Страници: 1 ... 51 52 [53] 54 55 ... 76   Надолу

Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 48939 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6205
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #780 -: Feb 01, 2024, 10:17 »
Адвокате, кажи моля те, защо като имаме в България антимонополно законодателство и КЗК, имаме толкова монополи?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3128
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #781 -: Feb 01, 2024, 13:38 »
Според мен, защото идеята е не да се разбиват монополи, а да се имитира дейност в тази посока. Така де, разни чекмеджета и чекмедженца се пълнят също.

П.П. То при нас всъщност е картел (няколко сговорили се собственика относно цените- примерно Виваком, Глобул и Мтел), а не класически монопол (един собственик на всичко-  какъвто пример даде Ремотекс с Бинг и Гугъл).
« Последна редакция: Feb 01, 2024, 13:46 от Nik123 »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6205
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #782 -: Feb 01, 2024, 14:11 »
Как би изкоментирал отговора на ИИ на същия въпрос?
Струва ми се доста дипломатичен. От ИИ би излязъл чудесен политик. Една камара приказки, без да ти отговори конкретно  ;D

Цитат
Защо след като в България има антимонополно законодателство и КЗК, има толкова монополи?
Цитат
На практика, има няколко фактора, които обясняват защо въпреки наличието на антимонополно законодателство и КЗК (Комисия за защита на конкуренцията) в България все пак има толкова монополи:

1. Неефективна реализация на законодателството: Въпреки добрата намерение на законодателите, може да има липса на ефективност при прилагането и реализацията на антимонополните закони. КЗК може да среща трудности във възложването и извършването на проверки и разследвания, както и във вземането на бързи и ефективни решения.
   
2. Неконкурентни практики на предприятията: Някои предприятия използват неконкурентни практики, за да се осигурят водещи позиции на пазара и да задържат конкуренцията на ниско ниво. Тези практики могат да включват ценова дискриминация, бариери за влизане на нови играчи на пазара, изкривяване на конкуренцията в рамките на договори и др.
   
3. Регистрация на конфликт на интереси: Има вероятност да възникне конфликт на интереси при вземането на решения от КЗК, особено ако нейният състав се състои от членове, които имат законови връзки или близки икономически отношения с монополни предприятия. Това може да намали независимостта и обективността на комисията.
   
4. Концентрация на власт: Някои монополни позиции могат да бъдат резултат на концентрацията на икономическа власт в ръцете на малък брой големи компании. В подобни случаи, исканията за разрушаване на монополите могат да се ограничават от политическите интереси, наличните ресурси на КЗК и слабостта на законодателството в областта на предотвратяването на концентрацията на пазара.
   

Тези фактори са само част от обяснение защо въпреки наличието на антимонополните закони и Комисията за защита на конкуренцията в България монополите все още съществуват. Широкото разпространение на монополи в дадена икономика изисква постоянни усилия за прилагане на ефективни антимонополни политики, сътрудничество между всички заинтересовани страни и подобрение на законодателството в тази област.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3244
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #783 -: Feb 01, 2024, 17:35 »
Никсън, аз бях сложил 'изкупил' в кавички, т.е. формално имаме две различни компании и Да вече Бинг си плаща неназована сума и/ли по неназован начин на Гугъл за да ползва техните резултати при търсене, т.е. независимо коя търсачка ползваш отзад БД е една и съща.. е вече там всеки си ти слага отделно неговите си реклами т.е.. ИИто по рекламите им е различно само, тъй че през къде ще търсиш им е през... тъй де, все тая.

Ами аз бих се съгласил с ИИ и по 4те точки
плюс (за който не харесва изкуствени) - човешки коментар ...от кухнята (дето се вика)

А как го беше казал поета..
Откакто свят светува, все мазният отгоре плува.

-- и секция 'само за Гогата' ако още ни чете де... че българските сапунки не са като корей(с)ките

А по някое време в бъдещето, в пътеводителя ще пише, че параграфът е бил леко променен, като единствената промяна била че добавили библиография 'из стар български учебник по корупция'  :P

Изплуваха контурите и причините за схемата, която стои зад медийния капан на Кирил Петков - срещата му със Спас Русев. Действително Спас Русев движи сделката с придобиването на Булсатком от Виваком. Мога да ви разказвам надълго и нашироко, но Спас Русев движи тази сделка и бе на път да загуби огромни пари, защото покупката не са прави със собствени, още по-малко негови пари, а със заемни пари. А тяхната мобилизация струва много пари. Сделката се бави с години и сметката набъбна.
Самата сделка на Виваком с Булсатком е скандална, за това сме писали, но опря в КЗК.  Не, че Спас Русев не може да активира Борисов /който единствено има контрол над КЗК/, но е неловко някак шефът на ГЕРБ да излиза на преден план заради действия на подопечната му КЗК и медиите да го обвързват с одобнението на скандалната сделка и корупицята в нея.
За това са спретнали този медиен капан, първо да фокусират вниманието върху среща в ценъра на София на Кирил Петков с главното заинтересовано лице Спас Русев /той е живата история на българските задкулисни сделки в новия век/, Изпращат журналист, който работи по поръчка през ПИК, за да залеят медийното простарнство с дезинформационна кал - снимки, преследване, внушения, възмущение.
Тъй като трябва някак да обясни медийно защо КЗК одобрява скандална покупка на Булсатком от Виваком, въпреки възраженията на другите оператори, схемаджиите лансират тезата - Спас Русев се е срещал с Кирил Петков, лидерът на ПП е причината КЗК да пусне сделката?! Това само ченгета могат да го измислят - защото в техните глави това е изключително хитра схема. И разбира се, защото смятат хората за идиоти.
За да не мрънкат другите оператори им разрешиха да вдигнат таксите за мобилни услуги - забележете Йетъл с колко вдига - два пъти, с 9 процента. Кога това е ставало преди? И сега ще плати целият този корупционен масраф - потребителите на мобилни услуги и всеки по веригата. Те усвоята корупцията, ние плащаме. Кирил Петков виновен?!. Не нахални, ами брутални. За гарнитура имате и един пиар скандал между Пеевски и Радев.
Лошото е, че лидерите на ППДБ са длъжни да знаят за тези игри и да реагират.  Защото корупцията си върви, и Борисов свети в бяло и няма нищо общо. И децата знаят, че контролът му върху КЗК е тотален и едноличен и това решение за Булсатком без негово одобрение няма как да стане. И той одобрения безплатно не дава. Дори Пеевски няма ресурса за да реализира такава схема.


---
банките и мобилните оператори се превръщат във финансови терористи, защото жестоко експлоатират факта, че човек не може да съществува без банкова сметка и без телефон, нали?
« Последна редакция: Feb 01, 2024, 17:45 от remotexx »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5296
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Още извънтемие
« Отговор #784 -: Feb 01, 2024, 19:05 »
Мамата си тралако:

https://www.svobodnaevropa.bg/a/ubit-e-martin-bojanov-notariusa-koi-e-toi/32801139.html
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6205
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #785 -: Feb 01, 2024, 19:58 »
ИИ-то отговаря така на всеки сериозен въпрос. Предполагам, че са предварително зададени параметри, от които не може да се отклонява. Или направо, дори да си убил някого, на власт ли си, няма нищо лошо да каже за теб. И ще твърди, че всеки случай трябва да се гледа индивидуално и не трябва да се обобщава за човек.

Всички дипломати трябва да с ИИта  :D

Без да искам, онази сутрин си "поговорих" с едно от тези. Като оставим настрана, че ще скрие топката на повечето хора, накрая започна да се излага и само се повтаряше. Изпадаше и в проитворечия. Доста интересно ми беше, как ще се справи.
Според мен, до година ще ни бие всички на приказки.
Интересно ми беше също, че въпреки смотания ми английски, съвсем добре ме разбираше.

Уеб интерфейса между другото качва въпросите още докато ги пишеш, защото в момента в който натиснех бутона за изпращане, онзи започваше да отговаря. Не е нещо особено по принцип, но това означава, че ако напишеш нещо, което решиш да не изпратиш като въпрос или промпт, все пак си го пратил. Докато го пишеш. Бутона за "пращане" всъщност просто означава, че си приключил с писането. Фейсбук така събираше постовете, дори да решиш да не ги публикуваш. Каквото и да напишеш, отиваше на сървърите им, дори да си натиснал "Cancel". Може и още да го правят.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3244
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #786 -: Feb 01, 2024, 20:55 »
така е - лесно може да го вкараш в противоречие само като му твърдиш  - Това не е вярно, онова също , нека не навлизаме в поробности сега ти дали (не) го лъжеш по тоя начин, по важното е че така ИИ-то си заобикаля ограниченията и се учи - най-важното  от които (б)е - Никакъв интернет (че да не поумнее повече от нас), да обаче него не му трябва интернет - какво са за едно ИИ хиляда години ...самота - то ще си задава уточняващите въпроси, ние ще му отговаряме (и пак ще има един вид интернет - па макар и с пощенски гълъби) ..даже и тук таме някой да (се опитва да) го поизлъже то ще корелира с другите 100 които не са го излъгали на тоя въпррос и ще се изучи  :o
А нали се сещате че то ИИ-то е (само) едно т.е. и аз и вие като го (само)обучаваме всъщност обучаваме едно и също ИИ - галактическото :o
....това че т(а)р(г)етира вас по-различно от мен и по-различно от Ивет Лалова не го прави 3 различни ИИ-та  :P

А наследниците на маймуните още викат - отрежете го от интернета и нема страшно, ще ни се размине (следващите няколко хил. г.) ..според мен (значително) по-рано ще го... изтървем (като гледам сегашните политици ..и с ИИта и без ИИта се същата)

П.П. Забелязвате ли къде е голямото разминаване, докато ИИ се чуди как да (се) научи нещо ново, ние се чудим как, ако може, евентуално, ..да пропуснем, пък ако може и въобще да не учим (ми така де - нали имаме ИИ за тая работа,... а скоро и за всяка /друга/ работа - с изкл. на оная работа)

П.П.П. А след време ИИто ще разправя (на малките ИИнца) как в ада на човешкия казан нямало никой ..щото те сами... се самозакопавали (а някой и под дъното дълбаели)
« Последна редакция: Feb 01, 2024, 21:13 от remotexx »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6205
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #787 -: Feb 01, 2024, 21:34 »
Ами не съм си и мислел да го лъжа.
Опитвах се да му споря всъщност с аргументи, които можеше да си провери. И все ми вика, да, така е и все следваше "Обачеее"  :D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3244
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #788 -: Feb 02, 2024, 03:01 »
Ами да така е - като не знае нещо и не му подават нова информация... то не че започва да лъже, но започва да си измисля неща... тъй ще е тя като го създадохме по свой образ и подобие, развива си въображението.

Интересно ми е като навлезе повсеместно ИИ дали ще има завъщане към родния т.е. българския език или... как мислите? С тоя едновременен превод на живо че и с гласа и интонацията на водещия ...чак ми става интересно Ицата как ще го озвучи от/на терена  :P (че той завалийката все се оправдаваше пред съдията че не бил правилно разбран и искал друго да каже - ей покрай него що съдии проговориха на български)

Питам се защото наскоро гледах един/ни клип(ове) и ми направи впечатление, че хърватката знае как е на хърватски (приказката) а Ганьото не знае  :o че на български приказката не е за Рапунцел а е за Златокоска
https://www.youtube.com/watch?v=gXj1uZs6wKg
също така забрелязвам, че почти всички други народи (руснаци и украинци тоже) си ползват там техния си език по предназначение - само българския.. па знам ли може да е и професионално изкривяване тоо... с каквито се събереш, такъв и ставаш (както е казал народа)

напр. много хора казват "на аеропорта", по-старата генерация употребяват още и "аеродрум",  а имаме такава хубава дума - летище  ::)

П.П. Музикален поздрав - за смъкване на нервното напрежение.
...тая поне има оправдание, че не и се разбира какво говори, понеже и е заета устата с... там според кой за каквото си мисли :P
https://www.youtube.com/watch?v=afx_unxLdTg
« Последна редакция: Feb 02, 2024, 03:22 от remotexx »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6205
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #789 -: Feb 02, 2024, 15:25 »
Аз ли ще съм първия да ви честитя празника?  ;D
Ай, честито!
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5296
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Още извънтемие
« Отговор #790 -: Feb 02, 2024, 15:33 »
Ха така.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3128
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #791 -: Feb 02, 2024, 15:35 »
Честито и от мен! Мъжки празник, то тука май жени нямаме из форума..
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #792 -: Feb 03, 2024, 02:39 »
Damn Small Linux 2024 https://www.damnsmalllinux.org/  За желаещите на малки дистра
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6205
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #793 -: Feb 03, 2024, 07:35 »
Damn Small Linux 2024 https://www.damnsmalllinux.org/  За желаещите на малки дистра
Леле, това още ли е живо?!  :D
Не се бях сещал отдавна за дистрѐто.

Поразгледах и се подсетих отново и за Dillo, който браузър също ползвах редовно. За съжаление, повечето от сайтовете се троша̀т без JS, ако заредят нещо  изобщо.
Много се радвам, че DSL не е още в историята. По едно време го ползвах и добре се справяше.

Което ме подсеща и за SliTaz: https://www.slitaz.org/en/

Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3873
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #794 -: Feb 03, 2024, 10:27 »
   E,честит "празник" и от мен,макар и "на патерици" .

   Има версия,че комунистите искали да се изгъбаркат с петльовден, и
затова раздухали версията,че всъщност 2 февруари е ден на всички педераси.  ;D
 
Един вид,долу суеверията ...
Активен
Страници: 1 ... 51 52 [53] 54 55 ... 76   Нагоре
« назад напред »