Автор Тема: BG дистрибуция  (Прочетена 12590 пъти)

hint

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 39
    • Профил
BG дистрибуция
« -: Mar 28, 2002, 11:46 »
Какво е мнението ви за един такъв проект? Има ли нужда от това според вас?
Предполагам че ще има много мнения от рода на "това пък защо, има си мандраке" или "какво му е на слак-а" '<img'>, но според мен целта на такава дистрибуция ще е съвсем друга.
Според мен в BG е добре да има локална linux дитрибуция по две причини:
1. Кирилизацията '<img'> Макар и почти всички съвременни дистрибуции да се оправят добре с кирилицата (е, признавам - с печата все още има проблеми), човек трябва да отдели не малко време за да си кирилизира линукса. Този проблем сравнително лесно може да се разреши в една локална дистрибуция.
2. Навлизането на линукс в BG. Според мен линукса не може да навлезе сериозно в BG (имам предвид държавната администрация и големите bg фирми), ако няма сериозна поддръжка тук, на място. Под сериозна имам предвид нещо повече от форумите и майлинг-листите в интернет - те наистина вършат добра работа за отделни потрбители, но това не е подходящ начин за поддръжка на един голям, корпоративен линукс потребител.
Активен

dam

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 37
    • Профил
BG дистрибуция
« Отговор #1 -: Mar 28, 2002, 11:55 »
Според мен решението на въпросните два проблема не е в създаването на българска дистрибуция, а в

1) Създаването на пакети, които да кирилизират системата за отделните дистрибуции. Антон Зиновиев е направил доста по въпроса.

2) Една сериозна фирма може просто да включи поддръжката на системи с Линукс в услугите си.

Локализацията на отделните програми може да става и без отделна дистрибуция - точно както се прави и в момента.

Варианта с българска дистрибуция ми се вижда прекалено тежък. Трябва да се избере структура и евентуално дистрибуция-източник. Да се рекламира напълно нов продукт, да се убеждават потребителите, че е по-добър от останалите. Все главоболия.
Активен

Andrew

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 93
    • Профил
BG дистрибуция
« Отговор #2 -: Mar 28, 2002, 18:18 »
Мисля, че проблемите с кирилизацията е главно в прекомерното изобилие на стандарти.
Колкото до поддръжката - мъчно ще е една фирма да осигури такава, да не говорим, че това означава монопол. По-скоро повече български фирми трябва да се насочат към Линукс.
Активен

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
BG дистрибуция
« Отговор #3 -: Mar 28, 2002, 18:28 »
Ако популярността на Линукс в България сериозно расте, появата на една родна дистрибуция ще бъде сигурна гаранция, че след време интересът към пингвина няма да намалее. Мисля, че може да се сложи началото на един такъв проект, а докъде ще му стигне краят, не е от основно значение. Важното е, че това, което ще се прави, ще ни е само от полза и ще роди добри неща. Може да се използуват преводите на множество програми, направени от отделни ентусиасти, да се обединят усилията на преводачите на Gnome и KDE, като евентуалната българска дистрибуция - съвсем нормално е - може да се базира на някоя популярна такава, като Debian или RH. Необходим е само координационният център. Аз съм много за такова начинание.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

  • Гост
BG дистрибуция
« Отговор #4 -: Mar 29, 2002, 00:34 »
Според мен такава идея отдавна витае във въздуха около нас, трябва само да се организираме и да решим, с какво ще се отличава нашата дистрибуция от всички останали. Иначе според мен материал за такава дистрибуция има предостатъчно.

Michael
Активен

hint

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 39
    • Профил
BG дистрибуция
« Отговор #5 -: Mar 29, 2002, 10:46 »
Идеята ми е тази дистрибуция да е насочена главно към големите, корпоративни линукс потребители в България.
Да, наистина bglinux е страхотен пакет, но той не може да се оправи с всички версии на всички дистрибуции - това на практика е невъзможно. Ако ти си един начинаещ линукс потребител, какво трябва да направиш сега, за да си кирилизираш линукса - трябва да ровиш в интернет, да си свалиш примерно bglinux, да се опиташ да го инсталираш - а това може и да не е съвсем безпроблемно. Този проблем лесно може да се реши в една локална дистрибуция - bglinux може да е част от нея, да е съобразен с нея и да се инсталира автоматично и по подразбиране

Но мисля че кирилизирането не е големия проблем, който пречи на масовото навлизане на линукс в България. Проблема е че повечето съвременни дистрибуции се опитват да бъдат универсални - да стават едноврменно за сървер и десктоп платформи. Това съсвсем не е лошо, но добавя една излишна за някои потрбители сложност - например на една сектретарка въобще не и трябва apache, или пък gcc.
Идеята ми е тази дистрибуция да е десктоп насочена и да е съобразена с основните нужди на една секретарка в държавната администрация например. Няма смъл да се прави сървер  дистрибуця, която да се опитва да убеди един системен администратор че е  по-добра от слак-а например '<img'>
Или пък да се прави нешо от рода на мандраке - на секретарката не и трябват излишни шарении - тя иска да си върши добре работата на своя сравнително слаб служебен компютър
Според мен ни трябва нещо малко, което да върви добре на сравнително слаби машини, да е десктоп насочено и да поддържа офис форматите на микрософт - това е задължително: не може да се очаква че една голяма фирма, работила досега само с микрософт продукти ще зареже ей така цялата си документация '<img'>. Трябва да се инсталира и поддържа лесно - за предпочитане е да поддържа инсталиране по мрежа.

Една фирма наистина трудно ще се справи с поддържането на линукс в BG, но една локална дистрибуция лесно може да реши и този проблем.
Активен

  • Гост
BG дистрибуция
« Отговор #6 -: Mar 29, 2002, 16:16 »
Фирма BIOTRONICA Ltd. започна работа по проект за създаване на BG Linux (desktop) дистрибуция. Ще бъде на базата на орязана версия на стандартна Linux дистрибуция, но с локализация и документация на български, както и ще включва допълнителна поддръжка, обучение и софтуер. Работи се и по отстраняването на проблемите с отпечатването на документи на кирилица под Linux. Ще бъде включен и допълнителен пакет от комерсиални програми , като счетоводна програма, склад, ТРЗ, правно-информационна система, и др. Проекта е още в стадий на начална разработка. Очаква се първата бета версия да е готова в началото на есента.
Фирмата проведе предварителни разговори с представители на Технически университет - София за съвместна работа по проекта. Целта на това сътрудничество е прилагането на Linux в образованието.
Повече информация ще можете да прочетете на в момента изграждащия се сайт на фирмата  http://www.biotronica.net, които ще бъде достъпен към средата на месец април.
Всяко мнение, идея или предложение по проекта е добре дошло.


Кольо Колев
kolio_kolev@europe.com
Biotronica Ltd.
Активен

  • Гост
BG дистрибуция
« Отговор #7 -: Mar 29, 2002, 18:50 »
Mnogo se radwam che nqkoj se nameri da naprawi towa. Edna oprostena Linux distribuciq za desctop sistemi shte e mnogo dobre kato nachalo. az lichno rabotq s Win poradi edinstwenata prichina che nejelaq da se zanimawam s prekompilirane na razni programi, kerneli, biblioteki i drugi takiwa gluposti. Iskam neshto stabilno i razbiraemo, i sam gotow da platq za nego '<img'> (i da ne e MS). sashto taka towa shte e osnowanie da se gowori seriozno za izpolzwane na linux w darjawnata administraciq.

kennedy@dir.bg
Активен

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
BG дистрибуция
« Отговор #8 -: Mar 29, 2002, 19:26 »
Независимо от дистрибуцията, ще трябва да се съобразиш с факта, че в света на Линукс компилирането на програми и кернели е просто неизбежно. Това е цената на свободата, тъй да се каже. Защото повечето GPL софтуер се разпространява на сорс, без да е предварително компилиран. Така че, дори и ако искаш да си инсталираш MPlayer, за да гледаш всякакви видеоформати, ще трябва да го компилираш. То, не че е нещо сложно. Просто две команди и толкова  '<img'>
Независимо дали става дума за локализирана десктоп-дистрибуция или нещо по-мащабно, компилаторът е неизбажна част от него, защото в света на open source без това не може.



Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

kennedy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
BG дистрибуция
« Отговор #9 -: Mar 29, 2002, 19:39 »
taka e, imah instalnat linux okolo 2 meseca i se opitwah da si zadwija biznesa na nego, no prosto lipsata na software i alternatiwa na IE me otkaza. Predpochitam da platq na nqkoi i toj da swarshi tazi rabota wmesto men '<img'> razbiraj ako podobna distribuciq ima office,email, browser, mplayer, audioplayer, viewers i drugi podobni i neobhodimi programi kompilirani i gotowi za upotreba bih platil da q imam. cena okolo 30$-40$ s podrajka mi se struwa kato priemliwo predlojenie.
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
BG дистрибуция
« Отговор #10 -: Mar 30, 2002, 09:10 »
Това е похвално начинание. Жалко, че си се отказал, защото Mandrake 8.1 - 8.2 ти дава точно това, което ти трябва. Включително и превъзходни възможности за защитена електронна кореспонденция с вградена поддръжка на GnuPG, а Mozilla в последните си варианти е наистина превъзходен браузер. Не случайно се превърна в стандарт за WWW. KDE 2.2.2 вече е чудесно локализиран с брилянтни мултимедийни възможности. Слабото място си остава офиспакетът. StarOffice е без конкуренция при Линукс и това е много лошо, защото е всичко друго, само не и лек, бърз и удобен. Иначе е единственият офиспакет, който засега е напълно съвместим със стандартите на MS, с които и самият MS Office понякога се оказва несъвместим :-)



Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

koldo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 19
    • Профил
BG дистрибуция
« Отговор #11 -: Mar 31, 2002, 01:10 »
'<img'> Аз лично мисля, че такава дистрибуция е малко излишна. Всички необходими неща за един офис, визирайки посочената по горе секретарка, ги има във почти всяка една по-голяма дистрибуция. Не ми казвайте само, че въпросната секретарка е писала цял живот макроси с VB, та сега ще и липсва това. Същото важи и за локализацията. Има много добри неща на които им трябва просто повече подкрепа, за да могат да се развиват.
Дали въпросната секретарка ще тръгне да инсталира дори и ако става въпрос за един единствен бутон? Не, дори не трябва да й бъде разрешавано. За това си има отговорни лица. Има хора, които ще Ви инсталират, конфигурират и поддържат една  завидно добре локализирана версия на Linux достатъчна за работата в един офис и работеща върху не особено бърз компютър.
Въпреки това една локализирана версия на Linux може би ще успее да посади семето на истината в някои чиновнически очи.
Аз обаче мисля, че това може би не се прави с цел локализация, а с по-комерсиална цел, например да продаваш програми за счетоводство, ТРЗ, склад и т.н., с които е залято на Windows пазара, на "собствена" платформа. Такава мисъл ми броди из главата.
 '<img'>
Всъщност аз виждам проблема повече в навика, отколкото в  нещо друго. Малък пример: В нашия офис, бях планирал преминаване към Linux. Всичко бях премислил, даже почти бях убедил шефа, но като допря работата за инсталирането на нови програми и нови обяснения как се влиза, кое буточе къде стои и всичко отиде по дяволите. Ей това си мисля.   '<img'>
Активен

Andrew

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 93
    • Профил
BG дистрибуция
« Отговор #12 -: Apr 01, 2002, 09:56 »
Като сме заговорили за въпросната секретарка ...
На една секретарка не вярвам да й трябва "лесна за инсталиране и поддържане дистрибуция" на Линукс или каквито и да било такива глупости. Секретарката я вълнува да може да получава/праща е-пощата, да може да отваря/създава текстови документи и евентуално от време на време да може да нареди някой пасианс  '<img'> Като към въпросната секретарка добавиме и счетоводителката, която се интересува от това да има счетоводна програма (евентуално с допълнения като ТРЗ/ЛС), с която да може да работи и да може да пише някъде отчети и да прави малко таблици. В общи линии това вълнува простосмъртните секретарки и счетоводителки, като моля, отбележете - тук не включвам онези секретарки-демони, които "цял живот са писали макроси на VB", а само онези, които, за да центрират текста на страницата използват шпации и после пищят, че текста се бил размествал  '<img'>
След всичко това, логично, се налага заключението, че лекота на инсталиране и тям подобни щуротии не са сред изискванията на една секретарка, а по-скоро на горкия човечец, дето трябва да поддържа компютрите.
Колкото до локализацията и сродните благинки - това е хубаво нещо, но ако погледнеме към въпросната фирма, за която беше споменато по-преди - тя едва ли се е нагърбила да прави българска линукс дистрибуция, само от добри чувства; логично е, че го прави за печалба. Това че иска да разработи нова пазарна ниша не е лошо само по себе си. Линукс е свободен софтуер и по правило никой не може да монополизира пазара на Линукс. За мен проблема е, че въпросната фирма може да направи (и както разбирам ще прави) някаква смесица от свободен и комерсиален софтуер. Така някои важни части от получената система могат да останат под комерсиален лиценз и да получиме БГ-линукс ала MS патент ':angry:'

PS: koldo, смятам, че секретарката (нали нея сме я взели на мушка) трябва да е доста тъпа щом се налага да й се обяснява кое бутонче къде седи и какво прави. Щом е работила с Word - значи не трябва да има проблеи да се оправя и с AbiWord, примерно. Затова обикновенно обясненията ми се свеждат до:
1. тук трябва да си въведеш името и паролата
2. с това пишеш текстове
3. с това - е-поща
4. файловете седят тук
И това е!
Активен

koldo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 19
    • Профил
BG дистрибуция
« Отговор #13 -: Apr 01, 2002, 10:22 »
Тъкмо за това ми беше мисълта, че има много хора, които работят за локализирането на всякакви проргами и вместо да им се помогне, то се тръгва в нова посока. Добре е да има фирми поддържащи и развиващи Линукс, ама както беше написано в съобщението по горе на мен ми се стори, че ще се прави някаква почти комерсиална дистрибуция, от която ползата за БГЛуникс-а няма да е кой знае каква.

PS Andrew:
Абе ти си късметлия, щом минаваш само с това  ':p' .
Активен

hint

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 39
    • Профил
BG дистрибуция
« Отговор #14 -: Apr 01, 2002, 11:51 »
kogato imash da poddurjash primerno 150 PC-ta v edna firma, togava lesnotata, s kojato se poddurja distribuciata e ot goliamo zna4enie - vse pak ne moje do vsaika secretarka da se zaka4i po edni sys-admin '<img'>
Mislia 4e edna BG distribucia ne e "trugvane v nova posoka", a po-skoro obediniavane na vsi4ko napraveno do tuk po lokalizaciata na otdelni prilovenia na edno miasto - vse pak niama da se trugva otna4alo, a shte se izpolzva tova, koeto ve4e e napraveno.
Na men sushto ne mi dopada ideiata edna firma da se zaeme s tova, no vse pak e dobre purvo da se vidi kakvi sa planovete i ideite na tazi firma, i 4ak togava da se plue po neja '<img'>
Dokoloto razbrah ot postinga na K.Kolev, samata distribucia shte bude free (4e kak moje ina4e '<img'> ), a kum neia shte se predlaga opcionen paktet ot komersialni programi - ako pravilno sum razbral, tova e dobre.
Активен