ФЕД пуснаха преди дни само новата си система за разплащания, която ще е основата на CDBC
Банките фалират и ги изкупуват или просто ги оставят да умрат.
Докато не останат само най-големите или само една - централната. Която ще ти наложи цифровата валута и няма къде да мърдаш. В момента се случва пред очите ти. Да, каишката около вратовете ни може още да не е закопчана, но е надяната.
Докато има алтернативни валути, пълен монопол няма да има. А, ако се случи монопол, ние винаги имаме избор да не сме част от него. Когато имаш избор, това е свобода. Когато нямаш избор, не е свобода. Искам единствено да имам избор.
Наличието или липсата на
избор също може да се манипулира - псевдоизбор.
Има безкрай много примери: политическите партии, не се допуска никой извън статуквото; икономиката, псевдо търгове с примерно трима участници и удачно зададени критерии/условия за поръчката; някаква комисия в културната сфера, каквото кажат членовете това е и още и още ....
А специално контролните органи в икономиката (мисля че едва ли трябва да обяснявам на @go_fire) че с безкрайните закони, правилници, инструкции, счет. стандарти и др. (които не познавам) може всеки да изкараш престъпник, както и да оправдаеш един истински престъпник. Примери навсякъде около нас !
Бил съм в МФ, бил съм и в Здравната каса, нищо че не съм икономист, хората говорят и споделят
, както се казва - публични тайни
PS: малко краен пример: на осъден на смърт дават да избере как да умре: без глава, на въже или от куршум (има избор)
Дали избора е реален или фиктивен може донякъде да се определи от възможността за различен изход/резултат в следствие на този избор (изключвам метафизиката)