Автор Тема: Пророчеството на Джордж Оруел  (Прочетена 7193 пъти)

vstoykov

• Напреднали
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
Цитат на:  Джордж Оруел, 1984
В сравнение с днешните стандарти дори католическата църква от средновековието се отличава с търпимост. Една от причините е, че в миналото нито едно правителство не е било в състояние да държи под постоянно наблюдение всичките си граждани. Изобретяването на печатарската машина обаче улесни манипулирането на общественото мнение, а киното и радиото задълбочиха този процес. Появата на телевизията и техническият напредък, който позволи едновременно да се предава и приема през един и същ апарат, поставиха край на личния живот. Всеки гражданин, или поне всеки достатъчно важен, за да си струва да бъде наблюдаван гражданин, е денонощно пред очите на полицията, освен това в ушите му денонощно се набива официалната пропаганда, като всички останали канали за съобщение са прекъснати. За пръв път се появи възможността да се наложи не само пълно подчинение на волята на държавата, но и пълно единство на мнението по всички въпроси.

Цитат на: Уикипедия
1984 е политически роман написан от британския писател Джордж Оруел през 1948 г. като противопоставяне на тоталитаризма. Книгата е публикувана за първи път на 8 юни 1949 г.[1] в Лондон.
Уикипедия: 1984
Активен

Mitaka

• Гост
Re: Пророчеството на Джордж Оруел
« Отговор #1 -: Oct 11, 2010, 09:15 »
И сега какво?
Да спрем да ползваме телефони, компютри и всичко, свързано с ток ли?

Ами има решение - всеки е свободен да си събере багажа, и да замине да живее при някое африканско племе. Така няма да има нужда от тези неща, няма да му трябват и пари. Живот като картинка.
Активен

bubu

• Напреднали
  • Публикации: 113
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 11, 2010, 11:11 »
За всеки почитател на глобалистичните теории горещо препоръчвам да прочете книгата на Олдъс Хъксли Прекрасният нов свят.
Активен

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 11, 2010, 11:50 »
Ами има решение - всеки е свободен да си събере багажа, и да замине да живее при някое африканско племе.

Забравяш, че има сателити и

>:D

vstoykov, трябва да се спомене, че мобилният телефон е перфектното следящо устройство, защото едновременно е GPS и подслушвател. Ето защо някои хора, когато имат да казват нещо важно, си изключват телефоните и даже си махат батериите.
Така че не е задължително да сте в Интернет, за да ви наблюдава Големия Брат.  >:D

Стана ли много параноично?  ;D
Активен

Без правила няма игра

Mitaka

• Гост
« Отговор #4 -: Oct 11, 2010, 12:05 »
Тоя сайт ще ме изгуби като тудитория.
Освен някакви параноични глупости май нищо друго не се поства последно време.

А това беше основния ми източник на информация преди година-две....

Имало сателити, гугъл и незнам си кво дрън дрън.
Някой си няма работа, и ще насочи сателита точно тебе да следи.
ГСМите били подслушватели простотии... ми не ги ползвайте бе!
Ама съм сигурен, че тези, които ревете се кефите на тАлИфона с многУ екстри и шарении...

Осъзнайте се малко....

Активен

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Oct 11, 2010, 12:27 »
А това беше основния ми източник на информация преди година-две....

:D

Някой си няма работа, и ще насочи сателита точно тебе да следи.

Ами то си го пише горе:

Цитат
Всеки гражданин, или поне всеки достатъчно важен, за да си струва да бъде наблюдаван гражданин, е денонощно пред очите на полицията

Ясно е че, че Сульо и Пульо не са интересни като си говорят за варено зеле. Ако прочетеш "1984" ще разбереш защо.  :'(

Ама съм сигурен, че тези, които ревете се кефите на тАлИфона с многУ екстри и шарении...

Не бъди толкова сигурен.  ;)
Активен

Без правила няма игра

lunarvalleys

• Гост
« Отговор #6 -: Oct 11, 2010, 13:27 »
тоя сайт верно заприлича на некъф жълт вестник  :(
Активен

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Oct 11, 2010, 13:47 »
И сега какво?

Проблемът не е в технологиите, а в законите, които дават твърде много власт на държавата и твърде малко възможности за защита на хората.

Защото лошите имат възможност да ползват ресурсите на държавата и жертвите им не е редно да нямат право да се защитят. Има твърде много неравнопоставеност между държавата и гражданите.

За мен е неприемливо например да има законови изисквания доставчиците на услуги да събират данни за потребителите на тези услуги. Включително и банките си позволяват да изискват информация за транзакциите (какво е продадено, документи доказващи сделката и т.н.), което не е редно - не се знае на кого могат да продадат тази информация банковите служители или даже държавните служители, които имат достъп до данните.
Активен

schemer

• Напреднали
  • Публикации: 49
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Gnome 2
    • Профил
« Отговор #8 -: Oct 11, 2010, 14:25 »
И сега какво?

Ами има решение - всеки е свободен да си събере багажа, и да замине да живее при някое африканско племе. Така няма да има нужда от тези неща, няма да му трябват и пари. Живот като картинка.

Само това ли виждаш като възможни изходи?

(Вече не се обръщам към горе цитирания.)

Защо е необходимо да се плашим с ултиматума -- или роб с вериги, но на "безопасно" място, или се откажи
от обществото и бъди свободен?

Когато проблема е поставен така, човек спира да мисли за други решения, а се концентрира да отговори
на въпросите -- "Защо да избера да бъда роб в обществото?" и "Защо трябва да се лиша от хубав живот за да съм свободен?".

Нищо не е свършен факт още. Законите може да се променят, дори в наша полза. Стига достатъчно много
хора да го искат.

####

Бих искал да препоръчам още анимацията "Фермата на животните", която може да бъде открита в youtube.com на английски.
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #9 -: Oct 11, 2010, 14:46 »
Добре бе, а ако НЕ се събира тази информация, и аз съм гаден педофил, и утре зарибя детето ти, как ще ме хванат? А ако ти източа банковата сметка, и ти обера спестяванията - как ще ме хванат?

Интернет доставчиците събират логове откак се помня.
Телефоните също се "логват" откак ги има.
Сега просто го направиха официално, и се иска някакво разрешение за достъп до тези данни.

Работил съм в доставчик на Интернет, и докато не ми дойдат с подписан документ изискващ информация за потребителя Х не съм давал нищо, а и никой не може да ме задължи.

В същото време не съм спал в продължение на 2 седмици, за да хванем една група гадни педофили... ако нямаше логове - какво щеше да стане?

Ако утре вие пострадате от някакво такова престъпление - всички ще мрънкате защо не са хванали престъпника, нали?
Активен

d0ni

• Напреднали
  • Публикации: 183
    • Профил
« Отговор #10 -: Oct 11, 2010, 14:56 »
Чел съм 1984 преди повече от 10 години, скоро го препрочетох. Хубава книга, има много истини за тоталитаризма, но не виждам какво общо има с нашето общество. Оруел говори за "телекрани" - двупосочни телевизори от които тече пропаганда и които не могат да бъдат спрени, но също така и предават на властите какво се случва около устройството. В днешно време може да ни облъчват с пропаганда и реклами в интернет и по телевизията, но всеки е свободен да не гледа телевизия и е свободен да избира кои сайтове да посещава. Мобилният телефон не е задължителен, дори подозирам че в скоро време ще се появят групи от хора, които ще ти охвърлят (аз ще съм един от първите присъединили се). Само сателитите са притеслнителни, но не знам до колко може човек да бъде разпознат автоматично на 100% от такова разстояние.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #11 -: Oct 11, 2010, 15:27 »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Oct 11, 2010, 23:04 »
Повечето закони се приемат не заради някаква сложна конспирация, а просто от глупост и обикновена корупция.
Активен

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Oct 12, 2010, 08:39 »
Повечето закони се приемат не заради някаква сложна конспирация, а просто от глупост и обикновена корупция.

Така е.
Те големите умове отдавана са го прозряли:

"Две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм много сигурен" (Алберт Айнщайн)
"Всички злини произлизат от невежеството" (Буда)

^-^
Активен

Без правила няма игра

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Oct 12, 2010, 11:32 »
Съществуват предположения, че е по-правилно да се преведе като "невежество" думата "глупост" от цитата на Айнщайн.

Какви ли не конспиративни теории има за взривяването на кулите (самолетите ги забиха само за по-голям психологически ефект), но може би причината е била просто алчността на няколко психопата, които са преценили, че е по-изгодно да получат парите от застраховката, отколкото да правят ремонт.

Като допълнителна полза се въведоха разните там "патриотични" закони, които дават повече възможности за злоупотреба на държавните служители, от което те са изключително щастливи и за нищо на света не биха допуснали да се разкрие истината. Отделно и доставчиците на армията са доволни...

Това, което на пръв поглед се разглежда като някаква конспирация на тъмната страна, която иска американския народ да страда заедно с другите народи, набедени за "терористи", в същност е проява на човешката алчност, невежество и глупост.
Активен