Автор Тема: коя дистрибуция ще е подходяща за ...  (Прочетена 1197 пъти)

solaris

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Най после и аз се реших да пробвам Линукс.Но останах с впечатлението,че някой дистрибуции са капризни към хардуера-ако не и всички.Дъното ми е asus a7n8x deluxe SATA с чипсет nForce2, интерисувам се някой с такъв компонент с ква дистрибуция на Линукс работи и имал ли е проблем с откриването на харда при инсталация.Също и за кабеления ми модем който е Terayon tj715 се интерисувам дали ще имам някъв проблем да подкарам нет( разбрах че по някакъв начин той трябва да е свързан към Лан картата '<img'>?), понеже като цяло съм се спряла на Suse8.0.
И по конкретно кажете ми моля коя дистрибуция на Линукс да избера(ако SUSE-то не ми свърши работа) за да нямам кой знай кви проблеми при инсталацията с въпросния хардуер понеже съм лаик и сефте ще се сблъсквам с Линукс.
10х предварително.  '<img'>
Активен

ntenev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 125
    • Профил
коя дистрибуция ще е подходяща за ...
« Отговор #1 -: Aug 06, 2004, 12:34 »
Ще побързам да ти отговоря за да не се случат неща от близкото минало '<img'>

За да не се почувстваш обиден обяснявам:
Въпроса "Коя дистрибуция да ... ?" се оказва че предизвиква повече спорове и безмислени кавги отколкото даването на полезен отговор ... а понякога питащия изобщо не цели това.

Ако използваш търсачката (а и статиите из форума) ще видиш че този въпрос е задаван многократно и ако имаш нервите да изчетеш всичко, пък ще видиш че отговора го има (макар и скрит в много плява). Това ти го казвам за твое собствено улеснение. Добре е да прочетеш следното:
http://www.linux-bg.org/cgi-bin....6333931

Ако следваш инструкциите там ще си спестиш много време и нерви.

А сега малко по-конкретно по твоя въпрос:
Поддръжката на хардуер в Linux се определя от ядрото (kernel-а). Най-простичкото правило е:
по-ново ядро = повече поддържан хардуер
(в по-редки случаи и самите производители предлагат собствена версия на драйверите (така наречените модули) които допълнително да се компилират и инсталират, но и там пак зависи от версията на ядрото)

Така че единия подход който можеш да предприемеш е да потърсиш из интернет такава версия на ядро която да поддържа целия ти хардуер и после дистрибуция която е с това (или по-ново) ядро.
Втория вариант е да разгледаш сайтовете на дистрибуциите. Там (при по-големите) обикновенно има списък какъв хардуер се поддържа от конкретната версия ... търси такава която да те удовлетворява (логично '<img'> )
Практически в по-новите версии е трудничко да се намери хардуер който да не бъде поддържан (особенно ако е на по-голяма и известна фирма).

По-скоро насочи вниманието си да потърсиш дистрибуции които са по-лесни за начинаещи потребители (за да не се набухаш още от самото начало в приключенията наречени "опитомяване на Linux").

А защо ти пиша всичко това ...
Всички нови потребители са добре дошли в нашите редици (и на форума и на Open Source общността), но само ако проявят някакво желание за научаване на нещо ... ако го карат мързеливата (да питат преди да потърсят какво вече е казано по такава или подобна тема) или чакат някой друг да им го сдъвче и изплюе наготово ... най-много да получат отговор "Я вземи се върни към Windows" ... или просто мълчание. Иначе ако перефразираме една позната поговорка: "Помогни си сам за да ти помогнем и ние"

Поздрави !
Н. Тенев
Активен

BOT_ev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 995
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
коя дистрибуция ще е подходяща за ...
« Отговор #2 -: Aug 06, 2004, 13:18 »
Цитат
понеже като цяло съм се спряла на Suse8.0

Както каза ntenev въпроса е в по-новото ядро от което логично следва да избереш SuSE 9.1, тъй като е последното.
Активен

Get to da chopa !!!
----------------------------------------------------------------------