Linux за българи: Форуми

Предложения и въпроси относно Linux-BG => Предложения за подобрения на сайта => Темата е започната от: lunarvalley в Nov 13, 2011, 20:39



Титла: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Nov 13, 2011, 20:39
здравейте

Както казах в тази тема ($2) аз бих написал кратко описание за Slackware. Понеже темата замря а и само още един човек прояви желание да помогне за конкретна дистрибуция (Intel, пак за Slackware) копирам по-долу това, което съм написал до сега. Приемам предложения, допълнения и критики -- така че колкото се може по-скоро да обновим информацията за това дистро. А после и за другите  ;) Пък след това, просто ще изтрием тази "работна" тема

---UPDATE--- 20.12.11

   Slackware Linux (http://slackware.com/)

   Текуща версия: 13.37

   Slackware е най-старата поддържана Linux дистрибуция. Създадена е през 1993 от Patrick Volkerding ($2), който по това време е студент в университета Moorhead (Минесота, САЩ). Първоначално Slackware представлява модифицирана и изчистена от бъгове версия на Softlanding Linux Systems (SLS) – една от най-популярните дистрибуции по това време. Постепенно интересът към „полираната“ версия на SLS нараства и така Slackware 1.00 излиза на 16 юли 1993 година на общо 24 на брой 3.5-инчови дискети.  Всъщност, основната причина за "раждането" на Slackware е, че разработчиците на SLS не се успявали да смогнат на поправките които PatrickVolkerding  им е пращал.
И до днес той е главният разработчик на дистрибуцията, като в отминалите години в проекта са взели участие David Cantrell и Cris Lumens. В момента активни сътрудници на проекта са Eric Hameleers (AlienBob), Robby Workman (rworkman), Piter Punk и Stuart Winter. Макар и доста хора да разработват проекта (тесен кръг от разработчици, със силна подкрепа от общността), Slackware си остава "one-man show", защото всяко решение относно развитието му е изцяло в ръцете на Patrick Volkerding.
   Slackware е силно UNIX-ориентирана дистрибуция. Смятана за изключително стабилна и надеждна, нейната философия може да се изрази с мотото K.I.S.S. (Keep It Simple, Stupid). За разлика от повечето дистрибуции, в Slackware са запазени традициите - инсталаторът си остана в текстов режим, а конфигурирането в някои случаи все още се свежда да редактиране на кофигурационни файлове, вместо с графични инструменти. Дистрибуцията включва и свои специфични конфигурационни инструменти, които, въпреки че се изпълняват в текстов режим, предлагат менюта.
   Slackware има версии за следните архитектури: x86, x86_64, S/390, S/390x и ARM, а неофициално и за PPC (наречена Slackintosh). Slackware се разпространява на DVD или на общо шест диска, като само първите четири са нужни за пълната инсталация. Останалите два съдържат предимно изходния код на бинарните пакети и скриптовете за компилирането му (SlackBuilds, вижте по-долу). Slackware64 (64-битовата версия) се разпространява само на DVD носител.

Ядра
Slackware предлага така наречените huge и generic ядра. Тези от тип huge са предназначени за самата инсталация, а, след като като системата е инсталирана, се препоръчва ползването на generic ядро. За целта трябва да се създаде /boot/initrd.gz, включващ необходимия модул за файловата система, и да се редактира /etc/lilo.conf. Как става това е подробно описано в /boot/README.initrd.

Конфигурация
Системните настройки се правят чрез pkgtool, инструмент, който предлага ncurses-базирани менюта. Чрез него може да се инсталират и премахват пакети, както и да се „повикат“ различни системни приложения като liloconfig (конфигурация на LILO), netconfig (мрежова конфигурация), services (управление на системните daemons), xwmconfig (избор на графична среда) и други.

Пакетна система
Пакетната система на Slackware е елегантна и семпла. Всеки пакет представлява архив на пълната инсталационна пътека на даденото приложение, заедно с описание на пакета (файлът slack-desc) и след-инсталационни скриптове (файлът doinst.sh), когато са необходими. От версия 13.0 насам пакетите са с разширение .txz, като предходния формат .tgz е също поддържан. Отделно от pkgtool, командите за инсталиране, деинсталиране и обновяване са съответно installpkg, removepkg и upgradepkg. Пакетната система, за разлика от други дистрибуции, не предлага автоматично разрешаване на зависимостите, т.е. в Slackware, ако една програма изисква друга програма за да работи, вие трябва да я намерите и инсталирате ръчно. Това не е задължително отрицателно качество и се компенсира от подробната информация на страници като SlackBuilds.org (вижте по-долу), както и съществуващите build queues (вижте по-долу за sbopkg, както и ръководството му). Наред с това, някои от неофициалните пакетни инструменти и хранилища предоставят възможност за автоматично разрешаване на зависимостите.

slackpkg
За обновление на системата и за инсталиране на пакети от официалните хранилища се използва инструментът slackpkg. Преди използването му трябва да изберете подходящ огледален сървър от /etc/slackpkg/mirrors. За повече информация напишете в конзолата slackpkg -h като администратор.

SlackBuilds.org
Тъй като наборът от официални пакети е донякъде ограничен, на сайта http://slackbuilds.org/ се предлага богат набор от скриптове (SlackBuild) за компилирането на софтуер от изходния му код. Колекцията се поддържа от някои от най-активните сътрудници в разработването на Slackware и се препоръчва от самия създател Patrick Volkerding. Страницата съдържа и указания за всичко необходимо (зависимости, как да се стартира скрипта и т.н.) за създаването и инсталирането да всеки пакет.

sbopkg
sbopkg ($2) е изключително удобен инструмент за инсталирането на софтуер от SlackBuilds.org. Програмата е ncurses-базирана и изгледът ѝ напомня на pkgtool и slackpkg. Кратко ръководство за работата с тази програма се намира в секция Статии > Съвети на линукс-бг.

src2pkg
src2pkg ($2) е инструмент за лесно създаване на пакети от изходния код.

slapt-get и gslapt
slapt-get ($2) е система за пакетно управление, подобна на APT в Debian. Тя предоставя възможност да се инсталират, деинсталират и обновяват пакети както от официалните огледала, така и от неофициалните 3rd-party пакетни хранилища. Позволява също автоматичното разрешаване на зависимостите при инсталация на пакетите, стига хранилището да съдържа необходимата информация. За улеснение, може да ползвате Gslapt, който е GTK-базиран графичен frontend за slapt-get.

3rd-party пакетни хранилища
Съществуват неофициални хранилища за готови пакети, които обаче са смятани за ненадеждни от много потребители. Двете най-известни са: http://slacky.eu/ (включва информация за автоматичното разрешаване на зависимости) и http://linuxpackages.net/ (страницата изглежда не е обновяване скоро). Също така, могат да се използват и хранилищата на SalixOS.

Десктоп среди
Slackware включва KDE и XFCE, както и много window managers – blackbox, fluxbox, и други. KDE e обособена в своя собствена категория на диск 3, докато XFCE се намира в категория XAP от диск 2. От версия 10.2 насам Slackware не включва GNOME, но съществуват няколко проекта, които разпространяват тази среда за Slackware. Най-известните са GNOME SlackBuild ($2) и Dropline GNOME ($2).

Кой използва Slackware?
Според статистики на Google ($2) търсенето на 'slackware' е най-често срещано в България :), като водачи са основно страни от Източна Европа, както и Бразилия, Индонезия, Русия и други. Поради своята стабилност, надеждност и бързина, Slackware е предпочитана дистрибуция както за десктоп, така и за сървър, а също и за академична работа. В темата "Why does Slackware seem to be the one and only?" ($2) авторът описва мнението за Slackware на колегите си от университета. Любопитен е фактът, че Slackware се ползва (или се е ползвал) дори и от NASA - из темите във форума на дистрибуцията може да се натъкнете на интересен коментар от Patrick, който споделя, че преди време от NASA са се свързвали с него, понеже са правили Y2K обновления на някаква стара версия на системата и са имали въпроси.
Често се прокрадва въпросът за какъв тип потребители е подходяща тази дистрибуция, но ние няма да се ангажираме с такива препоръки. Ще ви кажем само, че Slackware е една много логично изградена операционна система, работеща по точно определен начин и разкриваща основните аспекти на всички Linux-базирани системи.

Някои полезни ресурси
Ако се интересувате от Slackware, ето тук ($2) можете да намерите галерия със снимки и тапети за десктоп. Mожете да следите обновленията на стабилната версия (-stable) както и развитието на бъдещата версия (-current) на официалната страница ($2) на Slackware. Допълнително, за промени и новости може да надникнете в неофициалния блог ($2) поддържан от Willy. Със сигурност ще са ви интересни и нужни и ръководството ($2), официалния wiki-сайт ($2) и алтернативния wiki-сайт ($2), поддържан от AlienBob, както и сайта The Slack World ($2). Официалният форум на Slackware, пък, всъщност е подразделението за дистрибуцията ($2) в Linux Questions.
Множество готови пакети и скриптовете за компилирането им можете да намерите в една от директориите ($2) на AlienBob на официалния сайт на дистрибуцията. Въпреки че, Slackware не включва по подразбиране LibreOffice, на същото място ще намерите пакет от AlienBob ($2). Пакети изготвени от rworkman може да намеритe в неговата страница ($2). Неофициална търсачка (за официалните пакети) има тук ($2). Отново благодарение на AlienBob, има и подробни инструкции ($2) за това как да направим Slackware64 multilib.

Дистрибуции, свързани със Slackware: Salix OS ($2), Slax ($2), Porteus ($2)


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Nov 14, 2011, 15:04
Аз (сигурно щото съм русичка) си падам и по неща като кога е създаден, от кого, това е най-дълго просъществувалата дистрибуция и подобни не чак толкова технически общокултурни изречения. Мисля, че трябва да ги има за всяка дистрибуция, защото човек, който си няма идея и избира, би се повлиял общо взето от две неща - скрийншотове и такива думички.

В този ред на мисли - накрая има линк с име "Блог на Eric Hameleers (AlienBob), един от основните сътрудници на Patrick Volkerding", а самия Патрик не е споменат в статията. Това някакси оставя впечатлението, че четящият статията трябва да бъде предварително запознат с някакви детайли около Слакуеър, което нарушава идеята зад самата статия. Това, разбира се, си е мое мнение, но дори и чисто литературно, едно въведение към сериозната част на нещата не е излишно.

Също, може да се спомене за пакетната система (по принцип е хубаво за всяко дистро да се пишат такива неща, понеже те, донякъде, помагат за ориентацията на Линукс потребителите). Не знам дали подробната информация за 6-те CD-та е нужна, един линк към нея би бил предостатъчен, след като се спомене, че за инсталация са необходими само първите четири от тях.

Този пост стана достатъчно дълъг, тъй че ще го приключвам. Мога да измисля въведение (3-4 изречения), искате ли?


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Nov 14, 2011, 15:33
Права си за пакетната система, мислех това да е следващото, което да добавя. Ще спомена и за Патрик естествено, и че е най-старото дистро и така нататък... щото, наистина стана малко като ръководство за инсталация и конфигурация


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Nov 14, 2011, 16:49
щото, наистина стана малко като ръководство за инсталация и конфигурация
Чакай, че ти повярвах  ;D (Това е нашега  казано, не съм пробвала Слак, само съм чувала "легенди" :D)

Според мен започни с въведение за Слак, кога се е появил, хората около него (направо с линкове към личните им страници и блогове). После с параграфа " Slackware е силно UNIX-ориентирана дистрибуция...", но изчисти излишните неща от него (съдържанията на CD-тата, може би и скобата "-O2 -march=i486 -mtune=i686" - тя може да стане и линк към външен материал с обяснения по този въпрос).

После ядра и конфигурация, пакетни системи, хранилища и съответните инструменти. После за графичните среди (кои има, кои - не, кои има неофициално) и накрая за Salix и за някави други популярни дистрибуции, произлезли от Слак (от картинката Linux distribution timeline виждам Suse, Vector, Slax, Zenwalk). При това, ако имаме статии за тези дистрибуции, направо да сложим линкове. А ако нямаме, да ги слагаме на опашката за статии, които трябва да се направят.

Към всички желаещи да помагат - искате ли да изнесем тези дискусии в някакъв пощенски списък?


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Nov 15, 2011, 23:21
здравей,

добавих някои работи. От дистрибуциите базирани на Slackware оставих само SalixOS за сега, защото тя е най-близка до оригинала (практически същата основа). А SUSE отдавна си е самостоятелна :)

Ако ти хрумва още нещо за въведение -- казвай.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: shadowx в Nov 16, 2011, 13:33
Интересни факти
* Основната причина за "раждането" на Slackware е , не разработчиците на SLS не се успявали да смогнат на поправките които Patrick им е пращал.
* Макар и доста хора да разработват проекта (тесен кръг от разработчици, със силна подкрепа от обшността) Slackware си остава 'One man show' , защото всяко решение относно развитието му е изцяло в ръцете на Patrick.
* Slackware се ползва(или се е ползвал) дори и от NASA. Из темите във форума www.linuxquestions.org може да се натъкнете на интересен коментар от Patrick , който споделя ,че преди време от NASA са се свързвали с него понеже са правили Y2K обновления на някакво старо Slackware-че (3.0) и са имали въпроси към него.
* Според статистики на google (http://www.google.com/insights/search/#q=slackware&cmpt=q) търсене на 'slackware'  е най-често срещано в България :), като водачи са основно страни от източна Европа, както и Бразилия, Индонезия, Русия и други.
* Основен виновник за 64битовия порт е Robby Workman , който почти сам го билдва. Тестинг перьода на Slackware64 е бил над 7 месеца.

Популярност
Пика на популярност на дистрибуцията (според distrowatch) е бил през 2002ра година (7мо място). Според Linux Counter Project, 6.31% от линуксите са Slackware*.
(За интересни факти свързани с регионалната популярност виж – Интересни факти)

* Данни от 11.08.2011г., (6.31% от 122 340 линукс машини).

Към дистрибуцийте, трябва да добавиш Slax! :)

Slax
Slax (http://slax.org/) е модерна, портативна и бърза жива (live) линукс дистрибуция с модулен подход. Макар малкия си размер, slax има богата колекция от софтуер за ежедневна употреба, включително добре организиран графичен потребителски интерфейс и полезни инструменти за възстановяване.
Модулният подход дава възможност да се включва лесно друг софтуер в Slax. Ако сте пропуснали любимите си текстов редактор, мрежови инструмент или игра, просто изтегляне на модула със софтуера и да го копирате на Slax, няма нужда да се инсталира, няма нужда да се конфигурира.

А към линковете ,може да се добавят тези:
Препратки
http://slackblogs.blogspot.com/ не-официялен Slackware блог.
http://www.linuxquestions.org/ Slackware форум.....и не само




Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Nov 16, 2011, 17:54
По принцип за Slax има отделна статия. Мисълта ми беше просто да се изредят някакви дистрота, свързани със Slackware (евентуално с по 1-2 думи коя колко близка е), просто заради статистиката. А подробно инфо за тези дистрота да си е в отделни статии за тях си (където пак може да се спомене за връзката със Slackware).

Иначе, тази версия е добра (има разни правописни или пунктуационни грешки, но тях ще ги шлифоваме накрая). И допълнителната информация на shadowx ми хареса, ако я впишеш, ще е супер.

Препратките стават доста, мисля си да ги напишем в 1-2 параграфа и да слагаме линкове. Нещо като:
***
Ако се интересувате от Slackware, ето тук ($2) можете да намерите галерия със снимки и тапети за десктоп. Mожете да следите промените и новостите чрез неофициалния блог ($2), а със сигурност ще са ви интересни и нужни и ръководството ($2), официалния wiki-сайт ($2) и алтернативния wiki-сайт ($2), поддържан от AlienBob, както и сайта The Slack World ($2). Официалният форум на Slackware, пък, всъщност  е подразделението за дистрибуцията ($2) в Linux Questions.

Множество готови пакети и скриптовете за компилирането им можете да намерите в една от директориите ($2) на AlienBob на официалния сайт на дистрибуцията, а неофициална търсачка (за официалните пакети) има тук ($2). Отново благодарение на AlienBob, има и подробни инструкции ($2) за това как да направим Slackware64 multilib.
***


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Nov 16, 2011, 21:15
мерси за "фактите"
сложих ги накрая но може и да се опитам да ги вмъкна някъде в текста като допълнение?


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Nov 17, 2011, 11:41
Вмести ги в текста - първите две се вписват добре с първия параграф на "въведението", а вторите две могат да оформят трети праграф пак там.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: shadowx в Nov 17, 2011, 14:51
Ето списък с дистрибуцийте базирани на  Slackware + няколко думи за тях
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions#Slackware-based

п.с. Ето и интересно svg показващо развитието на различните линукс дистрибуции, както и произхода им. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gldt1106.svg

п.с.: backtrack също беше базиран на Slackare до скоро.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Nov 17, 2011, 20:49
е... вмъкнах любопитните факти в текста, както и дописах малко и дадох пример от linuxquestions

мерси много shadowx


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Dec 16, 2011, 14:23
Е, какво решихте?

Става ли да се обнови информацията за Slackware с текста по-горе? Ако смятате, че се нуждае от допълнения/подобрения -- кажете.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Dec 16, 2011, 15:06
Аз се надявах още някой слакър да изкаже мнение, иначе за мен е добре (но аз не съм достатъчно запозната, все пак).

@lunarvalleys, ако няма предложения за промени през уикенда, в понеделник може да я сложим.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: laskov в Dec 16, 2011, 15:12
Аз предлагам да дадете права на "лунната долина" да променя информацията за Slackware директно в секцията на сайта.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: Intel в Dec 16, 2011, 16:27
Според мен описанието трябва да е малко по компресирано, и историята не е толкова важна, колкото ориентира за какъв тип потребител би била подходяща. Нужно е също да се отбележи, че за разлика от другите дистрибуции тук обновяванията са само критични ъпдейти, тоест няма резки промени като във федора например, всичко си работи на един и същ принцип от край време.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Dec 18, 2011, 11:58
е, направих някои козметични поправки и промени, добавих и информацията за Slax, която shadowx написа.

Интел:

Описанието е далеч от изчерпателно, така че не смятам че има на къде още да се сбие без да се изгуби от обясненията. Историята я написах (с допълнения от shadowx), за да стане нещо като увод, а и защото bob_mara предложи. Аз не бих се наел да пиша за какъв потребител е подходяща Slackware... Това за критичните ъпдейти е добро като идея, но трябва малко да помисля как да го напиша. Ако имаш нещо наум -- моля.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: tux_1989 в Dec 18, 2011, 22:20
Интересен факт е че по default   timer frequency-то  на Слака е  1000Hz, a на убунту,арч.дебиан е на 250
Ето нещо и за пакетните зависимости

#!/bin/bash
# This is the concatenated MANIFEST file of slackpkg on Slackware64
MANIFEST=/var/lib/slackpkg/slackware64-filelist.gz

# Do not trust in any command in PATH, shell builtins, etc.
ECHO=/usr/bin/echo
PRINTF=/usr/bin/printf
CUT=/usr/bin/cut
SORT=/usr/bin/sort
GREP=/usr/bin/grep
ZGREP=/usr/bin/zgrep
SED=/usr/bin/sed
AWK=/usr/bin/awk
FILE=/usr/bin/file
LDD=/usr/bin/ldd
NULL=/dev/null

# Check all directories in PATH
for directory in `$ECHO $PATH | $SED 's/:/ /g'`
do
    # Check all binaries in PATH directories
    for binary in $directory/*
    do
        # If it is true ELF binary
        if [ 'ELF' == `$FILE -b $binary | $CUT -d' ' -f1` ]; then
            # Show the progress by printing of actual filename on standard error
            $PRINTF "%-70s\r" $binary >&2
            # Check the missing shared library dependencies
            $LDD $binary 2>$NULL | $GREP 'not found' | $AWK '{print $1}' | while read missing_lib
            do
                # Print the package name of the missing library
                $ZGREP $missing_lib $MANIFEST | $AWK '{print $1}'
            done
        fi
    done
    # Clear the progress info
    $PRINTF "%-80s\r" "" >&2
# Ignore the duplicated package names
done | $SORT -u


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: tux_1989 в Dec 18, 2011, 22:39
Интересен факт е че по default   timer frequency-то  на Слака е  1000Hz, a на убунту,арч.дебиан е на 250
Ето нещо и за пакетните зависимости

#!/bin/bash
# This is the concatenated MANIFEST file of slackpkg on Slackware64
MANIFEST=/var/lib/slackpkg/slackware64-filelist.gz

# Do not trust in any command in PATH, shell builtins, etc.
ECHO=/usr/bin/echo
PRINTF=/usr/bin/printf
CUT=/usr/bin/cut
SORT=/usr/bin/sort
GREP=/usr/bin/grep
ZGREP=/usr/bin/zgrep
SED=/usr/bin/sed
AWK=/usr/bin/awk
FILE=/usr/bin/file
LDD=/usr/bin/ldd
NULL=/dev/null

# Check all directories in PATH
for directory in `$ECHO $PATH | $SED 's/:/ /g'`
do
    # Check all binaries in PATH directories
    for binary in $directory/*
    do
        # If it is true ELF binary
        if [ 'ELF' == `$FILE -b $binary | $CUT -d' ' -f1` ]; then
            # Show the progress by printing of actual filename on standard error
            $PRINTF "%-70s\r" $binary >&2
            # Check the missing shared library dependencies
            $LDD $binary 2>$NULL | $GREP 'not found' | $AWK '{print $1}' | while read missing_lib
            do
                # Print the package name of the missing library
                $ZGREP $missing_lib $MANIFEST | $AWK '{print $1}'
            done
        fi
    done
    # Clear the progress info
    $PRINTF "%-80s\r" "" >&2
# Ignore the duplicated package names
done | $SORT -u

Получения резултат е липсващия пакет


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Dec 19, 2011, 02:12
Ъъ, цял скрипт в описание на дистрибуция не е ли малко прекалено?Нямам идея какъв е скриптът и кой го е писал, но си мисля, че, ако искате да се популяризира, е по-добре да се скалъпи една бърза статийка за него и да ѝ се сложи ключова дума "Slackware".


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: Intel в Dec 19, 2011, 10:16
Марче, аз ти обещах да изпратя мое предложение, но нямах време, даже сега вместо да карам часове, инсталирам в единия кабинет федора, а осмокласниците ме гледат странно  :D Та ще се пробвам за 2 минути да скалъпя нещо да видим като модел дали ще хареса на някого:

Ако търсите дистрибуция, която да ви хвърли в изучаването на линукс, която не използва последните версии на софтуер, но за сметка на това е достатъчно бърза и стабилна, дистрибуция, която може да работи по точно определен начин, то Slackware e за вас. За разлика от повечето нови дистрибуции, в Slackware графичните новости и въведенията (сещате се, тъкмо научавате нещо къде, как и в следващата версия вече не е така) са заместени от традициите, според които инсталаторът си остана в текстов режим, конфигурирането все още се свежда да редактиране на кофигурационни файлове. В зависимост от желанията на потребителя, използването slackware може да се опрости значитлно, инсталирайки софтуери като sbopkg, графични фронд-енд-и за пакетния мениднъж и други конфигурации. Не може да промените обаче фактът, че пакетната система не поддържа пакетни зависимости (ако една програма изисква друга програма за да работи, вие трябва да я намерите и инсталирате ръчно, а не както в другите дистрибуции пакетния мениджър да прави това автоматично). Ако предпочитате последни версии на софтуера, но успоредно с това стабилността си остава, може да използвате curent версията.

Айде нещо от този род, че трябва да правя доконфигурирането etc  :)


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Dec 19, 2011, 11:57
благодарности на Интел. Вмъкнах едно изречение в първия абзац.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: nikolin в Dec 19, 2011, 13:48
Само едно предложение да дам . В часта за Slax вмъкнете и Porteus .

Цитат
In essence, Porteus is a portable Slackware OS which started out as Fanthom keeping the Slax OS up to date as a community remix project.

http://www.porteus.org

Тъй като Томас Ман забави малко излизането на версия 7 , отпреди година се развива друг проект ( Porteus ) които е на същия принцип като Slax но за по нови машини и има 32 и 64 битови версии .


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Dec 19, 2011, 13:55
Само едно предложение да дам . В часта за Slax вмъкнете и Porteus .

Цитат
In essence, Porteus is a portable Slackware OS which started out as Fanthom keeping the Slax OS up to date as a community remix project.

http://www.porteus.org

Тъй като Томас Ман забави малко излизането на версия 7 , отпреди година се развива друг проект ( Porteus ) които е на същия принцип като Slax но за по нови машини и има 32 и 64 битови версии .
nikolin, а не искаш ли да напишеш 1-2 параграфа за това и да си има отделна страница? Предполагам си го пробвал и си останал с добри впечатления, може да ги споделиш :)


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: nikolin в Dec 19, 2011, 14:13
Бих могъл , ама съм само потребител . Не съм техничар като вас . С линукс просто експериментирам и го нагаждам за моите нужди . Ще пробвам , но незнам какво ще излезе . Мога да напиша повечето нетехнически  работи за Slax , а за Porteus почти нищо не мога да кажа - защото имаше 1-2 проблема с които се сблъсках и от форума ме препратиха към разработчиците на ядрото или KDE ( и така не разбрах ) .


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Dec 19, 2011, 14:25
аз също съм само потребител  :)
но за SLAX или Porteus по-добре да не се опитвам да пиша, защото никога не съм ги ползвал


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: nikolin в Dec 19, 2011, 14:34
ОК , значи няма проблем -ще напиша каквото мога .


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Dec 19, 2011, 14:35
 [_]3 [_]3 [_]3


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Dec 19, 2011, 14:51
Бих могъл , ама съм само потребител . Не съм техничар като вас . С линукс просто експериментирам и го нагаждам за моите нужди . Ще пробвам , но незнам какво ще излезе . Мога да напиша повечето нетехнически  работи за Slax , а за Porteus почти нищо не мога да кажа - защото имаше 1-2 проблема с които се сблъсках и от форума ме препратиха към разработчиците на ядрото или KDE ( и така не разбрах ) .
Ей сега ще пусна една нова тема, специално за Slax. Porteus ще го сложим само като линк. Замислям се дали накрая на статиите да не слагаме "Сродни дистрибуции: ..."

Редакция: Ето - http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=42177.0


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: tux_1989 в Dec 19, 2011, 16:12
Аз бих добавил че Slackware НЕ Е трудна дистрибуция ( както се твърди,да тя не идва с най-новия софт но нищо не пречи да си го изтеглиш и да си го билднеш по твой вкус било то с CFLAGS оптимизаций )  има  доста логика в нея и разбираш наистина колко е подредена една Линукс система.А при Slackware със bsd стилът всичко е доста подредено на едно място е има една голяма недвусмислица (тази недвусмислица се намира в /etc/rc.d и се нарича rc.local)
Като цяло най-добра Линукс дистрибуция е тази която познаваш най-добре и която ти е най-удобна


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Dec 19, 2011, 21:51
е... както казах по-горе -- не смятам да пиша за кого е предназначена Slackware. Нека всеки си реши. Според мен, е предназначена за всички  ;)


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: laskov в Dec 20, 2011, 11:28
А аз започвам да си мисля, че НЕ този сайт е мястото, където да търсите актуално инфо за дистрибуциите. Момчета, забравете за онази секция. От девет кладенеца вода и нищо... Пишете в уикипедията (не в този сайт).
Може някой да каже "По-добре дай конструктивно предложение!". Ами ето:
Аз предлагам да дадете права на "лунната долина" да променя информацията за Slackware директно в секцията на сайта.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Dec 20, 2011, 12:57
Цитат
Аз предлагам да дадете права на "лунната долина" да променя информацията за Slackware директно в секцията на сайта.

Аз не държа особено, но не бих имал нищо против, стига да не е сложно.  ;) Иначе в близките дни нямам намерение да кисна пред компютъра, така че ако решите да обновите информацията -- направо я качвайте. Съгласен съм, разбира се, да я редактирате ако се налага.

 [_]3


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Dec 20, 2011, 14:19
Аз не държа особено, но не бих имал нищо против, стига да не е сложно.  ;)
Малко е шантаво и изиска помощ от админ. Иначе е готово - lunarvalley може да редактира статията за Slackware.

Редакция: lunarvalley, ще ти редактирам 1вия пост в тази тема, ще сложа линкове за Slax и Porteus, ще вмъкна нещата от Intel и tux_1989 (ще маркирам добавеното от мен) и ще погледна за прваописа и пунктуацията.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Dec 20, 2011, 16:02
lunarvalley, сложих моите редакционни предложения в първия пост. Уточнявам, че пускам описание за Salix направо във сайта (и то ще се появи веднага, щом се преборя със системата за публикуване на описания на дистрибуции  >:( ).


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Dec 20, 2011, 20:15
мерси за редакциите. Аз добавих няколко изречения (в зелено) и задрасках няколко думи


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Jan 06, 2012, 15:34
E?


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: laskov в Jan 06, 2012, 17:12
Не можах да разбера какво е това "Е?" и си викам, сигурно статията в Дистрибуции е обновена. Гледам, пише - Текуща версия -  Slackware 12. Значи не е това ...


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Jan 06, 2012, 18:04
lunarvalley, можеш да редактираш статията във сайта (или поне така би трябвало да бъде). Ако искаш, слагай я, аз после може да мина да погледна за грешки и да дооформя. Ако си ползвал някакви източници, от които си превеждал информация, също е добре да се спомене.


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: lunarvalley в Jan 06, 2012, 20:11
ми ъпдейтнах, ако има още предложения -- казвайте

ПП: поласкан съм от гласуваното ми доверие :)


Титла: Re: обновена информация за Slackware
Публикувано от: bop_bop_mara в Jan 06, 2012, 23:41
ПП: поласкан съм от гласуваното ми доверие :)
То ти беше гласувано отдавна, не съм ли споменала?... А, май съм ;)
Иначе е готово - lunarvalley може да редактира статията за Slackware.

Ще мина днес или утре да сложа някой друг свестен html таг и css, че редактора на сайта не е много силен в тази област :)