Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: ext6 в Jan 16, 2003, 16:51



Титла: За Windows-ките файлове под Linux
Публикувано от: ext6 в Jan 16, 2003, 16:51
Тъй като не разбирам много, ще си задам максимално просто въпроса: Опитах се да отворя файл с разширение "txt" с най-различни програми, дори и смених разширението (още по-зле - в първия случай ми излизат квадратчета, а във втория - точки :) )
В общи линии съм достатъчно невежа за да не знам под какъв Linux работя (налага ми се в службата, на едно място видях 3.0.3-8 Red Hat, но не знам дали е това).
 От друга страна съм дотолкова любопитна, че искам да знам мога ли да отварям файлове с разширение *doc, *jpeg, *gif и т.н. под Linux?
 Надявам се. че съм си задала правилно въпроса :) Имам и други :)


Титла: За Windows-ките файлове под Linux
Публикувано от: n_antonov в Jan 16, 2003, 18:07
Разбира се, че можеш да отваряш всякакви файлове. Има достатъчно текстови редактори с графичен интерфейс като gedit, kwrite, kate, които работят с чистите текстови формати, докато за .doc, .xls и прочее си има мощни офиспакети като OpenOffice и KOffice. Това за версията... нещо не ми звучи достоверно. Явно дистрибуцията е Red Hat, но другото изглежда е версия на някаква програма или ми намирисва на версия на KDE (това е цялостната графичната среда).


Титла: Re: За Windows-ките файлове под Linux
Публикувано от: CHH4 в Dec 30, 2008, 11:24
с txt файловете може би имаш проблем от енкодинга. Моите стари уиндоуски текстови файлове бяха също с "квадратчета и чертички", но след като сменик енкодинга на самия документ на Cyrilic-1251 нямаше проблеми (предполагам става дума за файлове, съдържащи кирилица)


Титла: Re: За Windows-ките файлове под Linux
Публикувано от: task_struct в Dec 30, 2008, 14:15
Здравей,
Проблема най-вероятно е в енкодинга. Windows използва CP-1251, докато Линукса най-вероятно е настроен по подразбиране за UTF-8. За да прочетеш какво пише виж в менютата на програмта, с която ги отваряш, за опция да се смени кодировката. Също така има и конзолна програма (iconv), с която може да конвертираш файлове от един енкодинг в друг.

2) Линукс има приложения за отваряне на всички по известни формати, така че не вярвам да имаш проблеми с филми, музика и изображения и документи.


Титла: Re: За Windows-ките файлове под Linux
Публикувано от: satir в Dec 31, 2008, 07:30
като гледам ника ти ... доста си напред в бъдещето..... иначе е много просто: десен клик с мишока> опен ин уитх текст едитор и готово... а енкодингите ги въртиш докато стане!