Покажи Публикации - antonofff
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Разутани настройки на аудиото/микрофона -: Apr 08, 2008, 17:43
При мен как се оправи този "проблем":
1. отваряш KMix
2. от настройки избираш настройка на каналите
3. отмяташ checkbox-овете да се появят плъзгачите за CAPTURE (2бр.)
4. под плъзгачите отмяташ checkbox-а за да включиш CAPTURE и го усилваш
5. няма точка 5

при мен така се оправи skype
преди да направя тези настройки не можех да направя запис на звук, макар микрофона да работеше
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с микрофона в skype при Едубунту -: Feb 22, 2008, 13:37
И аз имам подобен проблем, неще и неще да проработи тоя скайп. Чувам говора от другата страна, но мен не ме чуват. Съответно аз се чувам като говоря през микрофона, т.е. дефетка не е хардуерен. По-странното е, че преди известно време работеше буквално за малко, ръчках из настройките на звука в скайпа и проработи. След рестарт обаче не пожела да пусне звука повече. Аудиото е интел и досега не съм имал проблеми с звука с нито една друга програма (освен с игрите - Q3, UT, HMM, Rune).
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Suse10.3 hdd -: Feb 22, 2008, 13:29
Провери да не е beagle. При мен beagle нещо не е както трябва - чегърта постоянно и държи процесора постоянно натоварен. Пробвай да го кил-неш, но не beagled-helper, а самия beagle.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Конфигурация на Интернет -: Aug 09, 2007, 16:41
има и нова версия на rp-pppoe
http://www.roaringpenguin.com/en/penguin/openSourceProducts/rpPppoe
съответно командите там са pppoe-start - pppoe-stop и т.н.
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Електронните услуги на НАП -: Apr 23, 2007, 14:54
На мен лично идеята да се напише едно писмо до изп. директор на НАП не е лоша. Подаването на данъчни декларации в електронен формат е безспорен приоритет на НАП и роля им ще се засилва още повече в идните години. Мисля също така, че на този проблем не е изключено да му бъде обърнато внимание. Поне може да опитаме.
Аз с удоволствие мога да поема ангажимента да помогна с това писмо (писане/подаване и т.н.), стига да има желание от Линукс общността.
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Електронните услуги на НАП -: Apr 19, 2007, 12:17
Същия този министър в доклад за свършената от неговото министерство работа се бе похвалил с изработката на няколко-стотин "баджа".
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Linux laptop -: Apr 18, 2007, 14:38
И мен това ме възмути - гледах конкретно няколко модела на Дел - без ОС бяха по-скъпи от аналогичните модели с Windows. Тъкмо се бях подкефил, че ще мога да взема нещо хубаво особено с оглед на тази новина.
Но цената определено ме отказа.
А за марките, които си цитирал - 3 от тях не съм ги чувал/виждал и това ме прави леко скептичен, а и претенциозен човек като мен трудно би избрал.
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Linux laptop -: Apr 18, 2007, 11:49
Цитат
Иванчо иска да си купи Тошиба Сателит без памет (щото не му харесва производителя). Драганчо иска да си го купи без батерия (щото някой му подарил 10 неизползвани). Първанчо иска да си го купи без хард диск (щото иска да си сложи Seagate например). Някой друг пък не използвал DVD drive-а и не го искал. и т.н.


Да, това е много често срещано, повечето ми приятели с лаптопи са в тази ситуация - искат нещо различно и подменят - взимат нов, по-голям и бърз хард, заменят памет с друга - по-бърза и голяма, сменят двд-комбото с записвачка и т.н. Разликата е, че това са хардуерни части с реална стойност - винаги може да ги продадеш/замениш/върнеш в фирмата, от където е лаптопа. Което НЕ МОЖЕ да стане с ОЕМ версията на MICROS~1 WINDOWS, която ти пробутват. Разгледай хубаво EULA-та, поинтересувай се. Имах илюзията, че ако си взема лаптоп с WINDOWS ще мога да го подаря на баща ми да го ползва в работата си. Познай, нестава!!!  Мога да му дам паметта, харда, батерията или друг чаркалак, но не и ОС-а.

И нещо друго любопитно - наскоро ползвах online конфигураторите на различни фирми, производители на лаптопи и установих, че лаптоп с WINDOWS е по-евтин от такъв без ОС!!! Това само говори за себе си.
А как ще коментираш излезлите напоследък случай, в които отказват признаване на гаранцията на хардуера ако е инсталирана ОС различна от "pre-installed".
Незнам за BMW, но един приятел работеше в сервиза на една друга марка (да не правя реклама сега) и казва, че ако клиента иска - ще му сложат и джойстик вместо волан и две хвърчила за баланс на реактивната дюза.
9  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Електронните услуги на НАП -: Apr 18, 2007, 11:09
Като служител на НАП ще изразя възмущението си от тази ситуация. Нямам никаква идея за сертификатите специално, не се занимавам с това и не мога да помогна в конкретния случай, а и не се учудвам. Тук положението е горе-долу такова -  неграмотност, некомпетентност и липса на визия от тези, които правиха системата, непрозрачност, да не кажа и по-силни думи. Голяма част от служителите, които ходиха на множество скъпоплатени ИТ курсове, както и отговорния за тази ситуация директор вече не работят тук. Дори вътрешния ни интранет портал не иска да се отваря правилно с Firefox, а една куха служителка имаше наглостта да ми каже, че ИЕ бил официалния браузър на НАП. И .т.н, и т.н.
Доколкото мога се опитвам да популяризирам ползването на програми с отворен код, но това е трудна задача за съжаление. Всеки сам си прави избора.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Laptop acer aspire -: Mar 28, 2007, 16:34
Стара машина с биос преди 2000 г., i810 чипсет. С сусе 10 и 10.1 работеше и се гасеше без проблем. Със сусе 10.2 възникна проблем с гасенето - спираше до последния ред и дотам. Как ли не ги мъчих и ACPI, и APM, но уви .... пусках и apmd и acpid и какво ли още не. Решението се оказа - acpi=force !
Дано да помогне на някой.
11  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Opensuse 10.2 -: Feb 26, 2007, 13:16
Пичове, идеята за такава тема е много добра според мен, аз като ги написах тия неща за услугите, които съм спрял (под Сусе 10.1) исках по-скоро да насоча хората, а не да пиша Библия за това кои услуги трябва да са спрени. Написал съм съвсем ясно, че това са нещата, които НЕ ПОЛЗВАМ.
Нямам принтер - съответно не ми трябва cups, smbfs - незнам дали е "за да теглиш от вин мрежите" (все си мислех, че е нещо малко по-различно) - нямам "вин" мрежа и засега не мисля да имам, нито пък мисля да шервам нещо от моя хард, може и да се залъгвам, но май имам достъп до "вин" мрежата на доставчика ми. За другите услуги какво да кажа - някой съм спирал с подобни съображения, а други малко на сляпо. Проблем не съм имал докато работеше машината (вчера сложих 10.2). Едно от съображенията ми да пусна поста в предната тема беше и факта, че така лесно ще намирам какво да спра за друг път :-)
Сега искам да споделя малко опит и с opensuse 10.2, макар и в малко по-друга посока. Машината ми е доста слабичка - маркова уж - Gateway E-1400 - Селерон на 600, 384 СДРАМ, на дъното са вградени звук, мрежа и видео (i810), абе зле е доста, но върши работа засега. Надграждал съм рам, процесор и хард, по-принцип няма оптично устройство - в отворено състояние съм вързал една ДВД записвачка. Досега не съм имал проблем при инсталацията на линукс - всичко си го хваща без проблем, няма нужда от драйвери или допълнителен тунинг. Досега! Пуснах аз Сусето - тръгна инсталацията - но след неуспешен опит да пусне графична среда (нямал съм 96 МБ рам), инсталацията продължи е текстов режим. Продължих нататък леко обезпокоен, но все пак с надежда. Проблема дойде след рестарта - пак се опита да пусне графична среда, но не стана! а това беше момента, в който трябва да създам акаунтите, руут паролата, настройките на мрежата и т.н. Най-безсрамно продължи да зарежда и ме хвърли все пак в графична (премигваща среда) да пиша име и парола :-( след 5-6 премигвания Х-а съвсем забива. Абе лоша работа. Направих един преинстал само в текстов режим - протече коректно, настроих всичко, но за съжаление пак без Х и графична среда. Какво направих за да изляза от положението - ами разгледах Xorg.conf файла - хич не ми хареса, да не кажа, че беше трагедия там. Пуснах xorgconfigure като руут да създам нов Xorg - мина както трябва с изключение на това, че не си знам параметрите на моето архивно Сони Е100. Дадох там нещо по-подразбиране, колкото да не е без хич, записах файла - startx - и чудото се случи. КДЕ-то тръгна без проблем. Първото ми впечатление е, че 10.2 е по-лека и от 10.1 и от 10.0. Разръчках Гуугъл  и намерих един Xorg правен като за моя монитор - copy-paste - и стана 100% перфектно. Съвсен малко го пипнах още колкото да оправя резолюциите и да вкарам фонетична клавиатурна подредба и работата заспа. Пиша го цялото това нещо защото никъде не намерих информация за подобен проблем, в нета прочетох доста хора които се оплакват от това (и от едни проблеми със СД инсталацията), но не и решение на проблема. Дано да съм бил полезен на някого.
Поздрави.
Специални благодарности на FAGOTISIMO за подкрепата.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Opensuse 10.2 -: Dec 22, 2006, 18:38
В продължение на предложението ми отгоре ще опиша аз какво махнах като услуги преди няколко дена. Изчаках да видя дали всичко върви спокойно - поне засега е ок. Повечето от нещата ги махнах защото не ползвам и няма да ползвам съответните услуги, а и машината ми е изцяло Десктоп.
cups
mdnsd
smbfs
smpppd
sshd
nscd
portmap
postfix
В Яста има описание на горните неща, който се интересува може да провери.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Opensuse 10.2 -: Dec 18, 2006, 10:50
Тук ми се ще да предложа нещо - към хората с малко повече опит - да направим един разбор кои услуги може да бъдат изключени за да се увеличи бързодействието и как.
Вярно е, че това много зависи от конкретните потребности на юзъра, но все пак ... Онзи ден си поиграх малко с Яста и изключих доста неща - може да се каже, че има подобрение - особено за моя звяр на 600 Мгхз, макар и не особено огромно.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Кой беше този файл? -: Sep 14, 2006, 10:55
Друг по-лесен начин и значително по-елементарен - в юзър папката ти има скрита директория .kde, а в нея autostart (това е по памет обаче, ще ти кажа пътя по-късно, ако съм сбъркал, че сега не съм си пред компа) - или нещо такова - правиш си едно скриптче с командата, мяташ го вътре и готово. Няма смисъл да издирваш rc.local и прочие, особено за по-незначителни неща. Друг е въпроса, че това ще сработи само в графична среда. Не вярвам преди да заредиш КДЕ или Гнома да пусне скрипта.
Успех
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Suse 10.1  и xgl -: Aug 11, 2006, 11:05
Има го в диска на 10.1 - или поне така твърдят от Новел, макар че аз не съм го слагал. Машината ми е доста стара, но иначе си работи нормално с това Сусе. Трябва да се инсталира допълнително през Яст, тъй като не е включена в пакетите по подразбиране при инсталацията. Както и драйверите за видеото. Ето ти и адрес на еднo ръководство XGL
Успех.
Страници: [1] 2 3