Покажи Публикации - ivo3d
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11
46  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: linux ubuntu 10.04 -: Jul 27, 2010, 21:35
За принтера:

http://mytech.bg/uroci/19/Unix/1027/%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80+Canon+Pixma+IP1500+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+Ubuntu+Linux

Warcraft би трябвало да тръгне с wine според сайта им. Пиши в google warcraft frozen throne wine или warcraft frozen throne ubuntu и ще намериш решения.

Останалите неща - с това sudo apt-get install "ime" си инсталираш всякакъв софтуер. Стига с това търсене по сайтове. За календара, часовника и останалите "джунджурии" - sudo apt-get install screenlets и в менюто търсиш screenlets.

За аудиото - като си цъкнеш долу "говорителчето" можеш да настроиш каналите. И стига с това "буфер" маа му стара, Субуфер е и корена на думата няма нищо общо с "буфер"

//offtopic

Още отсега да те предупредя - ако пишеш по тоя начин, това ми е последния отговор, предполагам и останалите ще ти дадат макс един отговор гратис.

Първо - в българския език от известно време има изречения, в които е добре да си обособяваш мислите. Има и запетайки, които също имат определена функция. Има малки и главни букви (имената се пишат с главна, както и началото на изречението, искрено се надявам да го знаеш).

Освен това - отделните въпроси се изреждат по някакъв начин, обикновено с параграфи.

ОСВЕН ТОВА - преди "з" и "с" се пише "със", преди "в" и "ф" - "във". "Й" в края на изречението - само при единствено число. За пълен и кратък член изобщо няма смисъл да говорим.

Не очаквай сериозни отговори и добро отношение с тази граматика. Измъчих се докато ти прочета поста и ти хвана мисълта.

Успех,
Иво
47  Програмиране / Web development / Re: [MVC] Основни положения -: Jul 27, 2010, 14:34
Не съм, аз от около година пиша сериозно OOP, а и тогава бях позабравил малко линукса (заради едни аудио проекти, трябваше ми боза постоянно и бях занемарил убунтото)... Както и да е.

В момента, както казах, пиша собствен framework като идеята му (поне засега) не е за публично ползване, но нищо не ми пречи да я пусна. Общо взета има доста идеи, взаимствани от kohana и doophp. От кохана дори има някои неща, които съм изкопирал почти дословно, например utf8 функциите. От doohphp всъщност заимствах идеята повечето неща да са singleton и да се зареждат "мързеливо" - демек 1 път и то само когато трябва (ако потрябва).

Има и ORM, който всъщност е проекта phpActiveRecord с някои промени.

Framework-а изисква php 5.3, защото се използват namespaces и някои други нововъведения в 5.3. Главно гоня производителност, че съм се патил от годзилогрухти като zend и cake. Засега с използване на бази данни съм успял да постигна около 50% по-ниска производителност от чисто php, но в момента повечето неща са в разработка и или се зарежда съвсем малко код или не се зарежда нищо... Но ще гледам да не клякам повече от 60-65% под чистото php. При големите рамки разликата е в пъти, обикновено десетки, но не бива да се правят сравнения, тъй като при мен функционалността също е в пъти (десетки) по-малка от големите рамки, а и на мен идеята не ми е да се получи нещо универсално, а да решава точно конкретни задачи.

Всъщност каква ми е идеята - освен производителност, исках да знам на абсолютно всеки ред какво се случва, както се вика на ниво kernel. Не, че не мога във всеки един framework да разбера какво се случва, но общо взето всеки програмист има свой начин на мислене и за мен в доста framework-ове има неща, които са ми абсолютно нелогични, а има фрагменти, които просто не мога да разбера защо са написани точно така...

Другата причина да започна свой framework - трябва ми hmvc, ама не точно. Например на мен ми предстоят няколко идентични уеб приложения - сайт, който рекламира и продава услугата и самата услуга, като всеки потребител има поддомейн (виртуален разбира се)... Например:

http://www.webapp.bg рекламира и продава услугата
ivan.webapp.bg; dragan.webapp.bg - представляват самото уеб приложение
http://www.webapp.bg/admin - 3-то уеб приложение, с които да администрирам потребителите, както и www сайта.

Трябват ми едни и също модели, но различни контролери, темплейти, layout, acl. Дори и различна multilanguage поддръжка, примерно в ivan.webapp.bg и dragan.webapp.bg и http://www.webapp.bg искам български и английски, а в http://www.webapp.bg/admin/ не ми трябва.

За целта съм ги разделил на отделни модули, които ползват един framework и едни и същи модели, но останалите ресурси са си за всеки модул отделно. Например:

Код
GeSHi (PHP):
  1.  
  2. $modules = array(
  3. 'site' => array(
  4. 'type' => 'dir',
  5. 'path' => '/',
  6. 'multi-language' => 'yes'
  7. ),
  8. 'admin' => array(
  9. 'type' => 'dir',
  10. 'path' => '/admin/',
  11. 'multi-language' => 'no'
  12. ),
  13. 'webapp' => array(
  14. 'type' => 'subdomain',
  15. 'include' => '*',
  16. 'exclude' => 'feed',
  17. 'multi-language' => 'yes'
  18. )
  19. );
  20.  
  21.  

Както се вижда, има 3 модула, като за всеки си има директория със всичките ресурси. "site" се отделя на база път, като пътя е / в http://www.webapp.bg (webapp.bg). "admin" модула се зарежда, когато имаме http://www.webapp.bg/admin/. А "webapp" когато имаме какъвто и да е поддомейн ('include' => "*") освен 'feed' ('exclude' => 'feed'). Feed е просто пример, не е с някаква конкретна цел. Може да се зарежда и по обратната логика. Например ако имаме feed.webapp.bg, и няма конфигурация, която да е специално за feed, ще се зареди "site" модула. Затова накрая слагам един модул 'feed', в който 'exclude' e '*', а 'include' е 'feed'. Имам и един комбинирам тип, който е за път в поддомейна. Може би звучи объркващо, но на мен точно това ми трябва.

Точно това не можах да го намеря в рамките, които поразаучих, или не точно по този начин, а аз си го представям точно така... 100% го има, просто аз не можах да открия това, което ми трябва.

И последната причина, за която пиша framework (но не на последно място) - опит. За 2 седмици научих толкова нови неща, аз за сефте ползвам сериозно exceptions примерно. Досега съм ползвал try/catch, но никога не съм се замислял моите класове да плюят изключения.
48  Програмиране / Web development / Re: [MVC] Основни положения -: Jul 27, 2010, 13:23
Явно в 2:30 е по-добре да се спи :D Не съм те разбрал, аз го правя по същия начин, естествено, че няма да разкъсвам модела в контролера и да пращам отделни фрагменти на view-то (макар, че така е най-strict да го кажем)... Пращам моделите на темплейта, в контролера единствено ги зареждам и ги предавам натам и после темплейта да си взима каквото му трябва. Освен разбира се в случаите, когато обработвам информация от get/post, но тогава теплейта така или иначе не играе роля.

Но все пак разговора ме подсеща, че ще е хубаво когато се обръщам към модел от темплейт, да е само read-only и по-късно ще го измисля да стане без допълнителни класове. Предвид, че контролера и view класа ги зареждам с reflection, няма да е особен проблем да проверявам какво се случва и кой кого и откъде вика.
49  Програмиране / Web development / Re: [MVC] Основни положения -: Jul 27, 2010, 02:46
Честно казано не съм много съгласен с тази картинка - обикновено Изгледът има пълен достъп за четене на Модела, а Контролерът се прави възможно "най-тънък".

Освен това MVC е често даван като пример за приложението на Observer шаблона - Изгледът "наблюдава" Модела за промени и при възникването на такива се обновява.

Тази картинка е по-близо до моите разбирания:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/ModelViewControllerDiagram.svg

Идеята да има директна връзка между модела и темплейта звучи добре, всъщност се спестява доста код. Но все пак не ми вдъхва много доверие, можеш ли да ми покажеш framework, в който това е описано в документацията като практика, аз досега не съм срещал - във framework-а, който пиша в момента за няколко специфични, но идентични проекта също няма да го предвиждам това като възможност. Още повече там по темплейтите ще пипат хора, на които предпочитам да им давам готови масиви и да не знаят имената на моделите и как се борави с тях...

И аз се стремя към "тънък" контролер, валидациите и връзките между таблиците са описани в моделите, кеширането също. В контролера само викам нужния модел, записвам/взимам информация и я пращам към view-to (или към responce обекта директно, ако ми трябва json или xml например). Също така подавам form класове към темплейта и това е... Helper-ите се зареждат "мързеливо" в темплейта, така че и за тях контролера няма грижа. Но информацията винаги минава през контролера.

Все пак ще ми е интересно да видя това което казваш реално, не бях се замислял досега и ми изникват доста въпроси.
50  Програмиране / Web development / [MVC] Template система -: Jul 27, 2010, 02:18
Идеята "уж" на тия template системи, както каза VladSun е да имат готови да ги наречем функции, с които да могат лесно, без познания по програмиране да извъртат масиви с информация, да генерират форми и изобщо да могат да правят всякакви глезотии по данните, които идват от контролера. И на второ място - да не им се дава възможност да се пипа извън темплейта. Стигаме дотук с хубавите идеи, оттам нататък ми се губи логиката:

1. Аз до ден днешен като видя сайт със (най-често) smarty и бягам надалеч - така и не можах да свикна със синтаксиса. Общо взето с колкото дизайнери съм работил, на всичките им е по-лесно да научат за 1-2 часа малко php (примерно), колкото да могат да извъртят масив и да направят някоя проста проверка.

2. Всичките глезотийки са елементарни helper-и. Ако времето е толкова скъпо - има хиляди из нета, ако не - пишат се елементарно.

3. Трудно се разширяват, при smarty е абсурдно.

А отностно сигурността - така или иначе ако нямаш доверие на дизайнера, можеш да проверяваш какво се случва в темплейта. А щом е MVC, предполагам имаш някакъв клас, с който зареждаш темплейта - там спокойно можеш да си направиш така нещата, че в темплейта да не може да се пипа нищо друго освен данните, подадени от контролера. Ама това си е параноя, така или иначе някой ако иска да ти направи беля - ще я направи, не вярвам да работиш с такива хора. А за да счупиш нещо от view-то, трябва бая да си смъкнал от дамаджаната преди това.

Затова си ползвай сървърния език и html за темплейти, открадни си/напиши си няколко helper-а за повтарящи се досадни дейности и не го мисли :)

Поздрави,
Иво
51  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Драйвери за четец CardMan 6121 и смарт карта -: Jul 21, 2010, 17:28
http://ubuntuforums-bg.org/index.php?topic=2070.0

По тези стъпки го правих аз.

Успех!
52  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Драйвери за четец CardMan 6121 и смарт карта -: Jul 21, 2010, 17:26
Тъкмо си тръгвам от работа, като се прибера ще пиша как става. Аз съм с mint linux, но предполагам, че е същото. Спомням си, че се инсталира pcsc-tools, pcscd и opensc и някъде в конфигурацията на opensc се указва да ползва само pcsc за да не бълва грешки... Ама ще те излъжа, като видя точно какво е ще пиша, вече не помня, преди няколко месеца го пусках.
53  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubunto 9.04 конзола -: Jul 18, 2010, 01:23
Също става и това:
sudo bash
54  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Photoshop под Linux -: Jul 18, 2010, 01:20
смешник
Мисля, че вече няма какво да говорим, обикновено "смешник"  е едно такова избягване на кофти ситуация, ама при 15-16 годишните. Прегледах ти постовете - нито един отговор на технически въпрос, и 2 зададени въпроса за 87 пуликации, похвално! Тъй като по тоя тема вече няма с кого да се спори, аз съм дотук... А и бирите ми дойдоха в повечеко, затова лека :)
55  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Photoshop под Linux -: Jul 17, 2010, 21:11
А работата свързана ли е с оразмеряване и кропване? :D

Аз доказателства не видях, за това, че си вършите работата с gimp, но пък успяхте да наводните с плюнки... Надявам се, че svenxxx все пак е успял да подкара photoshop, за да може да свърши някаква сериозна работа под линукс, ако не сте го отказали с "ами то и в paint можеш да си нарисуваш каквото искаш пиксел по пиксел, защо не пробваш с него?"
56  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Photoshop под Linux -: Jul 17, 2010, 17:32
Фотошоп НЕ работи под Линукс. Никой сериозен няма да тръгне да се занимава с виното за такива неща щом Адоб не са казали че може.

Добре :) Недей да говориш неща, в които не си напълно сигурен :) Чупете си главите с gimp :) Поздрави :)
57  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Photoshop под Linux -: Jul 16, 2010, 16:58
Да, ама ubuntu го буутваш, инсталираш и ако не си с лаптоп, сглобяван от ядосани китайци в някое мазе, няма какво да му пипаш повече, за да може да си върши работа. Освен това, тук можем да изредим сериозен списък с неща, в които линукс дистрибуциите превъзхождат windows. А така и никой не успя да каже какво точно gimp е по-добър от photoshop, при положение, че photoshop РАБОТИ под линукс и аз описах накратко как става и какви проблеми има. Оттам нататък какво се пените, не мога да разбера. Аз не съм пускал само gimp да го разцъкам за 10 минути и да кажа "не става", отделил съм предостатъчно време и то не ми стигна за да ми замени работата с photoshop. Както казах, няма layer effects. Има някакъв plug-in, който създава нови layer-и, но е безумно неудобно. Ама какво спорим изобщо...
58  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Photoshop под Linux -: Jul 16, 2010, 13:48
За да има и нещо по темата:
От подкарване на Фотошоп под Линукс няма смисъл - единствено Photoshop 7 върви стабилно, а той е доста старичък.

А другите не вървят стабилно или ти не си успял да ги подкараш стабилно? CS2 върви по-бързо с wine, отколкото в windows 7/xp. И то наистина стабилно, дори и със 60-70MB файлове. CS4 също върви, но нямам представа как, аз не успях да го пусна. Но CS2 върви много стабилно, макар, че също е малко стара версия, но поне на мен нововъведенията в CS3, 4 и 5 не ми трябват.
59  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Photoshop под Linux -: Jul 16, 2010, 11:09
remotex, какви алтернативи бе човек? Това да не е paint. Това са един куп бързи клавишни комбинации, менюта, бутончета, прозорци, инструмени със специфично държание, ефекти, особености и т.н. и т.н. и т.н... Да не говорим за тоновете ресурси, howto-та, сайтове, посветени на работата с photoshop. Това не се учи за 3 дни. Имаш ли си представа изобщо каква инвестиция на време е? Дали според теб svenxxx има нужното свободно време да учи цял нов софтуер, който прави същото (според вас), което и photoshop, само че по друг начин? На мен поне ми е по-евтино да си купя photoshop, отколкото да отделя време да уча gimp. А като сте толкова отворени, предложете му достатъчно уроци, с които да навлезе в gimp за професионална работа. Ама за професионална работа, не как да си направим background с зелени цифри за windowmaker...
60  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Photoshop под Linux -: Jul 16, 2010, 10:57
Абсолютни дървени философи сте! Наводнихте темата като за световно. Човека пита за Photoshop под linux. Може ли да върви? Може. Ползва ли се? Ползва се, аз също го ползвам и работи абсолютно безпроблемно. Нали за това е wine... Значи помощ за подкарване на приложения под wine не може да предлагаме, така ли? Хубаво, Gimp, ако ще и изкуствен интелект да има, ама на човека му трябва photoshop, какво толкова сложно има за проумяване???
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11