Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: ultimatecompbg в Nov 01, 2015, 23:34



Титла: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 01, 2015, 23:34
Здравейте! Нямаше тема в коята може да даваме нашите впечатления от различни дистрибуции, за това ми хрумна да направя! Така ако някой търси дистрибуция подходяща за него, може да разгледа мненията дадени тук, и ако някой си хареса някоя да пробва. Нека започна с новата версия на Ubuntu Studio - 15.10:
Както може би знаете дистрибуцията е направена за специалисти. 3D дизайнери, аудио специалисти и т.н.
След инсталиране тя има всичко за специалистите, инструменти за обработка на картина, програми за обработка на видео, както и някои 3D програми.
Дойде и с всичко нужно за обикновенни потребител, неща като браузър, офис пакет, чат програми и т.н.
Много ми хареса че е с последна версия на линукс ядрото - 4.16.
Тествал съм я така и на нов, така и на по-стар хардуер. При по-стар хардуер дистрибуцията се държи много добре, така и при нов. Отначалото имах някои проблеми, но след ъпдейт всичко стана перфектно.
Това са моите впечатления от дистрибуцията, ще постна и една снимка на работната среда, която е xfce 4.12:
(http://i1-linux.softpedia-static.com/screenshots/Ubuntu-Studio-Vivid-Vervet_9.jpg)


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: cybercop в Nov 02, 2015, 13:40
Много ми хареса че е с последна версия на линукс ядрото - 4.16.
Ползват собствено ядро, различно от щатното 4.2 ?


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: Odido в Nov 02, 2015, 14:22
Вероятно има предвид 4.1.6


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: cybercop в Nov 02, 2015, 14:32
Дори да е 4.1 LTS, то не е щатно за Ubuntu. Интересен избор, защото дериватите на Ubuntu, обикновено не разполагат с човешки ресурси да поддържат собствено ядро и ползват щатните. В дериватите на Debian, нещата са подобни, но, екипите лавират между стабилната, нестабилната, тестовата и експерименталната версия.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: malin в Nov 02, 2015, 14:43
@ultimatecompbg направо хвърли дюшеш. Мъча в момента едно от Саленто Италия. Има ревю даже в Дистроуоч. Последното към момента (14.04.2 32-бита). И от него реших да си открадна плимута (наистина много красив) и едни от иконите при изход (ако ползвах oblogout обаче). И - до там.
Та така - SalentOS е Убунту с Опънбокс. Но друго си е да го "пипнеш", вместо да четеш кое-как-е. Едно от малкото ползващи pcmanfm файлов мениджър и едно от многото, опитващи се да сближат XFCE-настройките с LXDE-действителноста, а за сложност и с "чист" Опънбокс". Ако беше thunar за файловете, нещата щяха да са много по-прости и (вероятно, обаче съмнително) щеше да е по-добро.
Според мене, визирайки че има (хъм) няколко версии (малка и голяма , и тръгва от 12.нещо-си та досега), трябвало е да изчистят визията си какво искат и как да го направят... Не съм гледал по форума им или блога какво обясняват, но ето аз какво видях:
Опънбокс не е за съвсем начинаещи и идеята всичко да се вижда е що-годе приемлива. В първоначалното меню обаче има много опции и като пипнеш, и не знаеш за какво става дума - и гориш кат факел, и бягаш като не знаеш как да го оправиш. Става дума за обменю-генератора (който освен всичко друго не е адаптиран към наличния инсталиран софт), в добавка - gnome-screenshot-а не е инсталиран, а клавишната команда задейства него (приемеме че не е инсталиран за пестене на място в исо-образа, обаче тогава пък много софт има инсталиран и не е пестено от него).А, да, и scrot не е инсталиран (поне). По неизвестна (или известна) причина няма и xdg-user-dirs (айде, без gtk-то)- стандартно именуваните папки - това да му е кусура, (но пък що ще ми слага папка за шаблони, че и за десктоп - то инсталатора ще си я направи пак).
Минаваме нататък - аз съм със стара машина и пуснатите подразбиращо ефекти ме "гърмят" доде въвеждам паролата, задействаща първоначалния скрипт за добавяне на хранилището на 'Талианчето. В "скритите" файлове има и за параноидално-настроени потребители как да се спрат ефектите освен от автостарта (за мене е - ама що да го трия, аз го преименувах само).
На обменю-генератора това му е хубавото - показва изгледа на всички програми - и се оказва, че xscreenseever-а и той не инсталиран (можеше поне в автостарта да се напише да го инсталираме ако искаме). Бият на очи дублиращите се настройки на дисплея (две програми) и настройки на софтуера (оправя се лесно), както и само КДЕ-стартера на Синаптик (гтк-стартера е преместен в Салент-щентъра, за него по-нататък, за хубавите работи).
Няма инсталиран индикатор за настоящата клавиатурна подредба (тука имам с-мътен спомен, че май казваха "всеки си има вкус", обаче не може нещо, което е уж "лесно" да е "трудно").
И няма конки, ама никакво. Опънбокс без конки е като ..., абе няма сравнение. (Сега ако беше Рунту или Бенто, дето нямат претенции да са Опънбокс - да). За капак - настройки (лесни) на ГРУБ, вход в системата, тинт2 ... - валяло, а конки - йок. Лесни настройки - обаче текстови, трябва да знаеш кое за какво е. И тука идва въпросът - като ги знаеш какво правят - има ли нужда от графика? - сигурно има.
Няма клавишна комбинация за терминала, но пък има obkey с който да си направиш
От липсите още са клиборд мениджър (удобно е някак си) и неква настройка на камерата (графична разбира се), работи ли, с краката нагоре ли те показва, ей такива работи. Има Синаптик, а пък аз трябва да си търся ръчно, вместо да се инсталира apt-xapian-index (обаче ще "надуе" исо-то, ок). Искам да вляза в друг дял - требе парола (айде и policykit-desktop-privileges, че и ntfs-config, от имане не боли глава). Мразя черен курсор - dmz-cursor-theme го инсталирах, няма от къде да го приложа графично, добре че на автомат го наложи след рестарта.
Deadbeef е статична версия и в tint2 ми показва руските песни на танганайски, може от настройката на панела да е, но не залагам на това.
Имам спомен, че в някой нет-ресурс беше представен контролния център и то е единственото хубаво нещо (за тези които искат център, де). Май и тинт2-центъра, и центъра за обновявания.
Пускам Лиско - а, страницата им, добре, ама не я искам. Я да видим тез братя (или сестри) как са направили тоз номер, я какво са "сготвили" в /etc/skel - и там вече "мадона миа", я в /root - "мадона миа"...
... дали в Италия това нещо не е правено по трудово обучение (примерно) по информатика , що пък не.
Дори и в сегашния си вид на някой може да му хареса, само че не и на мене. Ако тинт2 панела беше в стил "док" и с някое конки (100% ще има конки в следващите версии) - веднага ще се "схрупа".
Мадбокс е посничко доста, но пък е поне 2 класи над това изпълнение, от базираните на Убунту и с pcmanfm за файловете. Повече не винаги е класа.
В добавка само - първото ми впечатление се оказа вярно - не може на първо място в менюто ти да се дипли "отвори папките като администратор". Или пък може...

И понеже споменах Мадбокс - ще му направя нещо като ревю и на него по-нататък.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 02, 2015, 20:48
Вероятно има предвид 4.1.6
Да, него имах в предвид.
Извинявам се за грешката!


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: bvbfan в Nov 02, 2015, 21:00
Ползват собствено ядро, различно от щатното 4.2 ?
http://www.yourownlinux.com/2015/08/how-to-install-linux-kernel-4-1-6-in-linux.html Какво пречи да го ползват, пък и е LTS :) Хубава тема, стига да има заинтересовани :)


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: cybercop в Nov 02, 2015, 21:09
http://www.yourownlinux.com/2015/08/how-to-install-linux-kernel-4-1-6-in-linux.html Какво пречи да го ползват, пък и е LTS :)
Има голяма разлика между това да си инсталираш ядро от ubuntu kernel (което съм правил и аз) http://s19.postimg.org/3xq5wy5f5/ubuntu15_04.png и да го направиш щатно за дистрибуция. Тези ядра са предназначени за ръчна, потребителска инсталация.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: bvbfan в Nov 02, 2015, 21:18
Ем какъв е проблема, просто да ги предлагат като автоматичен ъпдейт, а не да е ръчно - според мен е много добра идея, ако е така.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: cybercop в Nov 02, 2015, 21:41
Добре идея е, но, както писах, не са предназначени за това. Не ги обединява мета- пакет за да се надграждат автоматично и всяко ядро е с различна номерация. В Ubuntu, най- сигурният начин да се сдобиеш с ново ядро е, да изчакаш да го вкарат в хранилищата. В хранилищата на всяка поддържана LTS версия, влизат ядрата на всяка версия на Ubuntu, излязла след нея.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 02, 2015, 21:59
Нека дам мнения относно Linux Mint Rafaela със KDE.
Дистрибуцията дойде с най-новото KDE(не Plasma) което имаше много възможности за персонализация.
Не съм имал никакви проблеми с дистрибуцията. Работи добре и с нов хардуер.
Дойде с браузър Firefox, Libre офис пакет, медия плеър. Общо взето всичко нужно за обикновенния потребител.
Малко ме разочарова че е с стара версия на ядрото - Linux Kernel 2.69, но не е на живот и смърт.
Общо взето съм  много доволен от дистрибуцията.
Ето и един скрийн на KDE-то:
(http://linuxmint.com/pictures/screenshots/rafaela/kde.png)



Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: cybercop в Nov 02, 2015, 23:00
Debian Jessie с Xfce 4.10.
http://s19.postimg.org/is55nsvsh/jessie.png
Липсва ми Xfce 4.12, но, засега ще изчакам с надграждането.
Сложил съм (след доста експерименти) ядро от основното (main) backports хранилище. Добавил съм още едно backports хранилище на mozilla-stable.
Някога, смятах backports хранилищата за опасни, но, сега ги смятам за необходимост.
Последните две години, поддръжката на ядрата в стабилните версии е изключително лоша. Кърпят се през големи периоди от време, критични уязвимости се оставят с месеци непокрити. Ядрото от backports хранилищата, поне идва с отстранени до момента уязвимости, макар и с леки закъснения, защото не е последна версия.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: BRADATA в Nov 03, 2015, 05:31
Нека дам мнения относно Linux Mint Rafaela със KDE.
Дистрибуцията дойде с най-новото KDE(не Plasma) което имаше много възможности за персонализация.
....
Хайде да не заблуждаваме... Похвалиха те горе, че темата е интересна, но за да е актуална - трябва обективност. Linux Mint 17.2 Rafaela (това е пълното и правилно име на дистрибуцията) НЕ Е С ПОСЛЕДНОТО KDE. Всъщност
Цитат
Код:
plasma-desktop -v
Qt: 4.8.6
KDE Development Platform: 4.14.2
Plasma Desktop Shell: 4.11.11

cat /etc/issue
Linux Mint 17.2 Rafaela \n \l
А настоящата версия на гореописаните е :
KDE Frameworks 5.15.0
Plasma 5.4.1
(справка https://www.kde.org/announcements/ )
Ползвам Минт КДЕ последните две години и съм много доволен от дистрибуцията. Ядрата не са проблем - винаги можеш да ъпдейтнеш:
Код:
mladen@mladen-Lenovo:~ > uname -an
Linux mladen-Lenovo 4.0.9-040009-generic #201507212131 SMP Wed Jul 22 01:33:03 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: cybercop в Nov 03, 2015, 08:58
Малко ме разочарова че е с стара версия на ядрото - Linux Kernel 2.69, но не е на
Няма такова ядро. Особено в Mint, които ползват щатните ядра за Ubuntu. Има ядра 3.13 LTS, 3.16, 3.19 и 4.2.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 03, 2015, 14:14
Здравейте отново! Наистина пак съм направил грешка, версията на ядрото е 3.16.
Извинявам се за грешката!


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: Acho в Nov 03, 2015, 14:18
Последно ? Това ли е кернела, който ползваш ? Че то всеки ден - нова версия пишеш.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: cybercop в Nov 03, 2015, 14:38
Здравейте отново! Наистина пак съм направил грешка, версията на ядрото е 3.16.
Извинявам се за грешката!
Ами, актуализирай го. Utopic ядрото вече е без поддръжка. Инсталирай linux-lts-vivid за да ползваш ядрото от Ubuntu 15.04. До няколко седмици в хранилищата ще влезе и ядрото от върколака. Ако си с интелска видеокарта и драйвърите от Utopic, също трябва да инсталираш комплекта за vivid (xserver-xorg-vivid) защото интелския драйвър за utopic е с дефект.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 03, 2015, 20:52
Аз позлвам Ubuntu Studio 15.10 в момента, но съм пробвал много други дистрибуции наскоро и искам да дам впечатления и към тях.
А някой пробвал ли е slackware 14.10? И дали е труден колкото го описват?


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: cybercop в Nov 03, 2015, 21:20
Аз позлвам Ubuntu Studio 15.10 в момента, но съм пробвал много други дистрибуции наскоро и искам да дам впечатления и към тях.
"Пробвал", не означава нищо. Нито показва, колко време сте работили с нея, нито, доколко познавате нейните възможности.
Изпълнете, ако обичате
uname -a
в терминала и публикувайте снимката, за да задоволите най-после любопитството ми към това прочуто 4.1 LTS ядро.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 03, 2015, 21:25
Защо? Не вярваш че го има ли?
Иначе съм работил с тях около 2 месеца.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: cybercop в Nov 03, 2015, 21:41
Защо? Не вярваш че го има ли?
Иначе съм работил с тях около 2 месеца.
Ами, след, като написа два реда, вместо да натиснеш веднъж бутона Prt Scrn, вече не вярвам.

П.П.: Първата ви снимка е на дистрибуция, стартирана от жив диск. Вероятно, за вас е било истинско мъчение да ползвате системата по този начин в продължение на два месеца.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 03, 2015, 22:18
[imghttp://prikachi.com/images/98/8445098s.png][/img]Това е скрийн от интернет, исках да постна скрийн във чистата форма на xfce, понеже аз съм персонаризирал xfce-то
По-горе съм дал снимка от сегашната система. Както виждаш съм сложил док, друг тапет, сложил съм си иконите да са ми удобни и т.н.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: cybercop в Nov 03, 2015, 22:29
Ммм даа. Сега видях. Хубаво е станало. Но, ядрото е стандартнaта за Ubuntu 15.10 версия 4.2.

П.П. : Няма нужда да форматираш връзката, когато я побликуваш.

Твоята връзка : http://prikachi.com/images/98/8445098s.png


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: bvbfan в Nov 03, 2015, 22:31
Да, супер е  :)


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 03, 2015, 22:53
Съжалявам че повдигам въпроса отново ама....
Някой да има впечатление от новата версия на slack - 14.10. Интересува ме основно, трудно ли протече инсталацията? А и има ли хранилище с пакети?
Също дали е чак толкова трудна колкото я представят?



Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: lunarvalley в Nov 04, 2015, 21:59
питай в http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/

и погледни http://docs.slackware.com/

има информация дори в този сайт: http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=distro&key=slackware

трябва да се ъпдейтне малко...


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 05, 2015, 12:48
Някой да ми даде програма с която да форматирам и да създам стартираща флашка?


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: lunarvalley в Nov 05, 2015, 13:05
стартираща флашка с коя дистрибуция?

ето ти за Slackware, например:

http://www.slackwiki.com/Install_Slackware_Using_A_USB_Flash_Drive


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 05, 2015, 13:45
А да ми дадеш линк за изтегляне на 64 битов образ на slack?


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: lunarvalley в Nov 05, 2015, 13:53
http://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware64-14.1-iso/

съветвам те хубаво да попрочетеш за Slackware преди да се хвърлиш да инсталираш.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 05, 2015, 14:11
Как да форматирам флашката?


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: lunarvalley в Nov 05, 2015, 14:27
знаеш ли, я по-добре не се занимавай. Щом те мързи дори да потърсиш от къде се сваля дистрибуцията, и да видиш това което ти пратих за създаването на инсталационна флашка...


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: Acho в Nov 05, 2015, 14:27
man mkfs


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 05, 2015, 14:47
знаеш ли, я по-добре не се занимавай. Щом те мързи дори да потърсиш от къде се сваля дистрибуцията, и да видиш това което ти пратих за създаването на инсталационна флашка...
Аз пробвах с този образ и преди. Но yumi показва че не се поддържа. Флашката в момента е в ntfs формати и викам да го форматирам в ext4 и да се пробвам.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: lunarvalley в Nov 05, 2015, 15:34
направи ли го хибриден ISO?


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: 4096bits в Nov 05, 2015, 18:45
Форматирай под FAT32 или така наречената в Линукс vfat. Дърпаш Unetbootin и си правиш влашката.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 05, 2015, 19:39
направи ли го хибриден ISO?
Ами iso-то което аз бях изтеглил беше x86_64


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 06, 2015, 13:10
Като форматирах флашката към fat32 стана. Между другото инсталирах Salix OS, която е slack базирана, дори не знам разликата.
По-късно ще направя и "ревю


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: lunarvalley в Nov 06, 2015, 15:48
да, SalixOS май е идеалният вариант за теб. Те се рекламират като система, която ползва Slackware за база но е с добавено хранилище с прекомпилиран софтуер, на 100% съвместим и със оригиналната дистрибуция.

SalixOS си идва със slapt-get ($2) и gslapt ($2) (графичен инструмент) за инсталация на пакети. Имат и графичен инструмент за компилиране от SlackBuilds.org ($2), казва се Sourcery ($2). Това мисля, че просто задвижва slapt-src ($2).


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 06, 2015, 18:34
Опитах се да форматирам към fat32 с gparted но не стана, някой да има идея как да стане номера?


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: lunarvalley в Nov 06, 2015, 19:24
като задаваш въпрос, дай и достатъчно информация. например в този случай:

какво форматираш?
каква грешка дава?


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: go_fire в Nov 07, 2015, 09:58
да, SalixOS май е идеалният вариант за теб. Те се рекламират като система, която ползва Slackware за база но е с добавено хранилище с прекомпилиран софтуер, на 100% съвместим и със оригиналната дистрибуция.

SalixOS си идва със slapt-get ($2) и gslapt ($2) (графичен инструмент) за инсталация на пакети. Имат и графичен инструмент за компилиране от SlackBuilds.org ($2), казва се Sourcery ($2). Това мисля, че просто задвижва slapt-src ($2).

Гледам, че си редактор на статията (отлична между другото), защо не добавиш и това в нея?


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 07, 2015, 18:08
като задаваш въпрос, дай и достатъчно информация. например в този случай:

какво форматираш?
каква грешка дава?
Форматирам флашката със gparted към fat32 но не става. Седи на one operation pending.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: Acho в Nov 07, 2015, 18:49
Е дай му APPLAY, или там каквото има при тебе. Да си изпълни командите по форматирането.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: 4096bits в Nov 07, 2015, 19:40
Да, Gparted замо си слага наум, какво да направи и чака да му кажеш "действай". Иконката е като тикче или от менюто виж къде да приложиш зададените действия.


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: lunarvalley в Nov 08, 2015, 14:45
 :D :D :D


Титла: Re: Впечатления относно дистрибуции
Публикувано от: ultimatecompbg в Nov 10, 2015, 12:25
Хора, направих да стартира от флашка - но си стартира от хард диска! Видях че не зачита EFI-то на флашката, но и друг път ми се е случвало и инсталацията тръгваше. Идеи?