Автор Тема: Паника повсеместно поради простотии  (Прочетена 10868 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6199
    • Профил
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #15 -: May 26, 2015, 17:27 »
Чак пък паника...!
Иначе има резон в тези неща. Не съм поглеждал линковете, но ясно се вижда, какво се случва. Все повече хора наистина ще станат излишни. Хенри Форт може да и измислил поточната линия и стотици или хиляди работници във фабриките му са произвеждали и сглобявали прочутите му автомобили. Сега това се прави от машини. Преди около петнадесет години във Япония отвориха първия супермаркет обслужван изцяло от автомати и роботи. Не мисля, че вече съществува.
Има и нещо друго. Квантовите компютри. В момента в който постигнат 100% точност в изчисленията на въпросните, ще почне и производството им. От тук нататък дали ще има AI или просто добре написани програми, няма значение. Щом като се справят с поставените им задачи, те ще изместят още повече хора. Бизнеса изцяло ще се преструктурира. Сегашните офиси ще изчезнат заменени от облачни услуги и работещите ще се съкратят драстично. В момента почти няма работно позиция, която да не може да се обслужва от някаква машина. Amazon например нямаше да може изобщо да функционира, без да беше автоматизирана логистиката в складовете на компанията. А сега работят и за това, по-малките доставки да се изпълняват от дронове. Само да преодолеят законовите ограничения. Няма спиране на това. Но не виждам и нищо лошо. Само дето трябва едно основно преструктуриране на начина, по който функционира икономиката. Май почти невъзможна задача. Едно нещо не може да се пренебрегне. Нито един бизнес няма да предпочете човека пред машината. Няма отпуски, осигуровки, няма го човешкия фактор. Само разходи за електричество и поддръжка.
Относно нанофабриките... Там изобщо нямам представа, как стоят нещата, но едва ли са хубави. И ще става още по-зле. Преди около година бяха измислили, как да направят електродвигател с размерите на молекула. От тук нататък всичко си застава на мястото. Проблема с енергията не е никакъв проблем. Може да се добива от всякъде. Слънце, движението на въздуха ( има такива  слабоядящи ток сензорчета, които използват звуковите вълни или най-слабото движение на въздуха, за да се захранват ), на базата на фотосинтезата, превръщащи глюкозата в електричество, ако се намират в чуждо тяло. Варианти за захранването има.
Не виждам, защо човек да не се замисли, за евентуалните последствия. И според мен напълно основателно. Всяко една нова технология или някое невероятно постижение, първо се е използвало за разработването на оръжие. Факт. И друг прост факто, който май се подминава. Всяка една технология със нейното усъвършенстване, позволява да се обслужва от все по-малко хора, докато се стигне до един само човек. Пример. Компютрите. Какво са били и какво са сега. Печата. Транспорта. Оръжията. Цели фабрики могат да се управляват от шепа хора или дори само един човек. За производство на наночекни е нужна една стая и обурудването. Не мисля, че са нужни много хора за да се произведе, каквото се поиска. А и никой не се замисля наистина. Трябва да се задават въпроси.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #16 -: May 27, 2015, 00:26 »
Ми супер, само един човек може да управлява сума ти неща значи. Що този човек да не си ти тогава. Ограничението би следвало да идва единствено от това доколко можеш да се справиш с тези неща и доколко имаш идея как работят и как да ги манипулираш. Което е по-добре от преди. Например в родово-общинния строй с алфа-мейловете, не на всеки му е писано да има мускули да пребива всички останали. По-нататък, не на всеки му е било писано да се роди под щастливата звезда и да наследи хектарите земи и крепостни селяни. По-нататък не на всеки му е било писано да има достатъчно начален капитал да си развие идеите. По-нататък не на всеки му било писано да успее да привлече достатъчно капитал да си реализира великата стартъп идея там. Може и генетично да не се раждаме еднакви, според мен обаче прогресът е по отношение на това че с времето всичко започва да става въпрос на избор. Ти не можеш да избираш дали си се родил мутраген дето пребива всички в племето, не можеш да избираш дали си се родил със синя кръв. Обаче малко или много днес малко повече неща зависят от тебе. В смисъл аз очаквам да чуя отговора че никой няма да се радва от цялата работа, ама преди, не е било въпрос дори на това дали някой се радва или не - или се раждаш с късмет, или не се раждаш с късмет.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

stealth01

  • Гост
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #17 -: May 27, 2015, 20:13 »
Обаче малко или много днес малко повече неща зависят от тебе.
За да зависи нещо от теб, трябва да имаш свободата да вземаш решения без да се съобразяваш със средата около теб. За да я имаш тая свобода трябва да си се родил в някоя що годе нормална държава (колкото и да е очудващо за някои, България не е някакво ужасТно място) и да си достатъчно финансово независим.
Продължаваме да живеем в зависимост от някого, просто условията са по-добри от средновековието :D
Образованието ще става все по-скъпо и недостъпно. За едно работно място конкуренцията също постоянно се увеличава.
Само се надявам да не доживея до бъдещето, когато текущата финансова система ще се счупи. Най-лошо е да живееш в интересни времена :D
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6199
    • Профил
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #18 -: May 27, 2015, 23:02 »
Свободата да взимаш решения няма нищо общо с държавата, в която си. Всичко опира до начина на мислене. Ако мислиш, че си в скапана държава и нищо не зависи от теб си прецакан, защото мислейки така, нищо не правиш. Караш си, както досега си я карал и продължаваш да се оплакваш от живота си. Започнеш ли да мислиш, че всичко зависи от теб, от мисленето ти, от решенията ти, че няма нещо, което да не стане, нещата си идват на мястото рано или късно. Аз съм жив пример за това. За последните три години и малко съм се променил повече отколкото през целия си живот, включително и детството. Няма да казвам, през какво съм минал. А последните събития... Почти нищо не остана от предишното ми аз. Изчезна и страха. Всякакъв страх. Предполагам. Още не ми се е налагало това последното да го проверявам, но поне такова усещане имам. Все тая де. Няма колебания при взимането на решения или прилагането им, няма съжаления за нищо.
Има едно основно нещо, което според мен много пречи на хората. Страха. Заради страха, никога човек не е на сто процента. Или, ако не на сто, поне да дава почти всичко от себе си. Заради страха, когато се предприеме нещо, почти всеки си оставя и резервни варианти. Вратички за измъкване. Ако нещо не стане, ако нещо се обърка, да има безопасно място. Ако обаче се скъсат всички връзки за възможно измъкване от последствията от някакво решение или действия, ако не си оставиш изход и заложиш всичко само на едно нещо, тогава .... Боже мой, тогава правиш неща, на които не си си мислел, че си способен. Не просто надскачаш себе си, а си отвъд всичко, което си си представял, че може да станеш. И не му виждаш края. Случва се, защото просто няма къде да ходиш. Или го правиш, или си аут.
Тогава се чувстваш по-жив от всякога и няма ден, който да не е изпълнен с емоции и преживявания. Който да не те праща на друго ниво. Може и с малко да е, но го усещаш. Щастлив си. Може понякога да е много трудно, но не ти пука и продължаваш просто. Дните ти за изпълнени до последно - с живот. Месец, може да ти се разтегли като половин година. Няма ги вече дните, които са като предишните. И от тях нищо не остава. Това е свобода.
Та дали някой ме следи, дали след години ще поискат да ми инжектират подкожно някъде чип, почти ми е все тая. Зная, че ще стане, защото виждам какви идиоти и копелета управляват света. Не ми харесва, но не ме и притеснява толкова.
Дръпнете и гледайте Kingsman The Secret Service 2014. Много готино филмче. Има го и на 1080р и препоръчва да се гледа поне на HD. Там ще видите как марионетката Обама играе по свирката на някакъв хахо и накрая му хвръква и главата по един супер забавен и красив начин. И на останалите покрай него. Мисля, че е добър знак  :D
« Последна редакция: May 27, 2015, 23:04 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

prototip

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 53
    • Профил
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #19 -: May 28, 2015, 12:25 »
Цитат
Писмо до европейския съд по правата на човека заради страх от създаване на черни дупки в CERN
Човек слабо запознат с физика може да нарече това паника. Това е напълно реална опасност, която при това е разбираема точно от малцина хора по света (топ учени физици). А те както всяко човешко същество, дори и да са дали съгласие, то може нещо да не са догледали както трябва.

Цитат
Изкуствения интелект щял да замени болшинството работещи.
Това почти със сигурност ще стане. Но наистина не е тема за паника, просто защото работещите ще станат почиващи. Пак ще имат какво да ядат, просто ще го взимат наготово.

Цитат
Разни размисли за нанофабриките
Нормална предпазливост за всяка нова технология. И тъй като новите технологии станаха твърде много, а учените става все по-малко (тези които ги изследват например за сигурност) - да тук нормално е да има паника. И тук вече напълно неправилно е да се нарича това чувство "маниакално".

Цитат
Сега че такива умозаключения са близко до идиотизма е пределно ясно
Не съм чел съдържанието на въпросните статии и какви изводи има в тях. Така по заглавия са си напълно нормални тематично.

Цитат
въпросът е защо толкова много хора са паникьосани от някакви хипотетични сценарии, дето грам си нямат представа за какво става въпрос.
Тук отговорът е много лесен. Точно защото се паникьосваш от неизвестното. А и още нещо. Правиш, го, просто защото се чудиш какво да правиш.

Цитат
Примерно пича от втория пример, AI се разработва от маса време и е наникъде, той обяснява как аджеба от всичките професии ще остнанат само такива от сорта на масажисти и въобще в сферата на забавленията
Ако такива заключения е правил - смехотворни. То точно в сферата на забавленията все по-малко хора има. Чул темата отнякъде и вече ми е писател на статия. Аз статия с такова заглавие бих написал, но в нея няма да има никаква паника, защото нещата не вървят натам!

Цитат
изкуствен интелект (ИИ) скоро няма да има, но пък всяка възможна дейност се автоматизира. като се почне от масовото индустриално производство, до банкоматите и вендинг машините. роботите отдавана изпълняват всевъзможни дейности, а с нарастването на процесорната мощност заемат все по-голям дял.
Изключително синтезирано и точно изказване.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6199
    • Профил
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #20 -: May 28, 2015, 13:09 »
Когато се открива или разработва нещо ново, не може да се предвиди, какво ще му се случи след време. За какво ще се използва. Братя Райт не са си мислели никога, че самолет ще пренесе адско оръжие, което може да затрие за секунди милиони хора. Че ще се използва за нападения с безпрецедентна скорост и точност, разрушителна сила. Айнщайн си е правил откритията, но какво идва от това. Страхът от ядрено унищожение. Химическите оръжия. Биологичните. Генетиката пък позволява да се създадат щамове, които да се насочват към точно определен тип хора. С определени маркери в гените си. Така много лесно може да се извърши геноцид над някой етнос, който не се харесва на някой ненормалник. А пък нанотехнологиите спокойно могат да се изпуснат от контрол и Земята за нула време да се превърне с покрита със лепкава слуз пустиня. Да се затрия всичко живо. Това е напълно реалистичен сценарии. Ама да седна да го мисля.... Няма как да стане. Времето може да се използва по-полезно, отколкото да се съставят разни сценарии и да си губиш нощите.
А, че е лесно да се направи беля... Няма накъде повече. Купуваш някакъв рентгенов апарат втора ръка уж за бедните страни, взимаш маш му радиоктивния материал. Ако не е на прах го правиш на прах, взимаш едно дронче  и го самогърмиш над някакъв митинг или концерт. Сегашните технологии са достатъчни да се затрием. Само трябва някой луд да се намери. А такива ги пускат на улицата за съжаление.
« Последна редакция: May 28, 2015, 13:12 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

NorthBridge

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
  • Distribution: Slackware-current
  • Window Manager: Enlightenment E17
  • Mad Tinkerer
    • Профил
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #21 -: May 29, 2015, 00:10 »
Цитат
Писмо до европейския съд по правата на човека заради страх от създаване на черни дупки в CERN
Човек слабо запознат с физика може да нарече това паника. Това е напълно реална опасност, която при това е разбираема точно от малцина хора по света (топ учени физици). А те както всяко човешко същество, дори и да са дали съгласие, то може нещо да не са догледали както трябва.

Ами не бих казал че съм слабо запознат с физиката, но все пак го наричам паника. Това е чисто и просто следствие от промивката на мозъка на медиите. Връща се човек от работа вечерта, пуска си телевизора, и по новините водещата тема е че някой си известен физик заявил че CERN са идиоти понеже не са предвидили риска от инцидентно създаване на миниатюрна черна дупка. Нищо че 100 други са на обратното мнение (т.е. не са опасност), или въобще не вярват че сблъсквателят може да постигне подобно нещо при наличните нива на енергия. Съответно човека се паникьосва, понеже въображението му чертае апокалиптична картина на homemade черна дупка която поглъща цялата земя и всичко изчезва. Сега донякъде това е нормално, има го момента на инстинкта за самосъхранение, но най-простото нещо което можеш да направиш е да дръпнеш един-два филма по темата и да ги изгледаш за да разбереш за какво иде реч. А подобни писма като това което са пратили са откровена простотия. По същата логика да вземем да спрем изследването на космоса поради опасност да се натъкнем на извънземни които ще дойдат да ни унищожат планетата. Не че сред учените няма и болни глави които грам не им дреме за последствията от една нова технология и биха направили всичко само за да са първите откриватели, но болшинството не са такива, а и се предполага че имат достатъчно мозъчен материал за да се занимават с това с което се занимават. Останалото е чисто и просто страх от промяната, който е жестоко вкоренен в човешката природа пак поради еволюционни причини.

Цитат
Цитат
Изкуствения интелект щял да замени болшинството работещи.
Това почти със сигурност ще стане. Но наистина не е тема за паника, просто защото работещите ще станат почиващи. Пак ще имат какво да ядат, просто ще го взимат наготово.

Е аз не виждам как ще стане, човешкият мозък е ужасно сложно нещо, и още не сме се научили как да лекуваме толкова много мозъчни проблеми, а се опитваме да създадем изкуствен такъв, да го сложим в няколко парчета метал и да го оставим да ни върши работата докато ние си пием бирата и гледаме мача (образно казано). Мисля че IBM бяха направили последно опит за емулация на човешки мозък, трябвал им суперкомпютър с изчислителна мощност 1.5-2 петафлопса по спомен, и това нещо пак вървяло в порядъци по-бавно от нормален човешки мозък. А тук не говорим просто за емулация на мозък, а за създаване на изкуствен интелект, което е нещо с невъобразима сложност, само дето ние си мислим че е просто, понеже ни харесва идеята да влезем в шлифера и обувките на някой бог и да седнем отгоре на някое облаче да гледаме какво става.

И другия момент, от етическа гледна точка, ако се създаде такъв изкуствен интелект, никой няма да има правото да му казва какво да прави и какво не, понеже на практика ще е еквивалентен на човек. Все едно да си наемеш 10 африканеца за роби, няма да има голяма разлика освен че ще си с чиста съвест затова че те са машини, а не хора. След което влизаме в сценариите за бунт на машините, Матрицата, и т.н., до които въобще не мисля че ще стигнем. Просто нямаме и няма и да имаме в скоро време достатъчно интелект за да можем да създадем нещо което наистина да можем да наречем изкуствен интелект, а не сбирщина алгоритми. Да не говорим пък за достатъчно развитие.
Активен

I did a 'zcat vmlinuz > /dev/audio' and I think I heard God...

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #22 -: May 29, 2015, 02:08 »
Имам странното усещане, че не всеки топ-физик, ами всеки физик би се скъсал от смях от вероятността в CERN да се създаде микро черна дупка, която да разруши планетата, всмуквайки я в бездънната й сингулярност там.

С по-голям успех можеш да отвориш хладилника в стаята и да отидеш на море за две седмици, като се върнеш от морето да сложиш кънките и да почнеш да се пързаляш из стаята. Това е толкова реално, че няма нужда големите физични глави да го пазят в тайна, защото е близо до ума.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

stealth01

  • Гост
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #23 -: May 29, 2015, 08:05 »
Да се прави емулация на човешки мозък е ненужно сложно. На един машинен ИИ не му е нужно да управлява тяло, а само да мисли - да взема решения. И трудно ще се появи готов, завършен и работещ ИИ. Най-вероятно това ще е някаква самообучаваща се програма, която натрупвайки информация, в един момент ще е способна на вземане на самостоятелно решение. Еволюция един вид. Само да не реши новият вид, че хората са излишни :D
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6199
    • Профил
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #24 -: May 29, 2015, 09:27 »
Хм! Все си мисля, че първо трябва да се изучи човешкия интелект, преди да се прави опит за създаването на изкуствен. И какво значи изкуствен? Или просто ни трябва програма, която да може да изчислява променливите и да взима достатъчно бързо решения, както го правим ние. Но съм сигурен, че хората, които се опитват да го постигнат имат в главите си представа, че това трябва да е програма която, ако я пуснеш в града, сама ще намери пътя до дома, междувременно ще ти плати сметките, данъка на апартамента, ще мине през доктора да вземе рецептата за лекарствата на баба ти, ще напазарува в близкия магазин и после ще ти сготви вечеря, та като се прибереш, само да седнеш на масата.
Само дето човешкия интелект е нещо много по-различно. Първо, имаме генетична памет. Тази, която я има при всички останали същества, но ние така пренебрегваме и си мислим, че мозъчето ни стои над всичко. Все още този механизъм работи и у хората, нищо, че не му обръщат никакво внимание. Второ, има ги и първите седем години.
Тези два фактора събрани заедно водят до едно нещо. Взимането на решения и извършването на действия, които за полу или изцяло несъзнателни, нерационални, нелогични, но се случват и не ни притесняват. И обикновено тези решения определят живота ни.
От тук човек съвсем естествено може да се запита, тогава какво е интелекта. Сметачна машина, инстинкт или нещо някакъв невъобразим микс между двете, който е различен и количествено и качествено у всеки човек. База за сравнения ще има ли? Дали изкуствения "интелект" ще трябва да се сравни със Стивън Хокинг, някой финансов гуру или с сякой наш циганин, необразован, с беден речник, който дори да ти говори на български, не го разбираш, какво ти казва и съответно той не те разбира?
Опасността от искуствения интелект е съвсем друга. Не, че ще самоосъзнае и ще реши, че сме излишни и ще ни изтреби. Разработвайки това нещо, ще му оставяме в "ръцете" все повече и повече аспекти от човешката дейност. Да ги управлява, да ги работи, да решава възникналите нередности и трудности, да ни отглежда храната, да ни произвежда инструментите и пособията, буквално да ни дундурка в скута. Ние само ще ядеми и ще пием? Само дето точно тези дейности, прехраната, подслона, грижата за поколението, ни правят това, което сме. Ако един мускул не се използва, той губи маса и сила, скелета ни който държи тялото ни изплавено тук на земята, в космоса започва да губи калция си и да омеква. Ако не се натоварваме визически, дали на нивата, дали във фитнеса, дали ще катерим планини или ще правим упражвения у дома, сърцето ни няма да работи нормално, кръвоносната ни система ще се прецака, няма да има достатъчно кръвообръщение, тове ще води до възпаления, проблеми с обняната на веществата, кръвоносната система трансполтира всичко в тялото ни и без стимулация и поддържането на активен живот, няма и да сме живи дълго. Да не говорим и че ще оглупеем до невъзможност, защото през повечето време друг ще мисли за повечето неща вместо нас.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #25 -: May 30, 2015, 16:39 »
А, ето го бе:

http://www.npr.org/sections/money/2015/05/21/408234543/will-your-job-be-done-by-a-machine

Значи не е на далавера да си програмист, малко под 50% е шанса машини да почнат да ти вършат работата скоро.

Обаче в сектора "Production" каква касапница се очертава...същото до голяма степен и при "sales and related". Business and financial operations също не е от най-розовите раздели.
« Последна редакция: May 30, 2015, 16:42 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #26 -: May 31, 2015, 14:14 »
Като видях темата си помислих, че става въпрос за Гърмен, който пък оказва се, че май, май има общо с темата, макар да не е от изказаните до тук неща.

Сега избора е да се обсъжда вече обсъденото или да се вкара ново.

Да види-и-им… „Въпрос на гледна точка“. Наскоро научих за съществуването му. Поизгледах предаванията от тази година. Вече взе да ми доскучава. Научих, че го има поне от 2013. Там се засягат стотици теми и не знам точно за коя става въпрос. Може би затова, че самият Стойчо Керев е черноглед (май са го уволнили, от няколко седмици го няма на екран, в тая телевизия бая народ уволниха напоследък), но пък той е някак си тесногръд. Странно е да го кажа за човек канещ буквално всеки, но сам по себе си, си седи в негов си свят. Та за кое по-точно от предаването, ако съм го гледал, си говорим?

Страх от бъдещето. Напълно нормален страх. Страховете са да се преодоляват, проблемите да се решават. Роботите, машините щели да ни изместят. Това дори не е нещо ново. От първата индустриална революция насам непрестанно се появява. Има бунтове срещу машините. Но все още света не се е сгромолясал.

Ще кажа нещо, което не съм измислил, но абсолютно всеки може сам да стигне по логичен път до него. Машините, автоматизацията ще успеят да заменят само онези професии, които са непривлекателни. Ако има дори малък творчески момент, то машина не ще успее да го свърши. И това е точно защото човека има интелект, а тя не и няма и да има, ако ще да въведат компютри не квантови, а нещо по-малко от квантите да открият. Сигурно ще открият. Гърците са смятали, че атомите са най-малката неделима частица. Думата атом значи неделим, нали така?

Квантовите компютри между другото не е необходимо да се научат да смятат. Сегашните също не умеят, но вършат работа. Теоретично дори е невъзможно да ги научим, защото наука, която в понятният си апарат притежава абстракция за ∞, няма как да се подаде на програмиране. Работи се с приближение. Но поне е сигурно, че ще са по-добри от сегашните компоти, защото най-малкото ще работят с троична бройна система, нещо което можехме и сега да имаме, но погребахме (по-точно уби го Интел, купувайки оригиналният Елбрус).

За всеки случай, докато има икономика, ще има и икономисти. Докато има машини,  ще има програмисти/администратори. Не се плаша за своята професия, нямате основание за притеснение и вие. Жабата може да се генерира, интегрираната среда може сама да си пише кода, но винаги трябва да има някой, който да казва, какво да бъде. А и това генерираното, някой преди това е седнал, помислил най-добрият вариант за целта, и го е написал.

Ще има ли излишни хора? Планетата ни може да издържи десет-петнадесет пъти по-голямо население от сегашното. А когато го достигнем, сигурно вече ще имаме технологията да населим съседните планети като Венера и Марс. Твърди се, че технологията я имаме още днес, но все още би ни излязло прекалено скъпо.

Това, че няма да копаем на полето, никак не значи, че ще лентяйстваме. Човека не е устроен да не върши нищо. Всеки ден могат да се видят примери, че нищоправенето води до лоши последици.

Другият голям страх за бъдещето е, дали ще се самоунищожим? Вариациите по темата са много. Неразумни учени (те по дефиниция са неразумни) ще направят тарапана. Това с черната дупка била тя от ускорител или не е само вариант от хилядите. Военните ще направят тарапана. Ядрена зима е пак от популярните варианти. Ще се озверим и ще се избиваме един друг без причина. Зверовете не убиват без причина. Нещастно стечение на обстоятелствата. Виден представител — удар от комета. Други сценарии.

Мисля си, че се взимаме прекалено на сериозно с такива предвиждания. За възможни, са възможни, но не мисля, че са неизбежни. Ако пък нещо от това е неизбежно, то няма, какво да го мислим, след като не можем да го променим. Любимото ми е атомната война. За мен е цяло чудо, че все още не се е случила. Много пъти сме били на ръба. Определено от гледна точка на математиката (теория на вероятностите), отдавна трябваше да се е случило.

Идеята, че битието променя морала, е интересна, но според мен невярна. По-скоро е обратното. Човек преобразява света около себе си спрямо светогледа си. Циганите живеят като цигани, независимо, че у нас не е имало никога робство, никой по никакъв начин не е нарушавал правата им, не ги е спирал с нищо. Просто пример.

И защо все пак има това, което наблюдаваме? Ами преходен период. И Йоан е предвиждал апокалипсис предишният път, когато света е имал голяма промяна.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

prototip

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 53
    • Профил
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #27 -: Jun 01, 2015, 09:05 »
Имам странното усещане, че не всеки топ-физик, ами всеки физик би се скъсал от смях от вероятността в CERN да се създаде микро черна дупка, която да разруши планетата, всмуквайки я в бездънната й сингулярност там.
  Аз пък лично се скъсвам от смях, като някой неграмотник (по отношение на физиката в случая) се опитва да мисли в точно тази област! Аз например изобщо не твърдя, че опасенията за поява на черна дупка са основателни, но считам че е глупаво да ги отричаме по абсолютно същите причини (т. е. защото не съм запознат с материята).
  Между другото някъде бях чел, че Стивън Хокинг предвиждал, че при ускорител, който е някъде по-голям два пъти от диаметъра на Земята може да започне процес, при който вакумът да се превърне в пълен вакум (и със скоростта на светлината да деструктурира всичко в цялата вселена). Това ми звучи много смешно, но не се смея, защото не разбирам от тази материя!

Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #28 -: Jun 01, 2015, 10:10 »
То не се налага да си физик, а да имаш малко здрав мозък в главата. Около земята постоянно има колизии на частици, някои от тях с порядъци по-висока енергия, отколкото тези дето ги сблъскват в CERN. За няколко милиарда години откак съществува тази планета, не се е случвало все още микро черна дупка да се пръкне спонтанно и да я погълне. Но странно защо никой не прави истерични шокиращи новини от това.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

lunarvalley

  • Гост
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #29 -: Jun 01, 2015, 10:26 »
въх
Активен