Покажи Публикации - jet
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 167 168 [169] 170 171 ... 232
2521  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Openstreetmap -: Jul 19, 2016, 23:30
Още един фен на османд, тука дъвкахме пак преди 2 години: http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=45697.msg273181#msg273181
2522  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Излезе Slackware 14.2 -: Jul 03, 2016, 14:46
Тоя pacman пъле та*ак. На прясно инсталиран Arch със заводските репо-та ми заявява, че имало кoнфликт на пакети. Предлага 2 варианта и при пробване и на двата ми казва. че не може да разреши конфликта. Тогава аз какво е очаква да направя - зачистване на целия партишън. Отрочето Манджаро след три дена работа почна да почва с kernel panic и дори не мога да вляза в сингъл мод да видя къде му е дерта (щото и няма резервно ядро). Не са качвани никакви ъпдейти и пакети след инсталацията (то човек да го е страх). Как пък другите дистра си работят на същата машина без  проблеми. Това си е една експериментална дистрибуция с бета качество, на която не може да се разчита. За желаещи тестери.
2523  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: HDD Samsung nm 0810 2TB -: Jun 27, 2016, 03:26
Пробвай направо да зачистиш партишън таблицата:
sudo dd if=/dev/null of=/dev/sdb bs=512 count=1 conv=notrunc

След това правиш нови дялове
sudo cfdisk /dev/sdb

и форматираш, като по-горе
2524  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: HDD Samsung nm 0810 2TB -: Jun 26, 2016, 20:15
Опитай да го форматираш:
Внимание данните на диск ще си заминат!!!
sudo mkfs.ext4 /dev/sdb1

и тогава:
sudo mount /dev/sdb1 /mnt/test
2525  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: HDD Samsung nm 0810 2TB -: Jun 26, 2016, 18:58
Като гледам май говориш за sdb1
Опитай в конзола:
sudo mkdir /mnt/test
sudo mount /dev/sdb1 /mnt/test
df -h
2526  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Как ще ги стигнем китайците ... -: Jun 24, 2016, 03:45
На нормалния бизнес не му трябват такива числотрошачки - няма за какво да ги използва. Затова няма машини собственост на частни фирми, т.е. няма развой. Всички тези големи машини са собственост на държавни структури - военни, НАСА, климатология, университетски за разни научни програми и симулации (демек пак държавно финансиране). Както се знае КНР е цялата държавна, а в соца се знае, че може да се хвърлят тонове пари само за единия престиж, че са ударили в земята капитализма и то за сметка на народа. Справка- едно време нашите щанги и худ. гимнастика - нямаше кой да ни бие ама на запада не му бе интересен този спорт. Едно време фармацефтичните компании ползваха такива машини да търсят лекарства за рака и нови антибиотице и бяха напред с материала. Това вече не е интересно и интереса умря. Капитала вече но можеш да го накараш да дава пари за престиж- иска печалба.

Говори се, че китайските процесори са крадена технология от Alpha на DEC. Засичано е точене на документацията към китайски сайтове след хакерска атака.
2527  Нетехнически теми / Коментар / Re: Flatpak VS Snappy -: Jun 23, 2016, 19:03

Поправи ме ако греша, но с динамичните библиотеки резултатът е същия, от сто програми 10 ползват стара версия на glibc в която намират някаква уязвимост, съответно трябва да ъпдейтнеш уязвимите 10 glibc-та поотделно (или целите програми заедно със всичките dependency-та), а със споделена библиотека ъпдейтваш само нея веднъж и толкова.


Не, glibc е една и закърпването й решава проблема, но дори и 10 да са, когато са шернати оправят всички програми. Тези новите пакети, ще трябва се кърпят по отделно, но се съмнявам например ЛибреОфис ако зависи от някаква png библиотека да я оправят бързо (ако въобще) ако изскочи някоя уязвимост в нея. Те ще си гледат проблемите в ЛибреОфис, а не в някакви си скрити библиотеки.
2528  Нетехнически теми / Коментар / Re: Flatpak VS Snappy -: Jun 23, 2016, 15:57
Факта че Убунту и Минт не се отдалечават от Дебиан (като да го форкнат например) би трябвало да ти светне, че тези юнаци не могат да се справят без Дебиан- дори и с милиардите на Марк. Всяка нова версия на Убунту/Минт започва отново и отново с Дебиан Тестинг. Някой друг да прави хамалогията. Нещо повече, Минт дори започна и да прави LMDE. Raspberry излезе, познай първото дистро какво беше. Пакетния мениджър е на светлинни години напред от конкуренцията - особено апт (да не се бърка с апт-гет).  Дори ZFS имплементацията на Дебиан е по-удачна от Убунтовци. Каноникал поне се опитват да правят нови неща които никой друг не иска да имплементира (въпреки, че са опън сорс), минт дори и това не си правят труда - освен графични шарении и лесни инсталатори - друго не се наблюдава. И от сега ще ти кажа че Убунту 19 / Минт там_каквотое_е+1 пак ще са Дебиан базирано, щото те повече не могат.

Разбирам, че имаш някакъв гранична хардуерна несъвместимост с Деб. ядра, но това не променя картината.

Иначе разделянето на библиотеките и шерването не е гениално (вече) заради дисковото пространство, а за обновяването и менажирането. Не може 25000 програми да имат 1014 версиин на glibc например. Линукс ще стане по-продупчен и от Уиндоус тогава.
2529  Нетехнически теми / Коментар / Re: Flatpak VS Snappy -: Jun 23, 2016, 15:03

Иначе и Дебианци сигурно ще предложат нещо, да се готви Arch Линукс, за Gentoo няма нужда, те така или иначе си компилират.
Убеден съм, че няма да предложат нищо. Те не можаха, един месец преди излизането на Jessie графична среда по подразбиране, та ще работят 2-3 години да създадат алтернативен инсталатор и пакети. Debian общността вече е прекалено хаотична и без визия дори няколко месеца напред. Не генерират почти нищо ново. Вече съм коментирал, че от доста време не смея да ползвам щатно ядро в стабилните версии. Държат критични бъгове непокрити с месеци и се правят, че това не ги засяга. Да му мислят балъците от другите екипи, които ги затварят още с публикуване на новината за тяхното откриване.
Добре, че дебианци нищо ново не предлагат, та да има да се фукате с шарените бутончета на не-бъгавите Минт и Убунту

Тези нови пакети са хубаво нещо като за асортимент, но лошото е, че не седнаха дистрата да се разберат какво да правят заедно. И пак ще се нароят вариации.
Досега беше rpm vs. deb, сега ще стане  rpm vs. deb vs. flatpak vs. snappy
2530  Нетехнически теми / Коментар / Re: Flatpak VS Snappy -: Jun 23, 2016, 12:54
Само не знам колко големи ще станат репозиторитата

Иначе и Дебианци сигурно ще предложат нещо, да се готви Arch Линукс, за Gentoo няма нужда, те така или иначе си компилират.

Аз предлагам даже не контейнери, ами програмите да си идват направо имиджи и да работят във виртуални машини, така ще можем да инсталираме и програми от други архитектури даже - например top стартиран за АРМ архитектура върху Интел процесор или пък Либре офис под Уиндоус. Те вече процесорите бързи, дисковете големи.

Иначе дават Либре офис за пример с пакетите, щото други няма (това с top не се брои)

"...Аз съм компилирал няколко пъти и не съм забелязал да има проблем със стартерите." - ама кой ще дебне за когато излезе нова версия да повтаря операцията.
2531  Програмиране / Web development / Re: Web програмиране на асемблер - не е чак толкова трудно. -: Jun 16, 2016, 02:44
Абе, то сайт може да се напише и със шел скрипт, ама къде е ползата от файдата (ха може даже и на Фортран, пък ако знае някой какво чудо е правенето на екрани в Кобол там ще е още по-култово).
С експериментална цел е ок, ама да спестиш 100 нано секунди от зареждането, а да се сгърчиш отвсякъде няма голям смисъл.
Да, сайта е супер статичен и изглежда като изваден от 1995г. и ако трябва малко да пораздвижиш сайта - например с база данни отзад и/или търсачка не дай си боже количка за пазаруване, капчи, форми, контрол на версии етц. дето са базови за един сайт и т.н. ще стане много весело.
Като proof of concept е даже много интересно.
2532  Хардуер за Линукс / Десктопи / Гласуване за 81 едноплаткови компютри -: Jun 03, 2016, 04:31
Ако има желаещи да гласуват.
http://hackerboards.com/2016-survey-of-open-spec-hacker-friendly-sbcs/

Както и много информация за тях
http://hackerboards.com/misc/sbc-survey-june2016/hackerboards.com-june2016-sbc-survey-specs-table.html

Пловдивските Olinuxino също участват.
2533  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Проблеми при инсталация върху Liteon PCIe SSD. -: Jun 02, 2016, 01:49
Като заредиш Live Ubuntu, дай един
   cat /proc/partitions
и
   fdisk -l

А пробва ли да форматираш партишъна с работещ Линукс предварително и като слагаш Убунту/Минт да му кажеш да не го форматира.

Най-вероятно проблема е с UEFI (искат да не можеш да инсталираш нещо различно от Уиндоус на машинката), чети как да го направиш off Secure boot

Turn off Windows fast startup in Windows.
In UEFI turn off fast boot (different than fast start up) and often better but not required to turn off Secure boot (may be called "other" vs. "Windows")
Some UEFI may need you to turn on or allow USB/DVD boot, especially if Secure boot is on.
Boot Ubuntu installing in UEFI live mode, and verify your system works ok.
2534  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Големина на image файла на виртуална машина -: May 27, 2016, 01:11
Големите файлове трудно се менажират и лесно се чупят. Препоръчвам ти данните от майл сървъра да не са в имиджа, а навън на нормална файлова състема. Например на NFS share.
2535  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Къде се пазят паролите. -: May 25, 2016, 23:48
Направо си копираш цялата /home директория и я насипваш в новата машина. Така ще си имаш абсолютно всички настройки и документи.
Страници: 1 ... 167 168 [169] 170 171 ... 232