Покажи Публикации - Nik123
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 62 63 [64] 65 66 ... 209
946  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Jan 08, 2023, 17:23
Ахаааааа..

"..И можете да си представите какви са политическите му виждани. Обнародвал ги е във фейсбук : "Господ ни пази от Шенген, ще ни избави и от Европейския съюз и НАТО .." - за режисьора. Тука ще е същината, според автора на статията.

Ех, ако беше евроатлантик, тая боза, наречена филм, би била първокласна продукция, може би?

Некадърникът си е некадърник. И няма как да сътвори кадърно нещо, без значение какви са му политическите възгледи.
947  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 08, 2023, 16:37
Очевидно лети. С нещо да подкрепиш твърдението, че на теория не би трябвало да лети?
Ползват го няколко държави, което изобщо не е лош резултат за шведска компания, без възможност за натиск върху правителства като Локхийд Мартин. Сещаш ли се какви аргументи извадиха нашите, като одобриха Ф-16? "Това е политическо решение..", т.е. не икономическо, или техническо.

П.П. Аз бих го нарекъл лобистко. Шведите не са руснаци и тук нямат място приказки, че видиш ли, руски лобисти плюели Ф-16.Откога руснаци лобират за шведи?
Така или иначе, вече сме на хорото с Ф-16.

П.П.П. Да допълня, че сега видях за манлихерата- не е руска, да, австро-унгарска е, а заводът, произвел тия за България, е бил край Будапеща (в тогавашната Австро-Унгарска империя).
Калашников е ползвал за АК технически решения от StG-44, съгласен съм. Но АК-47 не е просто копие на StG-44, доста неща са променени. Затворът, превключвателят на режимите и др.  Скъсеният патрон е копиран, като принципно решение, под съветски калибър. Всъщност основният принцип- връщане на затвора посредством барутни газове през газова тръбичка- го има в много оръжия преди StG-44. Американски, английски, съветски.
948  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 08, 2023, 10:11

А другия "колега" дето все плюва по юроатлантите къде забрави за...
Eurofighter Typhoon | The world's most advanced combat aircraft
(ама нали щото заповедта по гарнизона е само да се плюе по Ф16 и да се прави реклама на Грипени)



Хехе :)

Рекламата я правиха в "Крилете" преди бая години, не аз, както и в оня линк, който съм дал.
Не знам Юрофайтъра дали излита от полеви летища, или му се сменят двигателите в полеви условия (ако имаш подобно инфо, сподели), но считам тези качества за важни, особено за нас, в БГ. Както и цената си е фактор.
Иначе и двата самолета са с делтовидно крило.

Австрийците нещо недоволни останаха от Юрофайтъра:
https://www.reuters.com/article/austria-eurofighter-idUKL8N1JX4AS
Скъпички идвали, и май не било, каквото очаквали.

И те ли пишат "по заповед", "колега"  :)

При тях във ВВС преди Юрофайтъра традиционно присъстваха шведски бойни самолети (по-стари модели).
После нещо замълчаха по темата, явно са се разбрали.
Доколкото знам, в момента австрийците водят преговори за Ф-35, искали "стелт".

П.П. Да, на Ф-35 ще минават, излизал като стойност на час полет 2 пъти надолу от ЕФ :
https://www.airdatanews.com/austria-wants-to-replace-eurofighter-with-f-35-fighters-but-from-2030/

На австрийците ако им идва скъп ЕФ, на нас по-евтин ли щеше да е?

За терминала в Росенец- ако приемат този закон, държавата ще го вземе.
Личното ми мнение е, че рафинерията трябваше да си остане държавна. Ако държавата си я прибере, аз бих приветствал такава стъпка. Рафинерията е стратегически обект.
949  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 07, 2023, 20:06
Малине, стрелял ли си с манлихера? Аз да, с дълга, пехотинска. Уникална пушка за времето си- всичките многозарядни от тоя род дотогава (края на 19-началото на 20 век) затворът им се завърта на 90 градуса (нагоре) и тогава назад, за да заредиш (руската "Мосин", немската "Маузер",  английската "Ли-Енфилд", датската "Краг-Йоргенсен"), само "Щаер-Манлихер" затворът го движиш напред-назад, без да вдигаш ръкохватката нагоре. Патроните са в пачка по пет, като заредиш последния, пачката пада отдолу празна, под спусъковата скоба. Великолепно за времето си оръжие и много добър избор на нашите генерали в началото на 20 век, за основно оръжие на нашата пехота. Че и войводите в Македония са я оценили тая пушка.

На видеото е къса (кавалерийска), но затворният блок е същия и на пехотинската.

https://www.youtube.com/watch?v=GZXY5fUyHF4
950  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 07, 2023, 19:25
Джет, снимката с влаковата комозиция е от Крим и е отпреди месеци. Тези танкове са подходящи за използване като самоходна щурмова артилерия, в днешно време, заради хубавото си оръдие, или като огнева точка в отбрана. Ако ги използват руснаците на фронта, досега украинците все един щяха да поразят и да се насер@т от снимки, но няма такива фронтови. За винтовките може да си мечтаете и да се надъхвате там по евроатлантическите сайтове, с източник украинските.

Малине, да е жива и здрава половинката ти, аз пък допреди малко честитях по телефона на мои приятели и познати с това име :)
 [_]3
951  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 07, 2023, 18:46
Джет, вярваш ли си на глупостите? Т-62 е снет от въоръжение, украинците използват модификацията Т-64. АК в калибър 7.62 в момента го връщат на въоръжение в РФ, защото дупчи по-добре бронежилетките на ВСУ, от 5.45 мм калибъра. Другото са съновидения и брътвежи.

Ей тези са, които не могат да летят:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-30/us-hypersonic-missile-fails-in-test-in-fresh-setback-for-program
Блумбърг, не кой да е източник :D И кофти инфо за юесей.. Айде, Униан е нормално да бълва фейкове, пише за отсрещната страна. Ама Блумбърг не пише за отсрещната страна, а за своите.

Тука във вариант без регистрация за четене :
https://edition.cnn.com/2022/06/30/politics/us-hypersonic-missile-test-fails/index.html


Ще поживеем, ще видим.
П.П  Някой Иван ако има .. [_]3
952  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 07, 2023, 12:10
Да де, ама ние го духаме- няма да строите АЕЦ "Белене", не ви трябва "Южен поток" и т.н.
Особено това с Ф-16 беше върха на наглостта. Грипенът освен цената, си имаше и други предимства- може да каца/излита от полеви летища и двигателят му може да бъде сменен с друг в полеви условия - все непостижими неща за Ф-16, а много важни за нас. Шведското беше и много по-дуракоустойчиво, ама на..
Няма много инфо по темата, аз тая информация я имам от списание "Криле", не знам дали още излиза.

В нета се намира малко трудно, на български, изрових нещичко:
 https://aero-bg.com/2018/11/24/gripen-c-d-shte-se-razviva-pone-do-2050-g/

С горивото за АЕЦ "Козлодуй" също се пропуска един важен детайл- като го доставят руснаците, те си прибират и отработените радиоактивни отпадъци, а сега с новия доставчик, много екзалтирани евроатлантици изпитаха направо оргазъм от "диверсификацията", но се мълчи по темата, дали новият доставчик ще си прибира отпадъците, или ще трябва у нас да си ги съхраняваме? Дано не е второто.

П.П. Точно в Свободната европа пише, че за момента ще си остават за нас, а честито:
https://www.svobodnaevropa.bg/a/32189018.html

"..Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво. Това ще се извършва от трета страна.

В момента това е руската компания "Маяк". Тя обаче не може да изпълнява договора, тъй като с решение на администрацията в Русия лицензът ѝ беше отнет. За момента отработеното ядрено гориво се складира на площадката на АЕЦ "Козлодуй". По думите на Христов там има необходимите ресурси да се поддържа такова складиране в следващите от 50 до 100 години.

"В Европа има една единствена френска компания, която предоставя такива услуги, така че България е в процес на разговори с нея", каза Христов, без да посочи името на компанията. .."


Подчертаното говори само по себе си, въпреки успокоителното, че сме били в процес на разговори по темата.
Явно ще си остава за нас.

П.П.П. Освен "Маяк" има и една друга руска компания, която вземаше отпадъците, към "Росатом" (ГХК - https://www.rusprofile.ru/id/1191459 ), но там пък заради санкциите няма кой да застрахова транспортирането (в нашата част от маршрута).

Ремотекс, за някои неща нормативните актове на ЕС са с предимство пред вътрешните (българските), за други- не, но ще стане лекция по право.. :)
953  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 07, 2023, 10:04
Италианците бяха конфискували яхти, по спомен, и германците също, на руски олигарси. Вероятно (тук предполагам) са приели там някакви извънредни закони, в тази връзка. У нас вариантите за конфискация са два- във връзка с извършено престъпление, когато за самото престъпление е предвидена конфискация на имущество (например данъчните престъпления) и по реда на КПКОНПИ (оная комисия за незаконно придобитото имущество). Други варианти няма, у нас, т.е. няма юридическа възможност за такава конфискация- защото били санкционирани, да им се конфискува имущество.

П.П. Ето инфо в тая посока от нета:

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32185088.html

Тук ще уточня някои неща:

Основното:
"..Повече от 8 години след анексията на Крим и повече от 10 месеца след като Путин даде начало на пълномащабната война, България все още няма законодателство, което да регламентира налагането на санкции срещу руски физически и юридически лица и свързаните с тях хора и компании. .."

".. За изпълнението на санкциите на национално ниво все пак е нужна подзаконова уредба за техническите детайли по налагане, каза пред Свободна Европа евродепутатът от ЕНП ("Демократична България") Радан Кънев. .."

Т.е. у нас няма законова база.

Това е друга бира, не е конфискация, както шумяха по медиите, а публична продан заради дългове:

"..През март суперяхтата Axioma на Пумпянский бе задържана в Гибралтар по искане на американската банка JP Morgan заради натрупани дългове, вследствие на санкциите спрямо милиардера. Тя бе продадена на търг в края на септември..."


954  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 06, 2023, 18:25
Какви опорки, това да не ти е да наплюем руснаците на всяка цена :)

Хърватите са изпищели, много подробно си е описано в статията.
Някои държави пак са в ЕС, но не са си сменяли валутата , запазиха си националната - например Швеция и Дания.
Ако виждаш предимства във въвеждането на еврото, сподели. Аз виждам негативи- скок на цените (да, съгласен-спекулация, също като бензина), но е факт вдигането на цените при преминаване от национална валута в евро и то не само в Хърватия. В примера с бензина бих добавил- вдига се малко по малко, а с еврото между "вдиганките" ще има и един допълнителен скок.
Валутните бюра в Хърватия в голямата си част ще затварят, и това го пише в статията.

П.П. Който руснак е имал яхта и имот, досега 100% е прехвърлил собствеността.

П.П.П. "Прокуратурата разпореди на ДАНС да започне проверка на руски граждани, попаднали под санкциите на ЕС, САЩ и Великобритания, но евентуално закупили имоти в България, съобщиха от държавното обвинение."
Каскета се е пренатегнал, чак и на Великобритания се подмазва :) На САЩ ясно (Биг боса), на ЕС също (вътре сме), но на Великобритания защо? По натовска линия ли, че НАТО не е във война, нали така. А после, тия от ГЕРБ не били юроатланти :)
Но намирам грешки и недоглеждане. Австралия също е обявила санкции на руски граждани, защо каскета не е разпоредил проверка и за санкционирани от Австралия? Ех, от бързане за преподмазване, какви пропуски..
Хайде  [_]3 Нарязах си и домашно свинско филе ;)
955  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 06, 2023, 17:08
Аз си го обяснявам така- като освободят (опапат) резерва, вече оставаме само с колкото кухи хартийки ни напечата и даде ЕС. Няма му викат долар, ами евро, но ефекта същия. Стойността на хартийките ще зависи не от реалния ръст на икономиката (ако въобще имаме такъв), а от прогнозирания такъв (нещо подобно мина преди десетина години), и накрая бум.. а резерв (покритие) за прогнозите няма. На ония с яхтите няма да се отрази (е, ще плачат, от богатство 2 милиарда ще слязат на 1 милиард, например), но на бай Гошо ще се отрази- заплатата му ще остане същата, но покупателната й способност ще падне сериозно (то и сега бай Гошо, Иван, Драган едва покриват разходите за нормален живот). И хайде в спиралата дълг..  Някой да ме поправи, ако греша, не съм икономист, само общи познания имам.
956  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jan 06, 2023, 17:03
Ласков, герберастите са същите лъжци и мошеници, както и пепе-то. Вчера гледа ли по ТВ заседанието на парламента за "Джем корп" ли беше, името? Герберасти и пеперасти щяха да се избият в плювни и циркови постановки (вкл. с кофа за боклук) кой е по-голям атлантик и русофоб и как другия имал връзки с руснаците. Баси пренавеждането и лизането на американски задници, белким им обърнат внимание във войната за грантове. Юроатлант-подмазваческо сборище. Чакай ти нещо положително да направят за нас. Това е видно за мислещите избиратели.

За плакатчетата с дяволи и подобни по знаците и стените във Варна- бях го писал веднъж, прокуратурата правила проверка и извършителят била някаква изкукала жена. Тук вече предполагам, че са я освидетелствали и настанили на лечение. Но като гледам, как почнаха пак  да се появяват тия плакати и лепенки (допреди 2-3 месеца нямаше нови), или изкукалата е излязла от лудницата, или пък са се намерили нейни последователи  :)

 [_]3
957  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 06, 2023, 11:00
Хърватите изпищяха от еврото.

https://business.dir.bg/banki-i-finansi/harvatiya-obsazhda-merki-sreshtu-neobosnovaniya-skok-na-tsenite-sled-vavezhdaneto-na-evroto

От една страна: ".."Въвеждането на еврото не е причина за повишаване на цените на стоките и услугите", заяви Пленкович. .." - премиерът им.

От друга (следващото изречение в статията) : "..Министърът на икономиката Давор Филипович след заседанието покани на среща представители на търговските вериги и ги обвини, че неоснователно вдигат цените и се опитват да измамят гражданите. .." И по- нататък в тоя дух, накрая справка за някои цени преди/след еврото.

Хич не е причина въвеждането на еврото за повишаване на цените.

И гърците изпищяха така навремето. И нас ни чака същото.
П.П. чудя се дали да не обърна част от резервния кеш в евро, че като гледам, нас ни гласят за евро от 01.01.2024.
958  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jan 05, 2023, 15:38

Ако Лъжлив Кири беше намерил по-евтин газ, ...

Кой и как блокира азерския газ у нас? Дела и документи
(3 части)

Ласков, понеже цитатът е от мен- Лъжлив Кири излъга, че е намерил по-евтин газ, като приказваше за онези кораби и това е факт. Посочи цената на придобиване в САЩ, а не крайната при доставяне у нас.

В трите части няма много документи, по-скоро извадки от няколко документа.

Но за мен тук е основното:
"..Да внеса уточнение, че оригиналният договор за доставки на азерски газ използва аналогична на нефтеноиндексираната формула, по която „Булгаргаз“ получаваше руския газ от Газпромекспорт, с единствената разлика, че беше включена допълнителна отстъпка от 10 процента. Тоест, бе предвидено азерският газ винаги да бъде по-евтин от руския. Ако не беше откровено глупавото решение на „Булгаргаз“ да смени формулата през февруари 2020 г. със 70 процента тежест (след като нито една западна компания не скочи на толкова висок процент, а тръгнаха с 10-15 процента и постепенно напипваха точното съотношение), щяхме да имаме евтини и руски, и азерски газ. .."
 
Ако това е вярно, този е за обесване, не за съдене.
А от какво ли е породено "откровено глупавото решение на „Булгаргаз“ да смени формулата"?

Това също е интересно:

".. Истината е, че доказателствата срещу него „преливат“ и само мощната подкрепа на лобистите на „Газпром“ през политиците и прокуратурата му спестяват арести и обвинения. .."
"..Проблемът е, че документите остават и ако за миг чадърът на Румен Радев и Бойко Борисов престане да действа, прекият път към правосъдието за Николай Павлов може стане необратим факт. .."


Тук бих допълнил, а коя външна сила толкова време опъваше чадър над споменатите в последното изречение от цитата? Не мисля, че са лобистите от "Газпром". Каскета също не е човек на "Газпром". И Боко не е. За Радев също е смешно да се твърди нещо подобно.  Същата външна сила ни натисна да не реализираме Южен поток. Също и АЕЦ "Белене". Едва ли е станал по-евтин газа от това, че минава през Турция, вместо да идва направо при нас. Още 2014 година. Да не забравяме, че тогава Турция си беше доста по-близка с американците, отколкото в момента.
Радев пробута Кирчовите, след като Боко се компрометира прекалено в американските очи. А последният пък в момента е най-големият атлантик.
Лично мнение.

А какви са цените в момента, документи има ли? "Газпром", AGSC, корабите? Крайна цена у нас?
959  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jan 04, 2023, 20:15
Анджак
960  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Jan 04, 2023, 19:02
Изгледах го тоя филм за Ботев:

https://bnt.bg/news/filmat-botev-s-televizionna-premiera-po-bnt-313413news.html

Лично мнение: Преекспониране, нервозност и гротескно завишен патос на главните герои. Между тях разговорите са като в самурайски филм- не говорят, а се карат, повечето време. Или единият поучава с менторски тон другият/другите, пак с прекален патос. Като стигнах до моментите с адвокатската кантора и разни споменавания за съд и ценни книги с подписи, вече се чудех защо продължавам да гледам това "нещо".  Разочарован съм, накратко.
Страници: 1 ... 62 63 [64] 65 66 ... 209