Автор Тема: VPN  (Прочетена 5273 пъти)

n00b

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Re: VPN
« Отговор #15 -: Dec 04, 2010, 00:09 »
Дезинформация е начин да пуснеш някаква част от истината, но така че да заблудиш останалите че им казваш истината. Има и контра-дезинформация, но изглежда материята ви е чужда.

Сега - някой забеляза ли, че има липси? Фрапиращи липси... Общо взето се казват неща дето и децата от предучилищна възраст ги знаят. Това че досега не са обявени е било от учтивост.

Преди да се споменат липсите вижте повече за личноста на Тим Осама и дирята която води до...
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
Re: VPN
« Отговор #16 -: Dec 04, 2010, 02:28 »
Много хора бъркат свободата със свободия....

Също така, много хора отъждествяват закона с понятия като морал и етика. Трудно бих се съгласил...
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

kip

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 162
  • Distribution: Debian, FreeBSD, Arch Linux
  • Window Manager: Gnome,LXDE,XFCE
    • Профил
Re: VPN
« Отговор #17 -: Dec 04, 2010, 09:15 »
Съгласен съм с VladSun закона няма нищо общо с морал и етика, по скоро в голямата си част е инструмент за лично облагодетелстване на "Силните на деня" ...
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: VPN
« Отговор #18 -: Dec 04, 2010, 11:26 »
Мен пък никой не може да ме убеди, че е морално и законно да теглиш на килограм музика, филми и софтуер от торенти.
И ако правиш това с ясното самосъзнание, че е нередно, и се опитваш да се покриеш... си заслужаваш шамарите.
Всички са големи моралисти, ама когато става въпрос за нещо "тяхно".
Всеки реве, че му ограничават свободата като затвярят торент сайтове, но ако той е писал нещо, което се разпространява някъде нелегално - реве като ощипана гимназистка.

Не може да се излиза с кампании "Не на кражбата на снимки в Интернет", а в същото време - да се реве, че им пречили да сийдват филми, да разпространяват книги и т.н.

Моето си е мое, чуждото е общо. Нали така?
Защото ако аз взема някаква твоя снимка, и я публикувам някъде - това е кражба.
А ако някой "радетел за свобода" сваля и сийдева някой филм, музика или софтуер - това е свобода....

За да те уважават - уважавай.
За да уважават труда ти - уважавай чуждия.
Като искаш да имаш нещо, което не е твое - ще си го купиш.
Активен

stealth01

  • Гост
Re: VPN
« Отговор #19 -: Dec 04, 2010, 12:54 »
Като искаш да имаш нещо, което не е твое - ще си го купиш.
ще си го купя, ако го има на пазара в bg. в краен случай ще си го поръчам от вън (което за филмите и музиката, най-често е противозаконно, но в тоя случай не пищят толкова много). а най-често си го свалям в удобен за мен формат и носител... което за съжаление също е силно незаконно, но при липса на алтернатива...
Mitaka, надявам се правиш разлика между този форум и Замунда. съмнявам се, че тук хората теглят на килограм само щото е безплатно, нали? някак си думите ти стоят не на място...
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: VPN
« Отговор #20 -: Dec 04, 2010, 13:06 »
Като искаш да имаш нещо, което не е твое - ще си го купиш.
ще си го купя, ако го има на пазара в bg. в краен случай ще си го поръчам от вън (което за филмите и музиката, най-често е противозаконно, но в тоя случай не пищят толкова много). а най-често си го свалям в удобен за мен формат и носител... което за съжаление също е силно незаконно, но при липса на алтернатива...
Mitaka, надявам се правиш разлика между този форум и Замунда. съмнявам се, че тук хората теглят на килограм само щото е безплатно, нали? някак си думите ти стоят не на място...

Не знам дали теглят.. ама реват, като бъде закрит някой торент тракер, или сайт за разпространение на книги например.
Реват и, ако те бъдат "окрадени" - напр. пробвай да копираш и публикуваш някоя статия от тук, да видим какво ще стане :) Направи го в нарушаване на правилата, т.е. не споменавай източника.
Същото е, като да свалиш филм или музика, или кракнат софтуер... аналогично е.
В единия слузай се реве, щото имало кражба.
В другия се реве, щото им се ограничавалс свободата да споделяли информация.

Е, и публикуването на статия е споделяне на информация, нали така?
Щом правилата казват - споменавай източника, значи това е условието за разпространение.
Правилата при софтуера, музиката, филмите и т.н. са съсвсем подобни - тамс е изисква да се заплати съответна сума на притежателя на атрорското право. Ако не го направиш - си в нарушение.

И защо да е противозаконно да си го купиш извън БГ?
Аз например всичкия софтуер, който ползваме от фирмата НЕ го купувам от БГ - МС софтуера директно от МС, адкобския - от Адоб, Куарка - от Куарк и т.н.
За права на музика и филми можем да поспорим, защото точно в момента снимаме едни неща, които ще се видят съвсем скоро... няма проблем да си "внсесш" диск с филм или музика от друга държава.
Но има проблем да го разпространяваш :)
Активен

stealth01

  • Гост
Re: VPN
« Отговор #21 -: Dec 04, 2010, 14:06 »
... няма проблем да си "внсесш" диск с филм или музика от друга държава.
Но има проблем да го разпространяваш :)
а дали продавачът има права да разпространява извън собствената си държава? конкретно - дали има права да разпространява в BG?

законите са ми тъмна идния, но от лични наблюдения дистрибуторите на съдържание правят всичко възможно разпространението да е възможно най-трудно. обичат си бизнес модела от 20-ти век и смятат, че И-нет е най-лошото възможно нещо, което им се е случвало. щом те не желаят да запълнят тази пазарна ниша - то винаги ще се намерят ентусиасти, които да свършат тази работа. някои дори го правят безплатно :)

п.п. тая тема май не е за тая тема...
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: VPN
« Отговор #22 -: Dec 04, 2010, 14:24 »
Така или иначе стана широк оффтопик :)

Законите може и да не кореспондират 1:1 с етиката и моралните ценности на времето (да, защото и те са преходни, не че нещо), обаче няма нищо невероятно в това в панделата да лежат морални хора, както и безкрайно _морални_ хора да се окажат отговорни за войни и кланета. Въобще не е невероятно. Повечето от тези дето лежат в затвора защото са убили човек, шофирайки в нетрезво състояние, никога нямаше да убият или наранят човек в трезво. Дори сигурно осъждат идеята да се напият и да карат кола, но се е случило. И това създава доста драми и дилеми, поради което законите не са просто инструмент за облагодетелстване на елита, а начин това общество да функционира нормално, като се избягват излишни обществени противоречия.

Що се отнася до това дали все повече законите се abuse-ват и дали нещата не придобиват Оруеловски измерения, не съм убеден. Несъмнено има такива елементи, но като цяло, нещата според мен не отиват натам. Има една книжка на Хъксли - "Brave New World", части от която съм изчел на английски, но не мога да я намеря преведена за жалост, бих си я купил и изчел. Изначало не бях очарован, но човекът си е направо гений, защото описва една анти(?)-утопия, към която съвременните демократични общества (особено в Европа) сериозно се опитват да сътворят. Едно силно консуматорско общество, където социалните противоречия се решават чрез излишъци от забавления и удоволствия, където човек се чувства щастлив на мястото си, въпреки че може да работи като миньор, генетично му е заложено :) и където войните, героизмът, саможертвите и любовта са продукт на "лоша политика в миналото". В света на Хъксли, тези, които се борят против тиранията и несправедливостите, се провалят не защото властта ги преследва и унищожава, а защото просто не успяват да вземат предвид неограниченият стремеж на хората към забавления. В света на Оруел, информацията се крие от хората, в света на Хъксли, се поднася толкова много информация, че на хората им писва и истината е някъде там измежду морето от безсмислици, но на никой не му пука за това. При авторитарната система, хората се контролират чрез страх и мъчения, в прекрасния нов свят, хората се контролират чрез свинския им апетит за всякакви удоволствия.

Най-забавното е че е наистина много трудно да определиш дали едно такова общество е по-лошо от сегашното или не. И самата книга не дава такъв отговор доколкото разбирам.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

vstoykov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
    • WWW
Re: VPN
« Отговор #23 -: Dec 04, 2010, 16:19 »
Разбира се никой не отрича законите по принцип, но в момента законите са твърде много и твърде сложни, регулират твърде много области от живота. И това нанася много щети. Вместо хората да си гледат работата, те се занимават с проучване на това кои закони биха могли да бъдат нарушени, съдебни дела и т.н.

Ще си позволя да цитирам Йордан Янков (Възход и падение на индустриалната цивилизация, купуване на книгата от е-книги.нет):

Цитат
   При Институционалния компонент елементна криза имаме, когато броят на правилата, които регулират функционирането на другите два компонента, надвишава броя на техните регулирани елементи или пък обратното – когато има елементи от тях, които остават извън регулация.

С непрекъснатото си нормотворчество Европейският съюз бодро върви към позитивна елементна институционална криза тъй като изгледите са параграфите и алинеите да надвишат броя на функциониращите предприятия в съюза. Пълното беззаконие пък в Сомалия е добър пример за негативна елементна криза в институциите.

Аналогично е положението и в САЩ - там също се оплакват от твърде много закони.
« Последна редакция: Dec 04, 2010, 16:22 от vstoykov »
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: VPN
« Отговор #24 -: Dec 04, 2010, 20:07 »
Добре, само не ми е ясно защо сравнявате всичко със САЩ?
Там ли живеете?
Живеем в България, нека си гледаме в нашето канче!
САЩ та САЩ.... то и на малките деца е ясно какви са!

http://vbox7.com/play:6580212f
Активен

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
Re: VPN
« Отговор #25 -: Dec 04, 2010, 23:38 »
Добре, само не ми е ясно защо сравнявате всичко със САЩ?

Уфф, я прочети цялата тема отново и ми цитирай всички *сравнения*, в които се споменават САЩ ...
И се движи по trunk-a, че с тия branch-ове малко трудно merge-ваш накрая ...
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

Mitaka

  • Гост
Re: VPN
« Отговор #26 -: Dec 04, 2010, 23:48 »

И се движи по trunk-a, че с тия branch-ове малко трудно merge-ваш накрая ...

Не загрявам, на български, моля!
Активен

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
Re: VPN
« Отговор #27 -: Dec 05, 2010, 01:24 »

И се движи по trunk-a, че с тия branch-ове малко трудно merge-ваш накрая ...

Не загрявам, на български, моля!

Предишно:
Добре, само не ми е ясно защо сравнявате всичко със САЩ?

Уфф, я прочети цялата тема отново и ми цитирай всички *сравнения*, в които се споменават САЩ ...
И се движи по trunk-a, че с тия branch-ове малко трудно merge-ваш накрая ...


Какво повече трябва да добавя ... Отново направи "branch" ...
« Последна редакция: Dec 05, 2010, 01:27 от VladSun »
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P