Покажи Публикации - Naka
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 229
1  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: странен (хардуерен) проблем с памет -: Jun 25, 2024, 16:39
Да бе. Dkms се казваше. Този скрипт от nvidia като те попиташе дали да ти направи DKMS 'драйвер' се отговаряше с YES. Обикновенно казвах No, щото не знаех какво е, ама след време като се научих на убавото почнах го ползвам и този 'тарикатлък'
2  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: странен (хардуерен) проблем с памет -: Jun 25, 2024, 14:43
Цитат
сложих всичката памет 4х 32 х2400  Mhz... и няма нищо в dmesg свързано с памет, няма грешки,

Е 1-2 пъти в годината, може да се случи някоя ECC грешка. Това било свързано с alpha радиоктивен разпад в корпуса на паметта. Цепи се някой атом...най вероятно радиоактивни примеси/замърсявания в пласмасата. алфа частицата удря чипа и преобръща някоя клетка.

Но това и е смисъла на ECC. Да корегира точно такива случайни грешки. Много ми е любопитно колко често се случват такива събития???

3  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: странен (хардуерен) проблем с памет -: Jun 25, 2024, 14:29
Цитат
От време на време се появява някаква драма с nVidia

На nvidia не разчитай на драйвера от дистрото. Независимо дали е свободния или затворения.

Аз винаги съм си смъквал драйвера от сайта на nvidia. И съм го билдвал. Има си прекрасен инсталационен скрип. Само ти трябват да имаш инсталирани кърнелските хедъръри. Скрипта всичко сам си прави… Компирира кърлеския модул, инсталира го, инсталира nvidia-иските OpenGL библиотеки (затворени) прави си промени по системата - линкове и т.н. Изобщо много културно направено. След това забравяш, че имаш нвидиа.

----
Имаше и едно меню на инсталационния скрип - дето те пита дали при смяна на кърнела, да се прекомилира автоматично модула .... как се казваше това??? Ползата е че ако утре си ъпгрейтнеш кърнела....при рестарт първия път се завърта някакъв скрипт и модула се ъпгрейтва автоматично....Иначе ако не си отговорил с [Y], ще трябва пак да пускаш инсталационния скрип на драйвера и то в конзола, без X.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Зелена сделка: за и против -: Jun 20, 2024, 16:02
Даже и обикновенната литиево йонна батерия ако се експлоатира на 20%-80% (разряд до 20% и заряд до 80%) може да изкара много до 10 години. Но това зависи как е програниран контролера на зарядното на GSM a / колата / устройството. Нали се сещаш че това е голяма загуба за производителя. Едно че трябва да сложи малко по голяма батерия с 20-30% капацитет, а и потребитекя няма да си купи друга джуджувка в близките 10 години.

И ако това е така с обикновенните li on батери какво остава за много по съвършенните комбинации като ли фе фосфат?

---

Мъск какво писа единпът в тутър. Ами ли фе фосфат е много по съвършенна и позволява по голямо натоварване - ами дайте тогава да я избучим на макс. Никой не мисли как да изкара повече, ами мислят как да я изтискат до край.
5  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: странен (хардуерен) проблем с памет -: Jun 18, 2024, 16:12
Мемтест може въобще да не покаже проблем с паметта, докато чексумите ще избият.

--

В нета пише че това са грешки по ECC и паметта ти е ЕСС.
 Има много такива рапорти по redhat.. И другите.. Може и изобщо да не е хардуерен проблем, а да е някакъв бъг по кърнела. Тази грешка търсил ли си я по нета?

Опитай с лайв диск и някой съвсем по нов кърнел и дистро.

--
Тая памет 2133 дето си я пробвал и няма проблеми и тя ли е ECC?


6  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: странен (хардуерен) проблем с памет -: Jun 18, 2024, 13:00
Цитат
някакви идеи как да хвана проблема от къде идва?

паметите нали подържаха два профайла на циклите. Единият е XMP (на intel), другия май беше стандартния на JEDEC. пробвай от биоса да ги смениш, (ако ти дава така възможност де). Или си поиграй с циклите. Само онова първото число. CAS latency.


Цитат
За да стане по-интересно, имам стари плочки памет 4х 4G, 2133 Mhz - като ги сложа грешки няма.
Като сложа 4х 32G, 2400 Mhz - започват проблемите.

голям праз като не ти работи на 2400. Няма да стане кой знае колко по-бавно.
7  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: странен (хардуерен) проблем с памет -: Jun 18, 2024, 12:48
много пъти съ го писал тук, но когато има съмнения за памет....или изобщо нещо по веригиата процесор-дъно-памет.

Най-добре си личи по чексумите. Даде ли ти само един път грешна чек сума - значи 100% има хардуерни грешки!!!

Как става на практика. Правиш си на някой друг компютър една sha1sum или md5sum(по бърза е) на един гоилям файл 1-4Гб (например на накой филм). sha1sum filma.avi > filma.sha1
Алтернативно може да си смъкнеш някакво iso на дистро. Вървят си с чек суми.



Връщаш се в проблемия компютър и почваш sha1sum -c filma.sha1

и така поне 10-20 пъти. Само един път да избие -значи имаш хардуерен проблем.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jun 04, 2024, 08:50
Не вярвам, че очакваш невронните мрежи да са реплика на невроните в мозъка.
В роботизираните ръце нямаш лакътни стави.

защо тогава ги наричат невронни  мрежи. единствената прилика е многото входове и един изход - а а даже и там по броя входове хич не се връзва.

а и аз по същата логика мога да нареча един дешифратор с логически елементи - невронен дешифратор.
https://habrastorage.org/r/w1560/webt/un/io/y3/unioy3iapnq17hrna45rgi0-z0m.png
виж каква плетеница е.

---

това моето чета е че невронните мрежи имали проблем с разпознаването на завъртяни и смачкани картинки. Огромен недостатък . от друга страна за тази цел има много по ефикасен алгоритъм - SIFT
https://en.wikipedia.org/wiki/Scale-invariant_feature_transform

не казвам, че няма смисъл от невронните мрежи, определено е стъпка напред,  но почва да ме дразни че напоследък ги рекламират навсякъде като Пенкилер - на всяка манджа мюрдия.




9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jun 04, 2024, 08:22
Нещо тези невронни мрежи дето ги оприличават с човешките хич не се връзват.

Неврона генерира единични импулси с постоянна амплитуда и постоянна ширина на импулса. това което се променя е времето между импулсите.





Извинявайте ама неврона прилича много повече на цифрово устройство отколкото на аналогово (както е в невронните мрежи). ако трябва да се използва терминологията от електрониката - това е импулсна  модулация.

Някъде, много оттдавна  бях чел, че имулсите от невроните, периода между имулсите били кратни на 4. имало по гъсти, гъсти ,редки периоди и т.н. - да ама това съвсем е цифрово и прави 2 битов изчислителен елемент (човешкиневрон). нещо подобно се вижда и на последната картинка, където е дългата време диаграма. Ясно се вижда се дискретизация по времето между импулсите.

----

друга фрапираща разлика.при невронните мрежи, първия слой (например при разпознаването на картинки) всеки неврон  е закачен на всеки пискел. при 1024х768. това прави ~ 780 000 входа  - или 780 000 дендрита. да има такъв неврон в природата??? това което виждам  в нета е човешки неврони максимум около 10 дендрита.

даже при картинка 64х64 това прави 4096 дендрита.






10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 02, 2024, 21:29
в али-то продават 'съветски' лампи
https://www.aliexpress.com/item/1005005772655343.html

който го мъчи носталгията..в гаден груб картон с добре размазан крив син печат,  че и даже бял размазан надпис ОТК има на лампите (втората картинка).
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jun 02, 2024, 00:46
Обикновенно приемат, че интелекта, паметта, че и съзнанието е разположено в мозъка.

Ами ако това не е така? Ведическите писания казват, че има душа -азът която даже не разположена в мозъка а се намира в сърцето!
Размерът на душата е 1 десетохилядна (1/10000) от диаметъра на косъма.

https://www.stephen-knapp.com/vedic_description_of_the_soul.htm


никой не отрича че в мозъка се извършва обработка на информация. има обособени области които отговарят за слух, зрение, говор  .....
ами ако мозъка е само интерфейс към душата? по подобие както периферната нервна система е интерфейс към тялото?
хора преживели клинична смърт казват че по време на смъртта продължават да разсъждават, виждат чуват, че и даже си спомнят.


12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jun 02, 2024, 00:09
уравнение сметка - с много входни променливи и една изходна променлива. реализирано само програмно, (част от програмата за ИИ) работещо върху обикновен компютър.

май никой не е правил неврон хардуерно. ако някой ги направи ще е нещо като
много входов логически елемент с аналогови входове и аналогов изход..... може да се измъдри нещо с транзистори или операционни усилватели. едно време по руските научно популярни/радиолюбителски списания - мисля че съм виждал такива хардуерни реализации на неврон с транзистори.

То си имало и име  :o neuristor  комбинация между неврон и транзистор.
ако някой ги направи  хардуерно ще трябва да ги свърже много такива, да направи цяла матрица с такива neuristor-и. и ще стане някакакъв специализиран контролер. който ще трябва да се програмира/тренира от
 вънка..


ама за какво ни е такова специализирано устройство. за бързодействие ??? резултатите на програмния ИИ нали и без това се вадели много, много бързо.





13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jun 01, 2024, 21:35
Не е нужно непременно ИИ да е реализиран с невронни мрежи. може и да е с други модели и описание. макарче това което чета по нета с Невронните мрежи се получавали много хубави резултати.


има някакава 'мода' , предубеденост ли е?, политика, реклама ??? - щом човешкия интелект/мозъкът работи с неврони - значи и ИИ интелект трябва да работи с Невронни  мрежи.

Едно време около 80 - искуствения интелект са го наричали Експертни системи. даже и език за ИИ са  създали   - Prolog.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: May 31, 2024, 03:40
Въобще, тука е некво уникално място, истинска съкровищница.

Искаш да стане скучно място ли?
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: May 30, 2024, 22:45
Цитат
Съзнанието изисква да имаш его, на което то да се закрепи. Да съзнаваш себе си. Съзнаването на света около теб не е по-различно от това на машина, наблъскана със сензори и правеща анализ на сигналите.

Не съм съгласен. Това което исках да кажа е че съзнанието и интелекта са две различни работи.
Страници: [1] 2 3 ... 229