Покажи Публикации - Nik123
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 73
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Jan 15, 2022, 17:04
Нали затова е форум, да си помагаме. А това, което е станало при теб, ме учудва много- една и съща версия Либра, едната от мирърите на дистрибуцията, другата от официалния сайт- първата не работи с КЕП-а, втората няма проблем. Може би тая в мирърите я поорязват, знам ли... при мен поне бяха различни версии, при теб- една и съща.
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Jan 14, 2022, 23:46
Колега, току-що си направих експеримент. Старичък лаптоп, Lenovo G50, процесор Интел двуядрен на 2100 ГХз, 8 ГБ рам, ОС- Магея 7, ядро 5.10.46-desktop-1.mga7 64 bit.
Всичко работи, с подписване на .пдф с Либрата. Пиша, как се получи при мен:
Инсталирах КЕП-а и настроих Файърфокс, КЕП-а е Стампит. Работи в НАП- там го пробвах. Либрата на тая ОС е 6. нещо си. Махнах я- махна шест .рпм-а. Свалих от официалния сайт на либрата последната версия- 7.2.5.2, като архив, съдържащ .рпм формат- за моята дистрибуция. Разархивирах в една папка source в юзърската директория - /home/user/source/LibreOffice_7.2.5.2_Linux_x86-64_rpm, има поддиректория RPMS
В  /home/user/source/LibreOffice_7.2.5.2_Linux_x86-64_rpm/RPMS/ като руут изпълних rpm -ivh *.rpm и Либрата се инсталира без проблеми. Направи ми впечатление, че тая Либра от официалния сайт има 42 (четиридесет и два) .рпм пакета, които се инсталираха. После от терминала exit, като юзър update-menus - и в старт-менюто се появи Office>>LibreOffice 7.2.
Така- после стартирам от това меню(при пъхнат в юесби-то на лаптопа КЕП)  Libreoffice 7.2 > File>New>Text Document. Пиша си в новия файл някакви глупости, после File>Export as> Export as PDF- и го експортвам като proba.pdf в /home/user/Documents.
Затварям Либрата, без да сейфам новия файл- той се е запазил като .пдф вече. После пак отварям от старт менюто Office> Libreoffice 7.2. Като го зареди, от неговите менюта>File>Digital Signatures>Sign existing PDF> браузвам до /home/user/Documents/proba.pdf и го селектирам. Отваря го с Draw. От менютата - Insert>Signature Line- дава ти да си изчертаеш квадратче в документа. Като си го изчертая, горе вдясно се появява прозорче "Enter password to open file: Stampit... (с букви и числа) > там си написах паролата на Стампит. Излезе ми прозорец Select X.509 Certificate - селектирах си го (сертификата на КЕП-а)- и готово. Горе в менюто на Draw натиснах Finish signing и затворих без сейфане- готово, .пдф-а e подписан с щампа и валиден сертификат.
Може би Либрата, свалена от техния сайт, има повече възможности, отколкото тази в мирърите на дистрибуцията. Никакви сертификати не съм прибавял в Либрата, свалена от официалния сайт- КЕП-а го настроих само във Файърфокс, а Либрата си го "видя". Ако при теб на Минта не става, по описания начин,  вече да помагат колегите с дебианските дистрибуции, аз се изчерпах :)
33  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Jan 14, 2022, 22:38
Утре ще си поиграя с един КЕП на Стампит и Либрата, и ще пиша тук резултата, имам един подръка, на лаптоп с Магея 7. Лека!
34  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Jan 14, 2022, 22:30
Лошо, значи не вижда сертификата.. Това при пъхнат в юесби КЕП, преди старта на Либрата, нали така? При мен в този прозорец показва сертификата. Писа, че КЕП-а е настроен в Palemoon. При мен се получи, след настройка във Файърфокс. Това, за което се сещам, е да настроиш Файърокс да бачка с КЕП и да пробваш с Либрата пак. Да, това е решение тип "Не знам какво стана, ама направих така, и стана", но аз не съм голям специалист, предполагам, ще се включат и други колеги и ще предложат варианти.
35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Jan 14, 2022, 21:49
Това пробва ли го, цитат:
"Така- стартирате Libreoffice Writer, при тикнат в юесби четец и карта.

От менюто на райтъра File >>Digital Signatures>> Sign Existing PDF.
Отваряте там .пдф-а, който ще подписвате.

Отваря го с Libreoffice Draw, като най-горе над текста във файла вади един таб "This PDF is open in read-only only mode to signing the existing file" с две бутончета: "Sign Document" и "Edit Document". Не ги пипате. Няма нужда да затваряте и панела.

Отивате в менюто на Libreoffice Draw  Insert>>Signature Line.
В полето на отворения документ Ви дава да си нарисувате квадратче/правоъгълниче, където да се появи "картинката", че документът е електронно подписан. Очертавате, където Ви кефи (аз си избрах долния десен ъгъл).
Когато свършите с очертанието, Ви вади един прозорец "Enter password to open file: Infonotary"(тук при теб ще е пин-а на Стампит)

Вкарвате си пина на Инфонотари-то. (при теб Стампит) Отваря Ви прозорец, където се вижда сертификата на Инфонотари (при теб Стампит). Натискате Select. И готово, в очертаното поле се появява името Ви от сертификата и че документът е подписан електронно.

Горе над документа в таба "This PDF is open in read-only only mode to signing the existing file" с две бутончета: "Sign Document" и "Edit Document" копчето "Sign Document" се променя в "Finish Signing". Натискате го. Излиза ви втори таб под него "This document is digitally signed and the signature is valid".

Затваряте Libreoffice Draw от хикса горе вдясно, без сейфане/експортване на документа, той си запазва .пдф разширението и името. И това е."
Ако не става и така, ще го мислим.
При мен в Магеята и с инфонотари, и със стампит не съм прибавял никакви сертификати в либрата.

П.П. В началото се опитвах да прибавям сертификата на КЕП-а в Либрата. Стартираше ми Kleopatra и нещата съвсем се омазваха, просто казано. Накрая се ограничих да настроя КЕП-а просто да бачка с файърфокс. И Либрата го "видя", когато беше натикан в юесби-то, без да се налага да прибавям в нея каквито и да било сертификати.

П.П. Друга важна подробност- сертификата си стои на сим-картата. Не е ли тикната сим-картата в юесби-то, все едно го няма. Няма какво да прибавяш в Либрата. Тука го мислихме и бистрихме, аз не успях да експортна сертификата от сим-картата някъде на друго място.

36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 14, 2022, 16:34
Перепутал, перепутал, бая си се перепутал :D
Свършиха си работата и си тръгнаха, няма ислямистки майдан. Минджев е счупил клавиатурата от яд.
А в Афганистан какво остана, след 20 години американска контратерористична операция с цел внос на демокрация.. такива с калашници, чалми и бради, като на картинката  ;D И в Ирак ще е същото.

Cheers  [_]3
37  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Jan 14, 2022, 14:52
В такъв случай, би трябвало да сработи. Виж си Либрата коя версия е, ако е по-стара от 7.1.4.2, ъпдейтни я, ако нямаш толкова нова версия в хранилищата на Минт, махни минтовската Либра и си я дръпни от официалния сайт, актуалната версия. С версиите под 7.1.4.2 тоя номер с подписването на .пдф не става- изобщо няма опция за щампа (Insert signature line). Аз така направих. А като искам да подам нещо подписано, като прикачен файл с имейл до съда например, пиша си молбата в .doc формат, експортвам я в .пдф и после я подписвам. Работи. Успех, ако нещо не става, пиши, ще помагаме.
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Jan 14, 2022, 14:34
С настроен и работещ под Файърфокс КЕП подписване с либрата става, както е описано в първия пост на темата тук, просто при теб ще е Стампит, а не Инфонотари. Трябва ти версия на Либрата = или > 7.1.4.2.  Не знам как стоят нещата с Palemoon, предполагам, е някакъв браузър. За подписване в TР ще ти трябва и едно зелено чудо BISS от сайта на B-Trust - и за него сме писали, как се подкарва :) Само за гледане не ти трябва, но предполагам, ще искаш и да подаваш документи там. При теб трябва да си върви без проблем, защото BISS си е писан точно за Убунту.


Тука за BISS по-подробно :

Допълнителни разяснения има в темата:

Програма за подписване с КЕП на .пдф
39  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Jan 13, 2022, 22:07
Колега, с дебианските дистрибуции не съм много наясно, но доколкото помня, с opensc библиотеката не се получаваше и в магеята при мен.
Иначе отчета, като документ, предполагам, ще можеш да го направиш в .pdf формат и да го подпишеш така. Аз още не съм влизал в тая новата система- Единната система за отчитане на правната помощ, взех си плика с паролата и нейма, ама не съм го отворил още:)

Та, напиши тука, какво точно пише на етикетчето върху четеца, а после отвори самия четец и напиши тук, какво пише върху смарт- картата. Да тръгнем от нулата, базово инфо. А после като връщаш картата в четеца, гледай да не я обърнеш обратно, аз я бях направил тая грешка и компа естествено, не я разпознаваше.
Дай инфото от етикетите върху четеца и смарт-картата и ще помагаме нататък с инсталацията.

П.П. Минт не беше ли лайв дистрибуция? Питам, защото ако ползваш лайв дистрибуция, след всяко ново гасене на компа и следващ старт, пак трябва да инсталираш всичко, за да върви подписа.
40  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 13, 2022, 21:49
Колега, май и насън виждаш комунета.  На фона на твоя коментар, разбирам, че се радваш на Корнела, понеже вече е в американския лагер, от нашите, така да се каже, нали така :D Специализирал си се в извадки от основното, на които да наблегнеш, признавам го. Жив и здрав :)
П.П. За НАТО си прав, нямаме работа в този военен съюз- вече съм писал мнението си, единствената страна, от която може да има агресия срещу нас, е Турция. А НАТО няма да се намеси, ако нещо такова се случи.
41  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 13, 2022, 20:00
Зимата на 1996/1997 във Варна по блокадите на пътищата (тая до спирката на двойката пред Градска болница и тая на спирка "Нептун" визирам конкретно) идваха едни баничарки и раздаваха на хората по тия блокади чай и хлебчета с кебапче вътре-  лично ги видях и  и на двете посочени места тогава. Че на "Нептун" и си взех, даваха на всички- даже и на преминаващи като мен. На това съм свидетел от категорията "очевидец". Та, със сигурност е имало финансиране. И не е било само за кебапчета, чай и гориво за баничарките. Тогава инфлацията беше изкуствено раздухана.
А сега какво се случва- американците замениха прекалено компрометираните ГЕРБ с новото си лице ПП. Опозиция няма- БСП отдавна стана филиал на ГЕРБ, скоро Корнела изгони един от последните читави там- Кирил Добрев, като се намести на поста в правителството и се преориентира към новата американска партия. И все пак мисля, че сегашното правителство е много по-меко с ковидарските изпълнения- при ГЕРБ бяха генералчетата с чувалите за трупове и ангеловчетата с големи надписи "Sars-CoV-2" на пресконференции. И абсурдното затваряне на градовете за два месеца. За ваксините - и то непременно Файзер/Байонтех- натискат от две страни- американците от Файзер и немците от Байонтех. Не му завиждам на Кирчо наистина- хем трябва да отстоява ваксинационните финансови интереси на атлантици и еврогейове, хем не трябва тука при нас много да затяга примката, че току-виж му се разклатил стола, защото ние не сме послушни като атлантиците и еврогейовете.
Затова върви умерен, по еврогейските стандарти (в сравнение с Нидерландия, Австрия, Германия, Франция), натиск за ваксиниране точно с американско-немския продукт, няма да пуснат тук конкуренция. Защото ако засилят натиска, не се знае къде ще избие. На тях като им каже правителството нещо-значи нещото е вярно, а при нас не е така ;)
А от друга страна, повечето от народа въобще не го е@е, че не можело да се влиза в мола без зелен сертификат. И че в кръчма не можело. Ние кръчма и вкъщи си правим, с приятели.
Но проблемът е, че натиска става във форма да не можеш да ходиш на работа, без зеления сертификат, и ето тук изби напрежението вече, и другият страничен ефект се появи- фалшивите сертификати.
Та, да видим новото правителство накъде ще отиде.
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 12, 2022, 14:21
Някъде стана дума за пропаганда.. Ето едно интересно четиво на тази тема:

https://chitanka.info/text/8935-mediite-pod-kontrol
43  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Debian 11 + XFCE -: Jan 11, 2022, 21:12
Между другото, LXDE, след, като ѝ спряха разработката е по- добра от всякога, за това, недей да я отписваш толкова бързо.

Не знаех, че са спрели разработката на LXDE.. аз си го ползвам от много години на недотам нови компютри и съм много доволен от работата му, особено лекотата.

На колегата успех със стария комп!
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпроси за LxQt -: Jan 11, 2022, 13:28
Не съм ползвал браузър от снап.  От снап съм ползвал само Adobe reader, то всъщност заради Адобе-то сложих  снап-а и на практика не го ползвам вече.
45  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпроси за LxQt -: Jan 11, 2022, 12:19
Колега, инсталирах snap заради едно приложение- adobe reader-a преди време. Рийдъра не ми свърши работа, но се инсталира успешно през snap.
Инсталираните пакети при мен са xdg-desktop-portal-1.8.0-1.mga8.x86_64 и xdg-desktop-portal-kde-5.20.4-2.mga8.x86_64.rpm
Графичната среда е LXDE а не LXQt, но имам инсталирана и Plasma. Ядрото е 5.10.16-desktop-1.mga8 #1 SMP Sat Feb 13 16:27:22 UTC 2021 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux, дистрибуцията Магея 8, 64 битова.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 73