Покажи теми - 4096bits
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7
16  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Ако не можеш да кодиш, оставаш без работа...? -: Jul 17, 2019, 03:25
Попаднах на тази статия и определено се замислих. В нея става въпрос за конкретен език, за конкретен сектор от икономиката. Обаче още  в началото си зададох въпроса, за колко още сфери от живота ни, това ще стане изискване.
Виждал съм, как на ръка се обработват документи. Еднообразни повтаряния на едно и също. Отваряш, променяш или взимаш нещо, затваряш - следващия файл. Часове.

Та, за тези, които не кодят, е време да се замислят по въпроса. Казвам го от личен опит. Езикът от статията е Python и е може би най-лесният за научаване. На мен лично ми се улесни живота, от както мога да го използвам. Не се занимавам професионално - само да вметна.
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Планинарски въпрос -: Jun 18, 2019, 14:28
Да ми препоръчате хубави туристически обувки? Не разбирам от тези работи, а не ми се ходи в Декатлона. Не вярвам на тез големите магазини. Кой знае, какво име е качеството...
18  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Започна се -: Mar 31, 2019, 08:03
Който няма някаква квалификация, е време да се погрижи за това. Хората без образование вече ще са вън от трудовия пазар.
https://www.youtube.com/watch?v=nvz3ODBtFlo

Не, че образованието гарантира нещо.
19  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Превантивни мерки. -: Jan 22, 2019, 21:19
Понякога оставям лапито да си бачка през нощта. Може би е спирал тока, защото на сутринта машината беше изключена. Та, при опит да я стартирам, не се получи. Имам три системи на лапито. Скоро преинсталирах две от тях и направих малко промени на дяловете. Двете системи използваха един home дял. Обаче нито една от тях не поиска да зареди. Вече не помня, какво съобщение прочетох при крашването, но ме наведе на разни мисли за причинта и... Пуснах fsck, нещо се развъртя там, нещо ме пита, нещо му позволих да направи и след рестарта и двете започват да зареждат, но не се получава. Та, явно нещо по диска е станало, конкретно в този дял и на място, което пречи да се зареди системата. Не ми пука за двете системи, защото са на няколко дена. Въпросът ми е, може ли това да е индикация, че диска е тръгнал да си заминава и по-добре да си направя архив. И без това купих преди две седмици още един преносим хард, та поне да влезе в употреба. Беше да си прехвърля на него разни неща и да ги подредя своевременно, че е голяма каша на другия портативен. Но друг път ще го направя. Ако диска си отива, как да го тествам?
20  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Преоразмеряване на дял. -: Dec 05, 2018, 10:08
Сестра ми се спъна в кабела на лапито и то за лош или добър късмет се стовари на пода върху кабела на захранването и буксата пое целият удар. Занесох го на ремонт, защото нямам поялник, а и нямах и време да се занимавам. Оказа се, че се е откъртила само буксата ( вече съм тотален фен на Lenovo - здрави машини ). Инцидента беше в събота или неделя, не помня, а го занесох за ремонт в понеделник. До петък може би щели да го оправят. Не можех да стоя просто така, щото с това работех и на следващия ден сутринта си купих един употребяван ThinkPad W540. Просто защото беше с 16 рам. Казах на момчетата там да ми инсталират Windows, защото софтуера, който ползвам има едни екстри, които не можех да ги подкарам с виното, та и без това планирах да инсталирам тази система на първата машина.

Питаха ме, как да направят дяловете и бях им казал да има две по сто за дуал буут и останалото за сторидж. Обаче те направили един дял от двеста, един с останалото пространство и инсталирали на първият системата. Въпросът ми е. Мога ли да преоразмеря безопасно системният дял до сто гигабайта, за да направя от останалите сто дял за линукс? Или направо да го инсталирам върху сегашният втори дял? Ако ще преоразмерявам, разбира се ще пусна дефрагментация и ако още я има тази опция, да нареди файловете един след друг, ще разкарам page файла преди това, а и май ще е най-добре изобщо да го няма, защото диска е ssd и това писане непрестанно не ми харесва като идея.
21  Нетехнически теми / Коментар / Майкрософт прави Open-Source 60 000 техни патента. -: Nov 22, 2018, 11:25
https://www.howtogeek.com/fyi/microsoft-makes-60000-patents-open-source-to-aid-the-linux-community/

Чудя се, защо. Не им е в стила, но изглежда правят опит да сменят бизнес модела, ако нямат някакви други - скрити - намерения. Не им вярвам особено. Дори изобщо.
Дали и как Линукс общонстта ще се възползва от това?!

Все пак VS Code беше добър ход. Може и да видим пълна промяна някой ден. Ако сме живи дотогава.
22  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Интересна и може би полезна програмка -: Nov 14, 2018, 20:18
Не е моя, но ще ѝ прегледам кода

https://github.com/nbedos/termtosvg/

За който иска да публикува в интернет. Предполагам, че браузърите четат svg
23  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Постоянно имам проблем с постването. -: Oct 03, 2018, 09:53
Когато и да натисна бутона "Публикувай" ми се връща ето това съобщение:

Цитат
ГРЕШКА С БАЗАТА ДАННИ
Моля, опитайте отново. Ако тази грешка възникне отново, уведомете администраторите.

В почти всички случай, ако отворя темата отново, постът ми е публикуван.
24  Програмиране / Общ форум / Просто въпросче за скрипт -: Aug 02, 2018, 00:11
Искам да направя малко скриптче за преименуване на картинки от фотоапарат или телефон за едно приятелче, че има доста гигабайти снимки без да е ясно и видно от пръв поглед, коя снимка от кога е.

Еxif тагове ли да ползвам, за източник за имената на файловете или mtime?
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Ще свърши ли света, ако MS купи Github -: Jun 02, 2018, 23:52
Защо имам чувството, че ако това се случи, на следващия ден ще провъзгласят новият световен ред и епохата на Оруел ще започне?
http://www.businessinsider.com/2-billion-startup-github-could-be-for-sale-microsoft-2018-5

Почти всички опен сорс проекти, а и не само са там. Огромен ресурс. А каквото пипне бандата на МС след две години вече не става за почти нищо.
26  Сигурност / Системна Сигурност / Systemd socket activation -: May 19, 2018, 11:41
Тъкмо бях започнал да понаучавам предшественика на systemd, дори не помня, какво беше. когато се появи туй нещо и преди няколко дена разбрах, че може много повече. Като например това нещо наречено socket activation. Въпросът ми е, доколко е сигурно?
27  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Save менюто на браузърите - пълна каша -: Apr 06, 2018, 10:00
И при Лисицата, и при Хрома, като искам да запазя страница локално на диска, натискам CTRL+S, както си му е реда и ме пита къде. Посоча ли му папка, я отваря и вътре директории и файлове тотално "разбъркани". Казвам го в кавички, защото са по азбучен ред, но само това. Папките мешани между файловете, според както са кръстени, а не са най-отгоре. Има ли настройка някъде това да се промени? Направо бесен съм вече, да ровя в диалоговата кутия, за да отидя до папката, която желая.
28  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Възстановяване на файлове -: Dec 07, 2017, 14:43
Привет!
Снощи по някое време, някой с root потребителя е влязъл в системата ми и е изтрил всички файлове в домашната директория на моя си потребител. Моя грешка, но след инсталация на системата не съм променил паролата за root. Сега, въпросът ми е, с кой инструмент да пробвам да възстановя файловете. Изтрито е всичко, с изключение на скритите файлове и папки? С имената. Чувал съм за testdisk, photorec, но нещо чета, че имената били просто цифри и букви.

И да се занимавам ли да търся някакво съдействие от полиция или не си струва просто, защото сигнал пуснах през някакъв портал, но имам малко съмнения относно, ще стигне ли някъде.
29  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Скриване на дялове -: Nov 06, 2017, 16:52
Имам една флашка с няколко живи системи на нея. Въпроса ми е, ако дам тази флашка на някого, за да си копира нещо от нея, което е на съвсем друг дял, как да направя така, че като пъхне флашката в РС-то, да не ми форматира всичко? Windows направо ти предлага да форматираш дяла, щото му има има нещо. Може ли нещо да се направи на тези дялове, че това да не се случва?

Видях, че в gparted мога да вдигна флаг, наречен hiden, обаче не мога да тествам сега, че нямам Windows под ръка.
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / dhcpd неволи -: Oct 23, 2017, 16:40
Случая е следния...
Има един рутер, който раздава адреси от клас В. Има едно Pi, което е вързано за този рутер и на него работи dhcpd-то, което раздава адреси от клас С на едни машинки. Проблема е, че тези машинки нямат интернет, който идва през рутера.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7