Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 555
16  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: May 23, 2023, 22:17
Дам, писали сме го за ударенията, Файър, точно ти си ми обяснявал за второ, трето и още там ниво (на клавиатурата). Аз така и не се постарах да ги видя тия ударения как се слагат, и си карам на шльокавица от едно време, чатърска и то, за писане в нета- ако искам ударено "и", го праскам "й", а някоя друга буква ако се наложи, за да не е неясен текста- пиша я главна, примерно като се шегуваме "къде изчезнА".
А иначе в работата, понеже моята е свързана с доста писане, не ползвам ударения, то не се и налага, там е сух специализиран текст, няма кво да му объркат при четене.

Точно за удареното „И“ понеже е кратка форма на женско, притежателно местоимение и се ползва извънредно често, има задалено отделно копче. Даже са две. Едното е второто равнище  на Хикс (демек, горен разряд, shift). Така Ь и Ѝ се пишат с Caps Lock. Другото е третото ниво на „И“ (по пдразбиране десен alt). Съответно голямо „Ѝ“ е четвърто равнище или добавен shift към alt-a.

А прозаичната причина за това е, че не можеш да имаш „Й“ на клавиатурата, ако нямаш „Ѝ“. И двете за заданяците са вид ударения. Затова от БАН си измислили оправдание с местоимението.
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: May 23, 2023, 21:10
Това май сме го говорили. Първото условия е да включиш третото (и четвъртото) ниво. Това става с инструмента, с който си пуснал българска клавиатура. След това просто след всяка буква, която желаеш да е ударена, слагаш едновременно натиснато копчето за трето ниво (обикновено десния alt, наричан „сив“) и „/“ (копчето между точката и shift-a). Ако искаш обратно наклонено ударение, то е на четвъртото равнище, сиреч добавяш и shift. Така една буква можеш да я удариш, колкото желаеш пъти с леви и десни ударения.
18  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: May 23, 2023, 07:43
"живей и остави и другите да живеят"

Разбира се, че трябва да има поне малко либералност в обществото, защото, ако е само твърд консерватизъм, отдавна човечеството да сме се затрили.

=*=

Не е някаква особена тайна. Всъщност тайна са казвали на нещата записани в свещените книги. А са били тайна, едно, защото не всеки е можел да има книги (за създаването на една книга е трябвало да избиеш агнетата на едно цяло стадо и да почакаш няколко години някой монах да я препише), второ, че твърде малко хора са можели да четат.

Днес този проблем го няма, затова почти няма някакви неща да са били известни някога, а сега да не могат да се намерят поне частично в Интернет.

Ще се опитам да го кажа с модерни термини, а мисля и преди съм споменавал неща в подобен дух.

Както всеки от нас носи индивидуална душа (собствен съзнание), така и един народ има обща душа или наречи го народопсихология по идиота Симеон Радев. Не е бил чак толкова тъп. Малко е като Доган. Усещал е някой неща или се е досещал за тях, въпреки, че е бил измекяр на властта.

Противно на всеобщото схващане, народопсихологията не се проявява чрез гените. Реално погледнато, гените не са много разнобразно нещо. Имах един шеф, който беше белгиец, но който за десетина години живот у нас беше станал по-голям бай Ганьо от всеки българин, който съм срещал.

Проявява се първо чрез географията (от там геополитика) и втори път чрез езика. Доста пъти съм споменавал, че в старите книги народ и език е едно, и също нещо.

Сиреч говорейки на чужд език, вкарваш психовирус в себе си. Езика като психологически модел (народопсихология) отразява нагласите в обществото. Любимия пример с ескимосите, които имали към тридесет думи за сняг. Вътре е отразен бита и мисленето на едно население живеещо в що годе някаква хармония.

Тук пък Дънов обича да дава друг пример. В нашия език имаме дума виделина и друга светлина, докато в западните езици има само една, например light в английския, която не покрива дори малка част от значенията на тези думи.

Колкото по-източно се придвижваш откриваш повече думи с духовно значение, без материален оттенък. Малко е странно, че в нашия език са се запазили някакви подобни думи. Все пак ние сме на границата на западното общество и то от неговата страна. Запада тръгва от Гърция, а ние сме след нея, а не преди нея. Преди нея е Турция, но Турция е малко като Римската империя. Имат свой език, но са програмирани от гърците.

Затова ние наричаме Близък изток кажи-речи половината Азия, което би трябвало да е нейната западна половина, там където свършват Индия и Пакистан до Средиземно море. Всичко там е заразено с гръцка култура. Разбира се, има примеси на иранска и арабска (по-скоро мохамеданска) парадигми.

С толкова много безсмислици се опитвах да кажа, че когато говориш чужд език вкарваш чужди психологически модели в съзнанието си. Това никак не е лошо нещо и днес се нарича конвергенция. Но, когато провеждаш преговори, по този начин даваш предимство на другата страна в ущърб на собствения интерес.
19  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: May 22, 2023, 22:01

Горе-долу същото, когато президентът ни говореше на английски на едно събитие в София, свързано с газови доставки. Редно е, домакинът да говори на своя език, както и правят другите.

С това вече съм не сто, а хиляда процента съгласен. Дали си журналист, политик, бизнесмен, ако искаш — говориш си на своя език. Преводачите и те хляб трябва да ядат. Тук има и езотерична причина, но понеже си агностик (последно с Ремо се уточнихте, че сте такива), затова няма да говоря за това.

Иначе според мен (но пак е спекулация!) е преднамерено и значи, че има кардбланш от оттатък Атлантика да арестува този-онзи, че защо не и раз-Бойко в сънищата ни?
20  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: May 22, 2023, 21:45
Да де, ама едното е лого на демонократите, а другото на републичните кучки. Това е все едно единия ден да се яви с розичката на комунетата, а на следващия с лъвчето на седесериата. Много объркйващи послания.
21  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: May 22, 2023, 21:30
Срам!

https://petel.bg/Geshev-s-nov-znak--Slozhi-kopcheta-za-rakaveli-s-magareto-na-demokratite-v-SASHH-__484041

Иначе евроатлантите пищят за руска "хибридна война" и подобни глупости. А нещата са на повърхността и се вижда откъде идват директивите.

Миналия понеделник на пресконференцията, след като се прибра от командировката в Турция и САЩ, и където театрално си скъса оставката, пък беше с вратовръзка на слончета. И пак подобни спекулации имаше.
22  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: May 22, 2023, 10:34
Бахмут станал вече Артьомовск.
За кой път - загубих им бройката (май е веднъж месечно)?

https://www.youtube.com/watch?v=63nKsFTgzU0
Срочная новость! Зеленский на встрече с Байденом признал потерю Бахмута - (Униан)

Странна работа. Зеления комедиант точно вчера отричаше на фона на десетки клипове, как сатрапите на Пригожин развяват знамена из целия Бахмут. Самия Пригожин, когато го обявяваше, беше на фона на последните къщи на градчето.

Текат и десетки равносметки.

А за мен „равносметката“ е повече от отчайваща.

В същото изявление главния прислужник на Путин излъга. Каза, че операцията по превземане на Бахмут почнала ноември. Изобщо не е вярно. Пробват се най-малко от август. И в началото изобщо не им спореше. Всеки ден ги биеха като кучета. Но, ако да, ако броят, от когато малко от малко почна да им се получава, то не ноемри, ами може би декември или януари трябва да кажем.

Дори така, ако за всяко село с размерите на В. Търново им трябват по 7 месеца (а действително са поне 10) и то от най-боеспособните части, то ще освободят Домбас някъде около две и петдесетта година.

Украинците може да не се притесняват за Одеса. С тази скорост няма да я превземат никога.

В някои от равносметките се споменава, че било бавно, защото вардели цивилното население. Такова там няма от миналата година. И още от миналата година Бахмут е една голяма руина. Никой не би могъл да живее там.

А има и още нещо. Даже самия Пригожин го е бил казал някъде (не съм видял лично). Това, че са превзели една кочина (кочините изглеждат по-добре от състоянието на това „населено“ място), не значи, че ще я задържат. Преди седмица или май две станаха, ви казах, че пълната блокада над града е паднала. А тя беше от февруари.

Това значи, че града е взет, но гората непосредствено до него не е и сега се очертава обратната ситуация. Бахмут наполовина е обграден от ВСУ. Те могат да използват това, за да го превземат обратно. Пригожин бил направил някакъв паралел със Сталинград. Немците почти го превземат, но са в неблагопрятна среда и това позволява на руснаците да си го отвоюват обратно.

Вероятно не помните, но точно преди година ви говорех, че в ДНР съществуват две укрепени линии, които трябва да се превземат. Едната беше Бахмут-Соледар, а другата Славянск-Крематорск. Не са дори близо до втората линия от фортификации. Значи руснаците през двадесет и трета не са дори там, където са сепаратистите през четиринадесетта. Онзи филм на евродупедатката Йончева се казваше — „Пътя към Славянск“. За съжаление ТВ7 не съществува и не знам дали може да се намери.

С цената на огромни жертви беше постигнат почти незначителен успех и не е напълно успех, доколкото ВСУ е все още в Бахмут, макар и в покрайнините му.

Ник казва, че американците си пробват оръжията. И руснаците това правят. Тези двете го правят още от Виетнам и всичките последвали войни. На никой не му пука, че там умират хора.

А на фона на тези събития преди няколко дни комедианта бил предложил да започнат мирни преговори… без участието на Русия. Много интересно, тоя знае ли, кой го е нападнал и кой трябва да му даде мир. Но парадоксално до някъде е прав. Ако Байдън спре да му праща траншове оръжия и пари е свършил курса за седмица. Та да мира наистина зависи от Байдън, не от Путин.
23  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Чат в терминала? -: May 19, 2023, 19:40
Като си говирим за чатове, ето още един:

https://miranda-ng.org/about/

Всъщност няма свой протокол. Това е програма от типа на Pidgin (бивш gicq) или Empathy от Gnome.

п.п. Поддържа и tox: https://wiki.miranda-ng.org/index.php?title=Plugin:Tox/en

п.п.п. Първоначалния вариант на тази програма е още от времената на 95/98. Реално не я ползвам, макар евентуално да може да се закваси с вино. Отдавна не ползвам чатове.
24  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: May 19, 2023, 00:34
А ве аз имам военна подготовка (както всички, които са били поне на осемнадесет към седма година). Обаче реално не разбирам много от оръжие. Не съм сто процента сигурен (за разлика например от Малин), кое е гаубица, кое е миномет. За мен си е все топ. Той (Малин) казваше, че що е женско и стреля по парабола (да живее Артилерията на правешките осмици) не е читаво. Все трепе много.

Та в тоя дух от ПВО най-малко разбирам, макар в моето поделение да имахме зенитчици.

Направи ми впечатление, че това Patriot по идея е залегнало на изобретение на ген. Георги Вазов. Това е т. нар. преграден огън. Всъщност това е единствената система, която може толкова бързо да изстреля толкова много ракети. На клипчето, което пуснаха, за по-малко от минута се изстреляха тридесет ракети (а и те не са евтинки, по пет милиона бройката). Но все пак някак си кинжала мина и ги удари.
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: May 18, 2023, 22:37
Вчера си гледах една корейщина и не ми се включваше много. То и днес е така, ама новината съвсем ще изстине, пък си заслужава отбелязването.

Та от вчера вече украинците с убеденост (че и с многобройни доказателства, включително на видео) могат да твърдят, че в действителност са свалили Кинжал и то с Patriot. Забавното е, че те твърдят, че са свалили шест подобни ракети, докато ВКС на РФ твърди, че не са изстрелвали толкова :P

Но доказателство за поне една свалена ракета вече има. Случката се разиграва на частно летище в близост до центъра на града. Равносметката е пет установки (от общо осем) и РЛС на комплекса. За генераторната станция и тази за контрол не се казва нищо.

Пейтриъта е едно такова евтинко нещо, което струва само едни половин-един милиард зелени хартишки. От тях до по-миналата нощ Украйна имаше две, по една даром от ГФР и САЩ.

А, както обещах, ето и едно от доказателствата за сваления кинжал:Това на снимката е петриъта дето го е свалил. ВСУ пак са играли на счупен телефон.

=*=

Казвам го с нескрито злорадство. Най-вече защото тукашни пишман кокошки на войната ни обясняваха тая скъпа играчка, колко по-добра е от настояците ни C-300. Да ве, велика е, идва ми да се изпикая на тоя боклук. Немците, с какъв акъл си го купуват, нямам идея.
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Чат в терминала? -: May 15, 2023, 21:39
Мрън-мрън е сървъра на Мъмбъл. Трябва да си го инсталираш, за да си говориш необезпокояван с твоите хора. И да, идеята е взета общо взето от mirca-та.
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Чат в терминала? -: May 14, 2023, 18:05
А Мрън-мрън (mur-mur) пробва ли? Сигурен съм, че може да си подсигуриш сървър.

Всички проблеми, за които говориш на теория трябва да са решени при него, защото е правен за игри.
28  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: May 14, 2023, 15:15
Имайки предвид тясната връзка между ВСУ и Пентагона, то последния наистина би трябвало да има информация, дали такава ракета е свалена.

Не мога да разбера целия шум. Ракети се свалят. Ако човек може да измисли нещо, то няма как друг човек да не може да измисли, как да го счупи.

Не е точно същото, но нали сърбите със съветско оборудване от шестдесет и коя година свалиха чистак, бърсак нов Стелт?
29  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Чат в терминала? -: May 14, 2023, 13:40
…Щото аз се изприщих да намеря обикбовенна voip програма, която да работи навсякъде и без забележки. Всичките съм ги пробвал и за нормaлна раборта не стават. Тинейджърски шарении, на които не може да се разчита.


Не помня, от кога, вероятно има петнадесет години, с най-добър звук сред свободните програми се слави:

https://www.mumble.info/

Възникнало първоначално като чат за вграждане в игри. Туко що погледнах, има версия за Андроид.

Първом се стреснах, защото под настолните версии имаше iOS. Ама после видях, че под iOS все пак е сложена и версия за Андроид.
30  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: May 14, 2023, 12:28
Че, какво по-различно да каже? При гешефта всичко се знае, всичко се вижда. Сделките с Наглите, преклонението пред раз-Бойко, милиционерския манталитет, всичко се знае.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 555