Покажи теми - backinblack
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3]
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Remote desktop проблем! -: Jul 11, 2011, 14:32
Имам инсталиран XRDP и като вляза в компа с по rdp-то и нямам кирилица! Не работи промяната на клавиатурните подредби и пише само на системната!
Някой има ли идея как може да се оправи това!?
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / FTP сървър!? -: Jul 10, 2011, 18:14
Искам една виртуална машина да я наглася като фтп сървър и разни файлчета дето могат да ми трябват когато съм на вън да си ги тегля от нея. Без да качвам разни сайтове и пр.!
Поразрових се малко в гутъл и се оказа, че filezilla server е само за уиндоус и няма за линукс! За Линукс има само клиент!
Та, въпроса ми е, коя програма да ползвам за сървър, дето да е по-простичка и с ГУИ за всички настройки!?
Иначе мрежата ми е, от вън нета идва до Wi-Fi рутер, рутера е асоцииран с хост име от dyndns и с порт форвардинг я управлявам по rdp от вън и от вътрешната мрежа! Та, по същия начин с пренасочване на портовете, като си набера в браузъра dyndns името и да ми се отворят споделените папки! Виртуалната машна е в бридж дирестно конектната към физическата мрежа и получава ип от рутера.

С Убунту 10.04 десктоп съм!
33  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Remastersys въпрос!? -: Jul 07, 2011, 20:43
Та, искам да си направя инсталационно СД/ДВД, но не само с инсталирания софтуер, а и с настройките на темите и целия фейс който съм си нагласил! Сега като направя инсталационен диск и се зарежда с настройките си които са си на Убунту-то и трябва да се променят допълнително.
Ама то май за да стане така, трябва по някакъв начин тези настройки да ги запазя като глобални които да се зареждат с нов юзер или нова сесия, щото като си влезна през rdp-то на същия профил в мултисесия и се зареждат "орегиналните" си теми, панели и икони!

Някой има ли идея как да стане!?
34  Нетехнически теми / Коментар / За тези които не харесват Унити! -: Jun 19, 2011, 16:32
Не съм сигурен дали темата ми е за тука, но модератора ако прецени да я премести!

Та снощи като си рових из DistroWatch се натъкнах на 2 много интересни дистрибуции. Zorin OS и Debris Linux !
Първата е Убунту 11.04, но без никакви следи от Унити и доста модифициран Гном и аплети! Интерфейса е тотално променен май с някакво gnomenu и поне моето лично впечатление е, че е съчетано всичко приятно, удобно и красиво от КДЕ, Уиндоус 7 и Гном. Разглеждах го около час на виртуална машина и го инсталирах на реалната. Стана малко проблем, че нямах празен двд диск и го направих на стартираща флашка и при инсталацията ми гръмна, че има срив в gnomenu.py и след инсталацията имах само стандартния си Гном, а не това от картинките и виртуалната машина, но въпреки това, върви много гладко и безпроблемно и стандартните Гном аплети са доста попроменени и фейса е доста по готин от стандартно Убунту! За сега впечатленията ми са, че върви по-добре от Минт 11!

Другата, нямах много време да я разглеждам, но е нещо като Пупи, но с Гном! Като Пупи-то е за работа от флашка и тепърва ще мъча да я инсталирам. Ако се инсталира на харда, може би ще бъде идеалното решение за слаби компютърчета!

35  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Въпрос за оптимизирано ядро! -: Jun 11, 2011, 21:13
Въпроса ми е към тези които са правили такива работи, възможно ли е да се оптимизира ядро до такава степен, че едно Убунту 10.04 с Гном, да върви на слаби компютри с до 512РАМ и процесор от 1200-300Гх прилично бързо поне колкото новоинсталирано ЛХДЕ!?

Мисълта ми е като се изхвърлят от ядрото всякакви поддръжки на неща от които няма нужда един такъв компютър и останат само новите драйвери, но се запази удобството и простотата на гнома.

Идеята ми е да се направи на виртуална машина и от нея да се извади с ремастерсис сиди за нова инсталация.

На лаптопа ми с 1ГБ рам и 1,6 Селерон, УинХП с инсталирана антивирусна върви по-леко от който и да е Линукс с Гном, а ми се ще да не е така!
 
36  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Програма/инструмент за бъркане във .vmdk файлове!? -: May 31, 2011, 13:14
Някой има ли идея за програма за бъркане във виртуалните дискове на VMWare при нестартирана виртуална машина!?
Правя някакви експерименти на принципа проба-грешка и вече 3 виртуални машини скапах до невъзможност да се стартират и се замислих, че ако имам важни файлове в тях и отиват на вятъра!

Когато реалната ми машина беше Уиндоус, с програмата WinMount се мапват дискове от виртуална машина и дори и да не е стартирана се прехвърлят файлове между двете устройства, но не можеше да отваря и мапва Линукс папки, само ундоус дискове! Имаше и някакъв драйвер за уиндоус с който се виждаха линукс дяловете когато има инсталирани линукс и ундоус ос на реалната машина и отваряше и виртуални дискове, но само ext2 и 3.

Имам нужда от някакви такива инструменти с които да си извадя важни файлове от скапана/нестартираща уиндоус и линукс виртуална машина преди да е станала наложащо.
37  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Програмка за шивашкото производство! -: May 30, 2011, 11:09
Някой има ли интерес да създадем една малка програмка за нуждите на шивашкото производство по всички правила на GPL и Линукс!?
Нужната първоначалната базова функционалност е много малка и ако се приеме добре, ще може да се разчита и на включване на други разработчици да дописват и разширяват! Такава програма преди години написахме с програмист на делфи и фаербърд за Уиндоус за 4-5 дни и старата ми фирма още работи с нея, но сега ме интересува мултиплатформеност и мисля за моно и mysql. На старата програма мога да предоставя кода, ако някой се интересува от него, но използва много външни на делфи компоненти и май няма вариант да се портне за линукс.
Мисля си за развойна среда моно, защото има доста програмисти които споделят линукс идеята, но работят във фирми на Visual Studio и биха могли също да допринесат за проекта!
38  Програмиране / Общ форум / Една тема за MONO Project -: May 30, 2011, 00:21
От известно време се интересувам(без да съм програмист) и единственото което откривам по форумите е мерене на пишки и не намирам едно свястно мнение, ЗАЩО Линукс обществото е срещу него!
Попрочетох за лицензи и не намирам нищо което да застрашава опен сорса!

От това което разбирам е, че наистина напредначевата мс технология с моно става мултиплатформена и някак си не го виждам този троянски кон които може да унищожи Линукс! Отделно от това, срещнах статии в които и Линус Торвалд го подкрепя, а и други радетели на GPL го подкрепят и оставам с убеждението, че се отрича всичко което "не го разбирам"! Не знам англииски и нямам собствено мнение от другоезичните и визирам само това което съм срещал по нашите форуми!

Много моля, темата(ако се получи) да не се обръща "MONO vs другите" и "Линукс vs Уиндоус"
39  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с разделителната в Убунту 10.04 с ядро 2.6.38.8 -: May 28, 2011, 10:44
Пускам нова тема, че другата беше с малко по-различно питане!

Имам само 1920х1080 и никаква друга резолюция(тази е и резолюцията по подразбиране на монитора), а ми трябва 1366х768!
Това http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43467 е видеото, вграденото в процесора! В старите ядра нямаше поддръжка за него, но вече нещата са (уж)оправени. В 11.04 което е с ядро 2.6.38 си работи нармално с всички поддържани от монитора резолюции.
С 10.04 не зарежда лайв сиди, но се инсталира и след инсталацията, ъпдейт на всичко до момента и добавям това ppa:kernel-ppa/ppa хранилище и избирам 2.6.38-8-42 generic.
Със старото ядро малко трептяща картина и само няколко 4:3 резолюции, а с новото грее, но само 1920х1080 и никаква друга!

Как да вкарам другите резолюции? 
40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu 10.04 и ново ядро! -: May 27, 2011, 13:12
Та преди известно време имах една тема тука за нова конфигурация и проблем с видеото, че нямаше още поддръжка! За новата интелска платформа говоря, но във версия 2.6.38 бяха пооправили нещата, но пък не мога и не искам да се разбирам с унити-то, а в 10.04 още няма ъпдейт на ядрото към 2.6.38, а гледам, че последната стабилна версия е вече 2.6.39, та идеята ми е, на виртуална машина съм инсталирал 10.04, ъпдейтнато е с всички ъпдейти до тук, да му компилирам последното ядро и с Remastersys да си направя инсталационно ДВД и ако тръгне нормално да инсталирам!
Сега съм с Уиндоус и на виртуална машина убунту и на друга виртуална машина за неща за които трябва уиндоус и на съвсем друга пък за експерименти и цирка е пълен, но проблема ми е, че съм нов в линукса и не знам как става! Команди, последователности и дъра-бъра и после с новото ядро ще имам ли някакви проблеми и несъвместимости със следващите ъпдейти!?
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Нова конфигурация, проблем с видеото! -: May 05, 2011, 16:32
От вчера съм с нова конфигурация процесор: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43467 , дъно: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43971 и хард: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43849 ! Монитора ми full HD, но го ползвам на 1366х768. До сега съм бил с друг компютър, 32 битов с Убунту 10.04 и никакви проблеми! Сега с Убунту 10.04-desktop-AMD64, не зарежда изобщо в лайв, но като му дам директно инсталация инсталира и след инсталацията и тръгва на 1600х1200 и никава възможност за промяна на резолюцията! Монитора всъщност е 40 инчов телевизор. Вади от настройките още няколко възможности за избор на резолюция, но само 4:3 и две от тях не се поддържат от телевизора, но като избера някоя от другите и блокирва. На широкоекранен монитор 1440х900, работи само в режим 1280х1024!
Нещо с драйвера ще да е, ама съм нов в линукс-а и до сега с по-старите техники не съм имал никакви проблеми. Давайте акъли, че положението е ужас!

П.С. Пробвах и нетинсталация на Дебиан 6, но след инсталацията -проблема е същия! Последните версии на Минт - също не зареждат лайв!
42  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Избор на файлова система!? -: May 03, 2011, 12:35
Та, поръчах си нов компютър който утре ще дойде и ще го ползвам за виртуализации. Ще има на него няколко виртуални машини на които ще се работи под ремоут десктоп от няколко, а в периспектива от доста клиентски машини. Ос-та ще е Убунту 10.04(защото е LTS), а виртуализацията ще е с vmware. Доста четох по форумите за файловите системи reiserfs и btrfs, останах с впечатление, че са по-бързи и по-добри от ext4, но така и не можах да разбера със сигурност, дали ще получа по-висока производителност на системата, ако използвам тях вместо ext4!?
Вие какво бихте ме посъветвали? Убунту 10.04 не поддържа btrfs и ако ще е тази фс, то май ще трябва да инсталирам Debian!

Системата ще е:
Дъно: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43971
Процесор: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43467
Хард: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43849
Рам: 2х4GB за сега, а в периспектива допълнително
43  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Файлов сървър и права на файловете и папките! -: May 02, 2011, 01:10
Имам Убунту и съм споделел една папка, но файловете които са копирани в нея от други машини в мрежата, аз ги виждам с катинарче и с ограничени права, а в същото време, от друга мрежова машина, за същите тези файлове - няма ограничеия!
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / RDP, XRDP и тем подобни! -: May 01, 2011, 23:42
Серсем нов съм в Линукс, та се питам, има ли начин на определен юзер профил да забраня влизане в мултисесия, а на друг да е разрешено!?
Ако евентуално няма такава възможност, как мога да разрешавам и забранявам мултисесия!?
Идеята ми е да ползвам линукс машината като терминален сървър, като от единия профил да управлявам дистанционно самата машина и при прекъсване на връзката - да си влиза в същата сесия, а от втория профил да влизат други потребители под RDP(линукс и ундоус машини), но на един юзер в мултисесия.
Страници: 1 2 [3]