Автор Тема: BG-OSDN и други  (Прочетена 2250 пъти)

Agent_SMITH

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3082
  • matrix kernel module
    • Профил
BG-OSDN и други
« -: Jan 16, 2004, 11:09 »
Здравейте братя и ТБС:

Какво ще кажете за това BG-OSDN да има свой раздел подобен на "ИДЕИ И МНЕНИЯ", който да бъде:

1. Виден от основния изглед на списъка на форумите
2. Място, в което да може хората участващи в проекта да обменят идеи, търсят решения, и най-вече да дадат възможност на нас да сме в течение какво става.

Струва ми се, че обмяната на информация за това какво става в българското линукс пространство е все още на ниво телеграф, а не на това, което може! Защо например не резнете секцията Хумор? Един "освежителен ремонт" и мястото си е готово! '<img'>

Нямам честта да познавам Йовко Ламбрев, но от километричния постинг след новината за него е видно, че трябва място за срещи (еми като не можем да се съберем на биричка, поне тук) ...

Не зная кой и кога е подписал споразумението (браво! ) за Linux Professional Institute, и възможността за придобиване на признати и удостоверими знания, но факта е, че не се знае много... '<img'> По какви правила ще се избират / създават центровете за обучение? Как новобранците могат да се ориентират?

И т.н, и т.н... Идеи безкрай. Тези ей така ми хрумнаха между другото...

Поздрави,
Смит
Активен

-= СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА =-

kennedy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
BG-OSDN и други
« Отговор #1 -: Jan 16, 2004, 12:40 »
хммм как се казваха понятията
"комюнити"(комуникативност) или нещо такова. сиреч да си 'приказваме', да се откриваме лесно и да знаем кой какво прави, и да казваме какво ние правим.
"creation" (създаване) - да правим нещо, я програми, я хелпове
и да добавим.
за такива неща ли имаш предвид?
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
BG-OSDN и други
« Отговор #2 -: Jan 16, 2004, 17:16 »
ох...ох...ох
да работим да се чуваме - всичко това добре ама като се опре да се направи нещо  - ей там ни е проблема, все има хора дет са много знаещи е дето всичко могат и видиш ли без тях няма да стане а пък ние да стоим и да им се възхищаваме - български манталитет...!
според мене това е най-трудната задача за българското open source да работи като екип - ако стова стане ще постигнем много.
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

Agent_SMITH

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3082
  • matrix kernel module
    • Профил
BG-OSDN и други
« Отговор #3 -: Jan 16, 2004, 23:38 »
Конкретната ми мисъл беше на първо време да има обмен на информация.

Това, което ми прави впечатление, е че няма планиране. Няма предвидени 2-3 хода напред. Ражда се идея, всички ръкопляскат, викат УРААААА, и след няколко дена всичко замира. Някой някога да е чувал поговорката "всяко чудо за 3 дни" на език различен от български (това не е шега, а жалка констатация).

Мисля, че линукс-бг има стройна организация и правила - някой предлага нещо - идеята се обсъжда - взима се решение. За това тази идея умишлено ограничих само и единствено до обмяна на информация, за да не се получи това бързо прегаряне => аплодисменти, викове Ура, и после пак старата песен "Абе копеуета, кириуицата ми пак се пре***, нема ли кой да напише нещо?" и пак, и пак, и пак да пишем за кирилицата, за звука, за уиндоуските дялове в fstab...

Мисля, че проблема е в липса на лидерство и правила/дисциплина. Аз съм живият пример - прочетох под една новина (IBM пътеводителя за миграция в 9 части), че ще е хубаво да се преведат... И аз - 1ва писта - казах 1ва глава си е за мене превод. Хубаво, но на 3тия ред виждам, че не мога да преведа основни термини, които разбирам, но не мога да се закълна, че на български (моя превод) ще са това, което са... Зная, че има речници и т.н. Тук примера е друг... Ако имаше правила за това какво е значимо и трябва да се преведе, нямаше да строша 2 вечери за нещо, което никой, нито веднъж не свали от моя FTP за да го прочете.

Хипотезата на Смит: Ако имаше един депозитар (директория някъде), в който да се трупат важните неща за превод, и един депозитар, в който преведени от доброволци текстове да се трупат за редакция (абсолютно задължително ако искаме да имаме последователност и смисъл в преводите), и един сайт, в който преведените И редактирани (сиреч одобрени) текстове да се постват, нямаше да кипи безмислен (на хаймани като мене) труд. Единственото, с което мога да помогна (засега) ми е английския. Има вечери, в които не мога да спя. Защо да не мога да се логна, да преведа 2 страници, и утре пак, и другата седмица пак... Капка по капка... Да знам, че труда ми не е на вятъра, и че съм НАПРАВИЛ нещо, което САМО след като се прегледа, и провери за верност и несъответствия, ще помогне на някой...

Иска ми се да видя нещо с правила, ред и дисциплина. Ако е секция във форума, да бъде с модератор (както е сега). Ако ще се превежда, да се подредят приоритети. Примерно - първо линукс инфо/ман/команди, които са независими от дистрибуцията - т.е. който линукс докопаш с тоя инфо, да можеш да приложиш. След като това се свърши, нека феновете да подпукат специфичната за отделните дистрибуции инфо... Излишно е да казвам, че ако феновете ги напира да пишат САМО и ВЕДНАГА за тяхната дистрибуция - лошо няма, никой няма да ги спре. Но не бива и никой да ги пуска да превеждат кой както е разбрал, кой както си го е помислил, или .... Трябва документацията на БГ да е с гарантирано вярно съдържание... Да носят име например "Линукс за българи HOWTO - Ядро. Компилиране"? Ама на някой не му е харесало, и си е драснал негова версия - добре си дошъл непубликуван-и-недооценен-освен-от-мама-сладкиш: сложи му заглавие "На-мама-сладкиша HOWTO - Ядро, ама мноо яко" - и него да качим с едно линкче, но в секцията unofficial.

Ред
Дисциплина
Постоянство
(и четене като за държавни изпити, ма това се едно не съм го казал '<img'>)

Аз така виждам нещата. Трябва да е ясно всичко.

"Хайде да преведем", "Дайте да дадем" и т.н. са безлични, и не е ясно кой, какво, или защо. Секция/форум/сайт със задачи. Искаш да помогнеш - ок, има правила. JOIN и си избери сам какво ще правиш от списъка със задачи. Ако се ангажираш обаче, трябва да го свършиш. Да, пари няма да вземеш, но името ти ще е в документа, и ще е видно, че си НАПРАВИЛ нещо, а не си грухтял, докато времето лети.

Преди някой да е попитал "а ти агенте, що така"? Да си кажа - '<img'> - личната ми мотивация да превеждам е, че така лесно запомням и ще уча покрай това.

Както писах вече, според мен за да има развитие отворения код в БГ, минималните и необходими условия са

Ред
Дисциплина
Постоянство

А! Супер! Сега ми светна един пример - то той очеваден... '<img'> от фрее зоните - дата.бг (примера е принципен, а не рекламен, Емооооо да не е посмял да поства "ама защо не фрее.на-баба-ми-сървъра.bg?" ':angry:' ).
Ясни правила - ако ги нарушаваш следва премахване, изключване, бан.
Ред - модераторите следят (а и системата се следи сама чрез форумите) за дисциплина
Постоянство - изключения от правилата няма. Това е посоката - ако искаш, върви с нас (ние се развиваме, а ти? '<img'> )

Мноооооого дълъг стана този пост, но от вътре някак ми дойде. Усещам, че даже поразмих малко темата, и това не е добре. Примера с преводите като че ли е в повече, но според мен е "ясен и нагледен".

Планиране (приоритети), Ред, Дисциплина и Постоянство

Ако това се създаде като рамка, мисля, че нещата може да потръгнат. Това брауново движение на фона на костюмарите с рушветите (М$.bg) предварително ни обрича на неуспех в популяризирането и/или налагането на отворени решения.

Както казва един приятел - Котката - "Е това вече е края!" '<img'>

Смит
Активен

-= СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА =-

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
BG-OSDN и други
« Отговор #4 -: Jan 17, 2004, 00:12 »
eeex!
айде сега да почваме - аз да ти кажа съм много навит за това нещо и си прав ама за всичко агенте '<img'>
ми хайде да са почва - трябва ни план за действие само - идеята е ясна - поне 5 човека, които активно да се занимават трябва
нека по вещита тука да дадът ъкъл как става а по младите да не цъкат с език а и теда се включат
аз съм за и съм in ако може - ти си на ход
---ще си оставя предходното мнение за контраст---
като се наспах ми просветна, че такова място има и се казва linux-bg .org - това, което описваш е просто как искаш да бъде - вярно е че има някой неща които куцат и нещо които могат да се добавят, така че няма смисъл да си губим времето с други проекти.Просто тука може да се адне такава секция на преводи /освен другите статии/ и ще стане песен.
offtopic:айде да лягам, че е още 6,15 AM '<img'>
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
BG-OSDN и други
« Отговор #5 -: Jan 17, 2004, 20:33 »
днеска мислих пак и се запиташ какво всъщност ще правим с някои хора заради които се заключват множество теми вече...не може да се продължава вечно
просто се питам и от интерес и от загриженост...
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

kennedy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
BG-OSDN и други
« Отговор #6 -: Jan 17, 2004, 21:54 »
linux-translate.org
но не ми се коментира.
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
BG-OSDN и други
« Отговор #7 -: Jan 19, 2004, 10:44 »
Цитат
днеска мислих пак и се запиташ какво всъщност ще правим с някои хора заради които се заключват множество теми вече...не може да се продължава вечно
просто се питам и от интерес и от загриженост...


Всъщност, те са само двама. Впрочем, заради тях теми се заключват за първи път от съществуването на форума досега - вече две години. Може би се чувстват горди заради това си качество. Най-много да провокират промяна на политиката на форума, ще въведем задължителна регистрация за пишещите и ще банваме по никове. С IP е много трудоемко да си играем, нямаме време за губене.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

Agent_SMITH

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3082
  • matrix kernel module
    • Профил
BG-OSDN и други
« Отговор #8 -: Jan 19, 2004, 16:55 »
Въпреки, че е off-topic - тотално подкрепям Ник.

Що не мога да програмирам, да видиш къф БАН скрипт ще им спретна... '<img'>

Не може заради 2ма безделници да страда целия форум.

Смит
Активен

-= СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА =-

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
BG-OSDN
Идеи и мнения
millennium 14 3621 Последна публикация Aug 05, 2008, 21:45
от bulg
help kanalut #bg-osdn e gotov
Идеи и мнения
hansol 3 1614 Последна публикация Mar 01, 2004, 19:28
от Йордан