Покажи Публикации - Nik123
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 136 137 [138] 139 140 ... 210
2056  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Jan 20, 2022, 12:09
Джокович е заложил на печеливша за момента индустрия, като чета новината- още преди 2 години някъде.
А останалото, за край на маските и сертификатите, задължителните ваксинации- според мен му е време. Една птичка пролет не прави, но две..

П.П.
https://bntnews.bg/news/szo-ogranicheniyata-za-patuvane-sa-neefektivni-po-vreme-na-pandemiya-1182367news.html
Все пак не са посочили източник БНТ, и аз не можах да намеря такъв. Някой с по-добър английски може и да издири в мрежата.
2057  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 19, 2022, 18:19
..щото всяка една измама има 2 страни ама ето намесва се трета /дъжавата/ и айде всичко у тяхната касичка отива..
Ремотекс, в частния случай с данъчната измама, страните са две - държавата и данъчно-задължения субект (фирма, физическо лице). Няма трето лице. Т.е. фирмата се занулява с кухи фактури и не си внася дължимото ДДС, а го приспада с кухи доставки.
Друг е въпроса, че НАП (пак държавата) с невнесеното ДДС натоварва получателя на доставките от дедесарската фирма и се почват едни  административни дела..  Спирам с това, да не става отегчаващо.


А иначе и на мен ми е интересно как осчетоводява една фирма иззети пари в брой от органи на прокуратура/полиция.

За синята зона- тука при нас, във Варна, някакъв образ, като видял, че са го заскобили, си вдигнал колата на крик, сменил заскобеното колело с резервното и си тръгнал. Един колега ми разказа случая.


2058  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 19, 2022, 17:20
Ако си фирма, дори и да си собственик на офиса, 110 лв на автомобил с посочен рег. номер, на година. Ако искаш гарантирано място, на което да спират твои клиенти или ти (произволен автомобил) - 300 лв на година.

Ласков, за фирмите не е 300 лева на година, за запазено място:
Цитирам:
На улици, булеварди и площади - общинска собственост е въведен режим „локално платено паркиране на ППС за търговци“, чийто ползуватели са търговци, по смисъла на търговския закон, лица упражняващи свободна професия, нотариуси и частни съдебни изпълнители, които управляват ППС по силата на право на собственост, или на правно основание, различно от правото на собственост, и са с административен адрес, на който субекта реално осъществява търговска дейност, идентичен с адреса на обособения нежилищен имот в обхвата на синя зона. Това право се предоставя да паркират ППС в границите на конкретна подзона, от зоните за почасово платено паркиране, в която попада адресът на обособения нежилищен имот. Ползвателите с адрес на гранична улица на подзоните имат право да изберат в коя подзона да ползват правото на паркиране. Правото на паркиране се предоставя срещу заплащане.

Цени за локално платено паркиране за търговци в „синя зона“ т.13 от Приложение №2 към НОАМТЦУТОВ

за зона „Център“ - 150 лева на месец с вкл. ДДС или 1650 лева с вкл. ДДС за 12 месеца.
за зона „Широк Център“ - 120 лева на месец с вкл. ДДС или 1320 лева с вкл. ДДС за 12 месеца.

Да ти кажа честно, ако беше 300 лева на година, аз щях да си платя едно място пред офиса,  ама за хиляда и кусур на година, да го духат, паркирам през една улица за без пари :)


2059  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 19, 2022, 17:08
Ако примерно живееш във Варна на ул. "Батак" в дългия блок - там е разчертан паркинга пред блока. Не само там, но го давам като пример- имаш две опции- едната е да си пускаш есемесите, левче, но това ти дава само три часа престой, повече не можеш да си държиш колата там, другата опция е, пускаш една молба до общината с копие на талона на колата и копие на нотариалния акт за апартамента, да е видно, че си собственик, и след заплащане на една годишна такса, по спомен около стотина лева ли беше, 120 ли, можеш да си паркираш неограничено.

П. П. сега проверих, ето ги цените, стотината лева са за втори автомобил, ако искаш такъв:

Цени за локално платено паркиране за живущи в „синя зона“  (За Варна)

за първи автомобил - 5 лева на месец с вкл. ДДС или 55 лева с вкл. ДДС за 12 месеца.
за втори автомобил - 10 лева на месец вкл. ДДС или 110 лева с вкл. ДДС за 12 месеца.

Ако не си платил, като живущ в зоната, или не си пуснал есемесче- ще те заскобят и глобят.

Ако си семеен и живеете в синята зона, и имате две коли, за една кола- 55 лева годишно, за втората- 110 лева.

T.e. като ти нарисуват всичко около блока и наслагат табели за синята зона- пак плащаш, макар и само 55 лева годишно (за една кола). Е на това му викам рекет.
А в София как е, живущите в зоната плащат ли, и разчертани ли са и паркингите пред блоковете? За улиците знам, но като съм ходил натам, не съм обръщал внимание дали и паркингите пред блокове/кооперации в зоната са разчертани.

Въобще тука при нас във Варна в тая зона всичко между Градска болница, улица "Д-р Пискюлиев", бул. "Владислав Варненчик", ул. "Батак" е разчертано на макс- включително и паркингите между кооперациите. Живееш ли там, плащаш годишна такса, че да си паркираш пред дома.
2060  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 19, 2022, 15:15
Аз не съм наясно с криптовалутите и някак не мога да си го представя това изземване на биткойни, т.е. представям си го, ама твърде мътно. Ще го напиша лаишки, в това отношение съм си такъв.
Доколкото съм запознат, тоя електронен портфейл с биткойните първо, е на някакъв хардуерен носител (да речем, на някой сървър, на лаптоп, даже един клиент ми обясняваше, че стоят "на телефона" му). Второ, има си защита, за да направиш превод/транзакция на някъде си, иска пароли. Ако греша, някой да ме поправи, ще ми е интересно.
Та. изземването на биткойни си го представям по два начина- единия е, арестувания си дава паролата и се прави прехвърляне от неговия портфейл към портфейл на прокуратура/полиция/там каквото е. Със съответния протокол.
Вторият, за който се сещам, е просто да му вземат лаптопа/телефона/каквото е там, на който е портфейла с биткойните. Пак със съответния протокол.
А как ще ги осребри държавата тия биткойни, хич не ми е ясно, те в БГ въобще не са платежно средство. Примерно аз мога да си ги сменя за евро, долари, там квото ми е кеф, в някой иксченджър, ама това юридически и счетоводно как ще го оформи държавата, не си го представям. Въобще конфискацията по същество представлява отчуждаване на имуществото на частен субект, ама тия битойни и криптовалути изобщо нямат статута на платежно средство у нас, респ. на движимо имущество, докато парите са движими вещи. У нас още ги мислят и изкусуряват данъчните закони по отношение на криптовалутите и още няма единно становище относно тях.
2061  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 19, 2022, 14:46
Още един градски имало тука, варненците май сме доста :)))
Иначе да, паркирането по градинките изчезна. Това е единственият (според мен) положителен ефект от зоната. Стана така, защото на конвенционалната полиция (т. е. патрулите на РПУ-тата и районните инспектори към РПУ-тата) последният им проблем беше неправилното паркиране- имат си достатъчно друга работа и винаги са в недокомплект, издържат се от централния бюджет, а като правило централните власти винаги искат работа за двама-трима да се върши от един, та да пестят от заплати. Обаче с появата на Синята зона във Варна много увеличиха щата на общинска полиция (а те са звено към конвенционалната полиция, ама им плаща общината)- та на тая специализирана полиция работата й е основно да гледа кой е паркирал неправилно и пердашат глобите. Че имат и норма- на смяна по определен брой актове/фишове.

Но това да ти разчертаят паркинга пред блока си е живо извращение и изнудване.

П.П. Файър, днес си пуснах образец 1, за декември се пуска с ЕГН-тата, както си беше досега, от другия месец с БУЛСТАТ-а. За обр. 6 не знам още как ще е, ама по логиката за обр.1, пак трябва да е с ЕГН-тата.

П.П.П. Я, то можело и да не се дърлим в някои теми :)
2062  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 19, 2022, 10:06
Ще го напиша общо за наказателния процес, например за пари в брой, как става на практика. С общи приказки, в общия случай.
Конфискация на имущество е предвидена за някои престъпления, например чл. 255 от НК (Данъчните измами).
Някой си прави верига от фирми и започва данъчни измами. В един момент полицията му отива "на гости", арестуват го и правят претърсване у тях. Намират един милион в брой. Тези пари се преброяват, описват,изземват като веществено доказателство, съставя се протокол и докато трае делото, се съхраняват, обикновено в някоя каса.
Делото приключва, подсъдимият е признат за виновен, присъдата влиза в сила. С присъдата съдът постановява и конфискацията на тези пари, защото за данъчна измама е предвидена конфискация на имущество. Органът, който ги съхранява тия пари, след влизане на присъдата в сила, ги предава на НАП и влизат в бюджета на държавата.

С гражданските дела е малко по-различно- например прословутите дела на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество са граждански, а не наказателни. Проверяват Цецо, да речем, че има 20 апартамента, пък никога не е работил и няма доходи. Докладът на комисията влиза в съда, с иск за отнемане. Съдът се произнася, че тези му 20 апартамента са незаконно придобити и постановява по искане на комисията отнемането им (конфискация). На държавата апартаменти не й трябват, НАП ги изнася на публична продан и придобитите пари от тях влизат в бюджета на държавата.
Ако предмета на отнемането е пари в брой по сметка, комисията първо ги обезпечава с налагане на запор по банковата сметка, а след произнасянето на съда отиват по сметка на НАП (за бюджета).

Накратко казано, това е механизмът. А как точно се осчетоводяват- предполагам, в приходната част на бюджета. Може би Файър ще разясни повече тая част.


   Във всички градове има "зони",където може да се паркира безплатно,
стига да се внимава повече и колата да не се набива на очи.

П.П.
И във Варна има такива местенца. Моя офис е на границата на зоната, нарочно си го подбрах така, че да мога да паркирам извън зоната. Обаче си е ад. На първо място, самата зона винаги е пълна и трудно си намираш място, даже да изгаряш от желание да платиш. А на второ- граничните на зоната квартали (където паркирам и аз) са също така пълни с коли (заради зоната)- паркираш сутринта около осем часа и не буташ колата, докато не си тръгнеш от работа, щото подкараш ли я- после няма къде да я оставиш вече.

А тука от нашата варненска зона в някои отношения останах възмутен- в централната част нарисуваха зона и сложиха табели дори и на паркингите пред блоковете и кооперациите (например зад Градска болница, блоковете около улица "Батак" и др.)  Баси нахалството- паркинга пред блока ти и той начертан, айде цакай 120 лева годишно, за да си паркираш там, където живееш.

Казвали са ми, че в Пловдив било по-умерено- не всички улици в обхвата на зоната са начертани и с платено паркиране, а само главните, но доколко е вярно, не знам, в този град не съм ходил от поне десетина години.
2063  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 18, 2022, 21:02
Хайде да пусна една темичка за "Синята зона" в големите градове. Знам, че тук има колеги, които не живеят в градове с такива зони, но и мнение от тяхна страна ще е интересно. За мен това си е чист рекет от страна на общината.
2064  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 18, 2022, 20:49
Ачо, то има и друго, ама ти го знаеш по-добре от мен. Примерно, една бензинка, я караш около 2200-2500 оборота, в режим. То затова са предавките, на тая скорост- тая предавка. Е как ще харчи по-малко.. втора предавка- 30 км/ч, обороти около 2500, трета предавка- около 60 км/ч, оборотите същите.. Сега като им насложат едни знаци 30 на софиянците в централната част, и едни камери за скорост, само гледай как ще им се оправи въздуха :D
П.П. Еко-лицемерие и стремеж за съдиране на кожи.
2065  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 18, 2022, 20:27
Не можах да се стърпя. Тая вечер чух по новините на Нова ТВ, че щели да въвеждат зона в София, доколкото видях, П.П., според граничните улици, които посочиха, в централната част под НДК, където автомобилите да се движат с не-повече от 30 км в час. И някакъв "експерт" се изказа, че на колкото по-ниска скорост се движели автомобилите, толкова по-малко гориво изразходвали.  Съответно по-малко замърсявали. Е, няма такава глупост. Да им е*а и експертите, пак за пари направено, за глоби.
2066  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 18, 2022, 20:08
Да ги видим днека нашите каква ще я свършат в Македонията.
Аз не разбрах днес, сега американците ще ни налагат ли санкции, ако не клекнем на макетата. Или госпожа Тени си приказва свободно, докато бъркат с черпака курбана на Байдън.
2067  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 17, 2022, 21:46
https://www.dnes.bg/rusia/2021/12/24/ukrainskie-novosti-syd-v-ukraina-razreshi-aresta-na-poroshenko.515143
Попаднах на тази леко поостаряла новина.
Нали този техен  бивш президент е евроатлантик, американофил, русофоб и т.н. все уж положителни нещица?
2068  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 17, 2022, 18:30
Няма законов механизъм, в момента се опитват да сътворят такъв. А той не ще сам да си ходи, предполагам, щото работодателите му го държат с нещо, как беше- "една работа трябва да се свърши, дотогава никъде няма да ходиш, че.."

У мен смях предизвика едно изказване на Тома Биков- преди 2-3 дена- Гешев не бил техен човек. Ама въобще не е, в ония записани телефонни разговори, впоследствие оповестени в медиите, наричаше Борисов с обръщението "Шефе".
 ;D
2069  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Jan 17, 2022, 15:57
Ами то в Испания тръгна.. четох из Интернет, че там го приравнили на сезонния грип. Не запазих линка. От една страна- добре звучи, няма пандемии и т.н. А от друга- еха, всеки сезон хайде игличка за ковид.. Което за БГ не е страшно- колкото се ваксинираме за сезонния грип, толкоз ще е и за сезонния ковид.
Имам усещането, че всички тия сезонни грипове ги пускат всеки грипен сезон умишлено от разни лаборатории. Звучи като теория на конспирацията, зародила се в болен мозък, но е факт, че преди всеки зимен сезон поне от 3-4 години насам по медиите тръгват едни реклами за ваксини срещу сезонен грип и на техния фон съобщения за поредните мутирали щамове на сезонен грип (баш като вълните на ковида).
2070  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 17, 2022, 15:51
"Всичко това се повтаря по едно и същото време на над  25 адреса в Москва, Санкт Петербург, Московска, Ленинградска и Липецка области" - от статията.
Голяма организация е било.
Ако беше в БГ, Гешев щеше да е по всички медии  ;D
Страници: 1 ... 136 137 [138] 139 140 ... 210