Покажи Публикации - thunder81
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на пакети при Slackware 14.2 -: Nov 28, 2016, 18:22
Да, аз основно от там взимам каквото ми трябва. Лека-полека взе да ми се изяснява. Мерси за подробните насоки!
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на пакети при Slackware 14.2 -: Nov 28, 2016, 14:38
Цитат
Ти какво точно искаш да инсталираш.
Става въпрос за това https://slackbuilds.org/repository/14.2/system/unrar/ и още 2-3 приложения с въпросното разширение, които с installpkg не успях да ги инсталирам. Благодаря ви за помощта! :)
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на пакети при Slackware 14.2 -: Nov 27, 2016, 23:20
Да, на мен ми стана ясно, че с installpkg не се инсталират :). Ако някой знае начина на инсталация нека да сподели, защото аз не мога да го разбера от линка, който си дал.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на пакети при Slackware 14.2 -: Nov 26, 2016, 10:13
Търсил съм, но английският ми е много зле и затова предпочитам да потърся помощ тук на български.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталиране на пакети при Slackware 14.2 -: Nov 25, 2016, 23:16
Здравейте! Търся помощ как се инсталират пакети с разширение tar.gz на Slackware 14.2 . Например с разширение .xz инсталацията минава успешно, но с tar.gz не става.
6  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Apr 24, 2016, 14:38
за дистрибуция аз използвам LMDE2 Betsy. LinuxMint Debian Edition с графична среда Mate. първо ментата е стабилна, второ е дебиан, а не убунту базирана. преминах от LMDE1 към LMDE2 с проста смяна на източниците на пакети и няколко команди /това относно липсата на необходимост от преинсталация при излизане на нова версия и спиране на поддръжката/. няма да ги търся, а ще ти дам жокер, който може да ти реши всякакви проблеми и трудности с които ще се сблъскаш : how to upgrade LMDE1 to LMDE2 това е въпроса, който трябва да задаваш на гугъл и няма да имаш никакви проблеми how to... : how to install firefox on LMDE2, how to solve някаквагрешка, how to това, how to онова...
относно ядрото за Betsy последното е 3.нещо си, пак с добавяне на източници на пакети и с няколко команди съм инсталирал:
Код:
satir@satir-desktop:~$ uname -a
Linux satir-desktop 4.1-11.dmz.1-liquorix-amd64 #1 ZEN SMP PREEMPT Debian 4.1-16 (2015-10-23) x86_64 GNU/Linux
уф... още една редакция, но винаги има какво да се добави :)
за Debian и базираните на него дистра, без убунту, има един скрипт, изключително полезен за инсталиране на драйвъра за видеото : smxi
.... Обичам да флашвам различни custom rom-е на телефона и се надявам софта за флаш да върви добре на Линукс, ама то си зависи от разработчика на приложението дали ще го направи съвместимо и с Линукс....
SP FlasTool for Linux <= за всякакви телефони
FlashTool<= това използвам за Sony и може всичко!
итетека...
последен едит: с LMDE има опасност никога да не научиш Linux, защото е толкова стабилен, че почти не се налага да пипаш по него след първоначална инсталация и настройки :D така че, избери некой трошляк, дето ще ти се чупи инсталацията, че да изучиш Linux-a :) :) :) шегувам се, разбира се, но за LMDE говоря сериозно.
Първата ми дистрибуция беше Mint с Xfce среда, но нещо не ми хареса, може би заради графичната среда. Иначе ми се стори стабилна. Сложих Mint-а заради жена ми, защото приличаше на Уиндоус. След това пробвах и други  предимно с Kde среда и ми направи впечатление, че Kde хич не е стабилна, както каза един колега по назад в темата. Относно Lmde, не съм я пробвал, но ще я пробвам. В крайна сметка бях си харесал 2 дистрибуции ама то толкова много дистрибуции... Благодаря за полезната информация!
7  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Apr 16, 2016, 15:12
Здравейте, отново! Имам един проблем с една флашка на която имаше записан Debian netinstall. След омазана инсталация на Debian-а, дистрото очаквано не стартира и реших да запиша друго дистро на флашката. За целта използвах друг лаптоп с Windows 8.1, но след форматиране на флашката ми изписва, че има свободни 416 кб, а флашката е с 8 гб памет и съответно не мога да запиша никакво iso на нея за да си оправя моя лаптоп. Отбелязвам, че преди да запиша Debian-а, съм записвал и изпробвал и други дистра и винаги форматирането и записите са били успешни. Всичките тези записи съм ги правил под Linux Mint. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем? Възможно ли е при неуспешната инсталация на Debian да се е повредила флашката или проблема да идва от това, че Дебиан го записах на лаптоп с Линукс, а форматирането на флашката беше под Уиндоус? Малко дълъг ми стана поста, но исках да обясня както трябва.
8  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Mar 21, 2016, 15:37
Прав си! Като се замисля 6 гб си е доста и за една хибернация не е нужно повече от 1 гб памет за swap.
9  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Mar 21, 2016, 14:11
Ще ползвам хибернацията на лаптопа и до колкото знам swap ще ми трябва заради тази функция. 1 гб за swap няма ли да е малко?
10  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Mar 21, 2016, 12:25
По време на инсталацията мисля да заделя 30 гб за root ( / ) и 9 гб за swap тъй като рам паметта ми е 6 гб. Според вас добре ли съм преценил или греша? Харда ми е 500 гб.
11  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Mar 20, 2016, 22:07
Относно Synaptic и apt-get придобих една лека престава относно тяхната функционалност,а по-задълбочени познания ще развивам с времето. Тя самата система ще го изиска от мен. Относно гледането на клипове, за мен имаше голяма полза да науча неща от първостепенно значение. За по сложните и задълбочените ще разчитам на вас. Вижда се, че сте отзивчиви и  с доста познания!
12  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Mar 19, 2016, 20:15
Изгледах доста клипове - на Knoppix, USU, PCLinuxOS, StotinkaOS, Robolinux, Manjaro, Kubuntu, Ubuntu, Debian, LinuxMint... Като, че ли Knoppix и PCLinuxOS най-много ми легнаха на сърце. Ще ги тествам на виртуална машина и каквото сабя покаже.
13  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Mar 19, 2016, 16:25
Благодаря за насоките и полезната информация! :) Преди да ми се скапе лаптопа реших да инсталирам Knoppix и LinuxMint на виртуална машина и едно нещо ми направи впечатление - при Knoppix, когато вляза в менюто с приложенията, провлачвам някое приложение към десктопа и то се копира там като "пряк път", а при Mint не ми позволява да копирам приложеие по този начин на десктопа. Може би е така заради това, че го правя на виртуална машина и функционалноста е ограничена, а може и да греша. Все пак това не е проблем, просто ми се стори странно. Може въпроса да опира до някакви настройки. Иначе Линукс се оказа много приятно предизвикателство за човек като мен, който е свикнал на Уиндоус.
14  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Mar 19, 2016, 09:23
За нищо специално няма го плзвам. Както ти спомена - филми, музика, интернет, офис документи. Просто искам нещо по-стабилно и сигурно, а и линукс си има доста повече чар от уиндоус. Не ми се иска да преинсталирам всяка година лаптопа заради скапан софтуер, пък и не обичам някой да ми знае и кътните зъби - дето се казва.....имам предвид шпионските мераци на Майкрософт. Обичам да флашвам различни custom rom-е на телефона и се надявам софта за флаш да върви добре на Линукс, ама то си зависи от разработчика на приложението дали ще го направи съвместимо и с Линукс. След като подкарам дистрото, впоследствие ще имам и други въпроси, все пак съм нов в сферата на Линукс. Относно инсталирането на приложения, това в началото малко ще ме затрудни, но с времето ще свикна, все пак това не е Уиндоус и тук нещата са по-различни, но това не значи, че са по-трудни.
15  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Mar 18, 2016, 13:52
Благодаря :)! Беше доста изчерпателен. До няколко дни ще си сложа Линукс, че в момента съм без лаптоп заради уиндоуса.
Страници: [1] 2