Покажи теми - bop_bop_mara
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4
31  съобщения и събития / Предстоящи събития / Конференция на „Линукс за българи“ и Microinvest - 25.02 -: Feb 23, 2012, 14:18
Тази събота, 25.02, ще се проведе февруарската конференция на „Линукс за българи“, която този път ще бъде със съдействието на фирма Microinvest. Лекциите, които те подготвиха, са следните:
  • „Как да възстановим загубена парола на WEP безжична мрежа с помощта на Backtrack. Обяснения, реални примери, дискусия и демонстрация.“
        Лектор: Виктор Павлов
  • „Хибридна търговска система Linux MacOS Windows. Демонстрация и техническа презентация.“
        Лектор: Димитър Добрев
  • „Компютър, касов апарат и търговска система. Как да припечелим някой лев.“
        Лектор: Ивайло Мирчев
  • „Българско бизнес решение под Android, технология и имплементация.“
        Лектор: Виктор Павлов


Важно! Имаме обещание, че лекциите ще бъдат поднесени с гарнитура от чипс и бира, а за тези, които са послушни, може дори да има подаръци.

Очакваме ви от 13 часа във Франкофонския център в Ректората на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“!
32  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Обновена информация за Slax -: Dec 19, 2011, 14:58
Говорейки за Slackware, споменахме Slax и се появяват хора, които имат желание да пишат и да дават идеи. Така че, по този естествен начин, се отваря и тема за обновяване на информацията за Slax.

Текущата статия е, на практика, за цялостно пренаписване. Добре е да пишем авторски текст, но не е задължително. Ако просто превеждаме някакви пасажи, нека да казваме откъде са те и да сложим накрая на статията връзки към оригиналите (отдавайки признание на авторите им).
33  съобщения и събития / Предстоящи събития / Линукс фест и конференция във Варна -: Sep 16, 2011, 14:42
Сигурно си спомняте, че преди няколко седмици backtolife пусна една идея за Линукс фест във Варна... Е, от негово и свое име ви съобщавам, че фестът вече е сериозно запланиран. При това от „Линукс за българи“ смятаме да го подкрепим не само морално, но и организационно, провеждайки октомврийската ни конференция именно там и сътворявайки едно голямо двойно Линукс събитие на морския бряг. Харесахме си датата 15 октомври (събота), а, както може би си спомняте, мястото е Икономическият Университет в гр. Варна. Дотук чудесно, но сега идва време за най-важната част - вашето съдействие.

Първо, разбира се, искаме да ви поканим за публика и за приятелски срещи - знам, че във Варна и близките до нея селища има доста Линукс потребители и не се съмнявам, че ще си струва да се видим и запознаем на живо. А за тези от другите краища на България мога да кажа само, че определено си струва да се разходите покрай морето през есента, особено във весела компания! 8)

Второ, относно фест-частта, ще се нуждаем от добри хора, които заедно с нас да инсталират, кофигурират, поправят и обясняват. По тази дейност мога да ви споделя своя опит - винаги е много интересно, изникват неочаквани неща и се намира какво да се научи.  ::)

И трето, относно частта с конференцията - ако някой от вас има желанието да направи лекция, била тя 15 или 45 минути, или пък lightening talk, нека да се свърже с мен. Разбира се, може да давате предложения тук и да ги обсъждаме, но ще ви искам потвърждение на адрес mara@linux-bg.org (gat3way знае защо :D). Много ще се радвам на всеки, който реши да се включи!

Очакваме мненията и предложенията ви! [_]3 [_]3 [_]3
34  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Разни из темата "Debian turned 18 !" -: Aug 17, 2011, 12:59
\\ offtopic

Абе няма ли кой най-накрая да бан'не тоз роко/амд.... Много често следя форума и този само идиотщини пише. Освен това в много от темите обижда някой!!
Явно се ч*** с модераторите щом е още тук (с извинение).
След като следиш, сигурно забелязваш и периодите, в които той привидно отсъства, а всъщност е баннат. И предполагам знаеш, че затова и сега ползва нов акаунт - защото старият му е неизползваем. И предполагам осъзнаваш, че такова нещо като бан веднъж завинаги няма как да стане.

Специално в тази тема AMD е несправидливо нападан!
Всеки има право да пише това, което мили. Това, че повечето във форума са дебиан маниаци не им дава основание да баннат човека!
Никой никога не е бил банван заради предпочитанията си. Ничия свобода на словото не е нарушавана. Но има разлика между свобода на словото и бълване на помия по чужда адрес. Последното също не е забранено за потребителите, просто правилата изискват да не става в темите във форума. За личните неща, включително плюенето си има лични съобщения.

Иначе с тази тема доста хора ще успеят да се класират за "административни мерки". Но надали някой ще се класира за място в модераторско легло ;)
35  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Имате ли бутонче "Промени" -: Jul 11, 2011, 16:47
Здравейте!

Получихме сигнал от потребител за това, че няма бутонче за редактиране на постовете си, или поне на всички с изключение на последния.

Ако още някой се е сблъскал с това, нека да сподели. Това не е нормалното поведение - трябва да си имате в горната дясна част на всеки пост, на нивото на заглавието му, две бутончета - "Цитат" и "Промени". Доколкото видях, пък, в мобилния интерфейс трябва да има само бутонче - "Редакция", което се изобразява до потребителското име.

ПС. Става въпрос заредактирането на вашите си собствени постове, не на постове на другарчета ;)
36  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Проучване на тема rfid -: May 03, 2011, 15:39
Искам да ви запозная със скромната идея на един познат, Васил Колев. В момента той си търси хора, с които заедно да разцъкват темата за rfid, използвайки джаджата proxmark3. Веднага уточнявам, че целта не е да се хакват хора и да им се причиняват лоши неща, а да се изследват потенциални проблеми и сигурността на механизма.

Основно желанието му е хората да се събират за практически опити и обменяне на информация. Разбира се, ако някой има желание, би могъл и да състави някакви писмени материали, но това е на по-заден план.

Тъй като аз съм само вестносец, за повече информация най-добре да погледнете тук , откъдето можете и да се свържете с него.
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честит имен ден на всички, покровителствани от Св. Стефан -: Dec 27, 2010, 00:52
Честито на съфорумците, които празнуват днес! Пожелавам ви здраве, любов и всякакви хубави неща.
Специално изпращам по една виртуална бира на neter, backtolife и tyuio  [_]3 [_]3 [_]3
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / "Псевдо" езици за програмиране -: Nov 03, 2010, 17:51
Не харесвам никакви "псевдо" езици за програмиране като Джава, Питон, Пърл... аз използвам Питона като трябва да напиша 10-на реда без компилирам, за друго не.

//оффтопик
Изгарям от желание да те насоля здраво по този въпрос, но ще се въздържа.
Това определено искам да видя, почвай със солта, искам доводи, за мен са боклук  :P

Ами приемам предизвикателството и подлагам темата на публична дискусия.

Java - аз не я обичам много, но тя е най-слабият ти пример за "псевдо" език, при все, че от почти всички, тя най-много се доближава до посочените за истински според теб езици - C и C++, дето се вика - при нея даже програмите се компилират (както до байткод, така и до машинен). Пък и, ако беше псевдо език, щяха ли от GNU да си играят да си пишат собствен компилатор за нея ;)

Python - това, че е динамично типизиран, в частност води до много изчистен и подреден вид на кода му, да, прилича на псевдокод. Но езикът си е съвсем нормален език за програмиране, поддържа много красива обектно-ориентирана парадигма и да се пише на него е удоволствие. Има хубава "съвместимост" със C, комбинацията от тях двата е доста мощен арсенал. В Линукс с негова помощ е направен много потребителски софтуер, предполагам всеки от нас ползва нещо, което в основата си е Python.

Perl пък е един от най-полезните езици за всички системни администратори. Може да е грозен и труден, но е незаменим в повечето си предназначения, не съм аз човекът, който може да дава конкретни примери, но тук със сигурност има такива хора.

Опитвам се да разбера твоята дефиниция за "псевдо" език - дали имаш пред вид обектно-ориентирани езици, или пък интерпретирани езици, или пък динамично-типизирани или пък скриптови?? Кажи кои са за теб истинските езици и кои са "псевдо", къде ще сложиш други популярни езици като Bash, Pascal, Ruby, Lisp, Haskell, Prolog, PHP, Scala и т.н.

Интересно ми е какво мислят всички по този въпрос - кой език за програмиране бихте нарекли "псевдо"-език? И кой - не?
39  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / /dev/initctl и /dev/log -: Oct 20, 2010, 12:00
Имам няколко въпроса за тези два файла. Не, че не рових из интернет, но обикновено намирах някакви теми, свързани с проблеми и без добри обяснения, така че подозирам, че тук може да получа по-хубави отговори.

1. За какво се използва всеки от тези два файла, каква информация има вътре, кой пише в тях и кой (и защо) ги чете :)

2. Защо /dev/initctl е fifo файл?

3. Защо /dev/log е socket?

(Отговорът на 1 логично трябва да определя и отговорите на 2 и 3:))

4. (offtopic) Мрежовите сокети (тези, дето създаваме с домейн AF_INET) считат ли се също за тип файл (на базата на това, че ги достъпваме по файлов дескриптор и пишем и четем с read() и write()) или само Unix domain сокетите се считат за тип файл? Тук нямам предвид дали участват във файловата система в някоя директория под някакво име, а примерно дали за всеки отделен екземпляр се заделя inode. Например според wikipedia неименуваният pipe не е вид файл, а само именувания, но нас са ни учили, че и двете са, просто първото остава "скрито", иначе си има inode и всички нужно.
40  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Въображаема мащабна кибератака -: Aug 26, 2010, 13:37
http://dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2010/08/26/951388_kiberataka_nad_es_bi_struvala_86_mln_evro_smiata/
Колко реалистична е тази история според вас? На мен на моменти ми проблясват разни искрици за опит за психоза на хората относно това колко лесно могат да ти хакнат компютъра (то не че не е така де)... А пък споменаването на конкретни имена на компании и продукти/файлови формати ми замирисва на евтини търговски реклами и антиреклами... Или пък поръчка от правителство, за да остави впечатление, че софтуерни и хардуерни компании са тези, които не си вършат работа, а не администраторите на държавните сървъри...
Ясно ми е, че целият свят се базира на манипулации и внушения, та дайте да видим какво ще си внушим ние тук ;)
41  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Какво може да накара един програмист или сисадмин да рови в боклука? -: Aug 10, 2010, 22:46
Интересно ми е да чуя вашите предположения и евентуално опит :) По някое време и аз ще ви споделя своите :)
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честит празник, сисадмини!!! -: Jul 30, 2010, 15:49
Честито на всички сисадмини, пожелавам ви да сте здрави, мързеливи и да шаманствате успешно, а шефовете да ви слушат и да ви увеличават заплатите!!! [_]3 [_]3 [_]3
43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Зов за помощ - да спасим живота на Христо Боев -: Jun 10, 2010, 13:56
Здравейте! Повечето от вас сигурно вече са чули този зов за помощ, но аз ще  го повторя, въпреки че днес е последният ден, защото аз самата разбрах днес за него и може би не съм единствената.

Става въпрос за едно съвсем младо момче - Христо Боев, студент в първи курс в УАСГ, добро момче с отличен успех, с артистична дарба, гордостта на родителите си. За съжаление обаче преди няколко месеца се е оказало, че Христо е болен от нещо много тежко - рак на трахеята.

Макар и тежка, болестта му има големи шансове да бъде излекувана... само че в днешни дни здравето и животът се купуват... За животоспасяващата операция за Христо са нужни 47 000 евро, една огромна сума, която малцина в България могат да намерят.

От момента на лошата диагноза до сега близките на момчето се опитват по всякакви начини да съберат тези пари, дори не просто чрез молба за дарения, а и чрез благотворителни концерти, изложби и всякакъв честен труд.

За съжаление в последните дни болестта на Христо се е развила много силно и той вече не може да се храни и да приема течности. Лекарите, които го лекуват в Германия, са категорични, че операцията трябва да бъде направена веднага, защото иначе...

И така, моята скромна молба е, нека всеки, който има желание, добро сърце и възможност да отдели дори и най-минималното количество пари, да отиде днес, защото днес е крайният срок, до най-близката банка и да направи малката стъпка към връщането на Христо към живота.

Банковите сметки са:

БНБ
IBAN: BG84BNBG96613100174501
BIC: BNBG BGSD
Университет за Архитектура, Строителство и Геодезия – УАСГ
Основание за платежното нареждане: За лечението на Христо Боев

или

ОББ БАНК
BG77UBBS80021015765218
BIC код на банката: UBBS BGSF
клон гр. Тетевен
Валентина Василева Боева, майка на Христо

Допълнително трябва да има кутии за дарения в някои университети и факултети, според официална информация преди 2 дни е имало на централния вход на УАСГ, както и на Попа, пред The Мall, на Мол Сердика, може би все още са там.

Нека да помогнем на напълно непознат човек днес! Лошото не пита и в един момент някой от нас може да се окаже в подобна безизходна ситуация на живот и смърт. Нека всички да си дадем надежда, че ще успеем да победим!

ПС. Ще заключа темата - тя не се нуждае от обсъждания, а от действия :)
44  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честит празник на славянската писменост и култура! -: May 24, 2010, 11:14
чЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!

Честит празник на всички и от мен! Пожелавам на всички тук да продълаваме да задаваме въпроси, да се учим на нови неща и да си помагаме! А на абитуриентите - една страхотна абитуриентска нощ и успех в живота!
45  Нетехнически теми / Предложения за български проект / ФМИ Linux Install Fest номер 3 -: May 23, 2010, 14:33
Здравейте пак :) След като вече два пъти си направихме Линукс инстал купони, решихме, че няма спиране, трябва ни още :)
Така че с много голямо удоволствие ви каня да станете част от третия Линукс инстал фест във ФМИ на СУ, който смятаме, че (ако не се обърка нещо в последния момент) ще се проведе на 30 май, неделя.
Имаме нужда както от инсталировчици, така и от хора, на които да инсталираме и поправяме проблемите, но най-вече имаме нужда от приятна компания!
Така че, ако нямате планове за другата неделя, елате на бул. Джеймз Баучър 5, зала 101 към 10:30-11:00 часа (или когато ви е удобно) и станете част от събитието!

ПС. А ако имате планове за другата неделя, сега му е времето да ги отложите...  :P
Страници: 1 2 [3] 4