Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: cybercop в Sep 15, 2015, 20:43



Титла: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: cybercop в Sep 15, 2015, 20:43
Някой до момента открил ли е работещо хранилище от което може без проблеми да се инсталира Xfce 4.12 в Debian Jessie?
Пакетите в тестовата и нестабилната версия още не са в добро състояние. Част от добавките са за старата версия и се получава доста неприятна комбинация.
Благодаря предварително за отговорите !


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: cybercop в Sep 19, 2015, 09:31
Преди малко, прегледах отново пакетите и за пореден път ме хвана яд.
Вижте сами : https://packages.debian.org/stretch/xfce4
Не знам, толкова ли е трудно да качиш едновременно 20 пакета за една и съща версия на графична среда, която е стабилна и за нея са налични всички пакети. И, не тестваш ли това, което набутваш в хранилищата. Това е вече втора версия. От излизането на Wheezy, нещата станаха много зле.
Мисля, че за Debian е крайно време да се осигурят PPA, подобно на Ubuntu. Едно PPA за Xfce 4.12 за Jessie би ми разрешило проблемите. И, не само за Xfce.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: 4096bits в Sep 19, 2015, 10:33
А ако сложиш хранилищата на някое дистор, което е под дебиан
Като SolydX например


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: cybercop в Sep 19, 2015, 10:54
Точно това ми беше въпроса. Търся тествано хранилище от което мога да инсталирам Xfce 4.12 в Debian 8 jessie. Ще погледна хранилищата на този дериват.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: lunarvalley в Sep 19, 2015, 11:03
MINT Debian с какво XFCE е?


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: cybercop в Sep 19, 2015, 11:30
MINT Debian с какво XFCE е?
LMD няма Xfce базиран десктоп. Ако решиш да инсталираш Xfce, тя ще е от хранилищата на Jessie.
Иначе, такова хранилище би ме устроило перфектно, защото е 100% съвместимо със стабилната версия на Debian.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: 4096bits в Sep 19, 2015, 13:05
И на мен ми се искаше LMD да  има с XFCE, но уви
Иначе на единия дял имам инсталирано това SolydX и се държи добре.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: mystical в Sep 21, 2015, 17:34
Доста дълго време се мъчех с XFCE 4.12 под Debian. Положението е трагично.
Инсталирах Xubuntu с debootstrap и съм много доволен. Работи в пъти по-добре от Debian и всичко е изпипано.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: cybercop в Sep 21, 2015, 19:44
Доста дълго време се мъчех с XFCE 4.12 под Debian. Положението е трагично.
Инсталирах Xubuntu с debootstrap и съм много доволен. Работи в пъти по-добре от Debian и всичко е изпипано.
Както вече писах - вече втора тестова версия на Debian, качват само част от пакетите за Xfce. Останалите - догодина. И, нито един от качилите пакетите не е погледнал, какво пуска в хранилището.
В Ubuntu, просто добавяш xubuntu-dev/ppa и имаш съвършен xfce десктоп без нищо липсващо или остаряло.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: Naka в Sep 22, 2015, 09:36
Като няма пакети, що не си го компилирате? Доста е по трудно но пък винаги може да стане и освен това ще е пълно със всичките му функционалности...... Освен ако няма някои гадни зависимости от библиотеки и версии дето не вървят с дистрото.


При мене е същият проблем при Центос6. Искам си 4.12 но никъде няма готови пакети. Та единственият изход е компилиране или израаботване на собствени пакети.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: cybercop в Sep 22, 2015, 10:07
Само, че в хранилищата на CENTOS 6 никога няма да има пакети за Xfce 4.12, а в тези на тестовия Debian са добавени частично, а останалите ще бъдат добавени след време. Неопределено време. Не съм сигурен, как се надгражда компилиран ръчно пакет и как се премахва стария пакет, без който xfce4 ще осиротее. И, не само това е проблема, а е един от индикаторите, че нещо нередно става с тази дистрибуция, вече втора версия.  Neter разреши проблема с Open h.264 декодера в Iceweasel (преди това с локализацията, останал неотстранен повече от година) , ядрото го актуализират с два-три месеца закъснение след докладване на критичен бъг. Приложения с явен дефект преминават през експериментални, нестабилни, тестови хранилища и влизат триумфално в стабилните, без никой да ги тества или прочете докладите за грешки, натрупани от една година.
Поекспериментирах доста с Debian, но, засега се връщам на Ubuntu и на третата машина. Класата е друга. Бъговете се отстраняват, още преди да излезе новината за тях. Може някога Debian да беше критерии за стабилност, но, според мен, вече не е такава.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: Naka в Sep 22, 2015, 11:19
Не съм сигурен, как се надгражда компилиран ръчно пакет и как се премахва стария пакет, без който xfce4 ще осиротее.

Ами как... Премахват се статите пакети на XFCE. И то се молиш да се премахнат само те - да не повлечат със себи си и други пакети от системата.

След това от сорса на XFCE
./configure
make
make install

За да има някаква съвместимост със дистрото, трябва да видиш старите пакети с какви опции са били компилирани и да ги препишеш в конгиурето.
Т.е. да стане така.
./configure --опциите-на-дебиан-и-xfce
.....

след тази процедура ще имаш работещо ново XFCE.......Обаче от този момент нататък трябва да забравиш тотално да инсталираш пакети за XFCE от хранилища и пакети от хранилища зависещи от XFCE.....т.е. в един следващ момент като ползваш пакетната система можеш да ебеш мамата на дисрибуцията и да направиш тотална каша.


Аз например дълги години подържах една Федора4. Като само инсталирах и ъпгрйдвах пакети от сорс. Накрая тя заприлича на нещо като Fedora18!!! И всичко си работеше идеално и изправно. Обаче никога! след като почнах да го правя това упражнение не съм ползвал пакетна система.

Така че метода са ./configure make make install е безопасен, доколкото знаеш, кои са зависимостите в пакетната система и ги избягваш.

Затова най-правилният начин е пак от сорс, обаче вместо ./configure make make install да си направиш свои пакети.....Т.е. да си направиш свое репо за XFCE 4.12 >:D >:D >:D





Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: cybercop в Sep 22, 2015, 11:33
Инсталирал съм пакети от източник. На всеки се е налагало. И точно това имах предвид в предишния пост. Не мога да премахна поддържания пакет orage и да инсталирам друг от източник, защото цялата xfce4 ще осиротее (той е част от мета пакета xfce4).
Може би е добра идея да се ползва цяла графична среда, инсталирана от източник. Но, остават доста други проблеми със самата дистрибуция. И, никога тази среда не може да се сравнява с активно PPA за Xfce 4.12, защото вече се отстраниха няколко грешки, проявили се след излизането на средата. Лявото подравняване на теста под иконите на десктопа дори не може да се отчете, като грешка, но центрирането им доста подобри външния вид.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: lunarvalley в Sep 22, 2015, 13:57
cybercop,

само да вметна нещо, понеже преди време беше засегната Slackware и ти възпитано се въздържаше от негативни оценки  :)

Версията на XFCE в стабилния клон на дистрибуцията е 4.10. Но, има готови неофициални пакети ($2) за 4.12 от Robby Workman, който така и така се грижи за XFCE в дистрибуцията. Да се махне XFCE е въпрос на:

slackpkg remove xfce

В случая простотата на пакетите в Slackware е предимство пред Debian, защото е сравнително лесно да се пишат SlackBuild скриптове от почти всеки. Гъвкавост.



Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: cybercop в Sep 22, 2015, 14:48
След толкова години работа с дистрибуции, ползващи предимно .rpm и .deb пакети ще ми е некомфортно да премина към Slackware заради няколко пакета в Debian. Просто не се чувствам в свои води. А, и, никога не ме е привличала, дори, когато съм бил настроен за експерименти.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: ivoarch в Sep 22, 2015, 15:21
Само, че в хранилищата на CENTOS никога няма да има пакети за Xfce 4.12

+100%

Ето как е положението

* CentOS 5 - Xfce 4.4 (in CentOS Extras)
* CentOS 5 - Xfce 4.6 (based on Fedora 6)
* CentOS 6 - Xfce 4.8 (based on Fedora 12)
* CentOS 7 - Xfce 4.10 (based on Fedora 18)

CentOS 6
Правенето на пакет/и за Xfce 4.12 е доста сложна и без мислена задача , освен ако не си мазохист и обичаш да си губиш времето .

CentOS 7
Тук по има шанс да стане надграждане на Xfce 4.10 към 4.12 .

Като цяло надграждането на пакети е сложна задача, имайки предвид , че в повечето случаи се получава ефекта на доминото,  и счупиш ли един пакет ще трябва да компилираш куп пакети още. Също това е против цялата идея за Enterprise Linux който сам по себе си е предназначен да поддържа основните Apis ($2) през целият живот на една основна версия . Ето защо например в CentOS 6 винаги ще бъде версия 4.8 на XFCE , и в CentOS 7 винаги XFCE4.10 .

Цитат
Each major version of CentOS is designed to give you its major functionality that it comes with for 10 years. It is not designed to be cutting edge, it is designed to function like it did when you installed it for 10 years from the time it was released. That means if you are an ISP (or Facebook or Zynga) and you invested $1 Million dollars in writing software, you can know how long your software will be able to run before you have to invest to rewrite it for a new platform. You can't rewrite your software every 6 months when the latest version of Gnome is released. You need a solid, stable platform to run your code for a long time. That is Enterprise Linux.



Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: cybercop в Sep 22, 2015, 16:29
Имах предвид само шестицата, защото CENTOS 7 и инсталирах и премахнах след няколко часа. Изобщо не ми вдъхна доверие с този измислен десктоп.
Xfce във Fedora е в доста добро състояние, но пък доста неща не са в последната версия с псевдопреминаването към DNF. Изобщо, доста пъти съм се чудил, Fedora за каква дистрибуция да я броя. Уж се води с фиксиран и при това много кратък срок на поддръжка, а в доста отношения се отклонява от този модел, като в рамките на този срок се надграждат ключови пакети, като ядрото например.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: Naka в Sep 23, 2015, 20:16
 Аз явно съм мазохист щото вече сложих  Xfce 4.12 под  Centos6. Процесът на компилиране изобщо не се указа толкова сложен колкото си мислех. Всичко вървеше много гладко и изключително бързо. Тъй че въобще не се плашете от компилиране на xfce.   Явно е много качествен софтуер.

Начина на компилиране е много добре и точно описан тук. http://docs.xfce.org/xfce/building

Трябва точно да се спазва кое след кое да се билдва.  И да се зададе
Код:
export PKG_CONFIG_PATH="${PREFIX}/lib/pkgconfig:$PKG_CONFIG_PATH"
Например ако ще се инсталира в /opt/xfce
с
.configure --prefix=/opt/xfce
Пътя трябва да стане такА
export PKG_CONFIG_PATH="/opt/xfce/lib/pkgconfig:$PKG_CONFIG_PATH"

Имаше и 4-5 библиотеки за които нямаше необходимите минимални версии в Ц6. Тях ги взех от Ц7 (и една федора)  като *.src.rpm и ги ребилднах под 6-ицата.

Та така....




Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: ivoarch в Sep 24, 2015, 12:18
Аз явно съм мазохист щото вече сложих  Xfce 4.12 под  Centos6. Процесът на компилиране изобщо не се указа толкова сложен колкото си мислех. Всичко вървеше много гладко и изключително бързо. Тъй че въобще не се плашете от компилиране на xfce.   Явно е много качествен софтуер.



Защо тогава не направиш едно хранилище за EL6 - Xfce 4.12  в което да влизат всички нужни зависимости , и самото Xfce4.12 ?
Така ще си по полезен, отколкото само да ни казваш колко лесно се компилирало.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: Naka в Sep 24, 2015, 12:45
Да лесно се компилира....Обаче правенето на РПМ пакети вече наистина е мазохизъм. Затова и предложих да се инсталира в /opt/xfce да е по независимо от /usr и да не станат поразии ако някой си инсталира отгоре стабдартен пакет на xfce от дистрото.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: ivoarch в Sep 24, 2015, 12:52
Да лесно се компилира....Обаче правенето на РПМ пакети вече наистина е мазохизъм. Затова и предложих да се инсталира в /opt/xfce да е по независимо от /usr и да не станат поразии ако някой си инсталира отгоре стабдартен пакет на xfce от дистрото.
Аз точно това имах предвид под мазохизъм.  Има библиотеки като Glib2 които са от @base и искат надграждане, което не е никак добра идея, не се знае какво може да се счупи по системата. 

edit: Може и да се направят, но не знам дали ще си струва, целият труд за нещо подобно.


Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: Naka в Sep 24, 2015, 13:21
Аз точно това и направих ъпгрейднах с glib2-2.28.8-4 с glib2-2.40.0-4.el6.i686.rpm (rebuild отЦ7)

нищо не се е счупило и всичко работи.
би трябвало за библиотеката щом major номера е същият 2 а има смамо промяна в минорния 28->40 да е съвместима надолу???

-------
Сега има един въпрос който продължава да ме мъчи?
ако се направи rpm -Fvh  glib2-2.40.0-4.el6.i686.rpm това ще затърка текущата библиотека  glib2-2.28,
но ако се изсталира с glib2-2.40 с ./configure make make install това запазва старата, добаявя и новата и ъпдейтва линковете. та ако има някоя програма която да линкната с още старата тя ще продължи да си я използва..........

Та кой е правилният подход.




Титла: Re: XFCE 4.12 в Debian 8 Jessie
Публикувано от: ivoarch в Sep 24, 2015, 14:27
Актуализирането на GLib през RPM го изключи, не  е никак добра идея, тъй като гаранция ще има щети за в бъдеще.
Единствения по сигурен начин, е да се инсталира Glib от сорс,  в изолирано местоположение в системата.

Да обаче нас ни интересува всичко да става възможно най лесно и през RPM, така че може в някои .spec файл на XFCE4.12 се добави всичко нужно за буилдването на GLIB новата версия ,  един много добър пример как да стане това, е пакета за gim28 , в който всички нужни надграждащи библиотеки са забити в .spec файла , може да видиш сорса от тук [1] https://www.dropbox.com/sh/9dt7klam6ex1kpp/MONq7bnIRZ/20131005/gimp28-2.8.6-1.el6.src.rpm?dl=1 обърни внимание на .spec файла .  Отново там може да прочетеш как става цялата хитрина с GLIB и повече по въпроса [1] http://nuxref.com/2013/10/05/gimp-v2-8-on-centos-6/ .

edit: Относно major номера, не разчитай на тази логика.