Автор Тема: Разни странни екзотични ОС  (Прочетена 17263 пъти)

prototip

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 53
    • Профил
Re: Разни странни екзотични ОС
« Отговор #30 -: Jun 16, 2015, 07:44 »
> затворени системи не съществуват.
  Затворени системи не съществуват, но системите със силна динамика почти ВИНАГИ са изключително трудни за предсказване. Така е и с прогнозата за времето. Може да предскажат правилно седмица без валежи, но ако ще вали трудно биха предсказали приблизително в колко часа ще завали.
А ИТ индустрията е супер динамична система. Така че всички предсказания са аматьорски и с цел собствена реклама и насаждане на (най-вероятно погрешно) мнение (с цел маркетинг). Ако повярваш в прогнозата им, то може да се "подготвиш" за бъдещето, купувайки продукта X. Да, ама това не е бъдещето...

> накъде ще се развият операционните системи, трябва да следим, как се развива хардуера.
  Той хардуерът отдавна обслужва софтуера. Т. е. каквото софтуерните фирми искат, такова се прави. На времето хардуерът се развиваше по-самостоятелно, но се оказа, че сума ти полезни и интересни хардуерни възможности просто остават напълно неизползвани от софтуера и така са безсмислени.

> А много неща има вече направени и измислени, но не се пускат в производство, просто защото бизнеса гледа както винаги, да извлече максималното от сегашното положение и глупавите хора си мислят, че мажейки с пръсти по дисплея е върха на технологията.
+1
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Разни странни екзотични ОС
« Отговор #31 -: Jun 16, 2015, 11:03 »
Аз очаквам нещо не малко да дойде откъм люботелската електроника. Има хора, дето с разни измислени платчици и медни проводници, един, двуинчов дисплей правят, хайде не чудеса, ама опитват и си играят и прилагат чарколяците за какво ли не.
Относно развитието на технологиите, къде бях срещал за GSM, дето не се маже с пръсти по него, ами има само няколко бутона, номерата предварително се вкарват и можеш от него да звъниш само на четири човека. Няма дисплей. Ама батерията му кара месец. Голяма стъпка назад, някой ще каже. На мен ми допада идеята. Сигурно някой е направил проучване, за да започне да произвежда такова нещо.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

lunarvalley

  • Гост
Re: Разни странни екзотични ОС
« Отговор #32 -: Jun 16, 2015, 12:47 »
Цитат
На мен ми допада идеята.
и на мене ми допада. А това за маженето с пръсти по дисплея... да им пикам на иновациите. Не че съм против, ама поне да има някакъв избор. А то в момента, всеки смартфон е просто един голям екран и точка. Оказа се, че аз хич не мога да пиша на виртуална клавиатура. Ама наистина. Един прост смс не мога да напиша като хората. Мислил съм, дали пък да не си поръчам Blackberry, барем заради физическата клавиатура...
Активен

tyuio

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 145
    • Профил
Re: Разни странни екзотични ОС
« Отговор #33 -: Jul 24, 2015, 08:48 »
Пробвай QNX ако си намериш свестен и безплатен имидж. Аз само на виртуалка и телефон съм го виждал.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Разни странни екзотични ОС
« Отговор #34 -: Jul 24, 2015, 09:40 »
На времето хардуерът се развиваше по-самостоятелно, но се оказа, че сума ти полезни и интересни хардуерни възможности просто остават напълно неизползвани от софтуера и така са безсмислени.

На много хубави работи им Еб***** ма****та - на COM портовете; на Инфра-ред комуникациите - IRDA на CIR интерфейса (Consumer IR).

COM портовете въпреки, че са бавни имат много полезни свойства: така са направени електрически, че не могът да изгорът при никакви комбинации, комуникацията като протокол е много лесна защото синхронизацията се прави по отделни проводници. Не случайно още ги използват ком портовете в индустриални машини, оборудване..... Само трябваше да го развият този инерфейс и да го направят малко по бързичък и да му направят куплунга по малък.

IRDA- то първо беше 128к/сек след това се появи 4mbit/sec а има и 16 мбит/сек. Само че нещата стигнаха до там че се появиха само  128к/сек в пъвите GSM-и и след това го заебаха и казаха че ще правим блуетоот.

Да ама IRDA е напълно безопасен!!! няма да те облъчва като блуетоот. Няма Интерференции и смущения от радио спектъра - а той вече е пренаситен..... може цели компютърни мрежи да се направят с IRDA.
---
CIR интерфейса - това е същият стандарт, който се използва за дистанционните по телевизорите и електрониката.
И което е и по интерсно че CIR интерфейса го има в всичките IO чипове по дъната - само че не го извеждат. Да сте видели дъно с  CIR пинчета. аз съм видял само едно две. На тези пинчета се слага едно обикновенно 3 краково IR око - същото което го запоявят по телевизорите. Нещата са изключително прости ----- Да ама не вместо да се ползват готовите и вече вградените неща в IO чипа за да си управляваш компютъра с дистанционно се правят всякакви други нестандартни глупости -- USB към IR, Com към IR, кабелчета..... нагласени работи....


Тъй че много ме е яд как сумати много добре измислени работи ги преебаха. >:( >:( >:(
« Последна редакция: Jul 24, 2015, 10:29 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.