Автор Тема: Избор на дистрибуция  (Прочетена 2551 пъти)

aspirina97

• Напреднали
  • Публикации: 80
  • Distribution: Ubuntu 9.04/Slackware 12.2
  • Window Manager: Gnome/Xfce
  • пингвинаджя
    • Профил
Избор на дистрибуция
« -: Mar 01, 2009, 10:13 »
Здравеите.
Занимавам се от около година с Linux и вече имам някъкви познания. Ползвал съм много различни дистрибуции- Ubuntu, Kubuntu, Debian, Slackware и  малко Fedora. Винаги съм си ги конигурирал, но е имало нещо което ме дразни или нещо омазвам през два дена до такава степен че.... Е изключваме Uuntu и Kubuntu но не искам това да е моята дистридуция. Та решилсам да избера "лесна" и стабилна дистрибуция и съм се спрял на две OpenSUSE или Mandriva. Вие каккво мислите коя да избера. Трябва ми да е стабилна, лесна и удобна за developing- web и Desktop.

п.с Благодаря предварително и честита баба Марта
« Последна редакция: Mar 01, 2009, 12:21 от aspirina97 »
Активен

Сънувах те - ти спа до мен, без гащи и без сутиен. Ръцете ми по теб пълзят, и все те хващат за гъза, но се събуждам изпотен, изпразнен сам и уморен...

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Избор на дистрибуция
« Отговор #1 -: Mar 01, 2009, 10:43 »
Честита и на теб.
Ако се оправяш със Slackware не го сменяй.
Но се почва от лесното и тогава се минава на трудното, не обратното.
Всъщност, Slackware не е труден. Мандрива е малко по-лесна заради MCC (контрол панела) и някои дреболии в инсталатора. 
Бил съм с Mandriva. Макар и стара версия, бях доволен. Имаше добри хранилища, с достатъчно софтуер (едва ли някога нещо ми е липсвало, освен ktechlab, което го имаше в Slacky хранилището, което пак ме навежда до мисълта да си останеш със Slackware).
Сега сигурно мандрива е определено по-добре. Има лесен и надежден инсталатор - по-надежден от този на openSUSE, защото на openSUSE-то е по-усложнен.
Този инсталатор се базира на най-добрия инструмент за конфигурация: yast2. Инструмент, който може да конфигурира почти всичко без редакция на конфигурационни файлове и поддържа плъгини. 
Ако си любопитен, която и дистрибуция да е ще я счупиш. Бях слагал много сваляни от произволни места RPM пакети на мандривата, и накрая при ъпдейт се счупи.
И 2-те дистрибуции са добри. Аз ги ненавиждам заради много работи (например ъпгрейд процеса). Пробвай ги и 2-те :D
Само да знаеш, че щом сега омазваш нещата, не вярвам под openSUSE или Mandriva да се оправиш по-добре.
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 01, 2009, 10:55 »
Ако се оправяш със Slackware не е лощо да опиташ и Archlinux.Прекрасна дистрибуция и мисля,че ще ти свърши по-хубава работа от тия двете.Пък и е от типа Rolling release което е повече от добре ;DЧестита баба марта на всички!
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

Ivshti

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 01, 2009, 11:10 »
Arch не е много подобна на Slackware.
Първо, в Arch се ползва Pacman, който няма нищо общо по концепция и реализация с pkgtools.
Второ, Arch current винаги е up-to-date, всеки пакет се ъпдейтва до абсолютно най-новата версия веднага, докато Slackware не прави така дори в current, и почти никога в релийса няма чисто нови пакети.
Arch по-скоро е geek-ска дистрибуция, която не е предназначена за всекидневно използване. Сигурен съм, че ще има някой, който ще спори, че може да се ползва за всекидневни нужди, но не е много подходяща, има много други дистрибуции, които са предназначени за това.
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 01, 2009, 11:18 »
Аз пък бих дал глас за Debian. И то с КДЕ. Кеф ти стабилната версия lenny, кеф ти тестовата.
Предимства - достатъчно графични инструменти за настройки плюс конзолни такива.
Най-голям набор от бинарни пакети.
Лесен ъпгрейд без опасност от чупене на системата.
Най-мързеливото и удобно дистро. Кофтито е че предразполага към мързел и забравяне на наученото.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

SK0RP10N

• Напреднали
  • Публикации: 216
  • Distribution: Slackware
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 01, 2009, 12:46 »
Един глас от мен за CentOS - прекрасна дистрибуция, елементарна за управление, стаблина, бърза, лека.Идва общо взето с всичко нужно, дори зачита 4+ GB Ram, без гаври с ядрото
Активен

biggie

• Напреднали
  • Публикации: 142
  • Distribution: Crunchbang Linux
  • Window Manager: openbox
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 01, 2009, 12:54 »
При използването на Арч наистина не съм видял проблеми с cutting-edge папкети - всичко се държеше стабилно. Но също като г-н Тони Точев предлагам debian - наистина велико дистро!
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 01, 2009, 13:38 »
       Suse e  по-изпипано от Mandriva (според мен), май само в  Suse VLC бичи с GooM, обаче крайната дума имаш ти и твоят хардуер. За SUSE имай в предвид това - http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=34087.0   [_]3 SUSE съчетава предимствата на бозата - "не се правиш на компютърджия" - всичко е 1 klick install и стабилноста на Slackware !!! Един приятел до съвършенство владеещ Slackware премина на Debian - каза ми - "писна ми от тези компилации в Slackware за какво ли не" !!! Когато бях малък попитах един телевизионен техник - а, значи можеш да си вземеш руски телевизор - нали си майстор - ще си го оправиш...- и той ми каза - "колкото и добър да си, по добре си взимаш качествен западен и да не се занимаваш с глупости".... ;D
« Последна редакция: Mar 01, 2009, 14:09 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

Vatman

• Напреднали
  • Публикации: 315
  • Distribution: openSuSE 11.3
  • Window Manager: KDE 4.4
    • Профил
« Отговор #8 -: Mar 01, 2009, 14:52 »
Глас за openSuSE, но въпреки това че не мисля, че има фрапираща разлика с Мандрива ако си обикновен потребител, който иска да върши работа на РС-то, а не да се занимава с ОС-то.
Активен

Момчета, нищо не разбирам от компютри, научете ме да съм хакер.

aspirina97

• Напреднали
  • пингвинаджя
    • Профил
« Отговор #9 -: Mar 01, 2009, 19:18 »
Мии май ще си останем с Slackware. Благодаря на всички.
Активен

Сънувах те - ти спа до мен, без гащи и без сутиен. Ръцете ми по теб пълзят, и все те хващат за гъза, но се събуждам изпотен, изпразнен сам и уморен...

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #10 -: Mar 01, 2009, 19:55 »
Arch не е много подобна на Slackware.
Първо, в Arch се ползва Pacman, който няма нищо общо по концепция и реализация с pkgtools.
Второ, Arch current винаги е up-to-date, всеки пакет се ъпдейтва до абсолютно най-новата версия веднага, докато Slackware не прави така дори в current, и почти никога в релийса няма чисто нови пакети.
Arch по-скоро е geek-ска дистрибуция, която не е предназначена за всекидневно използване. Сигурен съм, че ще има някой, който ще спори, че може да се ползва за всекидневни нужди, но не е много подходяща, има много други дистрибуции, които са предназначени за това.
Ти пък къде изобщо прочете че съм казал че арч е подобна на слак? ???Много добре знам че нямат нищо общо защото съм ползвал и двете,но повече съм фен на арч.Затова предложих на човека да опита и арч

@asprina97
Баце ти какво?Уплаши ли се нещо? ;D
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

aspirina97

• Напреднали
  • пингвинаджя
    • Профил
« Отговор #11 -: Mar 01, 2009, 21:33 »
Цитат
@asprina97
Баце ти какво?Уплаши ли се нещо? ;D

Ееее не просто реших, че съм свикнал вече на Slackware и няма смисал да го сменям верно си е голямо дърво маааа..
п.с Мерси много на всички
Активен

petkouzunski

• Напреднали
  • Публикации: 208
    • Профил
« Отговор #12 -: Mar 01, 2009, 22:16 »
Какво значи "дърво"? Всяка дистрибуция си има и предимства, и недостатъци. Като си свикнал на "дървото" Slackware карай си с него. Или пробвай всяка от останалите докато нещо не ти хареса. Разни хора, разни идеали. Искаш дистрибуция за напреднали? Качи си Дженту (може и Сабайон) и се "мъчи".
Активен

Ivshti

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Mar 02, 2009, 00:12 »
Знаеш ли какво. Извинявай, не се заяждам, но дефинирай по какъв начин Slackware е дърво за един новак.
Активен

aspirina97

• Напреднали
  • пингвинаджя
    • Профил
« Отговор #14 -: Mar 02, 2009, 10:18 »
Не исках да кажа това, а че всичко се прави на ръка дори скрола не актиширан поподразбиране затова казах, че е дърво и за това исках друга дистрибуцич в която става от рас. Но пък това си има и добри страни, че научаваш много нешта за самата ОС. Повечето неща за Линукс съм ги научл от тази дистридуция. И вече реших, че това ще е моята дистрибуция за напред.
п.с Благодаря на всички и се извинявам ако съм обидил някого
Активен