Гога за тоя "изкормвач" ставаше дума - явно си го пропуснал по новините докато си готвил - не е руски, наш е, съюзнически - дали ще да изпратят БГ кораб или подводница да го извади, а?
Отново три неща:
① Оказа се, че тази дистанционно управлявана „птичка“ MQ-9 Reaper, аз много добре я знам, но бях забравил за нея. Ех! Едно време и съветските и щатските конструктори вярваха, че „птичката“ освен да лети, трябва и да радва окото. Правеха се наистина красиви машини. Сегашните като ги погледнеш, все едно са от сън с баба Яга ☹
Подточката е, че ако нашите умнокрасавци наистина искат да помагат на украинстващите бандеровци, трябва да им пращат подобни неща, а не китайски играчки. То се видя, че и това не върши работа, но нейсе, пак е по-добре от онази смешка.
② Ние вече не разполагаме с нито една подводница. Последната преди повече от десетилетие я извадиха и в момента е атракция в Морската градина (каквото е останало и от двете). Не, че така и не отидох да видя героинята събрала очите на натовските генерали със системата „Стършел“.
③ Няма нужда да се вади. Би било нелепо да си мислим, че руснаците не са се сдобили с въпросното нещо, още когато е било чертеж. ГРУ не е спряло да съществува нито за миг. Съответно няма нито една от смешните, руски разработки за дистанционно управляеми, летателни апарати, която да не е попаднала в Пентагона.
Може дори да си ги разменят по официален канал. Малко прекалих.
=*=
Да, баз-бая голям апарат е. Можел и боеприпаси да носи, ама тоя в Черно море не бил въоръжен. А ценичката му каква ли ще е, не ми се мисли.
32 млн. щ.д. Но предполагам въпроса е реторичен. Вече си знаел цената, когато си го задавал.
=*=
Оня ден погледнах телеграмата и първото, на което попаднах, беше това
видео.
Останкино твърдеше, че направили остра маневра и грозотията просто паднала във водата.
А вече се беше и появило съобщението за небезопасно (unsafe) и непрофесионално (unprofessional) прихващане (inercept), на което се смееха даже гаргите.
Беше ранна сутрин, когато Ремо ми каза за случката, а вече бяха успели и
мултипликационни филмчета да направят.
И дори се оказа, че руския пилот го
снимал с телефона си преди да го свали. Явно за спомен.
Връщайки се на репортажа на CBS, абсурдно е да се твърди, че руските пилоти едва ли не, не стават. Американскитте и руските, военни пилоти са най-добрите в света. Няма по-добре обучени пилоти от тях и с повече летателни часове. И това е от далеч преди да се родим. Причината естествено е ВСВ и последвалата (за мен реално част от нея) Студена война, в която нямаше нищо студено. И винаги си е съществувало съревнование между тези двете, чии пилоти са по-добри. Top gun сме гледали нали?
=*=
Тези неща ги видях сутринта, но естествено си поех задачките. Занимавах се малко със
статистика (системата ИСБС на НСИ, isbs.nsi.bg), после си гледах корейщината, която споменах по-нагоре и която се оказа доста приятна, романтична комедийка.
=*=
И така до снощи, когато излезе ново
клипче. Този път е заснето от самата разузнавателна машинка. Предполагам, че за същото говори Ник123, защото не съм го отварял.
Това, което изпуска самолета не е гориво. Не мога да си спомня точно, какъв беше химическия му състав. Може би все пак да е керосин. Не помня наистина. Но важното в случая е, че това е напълно стандартен маньовър във въздуха, предвиден и използван точно за ситуации, когато трябва да бъде объркан противниковия пилот или терорист (според случая), когато е в непосредствена близост. Това го знам сигурно от деветдесетта година или дори по-рано. Наистина не помня, колко отдавна го знам. Изключено е в НАТО да не го знаят. Сиреч цялото нещо с unsafe and unprofessional е пълна клоунада, която изобщо не им прави чест.
Някъде мернах, че не било екологично. Ми не е ве пичове. Сега ли разбрахте, че самолетите унищожават природата? Призмемете ги и спрете да ги карате! Керосина изгорял или разлят е еднакво унищожителен за живота.
=*=
Собствен коментар? Ами няма, какво толкова да се дава мнение. Черно море е от стратегическо значение за отбраната на РФ. Ако бях там адмирала (най-вероятно и по-нисък чин), издал заповедта за сваляне, щях да кажа направо да го надупчат, няма, какво да си играят. Представяте ли си руснаците да пуснат подобна „птичка“ в Мексиканския залив, какъв скадал щеше да стане?
Няма да припомням скорошни истерии с марка Китай, че са направо жалки, а аз обичам Америка и не обичам да чета такива неща от празноглавите им политици.