Покажи Публикации - Acho
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 246 247 [248] 249 250 ... 252
3706  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да накарам Kopete (ICQ) да заработи -: Jan 16, 2010, 18:10
Вальо, ами скивай стойностите от работещия ти Windows и си ги запиши. Ако и там Primary DNS е 192.168.1.1, значи е правилната стойност. Но не защото "тъй като съм зад рутер и това ми е първия адрес от вътрешната мрежа..." ами защото там (на адрес 192.168.1.1) трябва да има РАБОТЕЩ нейм сървър или оттам да ти релейва адреса от друг DNS. А и щом под Windows е автоматично (по DHCP), вместо да го гадаем, то и в Linux-а го задай да е по DHCP, и рутера ще ти дава верните стойности всеки път, когато му изтече LEASE TIME на твоя PC. Обаче все ми се струва, че има и нещо друго при тебе, което те спъва, едва ли ще е от DNS-а, мама му стара и Kopete. Душата ти изкара тоз ICQ клиент. И ако го запуснеш, вземи ми драсни нещо на моя ICQ номер, има го в профила ми, да се зарадваме най-сетне. И да те питам, от Windows-а бачка ли си ICQ-то ти ? Сега като си мисля, ми идва и друго наум, да няма някакво PROXY някъде на пътя му и можем ли да го използваме ? Знам ли и аз вече, много сложно стана да му се невиди.

Отново поздрави.

П.С. Аз не съм го правил, ама ето колегата казва какво точно да се сложи в ~/.kde/share/config/kopeterc опитай и с това. Щом при него е сработило, няма да е зле да го пробваш.
3707  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да накарам Kopete (ICQ) да заработи -: Jan 16, 2010, 04:52
Вальо здравей. Ами първо го разгледай този файл -> /etc/resolv.conf той може и да си е правилно сетнат (не сме казали, че е КОФТИ, аз само предположих). В него трябва да има описани твоите DNS-и (тези на доставчика ти, или други, които са публично достъпни) и домейна/и, в който да ги търси. Ако не си сигурен за твоите DNS-и, попитай доставчика си, или ако имат техен сайт с указани настройки, вземи IP-тата оттам. А после пак с любимия си текстов редактор, аз лично ползвам MC (Midnight Commander) отвори и редактирай файла. Ето ти един примерен (ей сега си го измислих, в момента) /etc/resolv.conf

nameserver 192.168.2.1
nameserver 212.39.90.42
nameserver 217.145.80.1
nameserver 212.50.28.130
search triada.bg varna.net marconbg.com

ето аз тук в примерния файл съм описал 4 сървъра, като:
- първия е моя си BIND, на моя Slackware сървър, изключително на него разчитам
- втория е на VivaCom
- третия е на varna.net (един наш варненски доставчик)
- четвъртия е на triada.bg (друг варненски доставчик)

а накрая на файла има описани домейните, където да търси нейм сървъри. Всичко в този файл зависи от това, което ползваш ти. Ще си сетнеш твоите стойности. А щом и PING-ове пък нямало сега, значи друга ще да е болката при теб.

Успехи от мен.
3708  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: обзор на сървър втора употреба ! -: Jan 15, 2010, 12:03
ХАхахаххааааааааааааааааа, е тествали, ама СЪЩАТА БАНИЦА. Измикярски тестове. Че кой купува RACK система за WORKSTATION ? Това си е САМО за сървър. Търговци на хардуер са най-вероятно, а не специалисти в сървърното оборудване.

П.С. Сега като видях DELL POWEREDGE, се сещам за една по-стара реклама на ЦАПК "Прогрес". Дето имаше един САШО, който "СПАСИ БЕЗПЛАТНОТО КАФЕ В ОФИСА". И като го гледах артиста, който са наели в рекламата, колко изобщо разбира от PC-та, от DELL и от сървъри, и то POWEREDGE, абе той хабер си няма от нищо компютърно тоя човек. Ми хванете някой по-млад, дето ще е наясно с техниката и технологиите, някой с очилца, нещо по-така. Ххахахаххаххаххаха
3709  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: обзор на сървър втора употреба ! -: Jan 15, 2010, 11:25
Tuyio,  съгласен съм с тебе човеко. Ужким са писали - "към която също има много високи изисквания за надеждност и безотказност и която може дa изпълнява ролята на малък офис сървър", пък я тествали като работна станция, и то с "новия Windows 7 64-bit", "Безкрайно слабата вградена видеокарта на PowerEdge 860 (ATI ES1000) помрачи визията на красивия Windows 7". Тъпня отвсякъде. И никъде в статията и една дума за UNIX/Linux. А тая машина ще ЛЕТИ като Linux сървър, и ще работи желязно с най-различни демони, запуснати на нея.

А пък иначе са казали - "Сървърът е главната машина в една бизнес мрежа или е източник, на който се съхранява сайт, данни или друга информация. Сървърът може да управлява архив от данни, към него се включват мрежови комутатори и друга мрежова периферия."
3710  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Съвет за видео карта -: Jan 15, 2010, 11:06
Съгласен съм с backtolife. Наистина тия дъна са доста остарели вече, с чипсет "NVIDIA® nForce3 250" са, (продавал съм от тях преди години). Поне имат SATA поддръжка (1.5Gb/s за 2 HDD или DVD устройства). Верно че е са с AGP-8X/4X слот за видеото, и ще трябва да се търси по-старичка карта. Някоя NVidia с AGP интерфейс ще пасне идеално, и с малко търпение и настройки по конфигурацията на X-а, ще работи прилично. То зависи и за какво ще се ползва машината. Но каквото има - това ще е.

Поздрави.
3711  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Език за начинаещи -: Jan 15, 2010, 10:25
Здравей Никсан. Ето такъв постинг ме накефи. Да попита някой -> С КАКВО ДА РАБОТЯ, С КАКВО ДА СЕ ТРУДЯ ? A пък щом ти си се занимавал с Pascal и Delphi, това ще ти е от голяма полза в бъдеще. И аз бих препоръчал "C", а после, като задобрееш и почнеш работа един ден, ще пишеш на каквото си искаш, това "за което ти плащат". Хахаххахаххха - ама така става в живота. Пожелавам ти много успехи.
3712  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: дебиян интернет настройки -: Jan 15, 2010, 10:10
И аз съм съгласен, че тона на постинга не е, ама НИКАК НЕ Е Linux-friendly:

"тъпите настройки"
"трябвало да се запазят настройките там нещо си ала бала (излишни глупости)"
"отварям си аз пак тъпия прозорец с настройките за интернет"
"и ся как аджиба да накарам тоя тъп дебиян да използва тъпите нстройки"

Направо е уникално отношението към труда на всички, които работят по Linux проектите или на отговарящите тук.

"от 10 минути ползвам линукс а вече се радвам че си запазих бозата" - това май е единствената истина в поста. А аз за 10 минути само наименованията и значението на устройствата в /dev няма да мога да науча като хората. С години сме чели, учили и тествали, за да можем да се оправяме, да разберем логиката на нещата в Linux системите. Е иска се и труд и постоянство. А и уважение. С калпазанлък няма да стане научаването и разбирането на нещата. Нищо лично към питащия, не е заяждане, но истината е такава.

Поздрави на всички.
3713  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Gentoo 10.1 не открива CD у-вото преди и след инсталация. -: Jan 14, 2010, 13:10
Здравей. Аз си мисля, че оптичното ти устройство не е на IDE интерфейс. А и не вярвам да са ИЗРЯЗАЛИ IDE поддръжката в кърнъла.

Поздрави.
3714  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: ФОРМАТИРАНЕ на ФЛАШ памети -: Jan 14, 2010, 12:42
Даже ето сега седнах и направих една проба. За 3-4 минути записах GPARTED на CD-RW. Сложих една моя работна флашка (PQI, 1 GB) в един от фронт USB слотовете и записаното CD-RW в оптичното устройство на сервизния ми копютър. BOOT-нах от CD-то. Няма да се инсталира, изобщо не ти закача хард диска (live CD е). Тръгва графичната среда, само си монтира флашката (/dev/sda беше при мен). Само си пуска графичния тул за разделяне и форматиране на блокови устройства. Веднага селектирах моята флашка (/dev/sda) и ето какво ми даде за да си избера:

партишъни -> PRIMARY или EXTENDED
файлови системи -> ext2, ext3, ext4, FAT-16, FAT-32, HFS, HFS+, NTFS, REISER4, REISERFS

Кеф ти риба, кеф ти паламуд. Каквото си искаш, както го искаш. И за по малко от минута направи партишъна и го изформатира. Демек за 10-на минути работа е ВСИЧКО това. И да речем за 10-на минутки да се изтегли GPARTED-0.4.5-2 от нета (98 MB е ISO-то).

Отново поздрави.
3715  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: ФОРМАТИРАНЕ на ФЛАШ памети -: Jan 14, 2010, 12:15
Recku, здравей. Ама тя тази флашка стана ИСТОРИЧЕСКА. Егати форматите, егати чудото. Ами ти като нямаш РАБОТЕЩ, ИЗПРАВЕН компютър, ами намери един друг. И какво ако е под друга OS ? Нали важното е да стане ФОРМАТИРАНА, РАБОТЕЩА USB памет ? На всяка една работеща машина ще си я форматираш, ама както ти е кеф. Никой няма да ти откаже, за 2 минутки да я постави на неговия PC и да ти я изформатира. Нали ме разбираш, нищо лично, не е заяждане, ама това никаква сложност не е. Че сега и втора флашка си взел, и то ЧУЖДА. Хептен се набута в цепиите.

Поздрави и успех.
3716  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Великата османска империя а?! -: Jan 14, 2010, 11:01
Ами то всички сме страдали по някакъв начин от ТЯХ. Да не казвам от "МРЪСНИТЕ ТУРЧАЛЯ", както казваше баба ми. Дето колеха и бесеха, и какво ли още не мръсниците, 500 години. Как ще ги обичаме такива ? Как ще ги уважаваме ? Нищо лично, а и не съм расист. Но как да им уважавам ВЕЛИКАТА ИМПЕРИЯ, дето заграбвала със сила и война всичко ? За тях може да са си герои, ама за мен не са.
3717  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да накарам Kopete (ICQ) да заработи -: Jan 13, 2010, 11:15
Вальо здравей. От това, което си написал ми намирисва, че DNS-ите ти не са наред (не са сетнати). Има нет, но не може да ти ресолвне ИМЕНАТА и да направи конекция в браузера. А SKYPE се конектва директно на IP-то на сървърите им, и не му трябва DNS ресолвер. Виж тези настройки, и ако трябва, сложи верните DNS-и в /etc/resolv.conf

Поздрави и успех.
3718  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с видеото -: Jan 12, 2010, 16:15
А ако изкопираш DVD-то в директория, в която имаш права, това опитвал ли си ? Да го пуснеш ОТТАМ, от директорията, а не от оптичното устройство. Да го видш дали ще тръгне филма. Пък после ще го монтираш така DVD-то ти, че да имаш права и там. И като суперпотребител ли го пускаш, или като нормал ?

Поздрави.
3719  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Настройка на ReverseDNS -: Jan 12, 2010, 10:47
Здравей Цецо. Ами ако това е верно, т.е. задаваш IP, и ти връща HOST-а, който ТИ си сетнал там, значи си го направил. Та нали това е обратния ресолв. По IP да връща желания от тебе HOST.

Поздрави.
3720  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Български фирми с имена на операционни системи. -: Jan 10, 2010, 14:24
Хахаххахахаххааааааа. А сигурно повечето и хабер си нямат за това, какво означава (и какво олицетворява) името на фирмата им в IT областта.

П.С. А който си разбира от ОТЕЛВАНЕ, ето как знае.
Страници: 1 ... 246 247 [248] 249 250 ... 252