Покажи Публикации - bdenkov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 4
1  Хумор, сатира и забава / Кошче / При избор на автомобил -: Jun 23, 2022, 23:03
Моля за Вашето мнение за тези чужди твърдения и чужди мнения, който съм вмъкнал, като цитати.

Темата ми е породена от личен интерес с цел допълване на знания.

Кое е истина и кое е полу- лъжа?


Цитат
       

      Работя и се занимавам с автомобили от доста време и ще ти дам следните съвети, а ти сам прецени дали ще ги следваш:

1. Първата кола винаги го отнася най-много. Не си мисли, че след като си взел книжка си уверен шофьор. Първата кола при абсолютно всеки отнася, надирания, огънати брони, накривени джанти, счупени носачи и т.н. С две думи си вземи кола, на която ще се научиш как да си уверен и истински шофьор в България, без да ти пука много много от състоянието на автомобила.

2. Хубаво е да си наясно с бюджета! Колата не е само да дадеш пари на някой и да почнеш да я караш. Идват застраховки, нотариус, технически прегледи, обслужвания, данъци, горива (хубаво е да си наясно с разхода на автомобила), до тук са ти към 1000 лева още.

3. Марката на автомобила и мястото от където го закупуваш е много важно, да не кажа най-важното нещо. Ауди, БМВ и Мерцедес не са станали най-популярните марки от приказки и филми. И трите марки са се доказали много пред всички останали като цена, качество и изпълнение.

3.1 Мястото от където си купуваш автомобила е най-важното нещо, независимо дали ще е Мерцедес или Сеат. В България огромна част от старите автомобили се обслужват в гаражни сервизи, визирам хора които работят на тъмно и след смяната на масло и филтри са си въобразили, че от тях ще стане много голям майстор. В държави като пример Германия, автомобилите посещават сервизи на производителите си, там са много малко хората които ходят по гаражни сервизчета, а и законите им не позволяват да има много много такива. Отделно частите в БГ са много скъпи, за това човек който ти продава стария си автомобил гаранция е слагал най-евтиното, което следователно води до това, че вероятноста да смениш същите части много скоро е голяма.

4. Гледай окачването! Знам, че е адски готино да си млад и да си вземеш кола със рязани пружини, която е клекнала 1 пръст между гумата и калника. Но такава кола в България, с тези пътища НЕ! Въпреки, че моята първа кола беше точно такава, тя ме научи да уважавам всяка дупка и всеки легнал полицай на тоя свят.

Моя съвет е да си търсиш Мерцедес, като за модел можем да кажем CLK от Германия. Отваряш Mobile.de и търсиш такива които имат външни забележки, леко огънати брони и т.н. защото цената на автомобила за 8000 лева с такива забележки там пада на 6000 лева. Търсиш задължително да е дизел, защото бензина е скъп и бюджета ти просто няма да ти позволи да си намериш хубава кола бензин за толкова пари. Друго, като зареждаш нафта, САМО НА ЕДНА БЕНЗИОНСТАНЦИЯ, никога ама никога в България, не си позволявай да зареждаш на РомПетрол, утре на Шел, а в други ден на някоя друга бензиностанция. Ако, е дизел ще ти пръднат дюзите, почвай след това да гадеш от коя бензионстанция стана това.

Цитат

Няма логика в това което казваш, защото аз веднага мога да ти кажа, че по другите марки коли се правят ремонти каквито по Мерцедеса се правят един път на 10 години. Тогава не даваш ли пари за тези ремонти? Да на Мерцедес, ако смениш съединител ти струва близо 1500 лева, на Сеата ще струва 700 лева да кажем. Ама за времето в което съединителя на Мерцедеса замине, на Сеата ще се счупят куп други неща, за които пак даваш пари. Само Българина разсъждава така, че като си купи евтиното и 3-то качество стока не се е минал. Пак казвам, толкова сте предубедени в глупостите които се сипят в България, че само чалгари карали БМВ, че били кенефи, че Мерцедесите като били със задно и зимата щяла да стои в гаража, че АУДИ като си купиш трябва да теглиш кредит за части. Аз карам Мерцедес и мога да ти кажа, че за 3 години направих един ремонт на кола произведена 2008 година, смених задните алуминиеви носачи и скърцащите втулки, за 3 ГОДИНИ!  На Шкодите дето са същата година, смеят всичко за толкова време. На кой му излиза на края по евтино?   

2  Хардуер за Линукс / Десктопи / Видеокарта за Линукс и интернет? Замяна. -: May 27, 2022, 00:28
До преди 10 дни бях с Gygabyte Radeon R-6870C, която изгоря. Фабричен овърклок, три вентилатора, 39 см. дължина, 1GB DDR5, 256 -bit.   Март 2012 год. Цена: 400, 18 лв. Два броя захранващи кабела 8 pin - 6 pin от захранването към видеокартата едновремменно - заедно. Отгоре бяха включени.

Дънна платкка: Asus P8 P67 Deluxe. Март 2012 год.

Процесор: Intel -I5 - 2500k. Не е надуван. Март 2012 год.

За мойте пари в моя ценови клас имах избор между две видеокарти:

Red Star Radeon 550 4GB DDR5  128 bit   300 лв.

Gygabyte 1050 Ti  4GB DDR5  128 bit   490 лв.

Захранване: Cooler Master 850 Watt, Bronze, Модулно. Март 2012 год.

Мониторът ми е: Монитор Lenovo 27" , IPS, 2550 x 1440, HDMi, DV. От преди 4 -5 год.

Избрах видеокартата от 300 лв.

Дали съм направил правилният избор?

Имало ли е друго решение?
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Собствената операционна система Clear Linux на Intel - Впечатления -: May 10, 2022, 15:20
Понеже в заглавието на темата е написано Впечатления, то аз няма да отварям нова тема, а ще питам в тази тема:

В къщи сте на Линукс?   За какво използвате Линукс?

Вид на компютъра?

Например аз.

В къщи. Десктоп. Арч. Само браузер, копиране в  Опън офис от интернет

и евентуално принтиране на книги. Не работя и нямам служебен.






вид н*а
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Neurolinux - за изкуствен интелект и управление на задачи -: May 10, 2022, 15:06
Два въпрса обединени в едно питане:

Първа група: Избор между Федора и Опън сузи?

Втора група: Избор между РС Линукс и да кажем Магея?

За Домашен десктоп компютър и 46 годишен мъж.

Трябва ми код за Даунлоуд.бг за да си сваля нещо от сайтът им.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: May 10, 2022, 14:54
Желая да попитам тук в тази тема:  Попаднах на нещо много древно. Мое мнение, че е съществувало около 1996 год. до 2003 год.

( N ot S o B ad D distribution) Система с отворен код за разпространение на безплатен софтуер и софтуерни актуализации в мрежата. Работейки на Unix сървъри, NSBD използва метода за криптиране PGP за управление на цифрови подписи, за да предотврати подправяне на софтуера. NSBD, написан на TCL/TK и C, е достъпен на


 http://www.bell-labs.com/nsbd.

http://www.bell-labs.com/project/nsbd/

Сaldera Linux - 600$ USA Dollars - 1995 година.

Питам от любопитство.    Някой случано да ли си ги спомня?    И поради каква причина изчезнаха.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Arch XFerience-Българска дистрибуция ли е? -: May 10, 2022, 14:49
Моля предложете ми линк с хранилища за Арч за да ги добавя. Пакман дава грешка и въоще не работи. Yaiurt -S инсталирах чрез него успешно програми за възстановяване на изтрити данни на флашка. Нито една от тях не може да се статира. Изписва грешка при стартиране от терминал. Защо?
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Защо българинът мисли единствено за себе си? -: Mar 17, 2022, 23:17
 Здравейте, мили хора! Тази пандемия дооста ясно ми показа, че хората (нашият народ) са големи егоисти и не се интересуват от другия. Направо не знам откъде да започна, че не издържам вече! Просто вече няма накъде! Нито критично мислене имат повечето хора, нито пазим чистота, нито елементарна здравна хигиена, нито отговорности, лицемерни са...абе нямам думи. Защо според вас? Обичам си родината, но вече наистина ми писна всичко това! Все да минем между капките, все "мен това не ме интересува, да се оправят"... пък за култура и такт изобщо да не говорим. Защо не можем да бъдем единни? Кога ще се изкорени тоз' балкански манталитет? Как се живее с тези хора? Как се абстрахирате от простотията, дори когато са ви семейство? Изобщо, много ще се радвам ако се оформи дискусия и всеки да сподели своите виждания, съвети и т.н.
Благодаря!

ПС: извинявам се, ако ви звучи глупаво, но просто ми писна яко вече.
8  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Не нормална тема -: Mar 11, 2022, 13:44
На руски сайтове има книги за електроника, електротехника, машиностроене, архитектура и автомобили. Проблем за мен е, че мога да свалям до 100 броя за период от 24 часа, което ми е неудобно. Желая да попитам в този форум, някой дали знае за качени в интернет облака такива или подобни книги, независимо от езикът, на който са написани. Вместо да свалям книги една по- една с размер от 1мб. до 300 мб. аз търся информация как от интернет да сваля над 500 гб. наведнъж от подобен тип литература качени нейде из дебрите на интернет облака. Предполагам, че ще ми е нужна и парола за достъп.
9  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Net1 вече е Виваком. Булсатком е фалирал. Накъде? -: Mar 08, 2022, 20:56
Няма да отварям нова тема.

Някой от този форум може ли да се застъпи или чрез съвет да ми помогне как да се върна обратно в калдата и камината от където съм изгонен справедливо заради флууд. Ударете едно рамо, моля.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Mar 08, 2022, 19:02
Извинявам се, че нарушавам правилата на този форум.

Търся вид скици или подобни с инструменти за отваряне на автомобил с взлом. Имаше ги преди време в Българските торенти. Мисля, че бяха в раздел книги или склад. Забравил съм им името, защото беше на английски под което да ги търся в торентите.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Arch XFerience-Българска дистрибуция ли е? -: Feb 24, 2022, 08:47
На горната лента на екранът на мониторът в дясно имам икона на програма на Български език, която сваля според настроеният сървър от интернет информация с графики и текст за времето, температура и др. в София.

Изписва ми върху черната лента с бяли букви на Кирилица: Няма данни.

Данните за краткосрочните прогнози не са достъпни.Предполагам имам проблем със свързването  Шведският сървър за метрология?

Искам всеки ден да получавам прогноза за времето за София на мониторът си в Буквено, знакова и графична информация.

Какво трябва да направя?

Къде трябва да го направя?

Как да го направя?
12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Геймърски компютър конфигурируем -: Feb 24, 2022, 08:22
Вместо да отварям нова тема, то аз ще пиша в тази тема, защото за тази дистрибуция са въпросите ми.

Телевизор в кухнята - Blaupunkt Full HD 32'

Свързано към него през HDMI кабел SMART устройство: XAOMI Mi 4 с Андроид 10 и с дистанционно и захранване.

Оптика на Булсатком до бюрото ми в спалнята.

Рутер в спалнята:

Archer C5  TP Link B5B8
                TP Link B5B8 5G

Четири антени на рутера плюс USB 2.0.
Парола на дъното на рутера - фабрично зададена.

Телевизор в спалнята ми: JVС Full HD 32' SMART Android 10.

Имам следните проблеми:

Компютърът ми не ми вижда моя рутер, а на съседните апартаменти вижда рутерите.

XAOMI Mi 4 не ми вижда моя рутер, а на съседните апартаменти вижда рутерите.
При настройка на същото устройство и при избор на настройка на нова мрежа, а не скрита мрежа - то при въвеждането на данни чрез дистанционното за избор на модел рутер, защита и парла ме отхвърля и пак не вижда мрежите на моя рутер.

Преди два месеца работеше и бях много доволен, а вчера и преди седмица не искаше да открие XAOMI Mi 4  SMART Android домашната ми мрежа фабрично зададена от рутера ми.

Не зная и видът или типът на защита на мрежата от рутерът ми.

При телевизорът ми в спалнята се случва същото нещо.
Телевизорът ми JVС не иска да ми открие рутерът.

Свързах фабричен лан кабел между портът на рутерът ми и телевизорът. Направих всички необходими настройки на телевизорът ми JVC за да имам интернет.

Вчера и днес, а и преди време телевизорът не вижда мрежите на домашният ми рутер.
Преди време само веднъж ги видя, но нищо на телевизорът не му тръгна.

Зададох му YOU TUBE. Стартира се YOU TUBE. Но стига само до зареждане на клипове и увисване или замисляне от телевизорът.

При опит да пусна кабелен или безжичен интенет от РONS-a през рутерът ми на бюрото. То телевизорът ми JVС ми изписва следните две неща:

Готов сте за свързване. За да започнете, пуснете Wireless Display на Вашият компютър или смарт телефон.

Име на адаптера: JVС 5R346A

Идентификатор на адаптера: 5R346A

Къде греша? Къде бъркам? Какво лошо и неправилно правя?
Как да го направя правилно и без грешки?

Телевизорът в спалнята ми е Смарт. Не мога да го свържа към безжичната мрежа на рутерът ми.
Не мога да го свържа към кабелната мрежа на рутерът ми чрез фабричен лан кабел.

Искам да гледам на телевизорите ми YOU TUBE.

Но телевизорите ми или свъзаните към тях устройства не виждат безжичния сигнал от четирите антени на рутерът ми.
Има избор и изискване за въвеждането на типът на защита на безжичната мрежа на рутерът ми.
13  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Kodachi 8.2 The Secure OS -: Feb 24, 2022, 07:25
Свободно без никакъв проблем ползвам Българските и Руските торент тракери и съм много доволен от скоростта им.

Но мисля, че има за Линукс софтуер за мрежите eMule, eDonkey, Gnutellа и други. При тях скоростта е по- бавна. Тези цитираните дали още съществуват в днешно време, както и дали имат подобни клонинги или нови видове за Линукс. Заслужава ли си използването им при домашни условия в днешни дни. Спомням си по- памет, че имаха много сложни настройки за директорийте и папките на моят компютър, до където само там имат видимост и могат да свалят от тях. Имат ли достатъчно сървъри или потребители в днешни дни. Или отдавна са отишли в историята. Ще имам ли полза от тях в днешни дни за домашният си компютър?

Вашето мнение е важно за мен.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Arch XFerience-Българска дистрибуция ли е? -: Feb 24, 2022, 07:10
Вместо да отварям нова тема, то аз ще пиша в тази тема, защото за тази дистрибуция са въпросите ми.

Инсталиране и настройка на RSS новинарски канали на Български език. Срещам проблеми. Преди време в този форум зададох същия въпрос, но много време мина от тогава и някой неща съм ги позабравил. Ако желаете дайте примери за инсталиране и начини за настройка на софтуера или сървърите откъдето се получават новините и данните. Питам за Български канали на Български език.

Гугъл преди години мисля, че имаше подобна екстра, но мисля, че тя от много години не съществува.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Говорилня Спам тема -: Feb 24, 2022, 07:01
За да не правя нова тема, то аз ще пиша сега в тази тема.

Винтернет форумите има много оплаквания от Българските мобилни оператори.

Много рядко се среща и следното твърдение: Български гражданин постоянно пребиваващ в България. Взел се сим карта от Чуждестранен мобилен оператор - не уточнява държавата. Понеже постоянно е в България и постоянно или винаги е в роуминг. Плаща си сметките в България към чуждия оператор - или на автомати в метростанциите или на друго място. Навсякъде има покритие. Излиза му по- изгодно така, отколкото и да е независимо към случаен Български мобилен оператор.

За Мтел. При договор.
Надписват минути разговор към неизвестни телефони.
При подновяването на договор - в договора без да разбереш си слагаш подписа и за втора сим карта с различен номер, която нито си я видял, нито си я чул - нито пък са ти я дали.

Подписване на договор с Български мобилен оператор чрез куриер до домът ти. Били по- изгодни условията отколкото в офисите им.

Вашето мнение е важно за мен.
Страници: [1] 2 3 4