане. Което означава, че ще трябва и доброволец да я свърши. Но страничка, определено си трябва. И аз вече мисля така.


Титла: Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща.
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 19, 2015, 23:02
А аз се чудя друго -- това периспективи от periscope ($2) ли идва или от peniscope ($2)? Някак си така многозначно стои и обърква опонентите ::)