Покажи Публикации - 4096bits
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 257
16  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 16, 2021, 19:14
А ти замислял ли си се, че има много други приложения на Уиндоус за които си нямаш хабер, че съществувт.
Например ПОС системи, фрапиращ случай са тънките клиенти - имаш дългосрочен договор за доставки на тези клиенти, друг доставчик им качва имиджите и се шипват на клиента - машината е например с 4ГБ рам, ОС е на флаш памет и тази конфигурация не се променя с десетилетия. Не можеш да им набучваш памети и дискове като на село и става дума за десетки хиляди машини - затова и много фирми не минават на нови уиндоуси дори когато на стария е спряна поддръжката. Още има банкомати и киоски на ХР и сигурно така ще е поне още 20г.
С облачния уиндоус, тези тънки клиенти ще се работят още половин век - като се скапе желязото, пращаш по пощата един чисто нов с базов имидж и си в джаза с последната версия на ОС. Същото е за бронираните лаптопи - струват една чанта пари и работят с десетилетия винаги са със слаб хардуер, не могат да се надграждат и със стари ОС, но с облака няма да ти дреме и няма да е бавно. На тези машини отнема години да се сертифицират за това за което са предназначени - няма кой да ти сменя хардуер като носни кърпички. Същото е за EFD, RF Guns - и прочие устройства дето се носят на колана или в джоба - още имаме такива дето търкалят Windows CE, щото меките не ги поддържат вече, а продължават да се произвеждат и продават чисто нови устройства.
Твоята логика за разумно си е твоя логика ама има и други.
Признавам, че не съм се интересувал, нито имам поглед, кое, къде и как се ползва. Обаче за бронираните лаптопи не съм съгласен. Тези неща често се ползват на места, където няма връзка и облака там няма как да го достъпиш. Трябва си система.
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 16, 2021, 11:28
   Излиза,че аз съм "олдскуул".
Държа да имам мое си "желязо" , да мога да инсталирам каквото
аз преценя и да контролирам всичко на 100 %.

А малките-и-меките ... да го духат.
+1
Живота ни зависи достатъчно много от мрежата. Да оставиш в ръцете на някой друг наистина всичко, е чиста проба не глупост, а лудост. Да, първоначално ще имаш полза. Ще имат всички, които го направят. Докато достатъчно много го направят. След това ще стегнат въжето около врата ни. Все още имаме алтернативи, но когато почти никой вече не го е еня, дали е така и те поизчезнат от пазара и никой не се опитва да измисля и произвежда такива, какво пречи на която и да е компания или организация, да прави каквото си иска с данните и файловете ни? Това вече се случи, но го наричат вирус. Криптират ти цялата информация на компа и тя вече не е твоя, защото нямаш достъп. Какво правиш? Плащаш си откупа. А гаранция, дали ще получиш ключа, няма. Онези обаче ( тиранозаврите ) не са толкова агресивни. Все още не. Все още не са завзели толкова пазара, че да станат агресивни. И няма да го наричат подкуп, а абонамент.
Всички виждаме, какво сата и сега с твърде могъщите компании.
Апъл например се опитва по всякакъв начин да потуши Right to repair, за да може да те кара да плащаш още и още. Да купуваш нова техника, вместо да ти поправят старата. Имат много по-голяма изгода. Принуждават производители на чипове и друга електроника да не продават на никой друг, освен на оторизираните от тях фирми, които контролират с заробващи договори. Опитват се по всякакъв начин да се разправят с конкуренцията на във всяка една посока.
Амазон също. Понеже са най-големият магазин, всеки се опитва да продава там, защото дневния им оборот е от порядъка на четири и половина милиарда долара. И когато се появи нещо, което тръгне добре и се продава много добре, след година или две те пускат свой продукт, който е абсолютно същия без външния вид, на доста по-ниска цена, която лесно могат да си позволят, като по този начин заграбват бизнеси и разоряват една камара хора. Тези бизнеси вече не изхранват нито собственика си, нито семействата на работещите там. Бандитизъм в най-чист вид.
А Меките имат дълга история на мръсни практики. Само идиот ще очаква, че са се променили и ще играят почтено. Само идиот ще очаква, че няма и това да превърнат в нещо заробващо.
Някой да вижда модел тук. Защото аз виждам.
Властта корумпира. Тези имат почти абсолютна власт.
Байдън нещо се прави, че иска да ги вкара в пътя, но или е театър, или е по-тъп, отколкото го мислех.
18  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Jul 16, 2021, 11:09
   Криптовалутите са много далеч от масово използване.Днес биткоина може
да е ,примерно, 30000 $ утре 35000 $,вдругиден 15000 $ и т.н. Има и такива,
които са даже с по-голяма волатилност...
Изобщо няма да се учудя, ако движението на цените на биткойна например са чисто спекулативни. Имаше не малко хора, които се усетиха навреме. Какво, ако имат толкова биткойни, че да могат да манипулират пазара, изкупувайки по този начин все повече и повече от ограниченото им количество? И всеки път продавайки, правейки все повече пари.
За съжаление не можеш да направиш толкова лесно нормален бизнес с биткойни, колкото и да струват в момента. А за да ги превърнеш в пари и да купиш някакви активи, да речем, трябва да има ликвидност на пазара. Иначе, имай си ги. Когато всички ни принудят да приемем елетронното разплащане и да изоставим твърдата валута, тогава може нещо да се промени в това отношение
19  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 16, 2021, 01:35
Добре, имате бизнес... Бихте ли доверили бизнеса си на Меките? Тези, които си партнират с трибуквените агенции и които официално ти казват, че следят, какво правиш на машината и дори какви файлове отваряш. За твое добро и за да си щастлив със следващия ъпдейт. Никой да не се заблуждава, че облачните им услуги са нещо повече от събиране на данни. Раnsomware в отвратително голям мащаб. На практика слагаш всички яйца в една кошница. Данните и работните ти файлове са там, щото е удобно, където и да си, каквото и да имаш в ръцете, да можеш да работиш. Да, удобно е. Но това ли е единствения начин? В момента си само профилиран. Когато и работата си им предадеш в ръцете си, какво става?
Вярва ли някой, че когато си създаде private репо в GitHub, то е такова със сигурност? Тези каквото и да докопат, гледат да се доберат до всичко, което могат чрез него и са маниаци на тема контрол. Не забравяйте, какво се случи със Скайп. От чиста Р2Р програма, стана сървър/клиент. И комуникацията вече минаваше през сървърите на Меките.
Все повече се говори за децентрализация. Дори вече не малко програми се правят така - distributed storage, distributed applications, mesh networks... Нашите обаче искат всичко на едно място да им върви. Операционната система, офис пакета им, сигурно и Скайп ще нахакат там. И какво ли още не. Не, че сега не сме техни. Но тогава ще ни притежават барабар с пломбите в устата.
20  Програмиране / Общ форум / Re: Безплатен телефонен номер -: Jul 15, 2021, 21:44
https://smsreceivefree.com/

Да почерпиш, ако ти свърши работа. ;)
Благодаря! Ще го видя и това.
21  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 15, 2021, 21:41
Шиндош 365 предполагам, е офиса им с облачното пространство. Или май имаха и такава ОС. То преносими линукси има достатъчно. Демек това нещо е насочено към бизнес-клиентите, не към домашните потребители? И пак ми остава един въпрос- тия бизнес-клиенти /малък, среден, едър бизнес/ тъй, или иначе, пак си ползват майкрософтските неща като уиндоус и офис, за чий уй им е да минават на майкрософтски линукс, като им бачка и майкрософтския уиндоус? А от друга страна, за чий уй е на някой, ползващ линукс, да минава на майкрософтската дистрибуция? Не мога им схвана идеята на майкрософт да правят линукс.

Цитат @zahari_bgr : "А може да го вкарат и в UEFI. Купуваш си компютър и директно му казваш да зарежда операционна система от облака. Нещо като Net Boot. Но трябва да има достъп и до локалния хардуер, иначе е... Боза"

А то и нет трябва да има.. Т.е. бизнес клиенти е таргет-а.

Едит: И пак не мОа да рАзбера, както казва един мой приятел софиянец, даже и бизнес клиент на майкрософт да съм за чий уй ще минавам от работещ уиндоус с всичките му там неща, и облачни, на работещ линукс на майкрософт?
Сигурно си мислиш, че понеже ти разсъждаваш рационално, бъдещите им клиенти също. Това е като с Апъл. Политиката им с клиентите е отвратителна, които клиенти плащат прекалено за това, което получават, ако нещо се скапе по техниката им, лъжат клиентите си,  че не може да се възтановят данните, подменят на отвратителна цена дънни платки, вместо да сменят някой прост електронен елемент или дори само един чип. Или направо те съветват да си купиш нова машина. И при всичкия този тормоз, хората отново им се хвърлят. Но това не са нормални хора, а фанатици.
Та, ако MS си направят добре маркетинга, ще има достатъчно балъци и за този им пазар. Не ги мисли. Модно е, да си в облака. До следващата мода. :)
22  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 15, 2021, 17:53
Не са ме затъркали, но го виждам само като съм логнат. Ако не съм, не го виждам. Което си е яката цензура
23  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 15, 2021, 15:45
Тези уеб приложения имат повече пробойни от операционната система сигурно. Второто се прави от десетилетия, а това е съвсем ново. Имайки предвид славата на Меките с техните бъгове, колко ли хора ще се доверят на това  ;D

Написах им едно коментарче отдолу  ;D
24  Програмиране / Общ форум / Re: Безплатен телефонен номер -: Jul 15, 2021, 14:13
Ами аз питането на Четири килобайта го прочетох като да му трябва телефонен номер, но не истинския му. И съответно се сетих, как преди няколко дена адвокат Ник се оплакваше от Spybook. И говореше, че е правил подобно нещо през услугата Next+, която иначе на мен нищо не ми говори.
Благодаря!
Погледнах го. Изглежда, че работи изключително като мобилно приложение, но ако ми свърши  работа, ще е добре. Въргаляше се тъдява някакъв 10'' Самсунг и ще пробвам по-късно.
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Jul 15, 2021, 13:11
Между другото,имаш ли представа колко Хамерикански банки имат
кореспондентски сметки в ... юани ?

Никога не съм проверявал подобно нещо, но най-вероятно всички. Всяка година има много стотици милиарди стокооборот между тези две страни и е повече от логично никоя банка да не бяга от мекото на хляба.


И какво,ако САЩистанските мастии се разсърдят ?
Китайците ще си го преместят в другия крачол.

Ами хич не е така. Китай не е някакво нещо живеещо отделно от света. Ти би ли отишъл в банка, която например не може да прави преводи? За какво ти е да те обслужва такава банка и как точно ще те обслужва?

Не могат да си местят нищо.
Защо си говорите за банките, когато те нямат почти никакво значение? Банките оперират с пари, а парите са нещо имагинерно. Днес доларът го има, утре може и да го няма. Да сте се замислили, защо напоследък петролът е толкова нестабилен? Истинските валути са други. Ресурсите. Още фосфорът, питейната вода, почвата... Разни редки елементи. Повечето неща, без които днес светът не може се добиват в по-големи количества едва в няколко страни. Тази политика на налагане на ембарго едва ли не заради нечии каприз, може да се прилага и в двете посоки.
Има идин интересен доклад на NIC от 2013 година, където се описват възможните кризи поради недостиг на това и онова за периода от 2020-2040.
https://www.dni.gov/files/documents/NICR%202013-05%20US%20Nat%20Resources%202020,%202030%202040.pdf

Никой обаче не говори за промяна на икономиката и сегашните ѝ принципи. Вместо да се правят продукти с дълъг живот, се продължава с лудостта "купи сега, другата година ново".
Нуждата от всякакви ресурси расте. Това е свързано с производство, което пък е свързано с околната среда. Всичко е като плетеница от изправени плочки на домино. Която падне, ще предизвика вълна, която едва ли ще може да бъде спряна.
26  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Jul 15, 2021, 10:06
Тези машини...  :D

В "брифинга" на ГЕРБ, който споменах някъде тук по-рано, няколко пъти се изказаха, за незнайните "специалисти" ( кавичките ги слагам, защото се усетиха в тона на говорещия ), които бъркали по тях и ги инсталирали в чужбина и незнайно какво можело  да се направи по софтуера там. Което крайно ме вбеси, защото си представих, как се отваря компилирания код в хекс редактор и специалиста променя нещо и вече печелим изборите. То така става! Това да не е баш скрипт?  :D Или на питоня... Четеш и си променяш, каквото ти скимне. Но пред хората, които нямат елементарно понятие, какво е то софтуер сигурно ще се вържат и ще си задават същия въпрос. Какво може да е бърникано по програмите в машината? И се чудя, колко от нас изобщо са способни да схванат дори част от картинката пред очите ни, поради липсна на основни познания за нещо?
27  Програмиране / Общ форум / Re: Безплатен телефонен номер -: Jul 15, 2021, 09:59
Не е за тук това  :D
28  Програмиране / Общ форум / Безплатен телефонен номер -: Jul 14, 2021, 21:27
Искам да направя бот за Телеграм за една приятелка, който прави там някакви неща, обаче се оказа, че това нещо за регистрация иска телефонен номер. За тестове. Обаче нямам никакво желание да си давам телефонния номер на това приложение. Оказа се, че Google Voice все още не била налична за страната ни. Търсих някакви подобни услуги, за да взема някакъв номер просто за регистрация, но все са платени. Не възнамерявам и това да правя, за нещо съвсем тривиално.

Ако ви е известно от къде да взема безплатен телефонен номер само за пустата регистрация, ще съм много радостен.
29  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Jul 14, 2021, 12:52
Не зная, дали някой е гледал "брифинга"  ( 40 минути е ) на ГЕРБ, обаче тази партийка и Борисов ми станаха още по-противни. Докато печелеха избори след избори, всичко с тези избори беше наред. Сега запяха съвсем различна песен. А колко са загубили и колко всичко е театър, за да се успокоят нечий страсти тепърва ще разберем.

И колко хора са били там? Без маски... И оня тулуп даже се покашляше от време на време.
30  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 12, 2021, 19:42
Ами същите дето им използват и клауда.
Работя във фирма конкурент на Амазон и по рабираеми причини не можем да им използваме клауда и сега всичко е Ажур.
Като кажат, че техния линукс работи най-добре в техния клауд и маймунките ще скочат. Както и народа се радва на W2L.
Причината, че не можете да им ползвате облака е ясна, обаче това не може ли да се заобиколи? През десет фирми да си обслужвате вашата?
Страници: 1 [2] 3 4 ... 257