Автор Тема: Безсмисленото насилие  (Прочетена 8630 пъти)

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Безсмисленото насилие
« -: Dec 19, 2013, 23:59 »
Добре де, знам че е лоша идея да се ходи по нощите до кварталния нон-стоп за цигари, всякакви глупости стават (като например да видиш как някой пикае в захвърлена до контейнерите тоалетна).

Тая вечер поредната простотия. Отивам, всичко пусто, стигам до магазина, някаква голяма опашка. Най-отпред някакво келешче с палто, изфризирани вежди и секси катинарче плюс две доста малоумни и лееко кичозно облечени девойки някъде под 20-те. Келешът го раздава малко тежко и всъщност е причината за опашката, защото 10 минути трябва да обяснява по колко захарчета трябва да има за три кафета, междувременно подсещайки се за някакви солети и цигари.

Зад него някакъв омърлян тип, приличащ на планинар, с качулка и раница, който пуфти.

Изведнъж без никаква причина, нещата приемат някаква извратена форма. Тоя планинаря вика "ае по бързо бе", келешът му отговаря "бе глей си работата" и оттам без повече обяснения, планинаря и келеша се подпукаха, по-скоро планинарят подпука келеша и за около 10 секунди му разби носа и почна да го блъска в хладилната витрина, което вбеси продавача, който все още не знае как да реагира. Онези двете патки пищят и аз решавам да положа някакво усилие да ги разтърва, в някаква тъпа апатия, като си мисля че келешът всъщност заслужава няколко шамара, но не и да му разбият носа и да потрошат магазина. Опитите ми да ги разтърва със сила завършват доста неуспешно, но странно защо като пробвах със средствата на дипломацията като просто им обясних че е доста безумна цялата работа, свърши работа (или може би свърши повече това че какафонията стана пълна). Продавачът излезе, продаде на планинаря цигари отвън в опит да го кротне. А да, келешът имаше приятелче, което грам не се намеси в цялата работа, дори да ги разтърве нещо. Въпреки което след като планинаря си тръгна, реши да му се репчи и да го псува. В този момент, една от двете девойки реши да се включи и се почнаха пожелания да го сгази кола. Това очевидно не беше достатъчно, та тая тръгна след планинаря очевидно да го бие или не знам. Както и да е, спряха я, обаче тая изтърси нещо, което ми се наби в главата: "що не носих пистолет, щях да го застрелям тоя".

Еби му майката и ситуация, да съжаляваш че нямаш пистолет, защото бавейки опашка пред денонощно магазинче, някой може да разбие носа на приятеля ти.

Като помислих още малко върху цялата ситуация, тотално блокирах. Всякаква нормална логика ми се губи в тая драма.

Не мога да разбера откъде толкова простотия и склонност към насилие се е заформила в последно време, ама това не е на добре...
« Последна редакция: Dec 20, 2013, 00:03 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #1 -: Dec 20, 2013, 01:00 »
Нищо, което човек прави не е без смисъл. Дведесет години "обществото" ни го учат, непреднамерено може би, че грубата сила решава всичко. В случая е било буквално. Хората са мачкани по всякакъв начин, от други хора и то най-често, защото вторите могат. За пари също, но те са само част от причините. Хората са смачкани и единствения начин да си върнат малко "самочувствието", е да смачкат, ако могат, по-слабия. Дали ще е бюрокрация, дали ще е корупция или просто безразличие, е без значение. Така правят, защото така е най-лесно. Тръгнали са по пътя на най-малкото съпротивление. Отказали са се да се борят. Може би защото прекалено често са ритали срещу ръжена, разбира се без успех. Не ми е криво за тях. Ако нещо не може да се направи по един начин, започваш да търсиш друг. Да се откажеш е жалко.
Спомням си един случа, когато си пиехме кафенце с едно приятелче в колата му, приказвахме си и малко по-напред от нас, през 3-4 коли, някакъв тип се навеждаже пред всяка гума и мушкаше с нещо остро. Караше наред. Много смахнато, защото не беше просто една кола, да речеш, че има на някой зъб или нещо такова.
Рекох на моя човек да излезем и да му шибнем по два шамара. Малко побеснях отвътре. И не го направихме. Аз не го направих. Защото видях реакцията на приятелчето ми. Стресна се и малко се уплаши дори. Не зная от какво, защото зная, на какво е способен. Каза ми просто да го оставя и да си остана ( "моля те" ) в колата. Стига да не дойде да мушка неговите гуми. Ей такова бездействие, при положение, че може да се направи нещо, ме влудява.
Няма да има такова насилие, ако хората не го позволяваха с пасивността си. Те го толерират. И после се случва на някой техен близък и се започва със "защо на нас". Не разбират отговорността си. Избор е да се намесиш и да спреш нещо такова, избор е и да не го направиш. Няма значение, какъв ще е избора. Изглежда обаче, малко хора разбират, че и от двата избора има следствие. "Защо на мен". Ами защото си позволил такива неща да се случват вече години наред, тъпанар такъв. И сега се случва на теб. Защото трима души бият на улицата един и двадесет около тях стоят като пънове и нищо не правят. Затова има несилие. По-лесно е, не се иска интелигентност, за да си "решиш" проблема и знаеш, че повечето са малодушни овце и няма дори да посмеят да ти кажат нещо. Ще се случват и по-лоши неща.
« Последна редакция: Dec 20, 2013, 01:03 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

kifavi8024

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 0
    • Профил
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #2 -: Dec 20, 2013, 02:28 »
Няма какво да си говорим, деградацията е пълна.
И от към мислене, и от към еволюция, и изобщо от където и да го погледнеш.

Ти и да ги питаш прост въпрос - "Добре какво ще постигнете ако единия набие другия?", те просто ще мълчат като магарета или ще дадат тотално неадекватен отговор в зависимост от това в кое положение са.

И аз съм мислил по този въпрос. Логичния отговор е - естествен подбор. Инстинктите се развиват в зависимост от условията и околната среда, в която си поставен. И една голяма част от населението вече има такава околна среда, че няма какво да ви я описвам даже.

Според мен въпроса е дали трябва да се намесваме в такива моменти - отговора е много труден.
От една страна си човек. Т.е. не искаш да седиш и само да гледаш.
От друга страна, ти и да се намесиш, освен най-много да пострадаш, друго едва ли би постигнал. Защо? Ами защото подобни хора склонни да се бият навсякъде, те нямат дори ни най-малко чувство за самоконтрол, осмисляне на ситуацията.

Веднага давам пример със запаметена случка от преди време: Става бой пред поредното кафе в центъра на София. Два души се млатят за нещо си, трети се намесва да разтървава - накрая третия човек бива ударен от единия от разтърваните с голямо хубаво паве по главата и резултата е слепота на едното око на третия човек.

Сега, не казвам, че трябва да се оставят такива индивиди да се бият до смърт или гледане на сеир до последно. Просто полицията и/или охранителната фирма на заведението трябва да имат грижата и чрез набирането примерно на кратък номер или чрез подаване на сигнал през интернет или каквато и да е друга модерна система, до 2 мин. да дойде патрул. От там нататък по 24 часа в ареста за първо провинение, 48 за второ и третото вече да се влиза директно в затвора. Може и глоба да се наложи, ама като знам как се събират такива глоби...

Просто тоя манталитет, който се споменава навсякъде е чисто и просто - сведени до минимум първични реакции и никаква отделна мисловна  дейност. Ама това дали ще му нареже главата ако го блъсне във витрината, или това, че може да натроши главата, така че после да си остане за цял живот изрод или пък направо да го застреля като куче. Това са елементарните решения, които просто се взимат на момента!
И в това е цялата работа - като няма закони и като народа е ок с това, че няма закони: какво може да се направи?

Накрая пак си влизаме в омагьосания кръг: Образование = съсипано/не функционира, Правосъдие = съсипано/не функционира, Здравеопазване = почти на 100% съсипано/как функционира още - учените умуват, Икономика = монопол/в голямата си част съсипана като качество, Законодателство(управление) = работата мечта/няма докопване до нея поради перфектната корупционна среда.

Изобщо не искам да обръщам темата на политика, другите начини без политиката за разрешаване на проблеми от тоя род са: това което става на практика пред очите ни.

Реално погледнато, ти няма как да обясниш ситуацията на необразован(не мислещ) човек - аргументите просто не важат, след като няма закони, с които да подкрепиш тези аргументи. От друга страна пък липсата на здравеопазване ще те довърши след какъвто и да било вид инцидент, икономиката те притиска да работиш веднага след като си имал инцидент и за капак на всичко се прибираш и гледаш по крадената телевизия как "управниците" ти правят същия сеир, но на next level.

Аз лично в подобна ситуация бих изчакал пребиването на единия и бих им платил сметката и на двамата! Пък после мога и аз да получа един побой, защото тогава може да решат, че просто им се подигравам като им плащам...
Това ще бъде перфектната мотивация да си взема куфара и да си замина от тази страна. Като дойдат циганите на власт след 20-30 години, България ще стане първата страна-резерват на човеци - като по филмите за динозаврите/зомбитата, само че с много повече насилие и първичност, поради по-силната изразителност на човеците. Тогава цял свят ще гледа Бай Брадър Булгаристанц.
« Последна редакция: Dec 20, 2013, 02:36 от !ntel »
Активен

satir

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
    • WWW
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #3 -: Dec 20, 2013, 06:39 »
няма да говоря много-много, само ще кажа, че изпростяването на нацията е съвсем съзнателно търсен ефект на прехода /справка- първият порно вестник беше собственост на сина на министъра на културата/. а за да не дрънкам празни прказки, който не е чел Оруел "1984" да я прочете, там всичко си пише.
"    Най-ужасното в Двеминутката на омразата бе не това, че си задължен да играеш роля, а напротив, че е невъзможно да й се съпротивляваш. След първите трийсет секунди не бяха необходими никакви преструвки. Като електрически ток през цялата група преминаваше отвратителен екстаз на страх и мъст, желание да убиваш, измъчваш, да разбиваш лица с ковашки чук, което пряко волята му превръщаше всекиго в гримасничещ, крещящ безумец. Но обхваналата ги омраза беше абстрактно, неконкретно чувство, което можеше да бъде прехвърлено от един обект на друг като пламъка на горелка.


    ВОЙНАТА Е МИР
    СВОБОДАТА Е РОБСТВО
    НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА"
Активен

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #4 -: Dec 20, 2013, 09:56 »
За съжаление само мога да се съглася със всички писали по-горе:(

И да ситуацията в резултат на дълга работа в тази посока.
Сега да се обясняваме за рибата и главата не виждам смисъл.
Просто наистина такъв ни е гена - да приемаме този подход върху нас като общество толкова години. Бтв, мисля си че не само при нас е така обаче. Тук не става дума за определение нации или държави. Да има някой по-податливи (ученолюбиви) /като нас/, но като гледам този нихилизъм към всякакви човешки ценности (да прободеш човек защото се лигави например) е повсеместен. Омръзнало ми е да карам малкия си син да не гледа екрана на тв през 15 минути.
За мен истината е една - това зомбиране има за цел само да ни направи послушни купувачи на това което ни се предлага.
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #5 -: Dec 20, 2013, 10:01 »
Изнервен е народа. И лесно се пали.

А и за 3 насрани кафета и едни солети, може ли да бавиш опашката 10 минути, че и е през нощта ? Деа и келеша, правил се на ТЕЖКАР пред мацетата.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

_hao

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 21
  • Distribution: Debian 7.3
  • Window Manager: Gnome 3.4.2
    • Профил
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #6 -: Dec 20, 2013, 10:37 »
Цитат
„...Ромеро беше минал от смущение към недоверие. Попипа нервно шалчето си, за да избегне погледа на събеседника.
 - Аз съм против всякакъв вид насилие, лично или колективно.
 - В насилието има много фини нюанси, можете да ми вярвате. Една цивилизация, която отхвърля възможността да прибегне до насилие в мислите и действията си, се саморазрушава. Превръща се в стадо овце, които ще бъдат заклани от първия срещнат. Същото става и с хората...Аз не споделям доводи. Между другото, принципът на равенство, който нашият събеседник така пламенно защитава, въобще не ме интересува. Но понеже повдигате темата, ще ви кажа, че предпочитам да бъда управляван от Цезар или Бонапарт, които винаги мога да се опитам да убия, ако не ми харесат, отколкото да гледам как моите занимания, нрави и компания се решават от вота на кварталния бакалин...Драмата на нашия век, дон Марселино, е липсата на характер, която е съпоставима единствено с липсата на смелост и добър вкус. Без съмнение, това се дължи на неудържимия възход на всички квартални бакали в Европа...Знаете ли кой е проблемът? Намираме се в последното от трите поколения, които Историята проявява каприза да повтаря от време на време. Първото има нужда от Бог и го измисля. Второто издига храмове на този Бог и се опитва да му подражава. А третото използва мрамора от тези храмове за да построи публични домове, в които да се прекланя пред собствената си порочност, похот и падение. Така след боговете и героите винаги и неизбежно идват посредствените хора, страхливците и глупаците. Приятна вечер, дон Марселино!”

Артуро Перес-Реверте, „Учителят по фехтовка” /из разговор в глава 4. –„Къс удар”. София, 2001 г. изд. „Еднорог”-стр. 141-142/
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #7 -: Dec 20, 2013, 21:21 »
Ееее големи конспирации :)

Току-що установих че всеки път като споделя тук простотия, станала вечерта на нон-стопа, на другия ден катастрофирам. Миналия път май беше с кенефа и на сутринта се набих в една баничарка. Днес си помлях предницата и вече съм горд притежател на акт от КАТ, доброволен участник в корупционна схема и потрошена кола, на която се надявам фаровете (учудващо оцеляли) да не паднат по пътя докато застрахователя я кара в сервиза. Също катастрофите са с нарастваща градация, така че мисля да спра с това. Вече всичко, което стане на кварталната бакалия остава само и единствено в главата ми :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

kifavi8024

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 0
    • Профил
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #8 -: Dec 20, 2013, 21:39 »
Ма на нас не ни пречи, разказвай си. Нямаш право да си такъв егоист и да мислиш за собственото си щастие!
Да не се окаже само, че като спреш да споделяш, катастрофите да си продължат :D [_]3
Активен

clovenhoof

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #9 -: Dec 20, 2013, 22:16 »
Аз кола не карам, но имам книжка за репект. Не карам защото не мога да шофирам без музика, а не мога да слушам метъл без да клатя глава, а не мога да клатя глава без да си разбия носа във волана, следователно както при повечето хора ако карам кола има опастност да се нараня. А, респект - защото това е документ доказващ че имам достатъчно акъл да издържа шофьорските курсове. Всеки напън от моя страна е документиран. Дори синът ми има свидетелство за раждане. Това го проверих предварително за да не се хабя излишно.
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

dejuren

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #10 -: Dec 20, 2013, 22:27 »
@_hao - по-добре не може да се каже. Макар че има един друг, който го е казал значително по-кратко и много по-рано: Притчи Соломонови 10:13 "В устата на разумния има мъдрост, а за гърба на глупеца - пръчка." 13:25 "Който жали пръчката си, мрази сина си; а който го обича, наказва го от детинство." 29:17 "Наказвай сина си, и той ще ти даде покой и ще достави радост на душата ти."

Ние, българите, имаме някаква черта в народопсихологията си, която ни възпира от поведение и мислене на победители. Покорност. Примирение. Равнодушие. Ще дам пример. Според Александър Дугин международните отношения се градят на базови принципи класирани от него на реалистичен подход и либерален подход. Реалистичният подход предполага допустимостта и неизбежността на войната, при което всяка държава се подготвя и усилва за нейното водене, като по този начин със нарастването на силата си отдалечава възможността за водене на война и способства за укрепване на мира. От друга страна либералният подход изключва напълно допустимостта на война, до степен насилствено налагане на мир, което насилствено налагане по същността си е война. В крайна сметка либералният подход води до увеличаване на войните в името на запазване на мира. Същото може да се отнесе до отношенията между хората. Просто ние сме много повече либерални, отколкото реалисти. Реалността предполага наличието и неизбежността на насилието, и колкото по-подготвен е човек, толкова по-адекватно е неговото поведение. В случая особено неадекватно е поведението на придружителите на "келешчето с палто", описуемо само с израза: "след боя с юмруци маха". Всички те стоят и "либерално" в името на "запазването на мира" чакат боя да свърши, и накрая чак започват да се пенят, пак за да запазят мира, изразявайки агресия във словесна форма, вече съвсем ненавреме, но разчитайки тази словесна агресия да служи за мирозащитна мярка в бъдеще, което я настъпи, я не. Нашата възпитателна традиция "не се бий никога", налагана от и от училище и от семеството води до "либерализация" на личността и в крайна сметка нейното отслабване, като и това на нацията.

И Гейт катастрофата с колата е следствие на катастрофата в главата ти. Насилието Е нормално и всекидневно, независимо вербално или физическо, и естествен процес за живота на планетата. Дори в детска книжка "Ние, врабчетата" Радичков е писал как някой като не разбира трябва да го удариш по главата и той ще разбере. Така че всички трябва да се учим да ИЗПОЛЗВАМЕ насилието когато това е необходимо.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #11 -: Dec 20, 2013, 23:01 »
Хахаха, ми значи да си нося бокс като ходя до магазина, един вид по-ефективен queue management се постига така :) Забелязал съм че възрастните жени имат най-голяма склонност да бавят опашките, та значи ще е по-лесно, а и с бокса, доста бързо ще приключи драмата.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

clovenhoof

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #12 -: Dec 20, 2013, 23:43 »
Варианти много, но гостоприемници малко.

<тук има голям параграф>
 
Важното е да не позволяваш на никого да те накланя или упътва. Аз съм се убедил, че  уникалното на живота, ако въобще съществува, е хаоса и random събитията. Навсякъде те наърчават да се бориш и моделираш, но самата природа се стреми към макс. ентропия.
Аз пък ще живея природосъобразно, както досега.
Всички съдбовни решени в моят живот досега съм взема интуитивно/хазартно и винаги са били правилни.
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

Bogo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 632
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: cmd
    • Профил
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #13 -: Dec 21, 2013, 01:40 »
Ей такова бездействие, при положение, че може да се направи нещо, ме влудява.
Няма да има такова насилие, ако хората не го позволяваха с пасивността си.
Няма вяра в полицията и съда, затова е така.
Активен

live free or die хард :)

Bogo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 632
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: cmd
    • Профил
Re: Безсмисленото насилие
« Отговор #14 -: Dec 21, 2013, 01:44 »
"Добре какво ще постигнете ако единия набие другия?" Логичния отговор е - естествен подбор.

При животните да, но човек властва над животните с разум.
Тоест тези които се бият на пътя, осъзнават ли че от това нищо няма да спечелят дори и да победят в битката ?
Активен

live free or die хард :)