Покажи Публикации - prototip
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 4
1  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Jul 11, 2016, 15:00
За начало бих ти препоръчал да започнеш с: http://www.ebay.com/itm/Altera-Cyclone-IV-FPGA-EP4CE6E22C8N-Learning-Board-and-USB-Blaster-Programmer-/262173530336?hash=item3d0ac298e0:g:2ncAAOSwa-dWr6Dn

Програмируемите логики обикновено са бързо-действащи и се избират според нуждите, както и не се препоръчва работа с бредборд заради ниските напрежения и шумове.
Обикновено голям проблем е липсата на достатъчна вътрешна статична памет и за това е хубаво да има външна такава, но за процесори можеш да използваш и динамична като разширител, но с нея трудно се работи с видеото.

Внимание !!! Преди да ползваш разширителните портове, трябва да свикнеш със различните входно изходни стандарти иначе бързо ще упукаш чипа :)
Обикновено има вътрешни адаптери, но те трябва да се програмират правилно и винаги да се ограничава тока дори и на входните крачета защото чипа е змей горянин от към захранване и може да консумира няколко ампера в импулсен режим.

Можеш преди да закупиш платката да работиш със средата без проблеми и да правиш всякакви симулации, само няма да виждаш реален резултат, но си остави достатъчно свободно място защото средата иска няколко гигабайта за да се инсталира.

Софтуера можеш да го изтеглиш безплатно тук: https://www.altera.com/products/design-software/overview.html

Успех !
FPGA чиповете са чиста форма на програмиране и нямат нищо общо с инженерния процес по вързване на жици, която можеш да постигнеш с дискретна логика. При FPGA не можеш да кажеш свържи това с това - използва се за целта специфичен език (аз лично имам опит само с VHDL), а компилатора който реално прави маската за превключване на връзките във FPGA чипа е със затворен код!

А и за какво ти е изобщо FPGA платка, след като ти самият споменаваш, че можело и да се симулира? В този проект идеята е да се разбере и експериментира с принципа на действие на компютъра, а не да се направи някакво конкретно решение. То и с Raspberry можеш да симулираш чип, като му управляваш изводите.
2  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща. -: Aug 13, 2015, 10:06
Цитат
От такива партньорства дето всички знаят всичко и времето минава в спорове, а не в работа, файда няма!
  Откога те уговарям да почнеш нещата по същество, но ти само опитваш да обясниш нещо и толкова. Опиши го малко по-систематизирано, с подточки:
  1. Накратко за проекта: Това за какво ще служи и какво има (добавяш и снимка на машината, за вдъхновение на евентуалните заинтересовани).
  2. Начин на комуникация: LAN.
  3. Какво се знае за протокола за комуникация: Може да не е документация, а само съвсем конкретни примери. Ти спомена нещо такова, но само с думи, без никаква конкретика.
  4. Среда под която ще се разработва: Ще обявиш, че основния програмист по проекта ще избере, както направи в последния отговор.
Всичко това са все неща по същество, а не празни приказки. И е хубаво да са на едно място (както предложих сайт, ако ще и на безплатен хостинг и домейн), за да придобие човек представа, че проектът е сериозно подхванат. Това, че има приложение под Windows и че може да се ползва USB и куп друга информация която даде - едва ли някой разработчик го "топлят" по какъвто и да е начин.
3  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща. -: Aug 12, 2015, 20:11
Цитат
В момента давам давам само някаква идея.
  Именно помести идеята си в сайт - отначало може да бъде просто статична страница на временен безплатен домейн. И поне дай идея каква среда за разработка или поне какъв език за програмиране да се ползва при реализирането на проекта. Да има нещо подредено на което евентуалния първи разработчик да може да ти задава въпроси. От форум сайтът не се нуждае, а е достатъчно да има начин за контакт с теб (или дори даване на email).

Цитат
и този път да не удари на камък
  То май амбициозните проекти все на камък удрят. Но това не е толкова зле, ако от провалите човек трупа различен опит. И накрая опитът му може да стане достатъчно, дори и за да успее в проект.
4  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Софтуер за управление на плотери с периспективи за развитие и към други неща. -: Aug 12, 2015, 15:09
Като начало ти предлагам да направиш един сайт в който ще описваш какво има, какво няма, какво за момента е реализирано, какво се предвижда да се прави и просто всичко.

Тръгването от нулата е много сложно нещо и хората, които са го правили не се наемат да го повторят.

Затова както споменах хубаво е да има едно място, където да си проличи когато проектът се отлепя от нулата... Чак тогава и повече хора биха се навили да участват.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разни странни екзотични ОС -: Jun 16, 2015, 07:44
> затворени системи не съществуват.
  Затворени системи не съществуват, но системите със силна динамика почти ВИНАГИ са изключително трудни за предсказване. Така е и с прогнозата за времето. Може да предскажат правилно седмица без валежи, но ако ще вали трудно биха предсказали приблизително в колко часа ще завали.
А ИТ индустрията е супер динамична система. Така че всички предсказания са аматьорски и с цел собствена реклама и насаждане на (най-вероятно погрешно) мнение (с цел маркетинг). Ако повярваш в прогнозата им, то може да се "подготвиш" за бъдещето, купувайки продукта X. Да, ама това не е бъдещето...

> накъде ще се развият операционните системи, трябва да следим, как се развива хардуера.
  Той хардуерът отдавна обслужва софтуера. Т. е. каквото софтуерните фирми искат, такова се прави. На времето хардуерът се развиваше по-самостоятелно, но се оказа, че сума ти полезни и интересни хардуерни възможности просто остават напълно неизползвани от софтуера и така са безсмислени.

> А много неща има вече направени и измислени, но не се пускат в производство, просто защото бизнеса гледа както винаги, да извлече максималното от сегашното положение и глупавите хора си мислят, че мажейки с пръсти по дисплея е върха на технологията.
+1
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Паника повсеместно поради простотии -: Jun 01, 2015, 09:05
Имам странното усещане, че не всеки топ-физик, ами всеки физик би се скъсал от смях от вероятността в CERN да се създаде микро черна дупка, която да разруши планетата, всмуквайки я в бездънната й сингулярност там.
  Аз пък лично се скъсвам от смях, като някой неграмотник (по отношение на физиката в случая) се опитва да мисли в точно тази област! Аз например изобщо не твърдя, че опасенията за поява на черна дупка са основателни, но считам че е глупаво да ги отричаме по абсолютно същите причини (т. е. защото не съм запознат с материята).
  Между другото някъде бях чел, че Стивън Хокинг предвиждал, че при ускорител, който е някъде по-голям два пъти от диаметъра на Земята може да започне процес, при който вакумът да се превърне в пълен вакум (и със скоростта на светлината да деструктурира всичко в цялата вселена). Това ми звучи много смешно, но не се смея, защото не разбирам от тази материя!

7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Key stretching, salt и криптиране на парола с RSA -: May 28, 2015, 12:43
Събирането и изваждането как се реализира само с побитови операции? Моментът с преноса ми се вижда доста крива нива. Не мога да го измисля как да стане това, в смисъл ако са позволени и условни оператори (т.е CMP/JE/JNE/etc) тогава мога да го измисля.
Е преносът си се използва с шифтване.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Паника повсеместно поради простотии -: May 28, 2015, 12:25
Цитат
Писмо до европейския съд по правата на човека заради страх от създаване на черни дупки в CERN
Човек слабо запознат с физика може да нарече това паника. Това е напълно реална опасност, която при това е разбираема точно от малцина хора по света (топ учени физици). А те както всяко човешко същество, дори и да са дали съгласие, то може нещо да не са догледали както трябва.

Цитат
Изкуствения интелект щял да замени болшинството работещи.
Това почти със сигурност ще стане. Но наистина не е тема за паника, просто защото работещите ще станат почиващи. Пак ще имат какво да ядат, просто ще го взимат наготово.

Цитат
Разни размисли за нанофабриките
Нормална предпазливост за всяка нова технология. И тъй като новите технологии станаха твърде много, а учените става все по-малко (тези които ги изследват например за сигурност) - да тук нормално е да има паника. И тук вече напълно неправилно е да се нарича това чувство "маниакално".

Цитат
Сега че такива умозаключения са близко до идиотизма е пределно ясно
Не съм чел съдържанието на въпросните статии и какви изводи има в тях. Така по заглавия са си напълно нормални тематично.

Цитат
въпросът е защо толкова много хора са паникьосани от някакви хипотетични сценарии, дето грам си нямат представа за какво става въпрос.
Тук отговорът е много лесен. Точно защото се паникьосваш от неизвестното. А и още нещо. Правиш, го, просто защото се чудиш какво да правиш.

Цитат
Примерно пича от втория пример, AI се разработва от маса време и е наникъде, той обяснява как аджеба от всичките професии ще остнанат само такива от сорта на масажисти и въобще в сферата на забавленията
Ако такива заключения е правил - смехотворни. То точно в сферата на забавленията все по-малко хора има. Чул темата отнякъде и вече ми е писател на статия. Аз статия с такова заглавие бих написал, но в нея няма да има никаква паника, защото нещата не вървят натам!

Цитат
изкуствен интелект (ИИ) скоро няма да има, но пък всяка възможна дейност се автоматизира. като се почне от масовото индустриално производство, до банкоматите и вендинг машините. роботите отдавана изпълняват всевъзможни дейности, а с нарастването на процесорната мощност заемат все по-голям дял.
Изключително синтезирано и точно изказване.
9  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Key stretching, salt и криптиране на парола с RSA -: May 23, 2015, 12:55
Схемата която описваш всъщност си е напълно стандартна. Но май salt не е точния термин, защото salt се ползва като случайна информация, която се вгражда вътре в алгоритъма (така да се каже е вид подправка за него). В случаят ти просто използваш разширение от случайно генерирана информация.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Затварят hit.bg -: Apr 07, 2015, 11:37
От Archive.org май си правят някакви експерименти със софтуера... Когато си иска отваря архивите.

Например това в момента се отваря:

https://web.archive.org/web/20100726042927/http://bg-howto.hit.bg/

Като напиша адрес и натисна "Show All" изглежда, че работи. Ама не винаги.
На мен това не се отваря. За сметка на това моя сайт си се отваря добре.
11  Нетехнически теми / Коментар / Re: Microsoft намекна за Windows с отворен код -: Apr 07, 2015, 11:19
Те, ако си отворят кода, нали ще се види от къде и какво са крали! Не ми се вярва да го направят.
Че той HQ го каза вече:
Цитат
- спре да им пука че светът ще види великата некадърност на всичките им служители без юридическо образование при евентуалното отваряне на код.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Имат ли компютрите чувство за хумор и могат ли да смятат хората -: Apr 06, 2015, 13:48
  Тук подвеждащата дума е "революционно". Ако я нямаше, то шегата можеше при необходимост просто да стане истина. Какво им пречи да пуснат часовник с GPS?
  Между другото няма законов термин като "корпоративен сайт". А и ако го направят, тогава ще се окаже, че в корпоративните сайтове няма да има новини, а последните ще се появяват в независим новинарски сайт. Самите ботове не слухтят само в корпоративните сайтове, те слухтят навсякъде (за да не пропуснат нещо), така че и това законово ограничение е безсмислено!!!
13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Хардуерна емулация на PS2 клавиатура. -: Mar 20, 2015, 20:21
Интересува ме има ли хора, които по-сериозно са се занимавали с хакерски Linux компютърчета. Имате ли идея, как с такова компютърче (и евентуално минимално количество допълнителен хардуер) може да се генерират сигнали на PS2 клавиатура, които да се изпращат към друг компютър?
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: "Смешници, говорете на български" -: Mar 16, 2015, 19:09
Вие малко се отплеснахте, да ви завърна към темата:

Сигурни ли сте, че това дето го говорим е български език? Половината български думи са подменени след 1944-та година с руските им еквиваленти. Точно заради това толкова много се различаваме от сърбите по говор и точно заради това ще намерите много сръбски думи в стихотворенията на Ботев примерно, които на практика преди са били български думи.

Таааа за какъв български спорехте тук?  ???  >:D
Това ми стана интересно. Би ли дал няколко примера (колкото повече, то толкова по-добре). На практика голяма част от руските думи са влезли при тях от  черковно-славянския език, т. е. са си оригинално български (са от оригиналния език на славянската съставка на българите). Ето например руснаците имат думата "азбука" (преведено на български а-бе-то на един какво си, на английски като abc of ...), въпреки че те глаголица не са помирисвали и не знаят за буквите "аз" и "буки", както и за съответните им думи. Иначе по време на възраждането много български думи са били премахнати за да се различава повече езика ни от турския. Някои от тях са останали в езика ни като остарели форми.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: "Смешници, говорете на български" -: Mar 13, 2015, 16:50
Не се оправдавай.
Когато се е развивал бизнеса в БГ сме били под турско - от там алъш-вериш. Хайде намери нашата дума де.
А тези падежи избщо не са advanced features ( >:D), това са архаични конструкции и плавно отпадат от езиците. И тук сме доста напред с материала.
  Всъщност алъш-вериш не означава бизнес. Това си означава търговия!
  Иначе естествено е езиците да не могат да се превеждат една към едно. Това важи и в двете посоки. Така например думата ухая не се превежда на английски!
  По отношение на думата бизнес, то с кратка проверка в google превод се вижда, че в чешкия ползват obchod, като това "chod" се превежда като работа. Така да се каже на бизнеса му викат "оработа". Подобен термин, ако по времето на възраждането беше въведен, то щеше да се ползва и сега и нямаше да прави впечатление.
  Но тогава хората са били ентусиасти!!! И са измислили много думи, като например думата "вестник". Защо всички забравяте, че именно тогава голяма част от съвременните думи са били директно измислени. Естествено имало е и неуспешни опити, като споменатия еквивалент на кибрит, но това е в реда на нещата. Какво турско робство е пречело точно тогава, така и не разбирам...

Страници: [1] 2 3 4